Η κορφές του σε κοιτούν σχεδόν ασταμάτητα καθώς έχεις φτάσει στους πρόποδές του. Στην καταπράσινη, απλόχερη «ποδιά» του, ο Όλυμπος προσφέρει μόνο συγκινήσεις. Ο πλούτος της περιοχής που καλύπτει περιμετρικά το ψηλότερο όρος της Ελλάδας και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βουνά του πλανήτη μας, μεταφράζεται και σε γεύσεις, αρώματα και μυρωδιές. Ταξιδέψαμε, δοκιμάσαμε και μοιραζόμαστε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία εστίασης.

25

«Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω»

Λευκά τραπεζομάντηλα, πράσινες αποχρώσεις, μουσική χαμηλά σε ένταση, με τζαζ, κυρίως, χαρακτήρα, μπουκάλια κρασιών παντού στους τοίχους, κρασιά από κάθε γωνιά του αμπελουργικού πλανήτη. Απέναντι από το επιβλητικό κτίριο του Δημαρχείου του Λιτοχώρου, το «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» φανερώνεται πολύ γρήγορα ως αφορμή και, ίσως για μερικούς και αιτία να ταξιδέψει κάποιος έως εδώ. Οι μυρωδιές από την κουζίνα απλώνονται ντελικάτα και καθόλου επιθετικά στη σάλα. Ο Ανδρέας Γάβρης, ιδιοκτήτης, μάγειρας και εμπνευστής του εγχειρήματος, εμφανίζεται χαμογελώντας με εμπιστοσύνη, κρατώντας το πιατάκι με το φλυτζάνι με τον καφέ του στο χέρι. Άνοιξε το εστιατόριο το 2003 σε άλλο σημείο του χωριού και μεταφέρθηκε εδώ το 2012.

Με σπουδές μηχανολόγου, αποφάσισε να μαγειρεύει στα 35 του, εξασκώντας την τέχνη σε ξενοδοχεία μέχρι να ανοίξει το δικό του εστιατόριο. Γεύσεις ελληνικές, με, όσο γίνεται, τοπικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Γεύσεις οι οποίες, στην εξελικτική του πορεία και με παρότρυνση πελατών, κυρίως επισκεπτών από την Αθήνα, άρχισαν να δέχονται «πινελιές» δημιουργικές δικής του έμπνευσης, χτίζοντας μια παλέτα συνταγών και πιάτων η οποία προσδίδει αυτήν τη μοναδική ιδιαιτερότητα στο «γαστροδρόμιο».

Κάνοντας παρέα, καθώς δοκιμάζω τις επιλογές του για την ενημέρωσή μου, ξεκινώ με τη χορτόσουπα -καλωσόρισμα, σε φλυτζανάκι, ακολουθεί η καλοκαιρινή σαλάτα (εποχική, ανάλογα στην ένδειξη του ημερολόγιου) με μπάμιες τηγανιτές και ξινοτύρι Πιερίας, εντυπωσιάζομαι με το φανταστικό ratatouille με τσιπούρα και εποχικά λαχανικά, εκπλήσσομαι με τα άγρια μανιτάρια, την τρούφα, με το αβγό μάτι στη μέση και τις φύτρες Ολύμπου και απολαμβάνω το πιάτο με μαύρο χοίρο, συνταγή στιφάδο. Ο Ανδρέας Γάβρης μαγειρεύει με ελαιόλαδο, μαγειρεύει πάντα βράδυ, ανησυχεί δημιουργικά μόνιμα και για τις γεύσεις του αλλά και για την απίθανη κάβα του και κρατά όλα αυτά τα χρόνια τη γαστρονομία του Λιτοχώρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε πολύ ενδιαφέρον επίπεδο. Από Νοέμβριο το εστιατόριο ανοίγει κυρίως τριήμερα, οπότε μια επικοινωνία πριν την επίσκεψη, επιβάλλεται.

gastrodromio.rocks

«Εστιατόριο Δημάτη»

