Τα ειδικά εορταστικά μενού των ξενοδοχείων αποτελούν μια σύγχρονη παράδοση, που ιδίως τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, ελκύει εκείνους που θέλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους σε μια τέτοια ιδιαίτερη περίσταση. Πλέον, το πασχαλινό τραπέζι είναι μία από αυτές τις περιστάσεις.

31

Είμαστε σε μια χώρα όπου ο ανοιξιάτικος ήλιος, η ύπαιθρος, το εξοχικό, το σπιτικό BBQ και η οικογενειακή συγκέντρωση, συνθέτουν παραδοσιακά το τραπέζι αυτής της τόσο ιδιαίτερης μέρας.

Από την άλλη, υπάρχουν ξενοδοχειακές προτάσεις που έρχονται να κάνουν ακόμα πιο ξένοιαστη αυτή την εμπειρία στο εφετινό Πάσχα που έχει την ιδιαιτερότητα να μας ενώνει όλους και πάλι σε ένα τραπέζι μετά από πραγματικά αρκετό καιρό.

Τί κερδίζει, όμως, κανείς εάν επιλέξει να γιορτάσει την Ανάσταση ή το Πάσχα σε ένα ξενοδοχείο;

-Σε απαλλάσσει από το να κάνεις προγραμματισμό αγορών μέρες πριν για τα απαραίτητα του λαμπριάτικου τραπεζιού.

-Δεν ξυπνάς πρωί για να ετοιμάσεις τα πάντα άρα είσαι ξεκούραστος και απολαμβάνεις το να σε περιποιούνται εκείνοι που ξέρουν να προσφέρουν φιλοξενία.

-Γιατί το φαγητό θα είναι σίγουρα νόστιμο, φτιαγμένο από τα χέρια επαγγελματιών, και έτοιμο στην ώρα του.

-Όταν τελειώσει η γιορτή θα γυρίσεις στο σπίτι σου και θα είναι όλα στη θέση τους.

-Από τους γονείς, μέχρι τα νέα ζευγάρια και φυσικά τα παιδιά -μικρά και μεγάλα – όλοι θα βρουν τρόπους να περάσουν καλά μιας και υπάρχουν δραστηριότητες που τούς ταιριάζουν (παιδότοποι, μουσική, χορός κ.ά).

-Βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον που όλοι χαίρονται, και πάντα η μοιρασμένη χαρά είναι μεγαλύτερη.

-Όλο το σκηνικό είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι στην ανοιξιάτικη εξοχή ενώ δεν έχει χρειαστεί να βγεις από την πόλη.

Και βέβαια είναι μια εμπειρία πολύ ξεχωριστή, που δημιουργεί μια ιδιαίτερη ανάμνηση ανάμεσα σε όλες τις σπιτικές στην πόλη, ή την επαρχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλήσαμε με τον βραβευμένο σεφ Απόστολο Αλτάνη, executive chef των εστιατορίων Ambrosia, του ξενοδοχείου Hyatt Regency Thessaloniki και Alfredo’s του Casino Regency Thessaloniki. Έναν εμπνευσμένο σεφ που ανανεώνει την ελληνική μαγειρική παράδοση με νέες τεχνικές παρουσιάζοντας πιάτα που μπορεί ήδη να γνωρίζουμε, αλλά δεν φανταζόμαστε πως μπορούν να απογειωθούν.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(74364)
      ["id"]=>
      int(74364)
      ["title"]=>
      string(17) "apostolos-altanis"
      ["filename"]=>
      string(28) "apostolos-altanis-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(538739)
      ["url"]=>
      string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/apostolos-altanis-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(106) "https://www.travel.gr/best-of/love-thess-apostolos-altanis-o-epimonos-sef-dy/attachment/apostolos-altanis/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(55) "Ο executive σεφ, Απόστολος Αλτάνης "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(17) "apostolos-altanis"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(74356)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-02-23 08:49:36"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-06-02 11:35:34"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2560)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/apostolos-altanis-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/apostolos-altanis-300x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/apostolos-altanis-768x768.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(768)
        ["large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/apostolos-altanis-1024x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/apostolos-altanis-1536x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1536)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/apostolos-altanis-2048x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(2048)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Τί ετοιμάζετε στο εστιατόριο Ambrosia του Hyatt Regency Thessaloniki για το μενού του Πάσχα;

Στο Ambrosia το βράδυ της Ανάστασης αλλά και το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα θα λειτουργήσει μπουφές με πολλές επιλογές. Έτσι το βράδυ του Σαββάτου εκτός από μια μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά και σαλάτες θα υπάρχει φυσικά και η παραδοσιακή μαγειρίτσα αλλά και μαγειρίτσα μανιταριών. Επίσης διάφορα κυρίως πιάτα όπως κοκορέτσι φούρνου, αρνάκι ψητό με δενδρολίβανο και άλλα. Κλείνοντας βέβαια με κάποιο από τα γλυκά μας.

