Ο Υμηττός, αποτελεί μαζί με το όρος Αιγάλεω, το Ποικίλο όρος, την Πάρνηθα και την Πεντέλη ένα από τα πέντε βουνά που ορίζουν το λεκανοπέδιο της Αττικής και είναι ένα φυσικό σύνορο μεταξύ των Μεσογείων και του λεκανοπεδίου.

6

Στο πλαίσιο της αναζήτησης εμπειριών στην περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζουμε τον Υμηττό, ένα βουνό για όλη την οικογένεια τόσο κοντά μας κι όμως, μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι η Αττική, είναι ένας ασφαλής κι ελκυστικός πολυδιάστατος προορισμός και σας προσκαλεί να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πεζοπορία στον Υμηττό

Το βουνό του Υμηττού, περίπου στη μέση του, χωρίζεται σε δυο μέρη. Σε αυτό που οι αρχαίοι Αθηναίοι ονόμαζαν Μέγα Υμηττό (βόρειο τμήμα) και σε αυτό που αποκαλούσαν Ελάσσονα ή Άνυδρο ενώ η ψηλότερη κορφή του, ο Εύζωνας, φτάνει τα 1026 μ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το όνομα του βουνού· οι Έλληνες το έλεγαν «Τρελό» πιθανότητα λόγω της αστάθειας των νεφών στην κορυφή του που μαρτυρούσαν τις καιρικές συνθήκες στην Αθήνα, αντίστοιχα οι Τούρκοι το ονόμαζαν «Ντέλη Νταγ» δηλαδή τρελοβούνι το ίδιο και οι Φράγκοι «Monte Matto» ίσως παραφθορά του «Monte Ymeto». Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι το παρατσούκλι Τρελός προέρχεται από παραφθορά του γαλλικού «tres long» δηλαδή «πολύ μακρύς». Όπως και να έχει ο Υμηττός είναι ένα πανέμορφο βουνό μέσα στον αστικό ιστό που μπορεί να προσφέρει υπέροχες στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας σε όποιον το επισκεφθεί.

Σε μόλις 5 χλμ από την πλατεία Συντάγματος μπορείτε να φτάσετε στους πρόποδες του Υμηττού και να ξεκινήσετε μια υπέροχη πεζοπορία με την ωραιότερη ίσως θέα στην Αθήνα ή στα Μεσόγεια, εξαρτάται ποια πλευρά θα επιλέξετε να εξερευνήσετε. Το απλό project είναι να πάρετε μαζί σας το γνωστό καρό τραπεζομάντιλο, διάφορα σνακ, τους φίλους ή την οικογένειά σας και να κάνετε ένα πικ νικ στην φύση. Πού μπορείτε να στρώσετε «τραπέζι»; Καταρχάς όπου σας αρέσει, όπου βρείτε ένα πλάτωμα που σας κάνει κλικ, κάτω από τη σκιά ενός δένδρου, σε ύψωμα με θέα, στο προαύλιο ενός ξωκλησιού ή στον εξωτερικό χώρο του μικρού καταφυγίου του ΕΟΣ Ηλιούπολης στα 509 μ. υψόμετρο ή σε αυτό του Κυνηγετικού Συλλόγου Κορωπίου στη θέση Σέσι στα 443 μ. με το εκκλησάκι του Αγίου Ευσταθίου ακριβώς δίπλα, επίσης στην πηγή της Καλοπούλας με τα ξύλινα τραπέζια ή στην είσοδο μιας από τις πολλές σπηλιές του βουνού όπως στη Γιδοσπηλιά.

