Πριν από μερικούς μήνες, βρέθηκα σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Κύπρο. Ο άξονας του ταξιδιού, αφορούσε τον τουρισμό και οι συμμετέχοντες ήταν άνθρωποι, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εμπλέκονται με αυτόν.

17

Ένας από αυτούς, είναι ο Χρήστος Τασούλας, ένα νέο παιδί, δραστήριο και ορεξάτο, που μιλάει για τον τόπο του, την Ήπειρο, με πάθος, και εργάζεται ως συνοδός βουνού και δραστηριοτήτων. Το ταξίδι στην Κύπρο ολοκληρώνεται και εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού για ένα νέο ταξίδι, αυτή τη φορά στην καρδιά της Ηπείρου, στα Τζουμέρκα.

Πράγματι, λίγες εβδομάδες αργότερα, φτάνουμε ως απεσταλμένοι του Travel.gr στην Ήπειρο. Ο Χρήστος, είναι ο βασικός μας σύνδεσμος και αυτός που μας έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα για τα Τζουμέρκα. Μαζί του, βλέπουμε χωριά, μπαίνουμε σε καφενεία και σε σπίτια γνωστών του, που μας καλωσορίζουν και ο καθένας από αυτούς, έχει να πει κάτι ενδιαφέρον για τον τόπο του. Μέσα σε μία ημέρα κάνουμε ατελείωτα χιλιόμετρα, συναντάμε διάφορες καιρικές συνθήκες, φτάνουμε σε καταφύγια, δοκιμάζουμε μοναδικές γεύσεις, μαθαίνουμε συνεχώς κάτι καινούριο. Ο Χρήστος μας δίνει την αίσθηση ότι ξέρει αυτό τον τόπο, σαν την παλάμη του χεριού του. Κόβουμε δρόμο χωρίς να χάσουμε κάτι ενδιαφέρον, συντονίζει τους ανθρώπους που μας περιμένουν στα σημεία ενδιαφέροντος.

Επιμένει να επισκεφτούμε το σπήλαιο της Ανεμότρυπας και αποδεικνύεται περίτρανα πόσο δίκιο είχε. Συζητάμε μαζί του τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς, όταν θα βρεθεί στα Τζουμέρκα. Δυσκολεύεται να προτείνει μόνο 8, αλλά στο τέλος τα καταφέρνει. Αυτές λοιπόν που ακολουθούν, είναι 8 ξεχωριστές εμπειρίες που μπορεί κανείς να αποκομίσει στα Τζουμέρκα, σύμφωνα με τον Χρήστο Τασούλα.

Rafting στον Άραχθο

Συνώνυμο των εναλλακτικών δραστηριοτήτων, σημείο συνάντησης όλων εκείνων που αναζητούν εμπειρίες αλήθειας στη φύση. Ο Άραχθος ο οποίος πηγάζει στη Βόρεια Πίνδο και εκβάλλει στον Αμβρακικό, προσφέρει στο πέρασμα του, συγκινήσεις και γίνεται το έναυσμα για να αγαπήσουμε τη φύση και να έρθουμε πιο κοντά της. Επιλέγουμε να κάνουμε rafting στον Άραχθο, σε μία διαδρομή μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων, η οποία ξεκινά από τη γέφυρα της Πολιτσάς στο Αμπελοχώρι και ολοκληρώνεται στο Γεφύρι της Πλάκας.

Μία διαδρομή γεμάτη φυσικές ομορφιές, που εντυπωσιάζουν, με highlight τη στιγμή που περνάμε από το πιο στενό σημείο του φαραγγιού. Οι επιβλητικοί κάθετοι βράχοι, που φαίνονται λες και η μία πλευρά θα ακουμπήσει την απέναντι, είναι κάτι μαγικό, που όσες φορές και αν το ζήσει κανείς, θα νιώθει την ίδια μαγεία. Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί λίγο αργότερα, όταν θα φτάσουμε στο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, το οποίο μετά την κατάρρευσή του, ανακατασκευάστηκε πλήρως και σε απόλυτη ομοιότητα με το αρχικό.

Στο ρέμα της Κουιάσας

Ένα σημείο – εμπειρία, μία εικόνα μοναδική είναι αυτή που θα αντικρίσει ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο γεφύρι της Κουιάσας, ή αλλιώς του Νταμίρη, που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο δρόμο, πέντε περίπου χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στους Καλαρρύτες, και λίγο μετά τη στρατιωτικού τύπου γέφυρα. Θα αφήσουμε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, και εκεί δίπλα σε ένα λιθόκτιστο εικονοστάσι, ξεκινάει το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο γεφύρι, και στη συνέχεια στο καφενείο και τους καταρράκτες. Το γεφύρι, χτίστηκε περίπου στο 1800, με χρήματα που έδωσε ένας έμπορος από τους Καλαρρύτες ο Νταμίρης, αλλά και οι κάτοικοι του χωριού, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και να φτάνουν με άνεση στους Καλαρρύτες.