Στο ισόγειο του ομώνυμου, πολύ όμορφου ξενοδοχείου, στη βορειοδυτική πλευρά του Ολύμπου, στον Άγιο Δημήτριο, η Γιώτα Θεοδώρου και ο Λάζαρος Δημάτης, με τη βοήθεια της κόρης τους, Έλενας, μαγειρεύουν πεντανόστιμα και απολύτως ταιριαστά με τον τόπο που βρίσκονται. Το ξύλο, η πέτρα και οι αποχρώσεις τους δίνουν τον τόνο για μια κουζίνα βουνίσια, ντόπια. Το ξενοδοχείο λειτουργεί εδώ και τριάντα χρόνια έχοντας στην αρχή μια ταβέρνα η οποία γρήγορα εξελίχθηκε σε εστιατόριο. Τις γεύσεις επιμελείται η Γιώτα, μαγείρισσα αυτοδημιούργητη, γεννημένη και μεγαλωμένη στο Βέλγιο με την υπέροχη γαλλική προφορά να συνοδεύει τα λόγια της, με συνταγές και παραλλαγές σε παραδοσιακά πιάτα δικές της, με πρώτες ύλες αποκλειστικά από την Πιερία.

Ο Λάζαρος έχει αναλάβει κυρίως το ψήσιμο και το αποτέλεσμα της τέχνης του το γεύεται ο επισκέπτης με περισσή χαρά και ικανοποίηση. Η Γιώτα μου δείχνει τα σκεύη με τους γίγαντες φούρνου, οι οποίοι σιγομαγειρεύονται για ώρες, ενώ την ίδια στιγμή έχει αρχίσει να ψήνει τις πιπεριές φλωρίνης, γεμίζοντας την κουζίνα με τη χαρακτηριστική, γλυκιά μυρωδιά. Το εστιατόριο «Δημάτη» είναι μια εξαιρετική ευχάριστη έκπληξη σε μια «γειτονιά» της Πιερίας όχι τόσο γνωστής στο ευρύ κοινό. Την απίθανη κουζίνα συνοδεύει ποικιλία κρασιών ελληνικών, κυρίως από τη γύρω περιοχή.

dimatis.eu

«Κτήμα Μπέλλου»

Σε υψόμετρο 900 μέτρων, στη δυτική πλευρά του Ολύμπου, εδώ που συναντιέται με τα Πιέρια και τον Τίταρο, στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας, βρίσκεται ένα συγκρότημα, ξενώνας και εστιατόριο, πραγματικό κόσμημα, αισθητικά αλλά και σε φιλοσοφία της σύνδεσης της φιλοξενίας και των γεύσεων με τη φύση και το σεβασμό προς το περιβάλλον. Η οικογένεια Μπέλλου, από το 2009, όπου κατασκευάστηκαν τα πάντα «από τη ρίζα», όπως μου εξηγεί η Αφροδίτη Μπέλλου, η κόρη του Λάζαρου, του εμπνευστή και δημιουργού του εγχειρήματος, στα περίπου 70 στρέμματα του κτήματος, παντρεύουν την ποιοτική φιλοξενία, τις γεύσεις, τις βιολογικές καλλιέργειες και τη συνείδηση της συνύπαρξης με το περιβάλλον. Ο Λάζαρος Μπέλλος, μετά την επαγγελματική του πορεία ως εκπαιδευτικός, αποφάσισε να πραγματοποιήσει και να μετουσιώσει το όραμά του της προσφοράς στον τόπο του σε αυτό το υπέροχο αισθητικά αποτέλεσμα. Και οι γεύσεις;

