Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εντάχθηκαν επισήμως τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα, όπως γνωστοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη μείζονος σημασίας για τη χώρα. Η απόφαση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς και χαρακτηρίζεται ως επιτυχία υψηλού κύρους για την Ελλάδα.

8

Η αναγνώριση αυτή επιβεβαιώνει τον παγκόσμιο χαρακτήρα και την αρχαιολογική βαρύτητα έξι σημαντικών μινωικών τοποθεσιών στην Κρήτη: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας, που αποτέλεσαν ενιαία πρόταση ένταξης στον κατάλογο.

Παράλληλα, σηματοδοτεί και την ευθύνη της Ελλάδας να διαφυλάξει ακέραια τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των μνημείων αυτών, διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια προστασία και διαχείρισή τους. Όπως υπογραμμίζει το Yπουργείο Πολιτισμού, η εγγραφή αποτελεί αποτέλεσμα μιας μακράς, απαιτητικής και μεθοδικής διαδικασίας, την οποία στήριξαν με τεχνογνωσία και επιμονή τα στελέχη και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Η Επιτροπή, έχοντας στη διάθεσή της και την τεκμηριωμένη γνωμοδότηση του ICOMOS, αρμόδιου συμβουλευτικού οργάνου της, αναγνώρισε την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων. Αναγνώρισε επίσης την αυθεντικότητα και ακεραιότητά τους, καθώς και την ύπαρξη ενός σταθερού πλαισίου προστασίας και ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης, προϋποθέσεις απαραίτητες για την εγγραφή σε αυτή την υψηλού κύρους λίστα.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της απόφασης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία βρισκόταν παρούσα στη Σύνοδο, προχώρησε σε δήλωση, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσημη διαδικασία εγγραφής: «Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για την πατρίδα μας, για τον ελληνικό λαό, για την Κρήτη, για τον Πολιτισμό στη μακρά ιστορική του διάρκεια. Με την εγγραφή των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ο μινωικός πολιτισμός, ένας από λαμπρότερους πολιτισμούς του προϊστορικού Αιγαίου αναγνωρίζεται και καθιερώνεται παγκοσμίως. Τα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα των μινωικών ανακτορικών συγκροτημάτων, που σώζονται σε όλη την Κρήτη, αποτελούν τους αυθεντικούς εκφραστές αυτού του πολιτισμού. Τα ανάκτορα δεν ήταν μόνο διοικητικά και οικονομικά κέντρα. Ήταν κέντρα πολιτισμού, τέχνης και τεχνολογικής καινοτομίας. Δημιουργήματα υψηλής τέχνης και αισθητικής, μνημειακής αρχιτεκτονικής, με ανεπτυγμένο σύστημα γραφής και διοίκησης, και με ισχυρές εμπορικές και πολιτισμικές επαφές με τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού μάς επιτρέπει να κατανοούμε καλλίτερα τις απαρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμικού γίγνεσθαι, καθιερώνοντας την Κρήτη ως κοιτίδα πολιτισμού παγκόσμιας σημασίας. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους συνετέλεσαν σε αυτή την επιτυχία της χώρας μου. Τους θεσμικούς εκπροσώπους της UNESCO και του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς -και ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Lazare Eloundou- το υπουργείο Εξωτερικών και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία -τον επικεφαλής της Γιώργο Κουμουτσάκο- την περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά τον Σταύρο Αρναουτάκη, και φυσικά, τους συνεργάτες μου στο υπουργείο Πολιτισμού -στα πρόσωπα της Διευθύντριας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Έλενας Κουντούρη, της τμηματάρχου Ντίνας Μπενίση και του διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Θέμη Βλαχούλη – και τους αντιπροσώπους μας στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς -στο πρόσωπο της Ευγενίας Γερούση. Χάρη στη σκληρή δουλειά τους, την μακρά εμπειρία τους, τη γνώση και την αφοσίωσή τους, σήμερα γίναμε όλοι εξαιρετικά περήφανοι».

Διαβάστε ακόμα:

O πολιτιστικός πλούτος του Ηρακλείου