Τα Χριστούγεννα κλείνουν μέσα τους την ωραιότερη και πιο συγκινητική ιστορία του κόσμου, ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας που μπορεί να μεταφραστεί με αμέτρητους τρόπους και να εφαρμοστεί με ακόμα περισσότερους σε δεκάδες εκδοχές της ζωής μας.

88

Στο κέντρο όλων αυτών, τα μικρά παιδιά είναι εκείνα που μπορούν να νιώσουν περισσότερο απ’ όλους μας τη μαγεία των γιορτών και, ταυτόχρονα, την ιδέα της προσμονής και της αισιοδοξίας μαζί με την εικόνα για μία καλύτερη ζωή που «ξεκινά» μέσα μας στην αρχή κάθε νέου έτους.

Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, είναι σίγουρα η γιορτή των παιδιών, η εποχή του χρόνου κατά την οποία αξίζει να αναζητήσουμε τρόπους προκειμένου τους προσφέρουμε τις εμπειρίες και την ομορφιά που τόσο πολύ αναζητούν. Φέτος, στη γιορτινή Αθήνα δεκάδες δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους θα κάνουν ακόμα πιο ζεστή τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και θα γλυκάνουν τις ψυχές των μικρών ονειροπόλων, επιβεβαιώνοντας στην καρδιά τους αυτό το οποίο κανείς από εμάς δεν πρέπει να ξεχνά. Ότι η ζωή είναι, πέρα ως πέρα υπέροχη.

Ο Μαγικός Κύκλος ή Η ωραιότερη ιστορία του Κόσμου και άλλα τέτοια παραμύθια

Μια φανταστική ιστορία για εκείνα που παρηγορούν αλλά και που αφυπνίζουν, για τις καταστροφικές ενέργειες αλλά και τα θαύματα για τα οποία είναι ικανοί οι άνθρωποι, για τις ανθρώπινες αξίες και για άξιους ανθρώπους (αλλά και για μερικούς ανάξιους).

Μια ιστορία για το θέατρο και μια θεατρική παράσταση για την ιστορία των ανθρώπων, που δεν σταματούν να ξεπερνούν τις δυσκολίες τους, που συνεχώς προσπαθούν να κτίσουν καινούριες βεβαιότητες, όταν χάνουν αυτές που είχαν, άλλες σωστές άλλες λάθος, για όσους διαρκώς αλλάζουν, αλλά κατά βάθος μένουν πάντα ίδιοι, για όσους δεν σταματούν να ψάχνουν πού θα βρουν μια καλύτερη ζωή ή έστω την ωραιότερη ιστορία του κόσμου. Μια ιστορία για την καθόλου εύκολη αλλά υπέροχη ζωή τους.

Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας από 5 ετών

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου

Θέατρο Πόρτα Κεντρική Σκηνή

Λεωφόρος Μεσογείων 59, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7711333

Ένα Αλλιώτικο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Mία αλληγορική ιστορία που συνδέει τη δημιουργία του χριστουγεννιάτικου δέντρου με την ιδέα του δέντρου της ελευθερίας.

Σε αυτή τη δημιουργική δράση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», τα παιδιά από 8 έως 12 ετών θα μπορέσουν να ανακαλύψουν ενδιαφέρουσες διασυνδέσεις και να «διδαχθούν» πολύτιμα μαθήματα για τη ζωή παρατηρώντας όμορφα στολίδια, τα οποία αφηγούνται τη δική τους ιστορία.


Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20

19, 23, 29 Δεκεμβρίου

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3243972, 210 3243987

Οι Καλικάντζαροι και οι Σκανταλιές τους

Οι Καλικάντζαροι, τα ξεχωριστά και ενδιαφέροντα αυτά πλάσματα της ελληνικής, λαϊκής παράδοσης, ξετυλίγουν τα «μυστικά» τους σε παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών σε ένα ευχάριστο χριστουγεννιάτικο εργαστήρι.

