Αν και δίπλα στην Αττική, η Βοιωτία είναι, θαρρείς, μόνο τμηματικά εκτεθειμένη στους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Κομμάτια της είναι επισκέψιμα από τους περισσότερους λάτρεις των μονοήμερων και διήμερων εκδρομών που επιλέγουν να έλθουν σε επαφή με τόπους με τη φυσική της ομορφιά, το περίφημο καλοψημένο κρέας, τον συνδυασμό των κρυστάλλινων, κρύων νερών και της ορεσίβιας τραχύτητας.

18

Σε αυτό το πεδίο, ζωγραφισμένο με πράσινα, μπλε και καφέ χρώματα, δεμένο από τους αρχαίους μύθους που φτιάχνει ο Κιθαιρώνας, ο Θεός Διόνυσος και ο ημίθεος Ηρακλής υπάρχουν πολλοί μικροί σταθμοί ανάπαυσης, ξεκούρασης, απόλαυσης, γεύσης, δέους.

Θήβα, Υλίκη, Ακραίφνιο, Κάστρο, Ορχομενός, Χαιρώνεια, Λιβαδειά, Κυριάκι, Καρυώτι. Αυτός ο δρόμος δεν αφορά μόνο όσους επιθυμούν ένα ολιγοήμερο ταξίδι μακριά από τους έντονους ρυθμούς της Αθήνας. Είναι per se εμπειρία και επιλογή πολύτιμη που θα την κουβαλάτε μαζί σας με τη ζεστασιά που γεννούν οι εκπλήξεις που σας επιφυλάσσονται.

Κάντε την αρχή με τη Θήβα, την ιστορικότερη πόλη της βοιωτικής γης που απέχει μόλις μια ώρα οδικά από την Αθήνα. Εδώ, σε έναν χώρο αστικό με ηλικία 4000 ετών, τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανή και ταυτόχρονα, ελκυστικά. Επιβάλλεται μια επίσκεψη στον μνημειώδη θαλαμωτό τάφο του 13ου αι. π.Χ. ο οποίος φαίνεται να ήταν προορισμένος για την ταφή των επιφανών μελών της ανακτορικής ιεραρχίας. Σε απόσταση λίγων λεπτών, βρίσκονται επίσης το τμήμα του Μυκηναϊκού Ανακτόρου ή Καδμείου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ. και ο ναός του Ισμηνίου Απόλλωνα, ο οποίος οικοδομήθηκε μετά τη νίκη των Λεύκτρων το 371 π.Χ. και ανήκε στη σπουδαιότερη λατρεία των Θηβών. Ολοκληρώστε τη βόλτα σας στο αρχαίο πρόσωπο της πόλης με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, το οποίο καλύπτει με τα εκθέματά του μια χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική Περίοδο έως και το τέλος της Οθωμανικής.

Πέρα από την ιστορία, η Θήβα προσφέρεται για άκρως ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές στο δάσος του Μοσχοποδίου, ένα υπέροχο πευκόδασος που είναι γεμάτο δασικούς δρόμους ιδανικούς για ποδήλατο βουνού και moto cross αλλά και πεζοπορικά μονοπάτια. Στη Θήβα, μπορεί να λάβει χώρα και η πρώτη κρεατοφαγική σας εμπειρία. Η πόλη τιμά τα καλά ψητά, με την προβατίνα και το αρνί να έχουν την τιμητική τους.

Βγαίνοντας ξανά στο δρόμο, επόμενη στάση σας θα πρέπει να γίνει η λίμνη Υλίκη, ένα πραγματικό κόσμημα για τους φυσιολάτρες που θέλουν να έλθουν σε επαφή με τον μοναδικό βιότοπό της, που φιλοξενεί αρκετό μεγάλο αριθμό πουλιών και σπάνια είδη ψαριών όπως η καλαμίθρα, αλλά και όσους απλά θέλουν να έρθουν σε οπτική επαφή με το ειδυλλιακό τοπίο.