Αντίστοιχα το μεσημέρι του Πάσχα ψήνονται οβελίες και ο μπουφές θα είναι εμπλουτισμένος με ακόμα περισσότερα ορεκτικά και σαλάτες αλλά και με πιο πολλά κυρίως, όπως πχ κατσικάκι σούβλας, τζιγεροσαρμάδες με γιαούρτι αλλά και παραδοσιακό γαμοπίλαφο. Φυσικά εκτός από όλα τα γλυκά και τα φρούτα που θα υπάρχουν δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τον παιδικό μπουφέ που θα στηθεί με γλειφιτζούρια, πασχαλινά κουλουράκια και διάφορα άλλα για τους μικρούς μας φίλους!

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(87531)
      ["id"]=>
      int(87531)
      ["title"]=>
      string(8) "tsoureki"
      ["filename"]=>
      string(12) "tsoureki.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(932491)
      ["url"]=>
      string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/tsoureki.jpg"
      ["link"]=>
      string(90) "https://www.travel.gr/best-of/mia-empeiria-gia-ena-poly-xechoristo-pa/attachment/tsoureki/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(0) ""
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "tsoureki"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(87509)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-04-15 09:47:54"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-04-15 09:47:54"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(799)
      ["height"]=>
      int(1072)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/tsoureki-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/tsoureki-224x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(224)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/tsoureki-768x1030.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1030)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/tsoureki-763x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(763)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/tsoureki.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(799)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1072)
        ["2048x2048"]=>
        string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/tsoureki.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(799)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1072)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Και τι αντίστοιχα στα εστιατόρια του Regency Casino Thessaloniki;

Φέτος τα εορταστικά γεύματα στο Regency Casino Thessaloniki θα τα προσφέρουμε την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα στο La Terrasse. Και εδώ θα ετοιμάσουμε έναν πλούσιο μπουφέ με μια μεγάλη ποικιλία που είμαι βέβαιος πως θα ικανοποιήσει όσους μας επισκεφτούν. Έτσι εκτός από τα ορεκτικά και τις σαλάτες και βεβαίως την παραδοσιακή μαγειρίτσα θα υπάρχουν και οι κλασικές γεύσεις σε κυρίως. Θα έχουμε δηλαδή, αρνάκι σούβλας με σάλτσα ψητού, γουρουνόπουλο με σάλτσα μουστάρδας, γαρδουμπάκια, κοντοσούβλι και πολλά άλλα με διάφορες γαρνιτούρες. Με πολλά επιδόρπια για το πιο γλυκό κλείσιμο του γεύματος.

Εξυπακούεται βέβαια πως τα τσουρέκια και τα κόκκινα αυγά δεν θα λείπουν ούτε στο La Terrase αλλά ούτε και στο Ambrosia.

Πόσο αυτά τα δύο μέρη έχουν επιδράσει στην αντίληψή σας και ποιο είναι το δικό σας σημάδι που τα έχει διαμορφώσει.

Και στα δυο βρίσκομαι εκεί από την αρχή της λειτουργίας τους. Ουσιαστικά έχουν στηθεί από μένα οπότε φέρουν την προσωπική μου σφραγίδα. Οι επιλογές μου και το ύφος μου είναι εμφανή σε κάθε κομμάτι τους, όπως συμβαίνει φυσικά σε κάθε εστιατόριο που ξεκινάει και συνεχίζει τη λειτουργία του αδιάλειπτα με τον ίδιο επικεφαλής. Βέβαια όλο αυτό είναι αμφίδρομο, έτσι και η δική μου πορεία και αντίληψη είναι άρρηκτα συνδεμένες και με τα δυο μέρη μιας και εκεί περνάω τις περισσότερες ώρες της ημέρας μου.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(87591)
      ["id"]=>
      int(87591)
      ["title"]=>
      string(11) "krasi-hyatt"
      ["filename"]=>
      string(15) "krasi-hyatt.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(384405)
      ["url"]=>
      string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/krasi-hyatt.jpg"
      ["link"]=>
      string(93) "https://www.travel.gr/best-of/mia-empeiria-gia-ena-poly-xechoristo-pa/attachment/krasi-hyatt/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(22) "Alfredo's Grand Dining"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(11) "krasi-hyatt"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(87509)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-04-15 11:03:51"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-04-15 11:05:05"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(515)
      ["height"]=>
      int(800)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/krasi-hyatt-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/krasi-hyatt-193x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(193)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/krasi-hyatt.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(515)
        ["medium_large-height"]=>
        int(800)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/krasi-hyatt.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(515)
        ["large-height"]=>
        int(800)
        ["1536x1536"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/krasi-hyatt.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(515)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(800)
        ["2048x2048"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/krasi-hyatt.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(515)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(800)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Μπορεί το Πάσχα να γίνει αφορμή για περισσότερη δημιουργικότητα ή είναι συνυφασμένο αυστηρά με την παράδοση;

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας και σαφώς είναι συνυφασμένο με την παράδοση μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό κάθε χρόνο. Εξάλλου αυτό είναι και ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίζει ο κάθε μάγειρας. Να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα που όμως να μην αποκλίνει από τις οικείες σε όλους μας γεύσεις. Να παρουσιάσει δηλ. κάποια από τα παραδοσιακά πιάτα δοσμένα μέσα από την δική του ματιά με ένα άρτιο όμως αποτέλεσμα που να ικανοποιήσει πλήρως τον πελάτη χωρίς να τον ξενίσει και να τον απομακρύνει από τις παραδοσιακές γεύσεις.