Η διαδικασία θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τις παραδοσιακές ιστορίες γύρω από τους καλικάντζαρους και τις ρίζες της καταγωγής τους, οι οποίες ξεκινούν από τα χρόνια της αρχαιότητας. Μία επιμορφωτική δράση με μουσική, ζωγραφική και παιχνίδι.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης

Σταθμός Λαρίσης, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: : 210 8810884

Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ένας πλούσιος φιλάργυρος και μίζερος άνθρωπος. Δεν γνωρίζει τι σημαίνει αγάπη και θεωρεί τα Χριστούγεννα μια μεγάλη απάτη. Ένα βράδυ τον επισκέπτεται το φάντασμα του παλιού συνεταίρου του και τον προειδοποιεί πως έχει μια τελευταία ευκαιρία να αλλάξει. Την παραμονή των φετινών Χριστουγέννων θα τον επισκεφθούν τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων και θα του δείξουν τα λάθη του και τους ανθρώπους που έχουν στην καρδιά τους τα Χριστούγεννα 365 μέρες τον χρόνο.

Η υπέροχη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς στέλνει το μήνυμα πως η αγάπη, η προσφορά και η φιλανθρωπία είναι τα μυστικά της ευτυχίας.

Από 5 Δεκεμβρίου 2021 έως 12 Ιανουαρίου του 2022

Πολυχώρος Πολιτισμού Ideal

Πανεπιστημίου 46, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 4830330

Ο Δον Κιχώτης

Τo αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες παρουσιάζεται στην Παιδική σκηνή του Μικρού Χόρν, από τις Μαγικές Σβούρες, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη.

Αυτή είναι η στιγμή που το θέατρο θα υπερασπιστεί το όνειρο γιατί ο Δον Κιχώτης, ο αγαπημένος ονειροπόλος ήρωας όλων μας, έρχεται για να μας δείξει ένα δρόμο καινούριο, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο. Με το άλογό του καλπάζει στη φαντασία του, κάνει το ανέφικτο εφικτό, πολεμάει τα σκοτάδια και προτάσσει την αγάπη στην κακία.

Η παράσταση, γεμάτη ευαισθησία και απίστευτο χιούμορ, υμνεί στο πρόσωπο του πανέξυπνου Σάντσο, του πιστού συντρόφου του Δον Κιχώτη, τη φιλία και τη συντροφικότητα, την αφοσίωση στους ανθρώπους και τη δύναμη που αποκτούμε, όταν ελπίζουμε όλοι μαζί.

Τα παιδιά μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη και όλων των συντελεστών της παράστασης ζουν τα κατορθώματα ενός ήρωα που αγαπά την περιπέτεια της ζωής και τολμά να τη ζήσει παρά τα εμπόδια. Οι Ανεμόμυλοι είναι πάντα εδώ και μεις οι Δον Κιχώτες με πανοπλία το όνειρο.

Η εντυπωσιακή παράσταση δίνει, επίσης, στους μικρούς θεατές την ευκαιρία να «συναντηθούν» με στοιχεία του Ισπανικού Πολιτισμού.

Από 19 Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιανουαρίου 2022

Θέατρο Μικρό Χορν

Αμερικής 10, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 21 1100 0365

Tαξίδι στο κέντρο της Γης

Ορμώμενο απ’ αυτήν τη λαχτάρα του Ιούλιου Βερν, το ιστορικό θέατρο «Ακροπόλ» προσφέρει σε όλα τα παιδιά μια αξέχαστη εκδρομή. Ένα «Ταξίδι στο κέντρο της γης». Οι ήρωες θα κατέβουν μέσα από κρατήρες ηφαιστείων. Θα περιηγηθούν σε άγνωστες εξωτικές χώρες με άμαξες, τρένα και πλοία και θα συναντήσουν δελφίνια, μα και αράχνες, νυχτερίδες, προϊστορικά τέρατα, ιθαγενείς που θα σταθούν εμπόδια στην εξερεύνησή τους. Στο τέλος οι ήρωες μας ενωμένοι, θα τα καταφέρουν. Η φήμη τους θ’ ακουστεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ένα συναρπαστικό ταξίδι, πλούσιο σε δράση και εικόνες, γεμάτο ανατροπές. Ένα ταξίδι φαντασίας, πλημμυρισμένο από εξαίσιες μουσικές και υπέροχες εικόνες που ξυπνούν τη φαντασία.

