Μπορεί να έχουμε συνδυάσει τα νησιά μας με τις καλοκαιρινές ράθυμες διακοπές μας, τις βουτιές στις παραλίες τους και τα θαλάσσια σπορ, υπάρχουν όμως και άλλες δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε όπως η αναρρίχηση.

27

Τα περισσότερα νησιά προσφέρουν τη δυνατότητα για αναρρίχηση, άλλα με πολλές διαδρομές σε διαφορετικά πεδία και άλλα με κάπως λιγότερες επιλογές. Είτε θέλετε θέα στη θάλασσα, είτε θέλετε στην ενδοχώρα, είτε είστε δεινός αναρριχητής ή κάνετε τα πρώτα σας βήματα, τα ελληνικά νησιά έχουν διαδρομές για όλους.

Κάλυμνος

Η Κάλυμνος είναι ίσως το πιο διάσημο νησί για αναρρίχηση στην Ελλάδα. Ήταν το 1996 όταν πρώτος ο Ιταλός Αντρέα Ντι Μπάρι σε επίσκεψή του στην Κάλυμνο είδε τις αναρριχητικές δυνατότητες του νησιού στα ασβεστολιθικά του βράχια. Τον επόμενο χρόνο πήγε ξανά στο νησί και άνοιξε μαζί με φίλους του τις πρώτες διαδρομές.

Σήμερα η Κάλυμνος είναι διάσημη εντός και εκτός χώρας για τα αναρριχητικά της πεδία τα οποία περιλαμβάνουν περίπου 3.000 ασφαλισμένες και σηματοδοτημένες αναρριχητικές διαδρομές για κάθε επίπεδο και συγκεντρώνει χιλιάδες λάτρεις του σπορ από όλο τον κόσμο.

Άγριες προεξοχές, αναρριχήσεις ανάμεσα σε σταλακτίτες, τεχνικές διαδρομές, ηφαιστειογενείς σχηματισμοί, ογκόλιθοι, αναρρίχηση σε βράχους από την πλευρά της θάλασσας, αθλητική αναρρίχηση μονής πίστας, ό,τι είδους διαδρομή και να θέλετε εδώ θα τη βρείτε. Σχεδόν όλη η βορειοδυτική πλευρά του νησιού είναι ένα αναρριχητικό πεδίο, το Μασούρι, το Καστέλι, ο Αργινώντας, τα Σκαλιά και πολλά ακόμα σημεία είναι γεμάτα προκλήσεις. Πολύ ενδιαφέροντα αναρριχητικά πεδία υπάρχουν και στο διπλανό νησάκι της Τελένδου. Περιττό να πούμε πως η θέα από τις κορυφές των διαδρομών είναι απλά συγκλονιστική. Σημειώστε πως στο νησί υπάρχει και ειδική ομάδα διάσωσης.

Κάρπαθος

Η Κάρπαθος είναι ένα ανερχόμενο νησί στο κομμάτι της αναρρίχησης. Διαθέτει ήδη περισσότερες από 300 διαδρομές σε πάνω από 30 πεδία. Από τα πιο σημαντικά αναρριχητικά πεδία είναι αυτό στην Κυρά Παναγιά το οποίο έχει πολλές διαδρομές και μάλιστα σε βράχια που ακουμπάνε στη θάλασσα, που σημαίνει ότι τελειώνοντας κατεβαίνετε στην παραλία και ρίχνετε και μια βουτιά να δροσιστείτε.

Αντίστοιχο σκηνικό και στην Απέλλα με επίσης εξαιρετικές διαδρομές και ίσως τα καλύτερα βράχια για το σπορ στο νησί, επίσης έχει και πολύ εύκολη πρόσβαση. Η Άδεια, με το υπέροχο φαράγγι της Φλασκιάς, κρύβει δυνατές διαδρομές με πολύ καλής ποιότητας βράχια και μεγάλη επιφάνεια ορθοπλαγιάς. Στο ακρωτήρι Κάστελλος θα βρείτε διαδρομές με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο ενώ ωραίο πεδίο είναι και αυτό στην παραλία της Αχάττας καθώς και τα βράχια πάνω από το χωριό Φοινίκι.

Ανάφη

Στο μικρό ξερονήσι της Ανάφης, η αναρριχητική πρόκληση είναι μια αλλά είναι μοναδική. Πρόκειται για τον Κάλαμο, το 2ο σε μέγεθος μονόλιθο της Μεσογείου μετά από αυτόν του Γιβλατάρ ο οποίος απευθύνεται σε πολύ έμπειρους αναρριχητές.

Η πρώτη διαδρομή με το όνομα «Αργοναυτική Εκστρατεία» χαράχτηκε το 1999 και αγγίζει τα 250 μ. υψόμετρο, ωστόσο υπάρχουν και άλλες διαδρομές, πάντα όμως στον Κάλαμο. Όσοι καταφέρουν να ανέβουν, θα απολαύσουν ίσως την καλύτερη θέα του Αιγαίου. Η πρόσβαση γίνεται μόνο από τη θάλασσα και επίσης θέλει πολύ προσοχή όταν φυσάει άνεμος καθώς το σημείο είναι πολύ εκτεθειμένο.

