Στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, στα Παλαιά Ανάκτορα (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου) στεγάζεται -στην ανατολική πτέρυγα- η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Αν βρεθείτε στο όμορφο νησί της Κέρκυρας για το Πάσχα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε 4 εκθέσεις τέχνης που φιλοξενούνται –μόνιμα ή περιοδικά- στους πανέμορφους χώρους των ανακτόρων και στους κήπους τους.

13

Η πρώτη είναι η αναδρομική έκθεση του κορυφαίου Έλληνα χαράκτη και ζωγράφου Αναστάσιου Αλεβίζου (Α. Τάσσος) με ξυλογραφίες, σχέδια και ξύλινες πλάκες και διοργανώνεται σε συνεργασία με την «Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος».

Τα έργα του Τάσσου χαρακτηρίζονται από την τεχνική αρτιότητά τους και την συγκινησιακή απόδοση της μορφής των απλών ανθρώπων του μόχθου και του πόνου. Αποτυπώνουν τη σκληρή καθημερινότητα και την περιπέτεια του λαού μέσα από τα δραματικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας του (Κατοχή, εμφύλιος πόλεμος, δικτατορία). Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κερκυραϊκό κοινό, στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου, από τις 6 Απριλίου έως τις 9 Ιουλίου 2023 και αποτελεί σπουδαίο εικαστικό γεγονός για το νησί.

Η δεύτερη έκθεση, η οποία εγκαινίασε το ετήσιο πρόγραμμα περιοδικών εκθέσεων του 2023, είναι η ατομική έκθεση της Κερκυραίας εικαστικού Ιφιγένειας Χριστοδουλίδου-Κεφαλογιάννη «Το Εγκώμιο της Ατέλειας», η οποία φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης της Πινακοθήκης, στον κήπο των ανακτόρων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα με έντονες ματιέρες/υφές, όπου «φθαρμένες από το χρόνο» επιφάνειες συνυπάρχουν αρμονικά με οξειδωμένα μέταλλα, που έχουν συλλεχθεί σε καρνάγια και βιομηχανικούς χώρους και με εικόνες αμυδρά ορατές στις «ραγισμένες επιφάνειες» του κάθε πίνακα. Πρόκειται για μία αφήγηση, όπου επιχειρείται να γίνει ορατό το μήνυμα πως οι ατέλειες έχουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά και σοφία κι αυτή ακριβώς είναι η δύναμή τους. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Απριλίου.

Η τρίτη, είναι η επετειακή έκθεση «Στην Ηχώ του Αγώνα», που αποτέλεσε την κύρια δράση της Πινακοθήκης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2023. Η έκθεση αναδεικνύει το ρόλο της Κέρκυρας και των Επτανησίων λογίων στον Αγώνα του 1821, κυρίως μέσω της καλλιέργειας των ιδεών, της παιδείας, της γλώσσας, του γένους και της ελευθερίας. Στην έκθεση παρουσιάζονται αποκλειστικά έργα των Συλλογών της Πινακοθήκης.

Μέσω της εκθεσιακής αφήγησης που είναι δομημένη σε τρεις περιόδους, την προεπαναστατική (περίοδος προετοιμασίας του Αγώνα), την επαναστατική (περίοδος του πολέμου και της κατάκτησης της εθνικής ανεξαρτησίας) και την μετεπαναστατική (περίοδος του Αγώνα των Επτανησίων για την Ένωση με την Ελλάδα και την εθνική ολοκλήρωση) ο επισκέπτης προσλαμβάνει ιστορικές πληροφορίες που αφορούν τη ζωή και το έργο σημαντικών προσωπικοτήτων που έδρασαν κατά τη διάρκεια των τριών ιστορικών περιόδων.

Τέλος, απαραίτητη θεωρείται για τους λάτρεις της τέχνης η επίσκεψη στη Μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Δήμου Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων, που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα- σταθμούς Επτανησιακής κυρίως τέχνης από τον 17ο έως και τον 21ο αιώνα, όπως είναι «Η δολοφονία του Καποδίστρια» του Χαράλαμπου Παχή, «Πολεμιστής του 1821» του Σπυρίδωνος Προσαλέντη, «Σουλιώτισσες» του Γεωργίου Μηνιάτη και η προσωπογραφία του Ανδρέα Μουστοξύδη.

Διαβάστε ακόμα:

Κέρκυρα: Το νησί με τις 18 φιλαρμονικές και το πιο διάσημο Πάσχα της Ελλάδας

5 ιστορικές εκκλησίες που αξίζει να γνωρίσετε στην παλιά πόλη της Κέρκυρας

Πάσχα στην Κέρκυρα: Τι να κάνετε αν βρεθείτε στο νησί από την Μεγάλη Πέμπτη