18 Δεκ – 30 Ιαν 2022

Θέατρο Ακροπόλ

Ιπποκράτους 9, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 21 0364 8303

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα, ο Πέτρος, γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται, γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: «Σήκω… έγινε πόλεμος… δεν ακούς τις σειρήνες;» Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννέα ετών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως, τον βιώνει κάθε μέρα μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο – μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών. Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών, ο Πέτρος με την αδελφή του και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι.

19 Δεκεμβρίου 2021 – 9 Ιανουαρίου 2022

Θέατρο Βασιλάκου

Προφήτου Δανιήλ 3, Αθήνα

Tηλέφωνο επικοινωνίας: 21 1013 2002

Mπομπ Σφουγγαράκης the Musical

Ο Μπομπ, απογοητευμένος από το αφεντικό του τον κύριο Καβούρη που δεν πιστεύει καθόλου σ’ αυτόν, μαζεύει τις δυνάμεις του και μαζί με τον Πάτρικ και τη Σάντυ, αποφασίζουν να σώσουν την πόλη τους.


Με όπλα το μυαλό, το θάρρος, το χαμόγελο, το χιούμορ, την αισιοδοξία και τη φιλία τους, ξεκινούν να κάνουν την υπέρβαση, έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός από τον κίνδυνο, τους συμπολίτες τους.
Θα καταφέρουν να σώσουν το βυθό του Μπικίνι από την καταστροφή και να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα μαζί μας;

Αυτό θα το μάθουμε στον βυθό του Christmas Theater που για χάρη του Μπομπ Σφουγγαράκη και της παρέας του, η σκηνή του θα μεταμορφωθεί σε ένα φαντασμαγορικό βυθό.

11-12 Δεκεμβρίου και 18-19 Δεκεμβρίου 2021

Christmas Theater

Λεωφόρους Βεϊκου 137, Γαλάτσι

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211-7701700

Η Μάσα και ο Αρκούδος

Η μεγάλη θεατρική παραγωγή «Η Μάσα και ο Αρκούδος» με τους ήρωες από τη γνωστή ρωσική σειρά κινουμένων σχεδίων, έρχεται ξανά στην Αθήνα, στο Christmas Theater, σε μια χριστουγεννιάτικη παράσταση μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια αλλά και μαγικές βιντεοπροβολές.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις απίθανες περιπέτειες της Μάσα, μιας μικρής εγκάρδιας αλλά άτακτης Ρωσίδας, και του καλύτερου φίλου της, ενός καλόκαρδου αρκούδου που δούλευε σε τσίρκο, και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους.

Ποιοι είναι, όμως, οι δύο αυτοί ήρωες; Η Μάσα είναι ένα ανήσυχο κοριτσάκι, που ζει στο δάσος με το γουρουνάκι της, το κατσικάκι της και τον σκύλο της. Είναι γεμάτη ενέργεια, ατελείωτη περιέργεια και θέλει να δοκιμάζει κάθε τι καινούριο. Αυτό πολλές φορές, όμως, της προκαλεί μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα. Είναι, επίσης, τρομερά φιλική και αντιμετωπίζει τους πάντες σαν να τους ξέρει χρόνια. Μια μέρα το σκάει από το σπίτι των παππούδων της θέλοντας να γνωρίσει τον κόσμο και να ζήσει νέες περιπέτειες. Στο δρόμο της, μέσα στο δάσος, πέφτει πάνω στο σπίτι ενός φιλήσυχου και καλοσυνάτου αρκούδου του οποίου η ηρεμία ανατρέπεται μέσω αυτής της αναπάντεχης συνάντησης. Η μικρή Μάσα θα συναντήσει πολλούς κινδύνους καθώς ένα δάσος κρύβει πάντοτε παγίδες αλλά και πολλές εκπλήξεις. Όμως με την βοήθεια του αγαπημένου της Αρκούδου θα γνωρίσει πολλούς φίλους που θα τους αγαπήσει αληθινά! Και ενώ όλα αρχίζουν να κυλούν υπέροχα, φτάνουν τα Χριστούγεννα. Τι περιπέτειες θα ζήσουν οι αγαπημένοι μας ήρωες περιμένοντας τον Άη Βασίλη;

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Christmas Theater

Λεωφόρους Βεϊκου 137, Γαλάτσι

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211-7701700

Ανακαλύπτουμε το Πάρκο και φτιάχνουμε στολίδια από τη φύση

Ένα κινητικό εργαστήριο κατά το οποίο γονείς και παιδιά μαθαίνουν τα χαρακτηριστικά του χειμώνα και ταυτόχρονα συνεργάζονται για να κατασκευάσουν τα δικά τους ξεχωριστά και πρωτότυπα στολίδια από φυσικά υλικά (σπόρους, καρπούς, φύλλα και κλαδιά).

