Κορυφαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αστυπάλαια θεωρείται το Βρεφικό Νεκροταφείο στη θέση Κυλίνδρα, στα νότια όρια της Χώρας. Θα δείτε επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο, διάφορες μονές και εκκλησίες και θα γευτείτε τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και τα ολόφρεσκα ψάρια.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Παρουσιάζει ευρήματα από τη νεολιθική εποχή μέχρι τα μεσαιωνικά χρόνια. Θα δείτε πήλινα αγγεία, κοσμήματα, χάλκινα και λίθινα εργαλεία από θαλαμωτούς μυκηναϊκούς τάφους, τον θησαυρό αργυρών νομισμάτων της κλασικής εποχής, αναθηματικές επιγραφές από ιερά, επιτύμβια και αναθηματικά ανάγλυφα, ανδρικά και γυναικεία αγαλμάτια, ενεπίγραφες στύλες, αρχιτεκτονικά μέλη από παλαιοχριστιανικούς ναούς, οικόσημα των Γκουερίνι κ.α.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22430 61500.
8
Το Βρεφικό Νεκροταφείο
Η ανακάλυψη αρχαίας βρεφικής νεκρόπολης στα νότια όρια της Χώρας, στο λόφο του Κάτσαλου, υπήρξε ένα μοναδικό γεγονός στα αρχαιολογικά χρονικά του ελλαδικού χώρου. Ο χώρος ταφής εντοπίστηκε στη θέση Κυλίνδρα και χρησιμοποιείτο συνεχώς από τα γεωμετρικά μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια. Εντοπίστηκαν περίπου 2.260 «εγχυτρισμοί», δηλαδή ταφές μέσα σε πήλινα αγγεία. Από το μέγεθός τους προκύπτει ότι τα οστά ανήκαν μόνο σε βρέφη και μικρά παιδιά και αυτός ο τρόπος ταφής πιθανόν συμβολίζει τη μήτρα της μητέρας. Αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι περνούν συχνά από εδώ για να μελετήσουν τα ευρήματα του «Βρεφοταφείου» τα οποία διαφωτίζουν σχετικά με επιδημίες και παθήσεις της αρχαιότητας.
Οι θολωτοί τάφοι του Αρμενοχωρίου
Στο Αρμενοχώρι, την περιοχή πάνω από τις παραλίες Τζανάκι και Καμινάκια, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως θαλαμωτούς μυκηναϊκούς τάφους με πλούσια κτερίσματα τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Η χρονολόγησή τους από την πρώιμη φάση του μυκηναϊκού πολιτισμού βοήθησε τους ειδικούς να εξάγουν πολλαπλά συμπεράσματα για τις μετακινήσεις λαών στο Αιγαίο.
Η Παναγία Φλεβαριώτισσα
Το καθολικό του μοναστηριού είναι αφιερωμένο στην Υπαπαντή, εξ ου και το προσωνύμιο Φλεβαριώτισσα καθώς γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου. Εκτός από την εκκλησία η μονή περιλαμβάνει και άλλα βοηθητικά κτίσματα. Ο ναός είναι σταυροειδής με καμάρα και τρούλο. Στο βόρειο τείχος το παρεκκλήσι στο φάτνωμα του βράχου είναι το σημείο όπου, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, βρέθηκε απροσδόκητα η εικόνα της Θεοτόκου.
Η μονή και το κάστρο του Αγίου Ιωάννη
Το μοναστήρι ήταν κάποτε ανθηρό και οι εγκαταστάσεις του απλώνονταν σε δύο πλαγιές με απρόσκοπτη θέα προς το πέλαγος. Σήμερα σώζεται μόνο το ξωκλήσι του Τιμίου Προδρόμου και μπορείτε να φτάσετε ως εκεί είτε δια θαλάσσης με εκδρομικό σκάφος, είτε από μονοπάτι που διατρέχει τη βορινή πλαγιά της Βάρδιας. Αντικριστά στο μοναστήρι, σε ένα άλλο απόκρημνο ύψωμα, υπήρχε κάστρο. Σύμφωνα με την παράδοση, επικοινωνούσαν μεταξύ τους με μυστική σήραγγα. Σήμερα σώζονται λίγα μόνο χαλάσματα και μια στέρνα. Το μεσαιωνικό φρούριο αλώθηκε τον 16ο αιώνα από τον Αλγερινό κουρσάρο Χαριεντίν Μπαρμπαρόσα. Οι άρρενες κάτοικοί του σφαγιάστηκαν, τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν σκλάβοι και από τότε δεν ξανακατοικήθηκε.
Η Παναγία Πουλαριανή στην Ανάληψη
Οι σκιές αλλά και το σχήμα του βράχου επάνω στον οποίο κτίστηκε ο ναΐσκος θυμίζουν τη μορφή της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Το ξωκλήσι της Παναγίας της Πουλαριανής έχει τη φήμη ότι μεσιτεύει για τη σωτηρία των ναυτικών. Ακόμα και σήμερα οι παλαιοί ψαράδες του νησιού αφηγούνται ιστορίες για συναδέλφους τους που τους έπιασε φουρτούνα και κατάφεραν να ξαναβρούν την πορεία τους προς το νησί χάρη σε μια εστία φωτός απρόσμενα ορατής από το σημείο όπου βρίσκεται η εκκλησία. Ως εκεί πηγαίνει μονοπάτι που ξεκινά από τον αγροτικό δρόμο για το Βαθύ.
Τοπικά Προϊόντα και γαστρονομία
Τα πιο ονομαστά τυροκομικά προϊόντα του νησιού είναι το λαδοτύρι, η μυζήθρα κρεμαστή σε καλαθάκι και η «χλωρή» (ανθότυρο). Εξαιρετικό είναι και το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι με διακριτικό γνώρισμα το άρωμα και την κεχριμπαρένια του όψη. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει η άγρια ρίγανη και η ζαφορά (άγριος κρόκος) που απαντώνται στις βορινές πλαγιές και συλλέγονται με το χέρι. Από τους φούρνους, τα ζαχαροπλαστεία και τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα θα αγοράσετε ξεροτήγανα, λουκουμάδες, παστέλι μπακλαβά, δίπλες. Το «πουγκί» είναι μια ιδιαίτερη πίτα με κοπανιστή και μέλι. Στο μικροκλίμα της Αστυπάλαιας ευδοκιμεί κι ένα ξεχωριστό φρούτο, το λεπτόφλουδο τοπικό μανταρίνι.
Οι ταβέρνες στην Αστυπάλαια είναι ιδανικές για τους ψαροφάγους καθώς τα περισσότερα φρέσκα ψάρια εδώ προέρχονται από μεγάλα βάθη. Δοκιμάστε χταποδοκεφτέδες, κακαβιά και ψαρόσουπα. Άλλα τοπικά πιάτα είναι το κουνέλι στιφάδο, το γεμιστό με ρύζι κατσίκι, φακές «αραντιστές», δηλαδή παντρεμένες με πληγούρι, και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί.
Διαβάστε ακόμα:
Πέντε λόγοι για να πάτε στην Αστυπάλαια
Οι καλύτερες παραλίες της Αστυπάλαιας – Oι αμμώδεις, οι βοτσαλένιες, οι απομονωμένες