Το «Κτήμα Μπέλλου» χρησιμοποιεί πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, δικής τους κυρίως παραγωγής, φυτά, θαμνοειδή, καρπούς, φασόλια γίγαντες, φρούτα και ό,τι δεν παράγουν οι ίδιοι, τα προμηθεύονται από τη γύρω περιοχή. Επίσης, το τσάι του βουνού συμμετέχει ενεργά στα αρώματα και στις γεύσεις. Η τάρτα γαλοτύρι με σταφύλι, σέσκουλα, μέλι, κόκκινο λάπαθο και αγριομάραθο, εξηγεί και ερμηνεύει, σε ένα πιάτο, τη φιλοσοφία και τη γευστική κατεύθυνση του εστιατορίου του κτήματος. Τα μπριζολάκια μαύρου χοίρου Ολύμπου με σάλτσα τσαγιού του βουνού αλλά και το ψητό στη σχάρα αερομάνουρο συνοδεία φρούτων της εποχής, κλείνουν αυτήν την πρώτη γνωριμία με την ιδιαίτερη γευστική προσέγγιση του κτήματος «Μπέλλου».

ktimabellou.gr

Ψητοπωλείο «Όλυμπος» -Πέτρα Ολύμπου

Με αφορμή ένα ραντεβού με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας, βρέθηκα σε αυτήν την πολύ ευχάριστη συνθήκη να παρασυρθώ από τη μυρωδιά και τις γεύσεις αυτού του απίθανου εστιατορίου. Στο ψητοπωλείο «Όλυμπος» ξέρουν από σούβλα. Χωρίς καμία αμφιβολία. Η οικογένεια Μπέζα μαγειρεύει, ψήνει και φιλοξενεί με περισσή ποιότητα και ευγένεια όλους όσοι αποφασίζουν να ανηφορίσουν το φιδωτό δρόμο μέχρι εδώ. Και δεν είναι λίγοι. Κυριακή στο χωριό, αρχές Οκτωβρίου και, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα το μαγαζί γέμισε και η μικρή πλατεία της Πέτρας από κάτω, δεν είχε άλλο χώρο για αυτοκίνητο. Για καλό λόγο. Χειροποίητη πατάτα, αρωματικό μπουγιουρντί, καυτερές πιπεριές για την όρεξη, χόρτα εποχής και αυτή η σούβλα ! Για όσους αμφιβάλλουν, να προσθέσω εδώ υπεύθυνα ότι η καλή σούβλα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πρωταγωνιστούν και συνεχίζουν την πορεία αυτού του εστιατορίου ο πατέρας (και υπεύθυνος στο ψήσιμο) Φώτης Μπέζας, η Ελένη Μπέζα στην κουζίνα και η επόμενη γενιά, η Ειρήνη, η οποία είναι δασκάλα και ο Αστέριος, ο οποίος φαίνεται ότι αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης σιγά – σιγά.

Τηλ: 23510 22608, 6987474129

«Πριόνια Ολύμπου»

Η είσοδος στην περιπέτεια του Ολύμπου, για πεζοπόρους, ορειβάτες, αλπινιστές, από την ανατολική πλευρά του βουνού, ξεκινά, συνήθως από αυτό το σημείο σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Η πανέμορφη βουνίσια ξύλινη κατασκευή, ανάμεσα στις κάθετες, κατάφυτες πλαγιές, τις διαρκείς εναλλαγές του καιρού και την ασταμάτητη ροή επισκεπτών από όλον τον κόσμο, δε θα είχε ιδιαίτερο νόημα, κατά τη γνώμη μου, αν δεν σέρβιρε απίθανο φαγητό για αυτούς που ξεκινούν για την κορυφή, αυτούς που επιστρέφουν από τις πλαγιές αλλά και εκείνους που έρχονται μόνο για αυτό ακριβώς. Το φαγητό.