Η Παρέα του Δάσους αποτελεί μία πρωτότυπη παιδαγωγική προσέγγιση– που αξιοποιεί το αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο-αυτό της φύσης-ως πεδίο μάθησης και ανάπτυξης. Με αφορμή τα φυσικά ερεθίσματα της εποχής, μέσω του παιχνιδιού, της κίνησης, της επαφής με φυσικά υλικά και με κατάλληλα σχεδιασμένες δραστηριότητες από εξειδικευμένους παιδαγωγούς, οι οποίες υλοποιούνται σε υπαίθριους φυσικούς χώρους, δίνεται η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να επανασυνδεθούν με τη φύση και να κατανοήσουν πως αποτελούν μέρος της, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τη φιλοπεριβαλλοντική τους συνείδηση.

19, 23, 27 Δεκεμβρίου 2021

*Τη Δευτέρα 27/12, το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά για τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μεσογειακός Κήπος
Για οικογένειες με παιδιά 4-12 ετών | Έως 30 άτομα
Ελεύθερη είσοδος, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Χριστουγεννιάτικες Περιπέτειες

Μία διασκεδαστική δραστηριότητα έρχεται στο Πάρκο την περίοδο των Χριστουγέννων με παιχνίδια, μουσική και κίνηση.

Αυτές τις γιορτές τα Ξωτικά των Χριστουγέννων σχεδίασαν μοναδικά παιχνίδια για τους μικρούς φίλους του ΚΠΙΣΝ.

Τρέξε και εσύ να βρεις τις κρυμμένες χριστουγεννιάτικες μπάλες, παίξε με τους φουσκωτούς τάρανδους, γέμισε την κάλτσα του Αγίου Βασίλη, παίζοντας όλα τα παιχνίδια-έκπληξη των Ξωτικών. Το πνεύμα των Χριστουγέννων έρχεται και φέτος στο ΚΠΙΣΝ παρέα με τα Ξωτικά.

24, 29 Δεκεμβρίου 2021 και Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ξέφωτο

Για παιδιά 4-12 ετών | Εως 30 συμμετοχές ανα 30 λεπτά
Ελεύθερη είσοδος, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Τα Πεφταστέρια των Ευχών

Στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, ακριβώς πάνω από την πλατεία Μαβίλη και το πάρκο Ελευθερίας τα παιδιά ηλικίας 6 με 11 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία διασκεδαστική, διαδραστική δραστηριότητα με θέμα το πιο αγαπημένο «θέμα» των γιορτών. Τα λαμπερά αστέρια που κάνουν πραγματικότητα της πιο σημαντικές ευχές μας.

Αστέρια με ευχές φτιαγμένα από τα χέρια των παιδιών θα διακοσμήσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Κέντρου Τεχνών, σκορπώντας ομορφιά και αγαπή.

16, 18, 21 Δεκεμβρίου 2021

10: 30 το πρωί

Κέντρο Τεχνών

Πλατεία Μαβίλη, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7248150, 210 7232604

Χριστούγεννα στην Πινακοθήκη

Σε ένα από τα πρώτα νεοκλασικά κτίρια της πόλης, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, ένα ξεχωριστό εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας θα επιτρέψει στα παιδιά από 6 ετών και πάνω να φτιάξουν το δικό τους έργο, αποτυπώνοντας, υπό τους ήχους της μουσικής, τη δική τους εικόνα για τα Χριστούγεννα.

Μία δράση, με ελεύθερη είσοδο, που θα αγαπήσουν ιδιαίτερα τα πιο δημιουργικά παιδάκια.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου και Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Στις 11:30 και στις 12:30 το πρωί

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5202420-21