Το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, το Αγαθονήσι, είναι ο προορισμός για όσους επιδιώκουν ήσυχες και εναλλακτικές διακοπές, μακριά από τα πολύβουα πλήθη που συναντά κανείς στα δημοφιλή νησιά. Είναι ένας τόπος γυμνός, με χαμηλή, αραιή βλάστηση και λιγοστά αλμυρίκια να προσφέρουν προστασία από τον καυτό ήλιο, όμως η εμπειρία του ταξιδιού είναι ανεπανάληπτη.

28

Το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμο, παρ’ όλα αυτά η αίσθηση της μοναχικής ζωής, πέφτει στους ώμους των λιγοστών ταξιδιωτών που θα αποφασίσουν να πατήσουν το πόδι τους στο λιμάνι. Στο Αγαθονήσι, ο χρόνος και η ανθρώπινη επαφή, αποκτούν άλλο νόημα. Οι ταξιδιώτες ανακατεύονται με τους ντόπιους στα καφενεία και τα ταβερνάκια σε ρυθμούς ξένους για τους ανθρώπους των αστικών κέντρων. Εδώ, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε εποχές αλλοτινές, όταν μοναδικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν οι γειτονιές και οι κοινότητες, που έδεναν τους ανθρώπους με την κόλλα της παράδοσης και της συλλογικότητας.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(112767)
      ["id"]=>
      int(112767)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_3141"
      ["filename"]=>
      string(19) "IMG_3141-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1224988)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/IMG_3141-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(91) "https://www.travel.gr/insiders/agathonisi-ena-nisi-sto-voreio-aigaio-m/attachment/img_3141/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(194) "Οι πόρτες είναι ξεκλείδωτες, τα παράθυρα ανοιχτά, τα μποστάνια ξέφραγα, τα ζώα ελεύθερα/Photo: Σωτήρης Πράπας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_3141"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(112735)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-07-25 10:49:45"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-07-25 11:21:44"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2560)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/IMG_3141-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/IMG_3141-300x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/IMG_3141-768x768.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(768)
        ["large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/IMG_3141-1024x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/IMG_3141-1536x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1536)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/07/IMG_3141-2048x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(2048)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στο νησί ζουν 186 μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία, ενώ τα τελευταία χρόνια ορισμένοι από αυτούς, ασχολούνται και με τον τουρισμό,. Η τουριστική ανάπτυξη του Αγαθονησίου μπορεί να χαρακτηριστεί ήπια, ωστόσο οι προσπάθειες για αύξηση εντείνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια μικρή τουριστική υποδομή με ενοικιαζόμενα δωμάτια, περίπου 140 κλινών. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της προστασίας του ακριτικού αυτού τόπου, έχουν γίνει σημαντικά έργα υποδομής όπως γυμνάσιο με τάξεις λυκείου, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Ταχυδρομείο, Λιμεναρχείο, δημοτικό οδοντιατρείο κ.α.

Το Αγαθονήσι έχει δύο οικισμούς, το Μεγάλο Χωριό που επεκτείνεται μέχρι το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος. Η τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος, είχε επιλεγεί από τους ντόπιους για λόγους προστασίας από τις επιδρομές των πειρατών. Με την πάροδο των ετών, ο οικισμός επεκτάθηκε και απλώθηκε μέχρι το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο διαθέτει φαρδιά και μεγάλη προβλήτα με νότιο προσανατολισμό, προστατεύοντας τα σκάφη από τους βόρειους ανέμους. Ο δεύτερος οικισμός, το Μικρό Χωριό είναι χτισμένο απέναντι από το Μεγάλο και εκεί ζουν ελάχιστοι κάτοικοι.

Η επίσκεψη στο Αγαθονήσι είναι εύκολη, με τακτική συγκοινωνία από και προς Λέρο, Πάτμο, Λειψούς και Σάμο, ενώ υπάρχει και σύγχρονο ελικοδρόμιο.

