Το νησί των Σπετσών είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα για τη μεγάλη προσφορά στην Επανάσταση του 1821, τα αρχοντικά με την υπέροχη αρχιτεκτονική και την όμορφη φύση. Εδώ και κάποια χρόνια, όμως, ο λόγος που μάλλον είναι πιο δημοφιλές στο εξωτερικό είναι αθλητικός. Το Spetsathlon, η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, θα κάνει τις -ούτως ή άλλως- πανέμορφες Σπέτσες να λάμψουν από τις 13 έως τις 15 Μαΐου.

18

Οι αθλητικές επιλογές πολλές και ποικίλες: κολυμβητικοί αγώνες 1χλμ. & 3χλμ., ο αγώνας δρόμου 5χλμ. αλλά και ο ποδηλατικός γύρος του νησιού των 25χλμ. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την διεξαγωγή των αγώνων τριάθλου Sprint & Endurance, του μεγαλύτερου αγώνα τριάθλου στην Ελλάδα, την Κυριακή 15 Μαΐου. 

Η συμμετοχή στο Spetsathlon συνδυάζει το προφανές όφελος της άθλησης με την απόλαυση της φυσικής ομορφιάς. «Ο ποδηλατικός γύρος του νησιού γίνεται σε μια διαδρομή όπου ο αθλητής βλέπει τη θάλασσα στα δεξιά του και πεύκα στα αριστερά του» αναφέρει στο Travel.gr η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής (όπως και του ελάχιστα αρχαιότερου Spetses Mini Marathon) Μαρίνα Κουταρέλλη.

Η κ. Κουταρέλλη είναι η ψυχή της διοργάνωσης από τότε που ξεκίνησε, το 2013. «Μετά από τη διακοπή λόγω της πανδημίας, φέτος αναμένουμε μεγαλύτερη συμμετοχή και από το 2019» τονίζει. Oι συμμετοχές περιλαμβάνουν αθλητές από το εξωτερικό -κυρίως για το αγώνισμα του τριάθλου και τους κολυμβητικούς αγώνες- αλλά βασικά παρέες από όλη την Ελλάδα.

«Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί αγωνίσματα που καλύπτουν μία μεγάλη γκάμα. Άλλα απευθύνονται σε πολύ προπονημένους αθλητές και άλλα σε εντελώς αρχάριους. Έτσι, μεγάλες παρέες -κάθε αθλητικού επιπέδου- ξεκινούν από όλη την Ελλάδα για να έρθουν στις Σπέτσες. «Άλλοι με κυρίως αθλητικό κίνητρο. Και άλλοι που βλέπουν το τρέξιμο ή το κολύμπι σαν αφορμή να ζήσουν μια ιδιαίτερη εμπειρία σε ένα πανέμορφο μέρος», σημειώνει.

«Οι Σπέτσες είναι ένα μέρος όπου ο Ευρωπαίος επισκέπτης-αθλητής που θα έρθει για τον αγώνα μπορεί να βρεθεί εκεί ελάχιστα αφότου προσγειωθεί στην Αθήνα. Το Spetsathlon όπως και ο Μini Marathon του Οκτωβρίου λειτουργούν και σαν τρόπος επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν» αναφέρει η κ. Κουταρέλλη

Στροφή στον αθλητισμό

Η κ. Κουταρέλλη παρατηρεί πως μέσα σε όλα τα δεινά που προκάλεσε η πανδημία και τα lockdown είχαν και μία θετική «παρενέργεια». «Όλο και περισσότερος κόσμος αθλείται ερασιτεχνικά. Στη φετινή διοργάνωση θα πάρουν μέρος άνθρωποι που πριν την πανδημία δεν γυμνάζονταν καθόλου. Την περίοδο των lockdown άρχισαν το καθημερινό περπάτημα, σταδιακά το 1 ή τα 2 χιλιόμετρα την ημέρα έγιναν περισσότερα. Πλέον αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν μέρος στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Travel.gr.

Ο παλιός πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση, Γιάννης Δρυμωνάκος προφανώς δεν ανήκει στην κατηγορία των «αρχάριων αθλητών». Όμως είναι από εκείνους που συμμετέχουν στο Spetsathlon από τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε. Και θα είναι είναι ένας από τους περίπου 2.000 ανθρώπους που θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση, στα κολυμβητικά αγωνίσματα.

«Οι Σπέτσες είναι ούτως ή άλλως πανέμορφες, αλλά το τριήμερο της διοργάνωσης, ο παλμός που επικρατεί στο νησί είναι κάτι το μοναδικό, μου θυμίζει την εποχή που έπαιρνα μέρος σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις» σημειώνει στο Travel.gr. «Σε αυτό, συντελούν όλοι οι εθελοντές που βοηθούν στη διοργάνωση αλλά και το ότι οι ντόπιοι την έχουν αγκαλιάσει.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

O ίδιος επιβεβαιώνει την όλο και μεγαλύτερη τάση για ερασιτεχνική άθληση που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία. Τάση που αφορά όλες τις ηλικίες. «Προπονώ έναν άνθρωπο ηλικίας 84 ετών. Γι’αυτόν, η συμμετοχή στο Spetsathlon, έναν τέτοιο αγώνα, με τέτοια ατμόσφαιρα σε ένα τόσο όμορφο μέρος, είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσει να κολυμπά».

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης:

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΙΟΥ
09:30
Αγώνας Ποδηλασίας 25K – Πλατεία Ποσειδωνίου
12:30
Κολυμβητικοί Αγώνες 1Κ – 3Κ  Παραλία Αγίου Μάμα
18:30
5Κ Run – Πλατεία Ποσειδωνίου
20:00
Tελετή απονομής Κολυμβητικών Αγώνων, Αγώνα Ποδηλασίας & 5Κ Run – Πλατεία Ποσειδωνίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΙΟΥ
08:30
Spetses Triathlon Sprint και Sprint Relay – Πλατεία Ποσειδωνίου
08:40
Spetses Triathlon Endurance και Endurance Relay – Πλατεία Ποσειδωνίου
12:30
Τελετή Απονομής – Πλατεία Ποσειδωνίου

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ (Ξενοδοχείο Ρουμάνη, Ντάπια, Σπέτσες):
• Πέμπτη 12 Μαίου: 17.00 – 22.00
• Παρασκευή 13 Μαίου: 09.00 – 22.00
• Σάββατο 14 Μαίου: 08.00 – 22.00
• Κυριακή 15 Μαίου: 07:30 – 08:00 (μόνο για παραλαβή BIBS και Chip Xρονομέτρησης, όσων οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί)

Φωτογραφίες: spetsathlon.com

Διαβάστε ακόμα:

Ταξιδιωτικό Όσκαρ στις Σπέτσες από τη Booking.com

Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος: Νησιωτικές χειμερινές εξορμήσεις, μια ανάσα από την Πρωτεύουσα

Σπέτσες: Το αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού με την πλούσια ιστορία