Πηγάζει από το όρος Μαίναλο, διατρέχει τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας και συναντά τον Αλφειό ποταμό λίγο πριν την Καρύταινα. Ο ποταμός Λούσιος έχει μήκος περίπου 23 χιλιόμετρα και αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ποτάμια της Πελοποννήσου. Το όνομα του το οφείλει σύμφωνα με τη μυθολογία στο γεγονός ότι οι Νύμφες έλουσαν εδώ τον νεογέννητο θεό Δία.

19

Η περιοχή γύρω από το ποτάμι κρύβει πλούσια ιστορία, αφού δίπλα στις όχθες βρίσκεται η αρχαία Γόρτυνα, μια σημαντική πόλη της Αρκαδίας για την οποία τα στοιχεία δείχνουν ότι διένυε την ακμή της τον 4ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται μέχρι και τον 12ο αιώνα. Κατά μήκος του ποταμού βρίσκουμε και πολλές μονές, που λειτούργησαν σε τέτοια δύσβατα σημεία και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του ποταμού είναι αυτό που ξεκινάει λίγο μετά τη Δημητσάνα και μέχρι να συναντήσει τον Αλφειό. Σε αυτό το σημείο, ο Λούσιος ποταμός διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι, το οποίο έχει συνολικό μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα. Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα αξιοθέατα, η αρχαία πόλη και τα μοναστήρια και αυτός είναι ο λόγος που το φαράγγι έχει ανακηρυχθεί περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου και οικολογικού ενδιαφέροντος και προστατεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Λούσιος είναι ένα ποτάμι με ορμητικά νερά, γεγονός που από παλιά εκμεταλλεύτηκαν οι κάτοικοι, φτιάχνοντας νερόμυλους, βυρσοδεψεία και νεροτριβές. Όλη αυτή την πλούσια ιστορία για το πως οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν τα νερά του ποταμού, μπορείτε να τη δείτε στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα, Τηλ. 27950 31630, καθημερινά εκτός Τρίτης 10:00-17:00, είσοδος 4 ευρώ).

Ένα από τα πιο συναρπαστικά μονοπάτια της περιοχής είναι αυτό που οδηγεί από τη Μονή Προδρόμου προς την παλιά και Νέα Μονή Φιλοσόφου. Οδηγώντας από το χωριό Δημητσάνα προς το χωριό Στεμνίτσα στην ουσία πηγαίνετε παράλληλα με τον ποταμό Λούσιο, τον οποίο έχετε στα δεξιά σας. Θα δείτε τις πινακίδες για τη Μονή Προδρόμου και θα αφήσετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ, εκεί όπου τελειώνει ο δρόμος. Μετά από 15 λεπτά θα φτάσετε στην εντυπωσιακή Μονή Προδρόμου που είναι χτισμένη μέσα στον κατακόρυφο κάθετο βράχο. Η μονή βρίσκεται περίπου 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού Λούσιου και πιθανολογείται ότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Από εδώ το μονοπάτι συνεχίζει προς την παλιά και Νέα Μονή Φιλοσόφου που βρίσκονται στην απέναντι όχθη του ποταμού.

Μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στο δάσος, κάτω από δέντρα και ακούγοντας όλο και πιο καθαρά το βουητό των νερών, θα φτάσετε στο ποτάμι. Θα το διασχίσετε μέσω γέφυρας και θα ανηφορίσετε προς τα μοναστήρια. Πρώτα θα συναντήσετε την Παλαιά Μονή Φιλοσόφου που ιδρύθηκε το 963 μ.Χ., και λίγο πιο μετά τη Νέα Μονή που χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Από το πάρκινγκ μέχρι τη Νέα Μονή Φιλοσόφου και επιστροφή, θα χρειαστείτε περίπου δύο ώρες περπάτημα.

Ο Λούσιος είναι ιδανικός ποταμός και για ράφτινγκ. Η κατάβαση ξεκινάει από το γεφύρι κοντά στο χωριό Ατσίχολος και τερματίζει στο ιστορικό πέτρινο Γεφύρι του Κούκου, αφού ο Λούσιος έχει συναντήσει τον Αλφειό. Η δραστηριότητα διαρκεί περίπου 4 ώρες και είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες από 6 ετών και άνω, ανάλογα με την εποχή και τη βροχόπτωση.

Η διαδρομή είναι πιο συναρπαστική στην αρχή, όση ώρα θα είστε στον Λούσιο ποταμό, ενώ μετά, μόλις μπείτε στον Αλφειό, τα νερά θα είναι πιο ήρεμα. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που διοργανώνουν ράφτινγκ στον Λούσιο και τον Αλφειό και οι άνθρωποί τους θα σας κάνουν στην αρχή μια βασική εκπαίδευση, ενώ θα σας δώσουν και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Οι εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε στην oρεινή Αρκαδία

Road trip στην Πελοπόννησο: 3 μέρες με φύση, πολιτισμό και υπέροχες διαδρομές

Μία μοναδική εμπειρία στην Ελάτη Αρκαδίας: Tρέχοντας πάνω σε ένα αγέρωχο, ελεύθερο άλογο