Πόσο έχουν καθορίσει την ελληνική διατροφική κουλτούρα τα εορταστικά τραπέζια; Και τί ξεχωριστό διακρίνει το πασχαλινό τραπέζι μέσα στο χρόνο;

Τα εορταστικά τραπέζια είναι αυτά που ουσιαστικά έχουν διαμορφώσει την κουλτούρα μας και όχι μόνο την γευστική. Όλοι μας έχουμε μνήμες που σίγουρα περιλαμβάνουν, αν όχι σαν σταθερή οικογενειακή παράδοση έστω και κάποιες σποραδικές φορές, εικόνες με στολισμένο γιορτινό τραπέζι γεμάτο με παραδοσιακά πιάτα και τριγύρω οικογένεια και φίλοι. Σε ό,τι αφορά τώρα το πασχαλινό τραπέζι αυτό που το ξεχωρίζει είναι πως κατά βάση σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με τις διάφορες παραλλαγές και τοπικές ονομασίες βέβαια, τα πιάτα είναι ουσιαστικά τα ίδια κάτι που δεν ισχύει για τις υπόλοιπες γιορτές. Έτσι βλέπουμε μέσα στον χρόνο γεύσεις και παραδόσεις να παραμένουν αναλλοίωτες και να παραδίδονται από γενιά σε γενιά σε κάθε τόπο.

Πώς μπορεί το συναίσθημα να ενταχθεί σε ένα πιάτο ή ένα μενού;

Η ίδια η μαγειρική είναι συναίσθημα και έμπνευση. Έτσι το αντίθετο θα ήταν περίεργο. Πως θα ήταν δυνατόν να βγει ένα νόστιμο πιάτο χωρίς να βάλουμε συναίσθημα και φαντασία; Για να έχουμε ένα πετυχημένο μενού θα πρέπει να βάλουμε ό,τι συναίσθημα θέλουμε ουσιαστικά να εισπράξουμε από αυτούς που θα το γευτούν. Έτσι όλα ξεκινούν από τον σχεδιασμό και κατόπιν περνάνε στην παρασκευή του κάθε πιάτου ξεχωριστά. Η αγάπη και το μεράκι παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη δουλειά μας. Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου πως ακόμα και όταν ετοιμάζουμε το πιο απλό πιάτο για το μεσημεριανό μας αν το κάνουμε από «υποχρέωση» το αποτέλεσμα δεν θα είναι νόστιμο.

Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση διεθνώς για το κρέας στο μενού. Πώς μπορεί ένα μενού να μειώσει το αποτύπωμά του στο περιβάλλον;

Οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν διαρκώς. Έτσι παρατηρούμε όλο και πιο συχνά πως πολλοί επιλέγουν να αφαιρέσουν το κρέας από τη διατροφή τους. Πρέπει όμως να σεβόμαστε και αυτούς που το επιλέγουν. Θεωρώ πως ένας καλός τρόπος όμως για να μειώσουμε το αποτύπωμα του μενού στο περιβάλλον είναι η ολοκληρωτική χρήση του εκάστοτε κρέατος. Να το διαχειριζόμαστε με στόχο το zero food waste. Έτσι μπορούμε να επιτύχουμε πολλές παρασκευές στο ίδιο μενού με πολύ μικρότερες ποσότητες. Η σωστή χρήση δηλ. είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας και κάτι που ίδιος ακολουθώ εδώ και χρόνια.

*Αναλυτικά, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki, στο εστιατόριο Αμβροσία, στρώνονται τα πασχαλινά τραπέζια με θέα στην εντυπωσιακή πισίνα. Το Μ. Σάββατο στήνει μπουφέ με νηστίσιμα εδέσματα, την παραδοσιακή μαγειρίτσα και βέβαια τα κόκκινα αβγά. Την σκυτάλη παίρνει η Κυριακή του Πάσχα όπου στο χώρο της πισίνας του ξενοδοχείου ψήνονται οβελίες και στο Grand Ballroom στήνεται πασχαλινός μπουφές με παραδοσιακές γεύσεις, όπως αρνί σούβλας, κοκορέτσι, σαλάτες, κρύα και ζεστά ορεκτικά και πλούσια ποικιλία από γλυκά. Τα πασχαλινά πιάτα συνοδεύονται ιδανικά από κρασιά της πλούσιας καρτέλας του Αμβροσία. Την Κυριακή του Πάσχα από τον πασχαλινό μπουφέ δε λείπει η ζωντανή μουσική που θα πλαισιωθεί από το καλύτερο δίδυμο της πόλης Αχιλλέα Σοφούδη και Θάνο Γιουλετζή.

Κρατήσεις: Hyatt Regency Thessaloniki, Τηλέφωνο: +30 2310 401234