Τήνος

Μπορεί το νησί της Τήνου να έκανε για χρόνια καριέρα με τον θρησκευτικό τουρισμό, τα τελευταία όμως χρόνια προβάλει και τα άλλα μεγάλα πλεονεκτήματά του. Τα πανέμορφα χωριά του, τις γεύσεις του, τα υπέροχα μονοπάτια του μέσω του Tinos Trails αλλά και τα σημεία για αναρρίχηση. Το νησί διαθέτει κάθε είδους αναρρίχηση, διαδρομές με μονές ή πολλαπλές σχοινιές αλλά και διαδρομές για bouldering σε γρανίτη.

Το αναρριχητικό πεδίο της Τήνου βρίσκεται στο Εξώμβουργο στον μεγάλο αυτό βράχο στην κορφή του οποίου δεσπόζει το ομώνυμο κάστρο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περίπου 90 διαδρομές των 30 μ. ωστόσο υπάρχουν και διαδρομές πολλαπλών σχοινιών που φτάνουν μέχρι τα 100 μ. ενώ υπάρχει και το πεδίο «Ντίσνεϋλαντ» που είναι ιδανικό για παιδιά από 6 έως 12. Για όλους εσάς που είστε φανατικοί του bouldering υπάρχουν περίπου 800 διαδρομές στο νησί, από την Κακιά Σκάλα, τον Βώλακα, την παραλία της Λειβάδας και αλλού.

Κρήτη

Η Κρήτη δεν θα μπορούσε να λείπει από τα νησιά με πεδία αναρρίχησης. Το νησί είναι τεράστιο και έχει πολλές επιλογές για κάθε επίπεδο σε όλο το μήκος της. Στο νομό Ηρακλείου το πιο γνωστό είναι το Αγιοφάραγγο με τον μεγάλο κοφτερό βράχο.

Εδώ οι περισσότερες διαδρομές είναι μέσα στο φαράγγι ενώ υπάρχουν και κάποιες στην παραλία. Σημειώστε πως το πεδίο έχει και μερικές από τις πιο δύσκολες διαδρομές του νησιού με βαθμό 8b+ ενώ οι διαδρομές δεν είναι όλες ασφαλισμένες. Το πεδίο στο χωριό Τρεις Εκκλησιές είναι ιδανικό για όσους μετράνε αρκετή εμπειρία στην πλάτη τους. Στο νομό Ρεθύμνου στον Πλακιά υπάρχουν δύσκολες διαδρομές που όμως έχουν καλή ποιότητα βράχου και με ύψος που φτάνει έως και τα 80 μ. ενώ χαρίζουν εκπληκτική θέα, επίσης είναι ιδανικό σημείο για αναρρίχηση όλη την ημέρα καθώς και το καλοκαίρι γιατί έχει βορειοδυτικό προσανατολισμό.

Στα Χανιά το πιο γνωστό σημείο είναι το φαράγγι του Θερίσου, στη διαδρομή προς το χωριό και δίπλα από το δρόμο, υπάρχουν διαδρομές από με βαθμό δυσκολίας πέντε έως οχτώ. Στη Δίκτη στο νομό Λασιθίου θα βρείτε πλήθος διαδρομών για κάθε επίπεδο, το πεδίο βρίσκεται στο οροπέδιο Λιμνάκαρο, ορθοπλαγιά του Σπαθιού. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα σημεία που μπορείτε να αναρριχηθείτε στην Κρήτη, υπάρχουν πολλά ακόμα διάσπαρτα σε όλο το νησί, ωστόσο δεν είναι όλα ασφαλισμένα οπότε σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείτε πλήρη αναρριχητικό εξοπλισμό.

Χίος

Στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου τώρα την περιοχή εκπροσωπεί επάξια η Χίος. Οι πρώτες διαδρομές να ανοίχθηκαν το 1992 και έκτοτε πλήθος αναρριχητών την επιλέγουν για να απολαύσουν το σπορ τους. Από τα πιο ενδιαφέροντα και καλά οργανωμένα πεδία είναι αυτό της Δασκαλόπετρας στην περιοχή Ράχτη, κοντά στο Βροντάδο. Πρόκειται για έναν κάθετο βράχο από ασβεστόλιθο με έξι διαδρομές.

Ο Ανάβατος, έχει επίσης καταπληκτικές διαδρομές για αναρρίχηση μερικές εκ των οποίων φτάνουν μέχρι τα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου. Αυτό που θα σας παιδέψει κάπως είναι η πρόσβαση σε αυτές. Το νησί έχει και αλλού αναρριχητικά πεδία όπως στις Καρυές στο Βράχο Κουρνά, στο Δαφνώνα, στην Κλειδού και αλλού.

Διαβάστε ακόμα:

Πεταλιοί: Οι «Μαλδίβες» του νότιου Ευβοϊκού απέχουν 2 ώρες από την Αθήνα

7 ποτάμια στην Ελλάδα για αναζωογονητικές βουτιές

Rafting στον Άραχθο, canyoning στην Πύλη του Παραδείσου -8 εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στα Τζουμέρκα