Πού να κολυμπήσετε

Παραλία Σπηλιάς: Μία από τις ομορφότερες παραλίες του Αγαθονησίου, εύκολα προσβάσιμη από τον παράλιο δρόμο. Συνδυάζει άμμο και ψιλό βότσαλο και μπορείτε να βρείτε δροσιά και ίσκιο στα αλμυρίκια που υπάρχουν κοντά στο νερό. Πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά που δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί. Κάπου κάπου, θα σας συντροφέψουν τα αγριοκάτσικα που κατεβαίνουν να πιούν νερό από τη θάλασσα, με τα κουδούνια τους να σπάνε τον ήχο του κυματισμού της θάλασσας.

Γαιδουρόλακκος: Ονομάζεται και Γαϊδουραύλακος, και θεωρείται από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού. Είναι γεμάτη βότσαλα, έχει γαλαζοπράσινα νερά και την πλαισιώνουν μεγάλοι βράχοι. Η πρόσβαση στην παραλία είναι δυνατή μόνο με βάρκα, διαφορετικά θα πρέπει να σκαρφαλώσετε τον λόφο από την πλευρά της Σπηλιάς και να κατεβείτε στον Γαϊδουρόλακκο από την άλλη πλευρά σε περίπου 30 λεπτά.

Πόρος: Όμορφη, μικρή παραλία με ρηχά καταγάλανα νερά. Όπως και όλες οι άλλες παραλίες του νησιού, έχει μικρό μήκος και είναι καλυμμένη με λεπτή άμμο, κάτι σπάνιο για το νησί, καθώς σχεδόν όλες οι άλλες έχουν λεπτό βότσαλο. Και σε αυτήν την παραλία μπορείτε να αφεθείτε στον ίσκιο από τα αλμυρίκια, αλλά και να κάνετε κάμπινγκ.

Βαθύ Πηγάδι: Επίσης μικρή παραλία, που για να την προσεγγίσετε, θα ακολουθήσετε το δρόμο μετά την παραλία του Πόρου, θα διασχίσετε ένα μικρό κτήμα και θα βρεθείτε στο Βαθύ Πηγάδι. Η ακτή καλύπτεται από βοτσαλάκι και έχει καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Θα βρείτε φυσική σκιά από τα αλμυρίκια και τους σχοίνους και είναι ιδανική για καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα.

Τσαγγάρης: Παραλία με άγρια ομορφιά, αφού είναι στρωμένη με μεγάλα βότσαλα, ενώ ο βυθός της εκτός από πέτρες έχει και αχινούς, δείγμα της καθαρότητας των νερών και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Άγιος Γεώργιος: Παράλιος οικισμός ο οποίος, βρίσκεται ανάμεσα στους δύο βασικούς οικισμούς του Αγαθονησιού, το Μικρό Χωριό και το Μεγάλο Χωριό. Διαθέτει όλες τις βασικές υποδομές όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, cafe. Η παραλία συνδυάζει άμμο με ψιλό βότσαλο και τα νερά είναι καταγάλανα.

Καθολικό: Απάνεμο λιμανάκι όπου δένουν ψαρόβαρκες και μικρά καίκια. Ανάμεσα στο Καθολικό και στην νησίδα Νερό, υπάρχουν εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας.

Μικρό και Μεγάλο Αμμουδάκι: Η παραλίες Μικρό και Μεγάλο Αμμουδάκι βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά του Μεγάλου Χωριού. Η πρόσβαση είναι δύσκολη, αφού δεν υπάρχει σημαδεμένο μονοπάτι. Θα προσεγγίσετε από το δρόμο στο Μεγάλο Χωριό. Οι παραλίες είναι ιδανικές για καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα.

Τι να κάνετε

Θόλοι: Κτίσματα τα οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρονολογούνται από τους βυζαντινούς χρόνους, περίπου τον 11ο αι. και πιθανότατα χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι. Βρίσκονται δίπλα στο ξωκλήσι του Άγιου Νικολάου και επάνω από την παραλία Βαθύ Πηγάδι. Προστατεύονται από συρματόπλεγμα, αλλά μπορείτε να τους θαυμάσετε από μικρή απόσταση. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συντηρηθεί, η οροφή παραμένει στη θέση της.

Καστράκι: Πρόκειται για αρχαίο λιμάνι Ελληνιστικών χρόνων, με οχυρώσεις, στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων, ένα ιερό, μια μεγάλη μελισσοκομική μονάδα και ένα εργαστήριο πορφύρας. Το σημείο αυτό, φέρνει συνεχώς στο φως νέα ευρήματα και γι’ αυτό τον λόγο προγραμματίζεται η ανέγερση ενός μικρού μουσείου.

