Η περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας βρίσκεται ανάμεσα σε λίμνες, βουνά και ποτάμια, ευλογημένος τόπος με λίγα λόγια. Τη σκεπάζει ένα υπέροχο δάσος από έλατα, οξιές και καστανιές που το φθινόπωρο συνθέτουν ένα θαυμαστό μωσαϊκό χρωμάτων μεταξύ πράσινου, πορτοκαλί και κίτρινου.

33

Τα χωριά της πολλά, επιλέξαμε ωστόσο τέσσερα με όμορφες πεζοπορικές διαδρομές, μέσα στο πυκνό δάσος με τα τρεχούμενα νερά και τις πηγές, άλλες εύκολες και άλλες μέτριας δυσκολίας όλες όμως ξεχωριστές. Κατεβάστε χάρτες, επιλέξτε διαδρομή, φορέστε τα ορειβατικά σας και ανεβείτε στο βουνό. Να θυμάστε όμως πάντα πως η φύση θέλει σεβασμό, συμβουλευτείτε τον καιρό και πριν ξεκινήσετε για οποιαδήποτε πεζοπορία ενημερωθείτε από τους ντόπιους για την κατάσταση των μονοπατιών γιατί οι βροχές πολλές φορές αλλοιώνουν τα μονοπάτια και τα σημάδια τους.

Άνω Χώρα

Είναι το πιο γνωστό και τουριστικό χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας. Βρίσκεται στα 1.060 μ. υψόμετρο στις βορειοανατολικές πλαγιές της βουνοκορφής Σύρτα και θα φτάσετε μέσω μιας υπέροχης στριφογυριστής διαδρομής γεμάτη έλατα, κέδρους, καστανιές και βελανιδιές. Το χωριό είναι αμφιθεατρικό, με πέτρινα σπιτάκια και ανηφορικά καλντερίμια και η θέα στις βουνοκορφές γύρω γύρω είναι υπέροχη, ιδίως τώρα το φθινόπωρο που πολλά δέντρα έχουν αυτό το υπέροχο χρυσοκίτρινο χρώμα.

Ο πρώτος σας καφές θα είναι φυσικά στην πλατεία, εκεί που χτυπά η καρδιά κάθε ελληνικού χωριού. Από εκεί θα μάθετε τα πάντα ακόμα και εάν πάτε απροετοίμαστοι. Για τις διαδρομές που μπορείτε να περπατήσετε, για τις ταβέρνες με το καλύτερο παϊδάκι, και για το πιο καλό τσίπουρο, εξάλλου στην περιοχή φημίζονται για την γιορτή τσίπουρου και κάστανου. Από το χωριό ξεκινάνε και όμορφες πεζοπορικές διαδρομές προς τα γύρω χωριά όπως η Κάτω Χώρα, η Αμπελακιώτισσα και τα Κρυονέρια.

Μια όμορφη διαδρομή μέσα στο πράσινο που περνάει από το παλιό πέτρινο γεφύρι είναι από το χωριό προς το Συρματογέφυρο, τον καταρράκτη Βούθλα και το φαράγγι του Κάκκαβου καθώς και η πιο μικρή προς την Αγία Παρασκευή και τον Καταρράκτη Τσούρνα.

Κάτω Χώρα

Η Κάτω Χώρα είναι χτισμένη στις πλαγιές του Κερασοβουνίου, ανάμεσα σε δυο χειμάρρους που ενώνονται και σχηματίζουν το ρέμα Λομποτιανίτικο. Πιο μικρό χωριό από την Άνω Χώρα, είναι όμως εξίσου όμορφο και πιο ήσυχο και είναι ιδανικό σημείο για πεζοπορικές εξορμήσεις. Με αφετηρία το χωριό μπορείτε να κάνετε μια κυκλική διαδρομή προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που περιτριγυρίζεται από έλατα και καστανιές, να φτάσετε στον Καταρράκτη Τσούρνα που εδώ χρειάζεται μια προσοχή για να τον προσεγγίσετε και στη συνέχεια να γυρίσετε πίσω προς την Άνω Χώρα και μετά στην Κάτω.