Λίγο πιο κάτω από το γεφύρι, περίπου 250 μέτρα, βρίσκεται ένας παλιός νερόμυλος, το κτίριο του οποίου έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως καφενείο, μέσα σε ένα ονειρικό τοπίο, σερβίρoντας εκτός από καφέ, ομελέτες και διάφορα μεζεδάκια. Αν προχωρήσουμε λίγο ακόμη θα βρεθούμε στους καταρράκτες της Κουιάσας. Αξίζει τον κόπο.

Canyoning στην Πύλη του Παραδείσου και στον Σταυραετό

Σε ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της χώρας μας, στην Πύλη του Παραδείσου στα Τζουμέρκα, συναντάμε 9 εντυπωσιακούς καταρράκτες με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 25 μέτρα. Η είσοδος του φαραγγιού, βρίσκεται πριν τους Καλαρρύτες, ενώ η έξοδος, είναι κοντά στη Μονή Κηπίνας. Οι ντόπιοι, ονομάζουν το φαράγγι αυτό και Καρλίμπου. Μετά την αφετηρία, θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου ένα τέταρτο, μέχρι να συναντήσετε την πρώτη κατάβαση. Σε ένα άλλο σημείο, στο πλακόστρωτο δίπλα στην είσοδο του Συρράκο, ξεκινάει μία όμορφη διαδρομή στο φαράγγι του Σταυραϊτού. Κατά τη διάρκεια της κατάβασης θα συναντήσουμε τον εντυπωσιακό κάθετο καταρράκτη των 50 μέτρων, και αρκετούς ακόμη μικρότερους.

Επίσκεψη και μπάνιο (το καλοκαίρι) στον Καταρράκτη της Κλίφκης

Βρίσκεται κοντά στο Καλέντζι, και το νερό πέφτει από ύψος 47 μέτρων. Είναι ο δημοφιλής καταρράκτης της Κλίφκης, στην κατάληξη του φαραγγιού του Μπασδέκη. Από το σημείο αυτό, απολαμβάνουμε τη μοναδική θέα στον Άραχθο, αλλά και την οργιώδη φύση που μας περιβάλλει. Το καλοκαίρι επιβάλλεται μία βουτιά στο δροσερά του νερά.

Ιστορικό μονοπάτι Συρράκο-Καλαρρύτες

Είναι ένα εμβληματικό μονοπάτι, το οποίο συνδέει τα δύο ιστορικά χωριά, τα οποία εκτός των άλλων, τα συνδέει και η ίδια η ιστορία τους. «Χρούσια ποταμός – Καλαρρύτες» γράφει η ξύλινα πινακίδα στο Συρράκο. Ένα καλντερίμι με καθοδική πορεία, που απαιτεί προσοχή, καθώς η κλίση είναι έντονη, αποτελεί την αρχή της διαδρομής. Φτάνοντας στο ποτάμι, συναντάμε ένα ξύλινο γεφυράκι, και στη συνέχεια ακολουθεί ανοδική πορεία. Ψηλά σκαλοπάτια, σημαντική υψομετρική διαφορά, και περίπου μιάμιση ώρα περπάτημα και οι πανέμορφοι Καλαρρύτες είναι μπροστά μας.

Kayak στον Καλαρρύτικο Ποταμό

Μία επιλογή για καλούς γνώστες καθώς ο Καλαρρύτικος είναι ένας ορμητικός ποταμός με στενά και δύσκολα περάσματα. Σε κάθε περίπτωση, οι δραστηριότητες αυτές απαιτούν φυσική κατάσταση και με την κατάλληλη καθοδήγηση των συνοδών. Η έναρξη της διαδρομής γίνεται από το γεφύρι Γκόγκου και συνεχίζει μέσα στο φαράγγι με τα στενά περάσματα και τους έντονους κυματισμούς.

Στον καταρράκτη Κεφαλόβρυσο στα Τζουμέρκα

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους καταρράκτες της χώρας μας, με το μήκος του, να ξεπερνάει τα 300 μέτρα. Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο αλλεπάλληλους καταρράκτες, οι οποίοι δημιουργούν μία εικόνα που κόβει την ανάσα. Βρίσκεται στα Τζουμέρκα και για να φτάσει κανείς εκεί, πρέπει να πάρει το μονοπάτι από το ορειβατικό καταφύγιο των Πραμάτων. Ο χρόνος προσέγγισης του μονοπατιού είναι περίπου 1 ώρα.

Downhill πίστα

Το πρώτο ολοκληρωμένο bike park στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στα Πράμαντα από μία ομάδα ανθρώπων που αγαπούν την εξέλιξη και θέτουν κάθε φορά ένα νέο στόχο που θα τους φέρει πιο κοντά στις απαιτήσεις του αύριο. Η πίστα που έχει δημιουργηθεί κοντά στα Πράμαντα, για τους λάτρεις του Downhill mountain bike, ονομάζεται Pramadol, έχει μήκος 1800 μέτρα με υψομετρική διαφορά 450 μέτρα και σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Στόχος είναι να επεκταθεί και να φτάσει τα 2300 μέτρα.

Διαβάστε ακόμα:

Πέτρινα, συννεφιασμένα χωριά στην άκρη των κορυφογραμμών: 4 αγαπημένες στάσεις στα Τζουμέρκα

Τζουμέικερς: Μια παρέα στα Τζουμέρκα δημιουργεί αγροτικά εργαλεία με αντισυμβατικό τρόπο