Σε απόσταση περίπου δυόμιση ωρών από την Αθήνα υπάρχει ένα μέρος τόσο όμορφο, που είναι αδύνατον για όποιον το επισκέπτεται να φανταστεί -αν δεν το ξέρει-, πως για να δημιουργηθεί χρειάστηκε μία θανατηφόρα καταστροφή.

40

Η Λίμνη Τσιβλού στην Αχαΐα είναι από τα πιο όμορφα σημεία της Πελοποννήσου, και ταυτόχρονα είναι ένα μέρος με ιδιαίτερη ιστορία.

Φτάσαμε εκεί από τον επαρχιακό δρόμο Ακράτας- Ζαρούχλας. Βρισκόμαστε σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων. Το τοπίο είναι πανέμορφο, τα δάση της περιοχής είναι ιδιαίτερα πυκνά. Η μέρα είναι ηλιόλουστη, το νερό της λίμνης γαλήνιο. Τίποτα δεν μαρτυρά τα όσα εντυπωσιακά αλλά και βίαια έγιναν εδώ λίγο παραπάνω από έναν αιώνα πριν.

Συλίβαινα, 1913. Ένα ημιορεινό χωριό της Αχαΐας γεμάτο ζωή, με κατοίκους κυρίως γεωργούς και κτηνοτρόφους. Το χωριό είναι συνηθισμένο στις μικρές κατολισθήσεις στην περιοχή, όμως ο χειμώνας του 1912-1913 ήταν ιδιαίτερα βαρύς.

Η καταστροφή που γέννησε τη λίμνη

Στις 24 Μαρτίου το χωριό ξυπνάει από πυκνούς κρότους και δονήσεις. Οι κάτοικοι παίρνουν τη σοφή απόφαση να το εγκαταλείψουν προσπαθώντας ταυτόχρονα να σώσουν ότι μπορούν από τα ζώα και τις περιουσίες τους. Λίγες ώρες αργότερα έρχεται η καταστροφή. Τα σπίτια παρασύρονται από τεράστιες ποσότητες χώματος. Η Συλίβαινα δεν υπάρχει πια, ενώ τα χώματα καλύπτουν και τα σπίτια της κάτω γειτονιάς του χωριού Τσιβλός (το οποίο έδωσε τελικά το όνομα στη λίμνη). Ευτυχώς, οι ανθρώπινες απώλειες ήταν ελάχιστες, με την επικρατέστερη εκδοχή να κάνει λόγο για 4 νεκρούς. Τα χώματα έφραξαν την κοίτη του ποταμού Κράθη, τα νερά του εγκλωβίστηκαν σε δύο φυσικές λεκάνες. Η μία από αυτές δεν υπάρχει πια καθώς το φυσικό της φράγμα διαλύθηκε από το ποτάμι την επόμενη χρονιά.

Η δεύτερη υπάρχει ακόμα και είναι η λίμνη Τσιβλού. Η νεότερη φυσική λίμνη στην Ελλάδα, ο ιδιαίτερος τρόπος δημιουργίας της την κάνει να μοιάζει με τις τεχνικές λίμνες που έχουν φτιαχτεί από τη δημιουργία φραγμάτων.

Καμιά φορά στα νερά της λίμνης των 83 στρεμμάτων αναδύονται σκελετωμένοι κορμοί δέντρων, απόδειξη πως εκεί υπήρχε κάποτε μία ρεματιά. Όταν σχηματίστηκε η λίμνη είχε βάθος 77 μέτρα. Παρά τις όποιες αυξομειώσεις και προσχώσεις που προκαλεί ο καιρός παραμένει μία βαθιά λίμνη για τα ελληνικά δεδομένα. Υπάρχουν όμως καλοκαίρια που η στάθμη του νερού είναι τόσο χαμηλή που μπορεί να δει κανείς τα ερείπια των σπιτιών του χωριού που δεν υπάρχει πια. Ή τουλάχιστον αυτό λένε οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής.

Κάνοντας πεζοπορία γύρω από τη λίμνη, το πράσινο τοπίο και η θέα στον Χέλμο είναι τέτοια που νομίζουμε πως βρισκόμαστε στις Άλπεις. Βλέποντας τους ποδηλάτες, τους πεζοπόρους και τα κανό στα νερά της λίμνης σίγουρα ξεχνάει κανείς πως για να δημιουργηθεί αυτό το μέρος χρειάστηκε μία καταστροφή τέτοιας κλίμακας. Οι παλαιότεροι διηγούνταν πως ο κρότος των κατολισθήσεων ακούστηκε μέχρι την Ακράτα. Όμως συμβάλλει στη μυθολογία της λίμνης Τσιβλού να ξέρουμε πως στο βυθό της υπάρχουν σπίτια. Ότι την εποχή που οι προππαπούδες μας ήταν ζωντανοί αυτό το μέρος ήταν τελείως διαφορετικό.

Στη Ζαρούχλα

Ολοκληρώσαμε την εξερεύνηση της λίμνης σε περίπου ένα τρίωρο αλλά με αρκετές στάσεις. Μετά επισκεφθήκαμε το χωριό της Zαρούχλας, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων. Είναι ένα χωριό που συνδυάζει την πέτρα και το πράσινο. Αν και τα τελευταία χρόνια το έχει ανακαλύψει αρκετός κόσμος, καταφέρνει και διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Στα καφενεία και τις ταβέρνες του σερβίρονται νόστιμα τοπικά πιάτα και μεζέδες. Αν βρεθείτε εδώ και αποφασίσετε να μετατρέψετε την εκδρομή σας σε διήμερη, μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε κάποιον ξενώνα. Το καλοκαίρι, κατά την επιστροφή μπορείτε να κάνετε και μια βουτιά στην παραλία της Ακράτας.

Πότε να πάτε

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη λίμνη Τσιβλού και τη Ζαρούχλα είναι τον χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Μπορείτε να τη συνδυάσετε με μια επίσκεψη στα Καλάβρυτα και το φαράγγι του Βουραϊκού.

Πώς θα φτάσετε

Με αφετηρία την Αθήνα ακολουθείτε τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών- Πατρών. Στο ύψος της Ακράτας ακολουθείτε την ταμπέλα για Ζαρούχλα. Θα οδηγήσετε σε ορεινό δρόμο για περίπου 28 χιλιόμετρα και μετά θα στρίψετε δεξιά προς τη λίμνη. Ύστερα από λίγα χιλιόμετρα θα βρεθείτε στη λίμνη έχοντας διανύσει 172 χιλιόμετρα σε μία διαδρομή που διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες.

Τι να κάνετε

Πεζοπορία, κανό, ποδήλατο, ακόμα και κολύμπι αν θέλετε να δείτε πως είναι το μπάνιο σε μία λίμνη

Διαβάστε ακόμα:

Ένα resort στο Ζαγόρι στις 5 ευρωπαϊκές προτάσεις του Guardian για «πράσινες» διακοπές

Μια ημέρα στο Πάπιγκο: Το πιο διάσημο χωριό των Ζαγοροχωρίων

Δερβενοχώρια, Μονή Κλειστών, Φρούριο Φυλής -Βόλτα και καλό φαγητό στα όρια Αττικής και Βοιωτίας