Μια μεγαλύτερη διαδρομή ακόμα πιο όμορφη είναι αυτή προς την Αγία Τριάδα, το μονοπάτι ξεκινάει από το δημοτικό σχολείο και κινείται βόρεια του χωριού.

Αφού περάσετε το πέτρινο γεφύρι του Κατωχωρίτη θα συνεχίσετε τη διαδρομή προς το εκκλησάκι η οποία τώρα γίνεται πιο ανηφορική, αποζημιώνει ωστόσο καθώς τα έλατα, τα πλατάνια και οι κέδροι δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό, στην Αγιά Τριάδα θα ξαποστάσετε, θα γεμίσετε τα παγούρια σας με κρύο νερό στην πηγή και θα πάρετε το δρόμο του γυρισμού.

Αμπελακιώτισσα

Η Κοζίτσα όπως είναι γνωστή στους παλιούς, είναι ένα χωριό πνιγμένο και αυτό στο πράσινο όπως τα περισσότερα χωριά στην περιοχή, αραιοκατοικημένο και αμφιθεατρικό, το κυκλώνουν ψηλές βουνοκορφές. Εδώ μην περιμένετε πολυτέλειες και in ξενώνες, εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά και οι ρυθμοί σαφώς πιο χαλαροί. Η Αμπελακιώτισσα ζει στη σκιά του μοναστηριού Παναγιά Αμπελακιώτισσα του 1456 το οποίο φυλάσσει εξαιρετικά κειμήλια όπως είναι η εικόνα της Παναγίας, ο επιτάφιος της Μαριώρας του 1735 αλλά και η δεξιά χείρα του Αγίου Πολυκάρπου, ένα μοναστήρι που αξίζει να επισκεφθείτε.

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του χωριού είναι επίσης όμορφος. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1748 αλλά και η φατνωματική οροφή του είναι μοναδικές. Τα τρεχούμενα νερά δεν λείπουν από την Αμπελακιώτισσα, μέσα και έξω από το χωριό υπάρχουν πάνω κάτω 10 βρύσες όπως το Σκομπόδο, η Λογγά, η Κατηχωρίτη, η Μποζούλα, η Σταμάτη και άλλες. Κάποιες δίπλα σε ρυάκια, άλλες μέσα στα δέντρα και άλλες στους δρόμους του χωριού για να δροσίζουν τους περαστικούς. Αν έχετε ανέβει μέχρι εκεί με διάθεση να εξερευνήσετε την περιοχή πάρτε το μονοπάτι που ενώνει την Αμπελακιώτισσα με την Άνω Χώρα και περνάει από το υπέροχο φαράγγι του Κάκκαβου με το μεγάλο πέτρινο γεφύρι αλλά και το μικρό ξύλινο γεφυράκι, σημεία με ωραίο αγνάντι και τα δυο.

Ελατού

Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας στα 1050 μ. υψόμετρο και την κυκλώνει πυκνό ελατόδασος, αυτό και μόνο είναι λόγος για να οδηγήσετε μέχρι εκεί. Άλλος ένας λόγος είναι το ίδιο το χωριό, με τα πέτρινα σπιτάκια του, το όμορφα πλακόστρωτα και τις διαδρομές μέσα στο δάσος. Με βάση το χωριό μπορείτε να κάνετε πέντε διαφορετικές πεζοπορικές διαδρομές όπως αυτή προς τη θέση Σκοτωμένο ή προς τα ξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου περπατώντας σε εξαιρετικό δάσος.

Για όσους θέλουν μια σύντομη και εύκολη διαδρομή υπάρχει αυτή προς την πηγή Πολύ Νερό. Αν έχετε 4Χ4 μπορείτε να ανέβετε και μέχρι την κορυφή Ομαλιά από όπου η θέα φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό, ρωτήστε όμως πρώτα τους ντόπιους για την κατάσταση του δρόμου που λόγω βροχών μπορεί να μην είναι εύκολα προσβάσιμος.