Άγιος Παντελεήμονας: Βασικό του αξιοθέατο του Μικρού Χωριού, είναι το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται στην κορυφή ενός υψώματος, περίπου στα 100 μέτρα επάνω από το Χωριό. Θα φτάσετε στο εκκλησάκι από το σύντομο μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του οικισμού από όπου μπορείτε να θαυμάσετε το νησί από ψηλά.

Γαστρονομική ταυτότητα

Τα άφθονα φρέσκα ψάρια, η παραδοσιακή φάβα (το “φλισκουκούδι”) και τα πεντανόστιμα ντόπια κατσίκια είναι τα βασικά προϊόντα που θα πρέπει να δοκιμάσει ο επισκέπτης. Τοπικά φαγητά (που συναντώνται και σε πολλά άλλα νησιά των Δωδεκανήσων) είναι η κακαβιά, το χταπόδι στιφάδο, οι παραδοσιακές δίπλες και το πουγκί, οι καράβολοι (σαλιγκάρια) με κρεμμύδια και οι καράβολοι με ρύζι, καλαμάρια γεμιστά, κατσικάκι καπαμά, μυζηθροπιτάκια, κατσίκι πατατάδο του γάμου (εθιμικό φαγητό), «γριές» πίτες (στριφτές ατομικές τυρόπιτες), ντολμαδάκια. Απολύτως ξεχωριστό είναι το αρωματικό κέικ με σχινόκαρπο (καρποί από σχίνο).

Όπως σε όλα τα Δωδεκάνησα, το Πάσχα το αρνί δεν γίνεται στη σούβλα αλλά γεμίζεται με ρύζι, εντόσθια και αρωματικά χόρτα και ψήνεται στο φούρνο.

Πού να φάτε

Ο Γιώργος: Γραφική οικογενειακή ταβέρνα πάνω στην προβλήτα, στο λιμανάκι, με σπιτικό φαγητό. Δικό τους τυρί και ντόπιο κατσικάκι. Εξαιρετικά καλαμαράκια και μαστορικό τηγάνι. Ανοιχτόκαρδη, φιλόξενη περιποίηση. (Αγαθονήσι, στο λιμάνι, 2247029101)

Ατσίδας: Απλό ταβερνάκι με πανοραμική θέα σε όλο το λιμάνι. Σερβίρει μαγειρευτά, κρεατικά της ώρας και ψαρικά. Δοκιμάστε χειροποίητα μυζηθροπιτάκια και κατσικάκι με μακαρόνια με δικό τους τυρί. Φιλικό σέρβις. (Αγαθονήσι, Μεγάλο Χωριό, 2247 029100)

Πού να μείνετε

Ageri Studios: Ενοικιαζόμενα δωμάτια, που βρίσκονται χτισμένα στον λόφο του οικισμού του Αγίου Γεωργίου σε απόσταση 150 μέτρα από το λιμάνι και την ομώνυμη παραλία. Διαθέτει 6 δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, με αιγαιοπελαγίτικο ύφος και όλα έχουν θέα στο Αιγαίο. (Λιμάνι Αγίου Γεωργίου, τηλ. 698 435 3744)

Mary’s Rooms: Παραδοσιακά δωμάτια με πλήρη οικιακό εξοπλισμό, επάνω στο κύμα, στο κέντρο του λιμανιού. Οι άνθρωποι του καταλύματος αναλαμβάνουν τη μεταφορά των αποσκευών σας από και προς το λιμάνι (Λιμάνι, τηλ. 2247 029003)

Το Κύμα: Παραδοσιακά δωμάτια μπροστά στη θάλασσα, από όπου μπορείτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα. (Άγιος Γεώργιος, τηλ. 697 891 6926)

Διαβάστε ακόμα:

Αγαθονήσι: Ένα νησί στο βόρειο Αιγαίο μάς επιστρέφει στα χρόνια της αθωότητας

Σάμος, ένα νησί για κάθε εποχή -Μοναδικές παραλίες, πανέμορφα μονοπάτια και καταρράκτες

Μουσείο Οίνου Σάμου: Ταξίδι στην οινική ιστορία του νησιού