Ο Υμηττός έχει πάνω από 150 χλμ σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών για κάθε αντοχή και επίπεδο. Από τις πιο όμορφες είναι η Διαδρομή 10 που ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή και φτάνει μέχρι την Τερψιθέα και περνάει από τη σπηλιά της Νυχτερίδας, κατεβαίνει προς τη Μονή Καισαριανής και ξανανηφορίζει με κατεύθυνση προς Σέσι και το διάσελο Σταυρός από όπου το μονοπάτι είναι βατό και περνά κοντά στις σπηλιές Στρογγυλή, Τρύπια και αυτή του Μαυροβουνίου. Η Διαδρομή 5 είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα, ξεκινά από την Κατεχάκη, από το Αισθητικό Δάσος του Υμηττού προς τη Μονή Καισαριανής, περνά από την πηγή της Καλοπούλας και τον πύργο της Ανθούσας, διασχίζει κάθετα το βουνό και καταλήγει μεταξύ Παιανίας και Γλυκών Νερών. Επίσης ωραία διαδρομή είναι αυτή της Σφηττίας Οδού, του αρχαίου δρόμου που ένωνε το Θορικό της Λαυρεωτικής με την πύλη του Ολυμπιείου της Αθήνας. Η Σφηττία περνά από τη Σήραγγα Πιρναρή, οι φήμες λένε πως ήταν μια απόπειρα να συνδεθεί το Κορωπί με τη Γλυφάδα που όμως ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, από το σπήλαιο του Νταβέλη και το βάραθρο Θρακιά Σταυρού με 30 μέτρα βάθος και άνοιγμα 5Χ10, θα ξαποστάσετε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βλέπει όλα τα Μεσόγεια, εκεί θα συναντήσετε και τα υπολείμματα του αρχαίου ναού του Όμβριου Διός.

Οι διαδρομές στον Υμηττό και τα σημεία ενδιαφέροντος είναι πολλά καθώς το βουνό είναι γεμάτο από αρχαία λατομεία μαρμάρου, μεταλλεία, πηγές, σπήλαια και βάραθρα, εκκλησάκια και μονές με πιο γνωστή τη Μονή Καισαριανής του 12ου αιώνα. Λίγο πιο πάνω στον λόφο των Ταξιαρχών βρίσκεται ένα σύμπλεγμα ναών, όπου μπορείτε να δείτε τα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου-6ου αι., το φραγκομονάστηρο του Αγίου Μάρκου που χτίστηκε επί φραγκοκρατίας αλλά και ναό αφιερωμένο στους Αγίους Ταξιάρχες του 17ου αιώνα. Η Μονή Αστερίου του 10ου αι. είναι αφιερωμένη στους Ταξιάρχες, Γαβριήλ και Μιχαήλ και είναι πραγματικά ένα κόσμημα όπως και οι Μονές του Αγίου Γεωργίου Κουταλά του 15ου αι. και του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού του 12ου. Από τα σπήλαια το πιο διάσημο και οργανωμένα επισκέψιμο είναι το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία με εντυπωσιακό διάκοσμο (Ωράριο: Δευτ.-Κυρ., 07.30-15.30. Τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για την αποφυγή διασποράς του COVID-19: υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων (2 μ.), χρήση αντισηπτικού, ελεγχόμενος αριθμός επισκεπτών. Ο αριθμός επισκεπτών θα αναγράφεται στην είσοδο του σπηλαίου, ανάλογα με τα εκάστοτε αναγκαία μέτρα περιορισμού της διασποράς του COVID-19). Πολύ κοντά στο αρχαίο λατομείο Κουταλά, περίπου 150 μ. πιο πάνω βρίσκεται και ένα δρακόσπιτο, ίσως το μοναδικό της Αττικής. Τα δρακόσπιτα, ήταν καταλύματα που φτιάχνονταν από τετράγωνες και μακρόστενες πέτρες, οι οποίες τοποθετούνταν η μια πάνω στην άλλη χωρίς συνδετικά υλικά, στηρίζονταν μόνο με το βάρος τους. Επίσης εάν η πεζοπορία δεν ενδείκνυται για εσάς σημειώστε πως μπορείτε να δείτε πολλές από τις ομορφιές του Υμηττού ανεβαίνοντας το βουνό με το αυτοκίνητό σας.