Ο Δημήτρης Κυρίτσης λειτουργεί την επιχείρηση εδώ και 21 χρόνια με το γιο του Νικόλαο και την κόρη του Ρένια να συμμετέχουν και να σερβίρουν φασολάδα και γίδα βραστή, πιάτα ταυτισμένα με το βουνό. Οι σούπες συνοδεύονται από πολλά ορεκτικά αλλά υπάρχουν και επιλογές για όποιον δεν είναι πολύ φίλος των παραδοσιακών επιλογών. Οι ξένοι τρελαίνονται για τη φασολάδα και την προτιμούν, η ψητή μελιτζάνα με φέτα παίζει πολύ σε πολλά τραπέζια και η ανακούφιση και η απόλαυση στα πρόσωπα των ταλαιπωρημένων ορειβατών, συμπληρώνουν την εικόνα στο ζεστό και φιλόξενο εσωτερικό αυτής της βουνίσιας καλύβας. Ανοιχτά 01/04 – 31/10, Χριστούγεννα, Πάσχα και Σαββατοκύριακα τους υπόλοιπους μήνες αλλά καλέστε καλού-κακού.

Τηλ: 6932484868

“Cellar 25”

Νέα είσοδος στο χάρτη του κρασιού, του ποτού και των γευστικών προτάσεων στο Λιτόχωρο με ημερομηνία εκκίνησης μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Ο Αλέξης Στασινόπουλος, συνιδιοκτήτης και σομελιέ, είναι χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος ξεναγός σε αυτόν το πολύ καλαίσθητο χώρο στην Αγίου Νικολάου. Ο ίδιος είχε πάντα περιέργεια με το κρασί, έφυγε το 2012 για την Αγγλία όπου σπούδασε οινοχοΐα και δούλεψε για 13 χρόνια σε επιχειρήσεις εστίασης, πάντα με άξονα τον οίνο. Όπως λέει, το “Cellar 25” δεν είναι απλώς μια πρόταση ως wine bar αλλά, παράλληλα και μια προσφορά για comfort ψυχαγωγία, με μικρά, πολύ γευστικά πιάτα (σε επιμέλεια του Ανδρέα Γάβρη του «γαστροδρόμιου»), αλλά και μπάρα για ποτά, κοκτέιλ αλλά και πολύ καλό καφέ. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν μια λίστα περί τα 100 κρασιά με διαθεσιμότητα σε πάνω από 200 ετικέτες. Ανά πάσα στιγμή διαθέτουν τουλάχιστον 25 κρασιά σε ποτήρι. Είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, 7 ημέρες στις 7 και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε όλες τις γευστικές προτάσεις. Ο Αλέξης είναι εκεί για κάθε πρόταση για pairing.

Διεύθυνση: Αγίου Νικολάου Και Β. Ιθακησίου 21, Λιτόχωρο, Τηλ: 6940688199, facebook.com

Η γευστική και οινική βόλτα στους πρόποδες του Ολύμπου συμπληρώνεται με το “Olympus Wines“, στην 28ης Οκτωβρίου 2, στο Λιτόχωρο, έναν χώρο –wine bar με βασικό άξονα την προώθηση τοπικών οίνων μέσω γευσιγνωσίας αλλά και τη φιλοξενία για παρουσίαση και άλλων οινοποιείων κάθε μήνα, το καταφύγιο «Δημήτριος Μπουντόλας» στη θέση Σταυρός (Τηλ: 2352084100) όπου από το 1993 μαγειρεύει ο Αναστάσιος Δουλτσίνος με τη σύζυγο Παρασκευή και τα τελευταία 6-7 χρόνια έχει αναλάβει ο γιος τους Γιώργος με τη σύζυγο Μελίνα και προσφέρουν βουνίσιες γεύσεις (κοκκινιστό, γίδα σούπα, φασολάδα αλλά και πολλά ακόμη), με πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς της Πιερίας με την εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο, αλλά και την υποχρεωτική επίσκεψη στη «Ντίσκο Ρωμέικο» στο Λιτόχωρο.

Διαβάστε ακόμα:

Αγγελική Σιάμου: Η καλλιτέχνις που ζει στο Λιτόχωρο Πιερίας και εμπνέεται από τον Όλυμπο

Δίον: Το μεγαλοπρεπές αρχαιολογικό πάρκο της Πιερίας

Άνω Μηλιά: Το μικρό χωριό της Πιερίας με τα μεγάλα μονοπάτια