Συνεχίστε τη διαδρομή σας κάνοντας μια στάση στο Ακραίφνιο, το χωριό που είναι χτισμένο στις πλαγιές του όρους Πτώου. Αξίζει εδώ μια στάση στην Ακρόπολη της αρχαίας Ακραιφνίας, η οποία βρίσκεται νότια του σημερινού χωριού στο λόφο Σκοπιά και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που αναγέρθηκε το 1311 και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του τεχνοτροπία, ιδίως το ιδιαίτερο παλιό καμπαναριό. Ένα τέταρτο μόλις από το Ακραίφνιο θα συναντήσετε το Κάστρο του Γλα, τη μεγαλύτερη μυκηναϊκή ακρόπολη της Ελλάδας, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. και διαθέτει ένα οχυρωματικό τείχος, συνολικού μήκους 3 χλμ. και εμφανίζει μια χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα, καθώς δεν παρουσιάζει καμπύλες διαμορφώσεις αλλά «οδοντώσεις».

Ακολουθεί ο Ορχομενός, εστία δύο πολύ σημαντικών αξιοθέατων πολιτιστικού ενδιαφέροντος: του Θολωτού Τάφου του θρυλικού βασιλιά του Ορχομενού Μινύα και της ιστορικής αλλά και επιβλητικής με αρχιτεκτονικούς όρους Mονής της Παναγίας της Σκριπούς. Καμάρι του Ορχομενού είναι και τα ιχθυοτροφεία πέστροφας τις οποίες σας προτείνουμε να αγοράσετε -στην καπνιστή τους εκδοχή- και να απολαύσετε.

Αφήνοντας πίσω σας τον Ορχομενό, μην παραλείψετε μια στάση στη Χαιρώνεια, στον περίφημο Λέοντα, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Πρόκειται για επιτύμβιο μνημείο που στήθηκε προς τιμήν των Θηβαίων ιερολοχιτών που έπεσαν στη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., μια μάχη που άλλαξε τις ισορροπίες στην αρχαία Ελλάδα. Μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες στο σημείο πριν συνεχίσετε το δρόμο σας κρίνονται απαραίτητες.

Επόμενος σταθμός στο ταξίδι σας, δεν μπορεί να είναι άλλος από τη Λιβαδειά. Εδώ, στην πρωτεύουσα του νομού, θα δείτε να συνοψίζονται όλα τα θελκτικά στοιχεία της Βοιωτίας. Το μαγικό, καταπράσινο τοπίο στις Πηγές της Κρύας με τα τρεχούμενα νερά, το εντυπωσιακό Κάστρο που ορθώνεται στο λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω από το φαράγγι της Έρκυνας και τα διάσημα σουβλάκια είναι οι βασικές αναφορές της πόλης. Όχι όμως και οι μοναδικές, αφού μια επίσκεψη αξίζουν τόσο το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου, όσο και το Μουσείο Παλαιών Επαγγελμάτων του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, για να γνωρίσετε επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα περιβόητα σουβλάκια -τα οποία δικαιώνουν τη φήμη τους- στις ταβέρνες της Λιβαδειάς θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε κοκορέτσι, κοντοσούβλι και όλα τα παρελκόμενα.

Μισή ώρα μακριά από τη Λιβαδειά, αξίζει να κάνετε μια στάση την ευκαιρία να δείτε από κοντά τη Μονή Οσίου Λουκά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Συνεχίστε κάνοντας μια στάση στο Κυριάκι, το χωριό που ξεχωρίζει για τα ωραία πέτρινα σοκάκια του και τα δέντρα που το περιβάλλουν. Περπατήστε και καθίστε στην κεντρική πλατεία όπου υπάρχει ένας παλιός πλάτανος. Αξίζει επίσης αν έχετε χρόνο να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας.

Τελειώστε την περιήγησή σας στη Βοιωτία με θάλασσα, και συγκεκριμένα με το χωριό Καρυώτι, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κορίλα και το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα. Παρότι η πλειοψηφία των ακτών είναι βραχώδεις, γεγονός που καθιστά την προσβασιμότητά τους δύσκολη, θα σας προτείναμε μια στάση μόνο και μόνο για το τοπίο, που διαμορφώνεται και από τη θέση του οικισμού ανάμεσα σε δύο ιστορικά ποτάμια, τον Αχέροντα και τον Καλαμά.

Διαβάστε ακόμα:

Πηγές Χαρίτων: Ένα υδάτινο μνημείο με ένα γαστρονομικό highlight

H ιστορική Mονή Παναγίας Σκριπούς -Ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο στον Ορχομενό

Μία διαδρομή στη Θήβα, μεταξύ ιστορίας και μύθου