Θέλετε υπέροχες θάλασσες, βόλτα σε κάστρο, καλό φαγητό και δυνατότητα να κάνετε πολλά και διαφορετικά πράγματα σε ένα τριήμερο; Η Μονεμβασιά είναι το μέρος που θα εκπληρώσει όλες σας τις επιθυμίες. Χτισμένη σε ένα φανταστικό σημείο του νομού Λακωνίας, συνδυάζει φυσική ομορφιά, μεσαιωνική και σύγχρονη ιστορία, καλό φαγητό και μια πραγματικά ιδιαίτερη αύρα.

44

Πώς θα φτάσετε

Από την Αθήνα απέχει 320 χιλιόμετρα και η διαδρομή αποτελείται κατά κύριο λόγο από έναν ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

Περνώντας τη Σπάρτη βγαίνετε σε έναν επαρχιακό, αλλά επαρκώς συντηρημένο δρόμο που θα σας οδηγήσει τελικά στη Μονεμβασιά χωρίς να κουράσει ή να σας θέσει σε κίνδυνο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες και περιλαμβάνει στάση σε 6 σταθμούς διοδίων.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Σταθμός Ελευσίνας: 2,10€
  • Σταθμός Ισθμού: 1,80€
  • Σταθμός Σπαθοβουνίου: 2,45€
  • Σταθμός Νεστάνης: 2,35€
  • Σταθμός γέφυρας Μανάρη: 1,90€
  • Σταθμός Πετρίνας: 2,85€

Το συνολικό κόστος των διοδίων ανέρχεται στα 13,45 ευρώ ενώ για ένα αυτοκίνητο που καίει αμόλυβδη βενζίνη με μέση κατανάλωση 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και μέση τιμή βενζίνης στο 1,64 τα καύσιμα για τη μετάβαση θα σας στοιχίσουν 36,7 ευρώ.

1η μέρα: Το Γιβραλτάρ της Ανατολής

 Ο βράχος της Μονεμβασιάς παρουσιάζει πολλές εξωτερικές ομοιότητες με τον βράχο του Γιβραλτάρ στην πύλη της Μεσογείου γι’ άυτό πολλοί την χαρακτηρίζουν ως μικρό Γιβραλτάρ ή Γιβραλτάρ της Ανατολής.

Το όνομα Μονεμβασιά προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Δηλαδή τη μοναδική είσοδο στο νησί πάνω από τη γέφυρα. Όταν πια περάσετε στη γέφυρα μπορείτε να ξεκινήσετε ένα υπέροχο τριήμερο με βάση σας μία καστροπολιτεία που στέκει αγέρωχη στη θέση τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα.

Μπαίνοντας στην πόλη αριστερά βρίσκεται το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, καθώς η Μονεμβασία ήταν η πατρίδα του μεγάλου ποιητή.

Στη συνέχεια, υπάρχει κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι, ο δρόμος της αγορά που οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού.

Απέναντι το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα (τζαμί) όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας. Από εδώ διακλαδίζονται οι δρόμοι προς όλες τις γωνίες του Κάστρου.

Μετά από μία ανηφορική διαδρομή 15 λεπτών, ο επισκέπτης φτάνει στην Άνω Πόλης αλλά η θέα σίγουρα τον ξεκουράζει. Στα πόδια του η κάτω πόλη, τα τείχη και η θάλασσα, ενώ λίγο πιο πάνω δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας χτισμένη στην άκρη του απόκρημνου βράχου. Το βράδυ μπορείτε να δειπνήσετε σε μία από τις πολλές ταβέρνες που συνδυάζουν την ντόπια παράδοση με την καταπληκτική θέα. Για ποτό προτιμήστε το Ενετικό, με επίσης καταπλητική θέα ή αν θέλετε να «ξεφύγετε» από το κάστρο στο Di Porto, με θέα το γραφικό λιμανάκι.

2η μέρα – Για μπάνιο στο Πορί ή πεζοπορία στο φαράγγι του Λάρνακα και επίσκεψη στο ιστορικό Παλαιομονάστηρο

Παραλία Πορί

Το Πορί, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές παραλίες της Πελοποννήσου, καθώς προσφέρει στον επισκέπτη την αφοπλιστική θέα της Καστροπολιτείας, αλλά και της Παλιάς Μονεμβασιάς.

Με μήκος που αγγίζει τα 2 χιλιόμετρα, το Πορί είναι ιδανικός προορισμός για περπάτημα, τρέξιμο αλλά και beach volley. Στην παραλία λειτουργεί καντίνα, ενώ υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ιδανική παραλία για κολυμβητές όλων των ηλικιών και των επιπέδων.

Φαράγγι Λάρνακα

Αν η μέρα δεν προσφέρεται για μπάνο αξίζει να επισκεφθείτε το φαράγγι του Λάρνακα, στου Μολάους.

Η είσοδος του φαραγγιού είναι στην κεντρική πλατεία των Μολάων, Το φαράγγι ξεκινά με ένα πλακόστρωτο δρομάκι. Από τα πρώτα κιόλας μέτρα θα ακούσετε τον ήχο του νερού που αναβλύζει και το κελάηδισμα των πουλιών. Η βλάστηση είναι τόσο πυκνή και εντελώς διαφορετική με αυτή που συναντάται στην ευρύτερη περιοχή, που δεν θα πιστεύετε ότι ένα τέτοιο μέρος μπορεί να κρύβεται πίσω από μια επαρχιακή πόλη.

Το φαράγγι έχει 4 διαδρομές που διαρκούν από μια έως έξι ώρες. Κατά διαστήματα θα βρείτε παγκάκια για να ξεκουραστείτε. Για τους λιγότερο τολμηρούς που θα ακολουθήσουν την μικρή διαδρομή, το μονοπάτι θα σας οδηγήσει στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (είναι η εκκλησία που βρίσκεται αριστερά σας καθώς κοιτάζετε το βουνό). Η μεγάλη διαδρομή θα σας οδηγήσει στην κορυφή του όρος Κουρκούλα. Κάτι τέτοιο, βέβαια, προϋποθέτει ότι διαθέτετε κάποιες βασικές ορειβατικές γνώσεις.

Το Παλαιοµονάστηρο

Το Παλαιοµονάστηρο απέχει 68 χιλιόμετρα από την πόλη της Μονεμβασιάς (οδήγηση λίγο παραπάνο από μία ώρα) αξίζει όμως να το επισκεφθείτε. Βρίσκεται σε μια «αετοφωλία», ένα σπήλαιο επάνω σε απόκρηµνο βράχο ο οποίος υψώνεται στην αρχή της δυτικής πλευράς της χαράδρας στο µέσο της οποίας ρέει ο ποταµός Ευρώτας.

Ο ναός σύµφωνα µε την κτητορική επιγραφή που σώζεται εντός του νάρθηκα τιµάται επ΄ ονόµατι «της υπεραγίας Θεοτόκου και του Αγίου µεγαλοµάρτυρα Νικήτα».Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες που σώζονται ανάγονται από τη βυζαντινή περίοδο.

Το 1825, το Παλαιομονάστηρο υπήρξε ο τόπος όπου εξελίχθηκε μία από τις μεγάλες θυσίες κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης. Εκει κλείστηκαν περίπου 300 κάτοικοι του χωριού Βροντάμας που δεν θέλησαν να παραδοθούν στον στρατό του Ιμπραήμ. Τελικά εξοντώθηκαν όλοι με τη χρήση εκρηκτικών και φωτιάς.

3η μέρα: Eπιστροφή με εκδρομή στον Μυστρά

Την τρίτη μέρα του ταξιδιού και μέρα επιστροφής στην Αθήνα αξίζει να την αφιερώσετε στον πολιτισμό. Ο Μυστράς, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Σίγουρα τον πιο σημαντικό βυζαντινό αρχαιολογικό χώρο.

 Η ιστορία της «νεκρής πολιτείας» σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β’ Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς.

Ο Μυστράς εξελίχθηκε σε μια σπουδαία καστροπολιτεία και έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωρέως. Συνέχισε να είναι σημαντική πόλη στους επόμενους αιώνες μέχρι τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια, οπότε εγκαταλείφθηκε.

Σας προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στη δεύτερη είσοδο, απ’ την οποία θα βρεθείτε στην Πάνω Χώρα, όπου βρίσκονται και τα σημαντικότερα μνημεία (ο Μυστράς χωρίζεται σε τρία βασικά πολεοδομικά επίπεδα: το οχυρωμένο κάστρο βρίσκεται στην κορυφή, ενώ ακολουθούν η Πάνω και η Κάτω Χώρα). Φροντίστε να φτάσετε σχετικά νωρίς, ώστε να υπάρχει δροσιά, να φοράτε αθλητικά παπούτσια καθώς μια καλή περιήγηση στον Μυστρά θέλει τουλάχιστον ένα δίωρο και να έχετε μαζί σας νερό.

Αν όλα αυτά ακούγονται πιεστικά να είστε σίγουροι πως αυτό που θα αντικρίσετε θα σας αποζημιώσει. Περπατώντας στα καλντερίμια έχετε την αίσθηση πως βρίσκεστε σε μια άλλη εποχή.  Η περιήγηση στα στενά σοκάκια και τις βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια σε παραπέμπει στην εποχή ακμής του κάστρου ενώ η ανάβαση στην Ακρόπολη σε αποζημιώνει με την εντυπωσιακή θέα. Από τους ελάχιστους αρχαιολογικούς χώρους όπου πέρα από εντυπωσιακά μνημεία και θέα, υπαρχει και η αίσθηση της καθημερινής ζωής. Όταν φύγετε από τον Μυστρά «κουρασμένοι αλλά ευχαριστημένοι», μπορείτε να φάτε σε μία από τις πολλές καλές ταβέρνες της περιοχής που φημίζονται για το κρέας τους.

Xρήσιμα τηλέφωνα

Νοσοκομείο Μολάων 27320-22374
Κέντρο Υγείας Νεάπολης 27340-22500

Ελληνική Αστυνομία

– Τμήμα Μολάων
27320-22207
– Σταθμός Μονεμβασίας
27320-61210
– Τμήμα Νεάπολης 27340-22111
Λιμενικό Σώμα

-Λιμεναρχείο Νεάπολης
27340-22228
-Λιμ.Σταθμ.Μονεμβασίας
27320-61266