Δεν είναι ψέμα ότι το πιο ωραίο και γοητευτικό αξιοθέατο της Τήνου είναι τα δεκάδες ατμοσφαιρικά, γραφικά και πανέμορφα χωριά της. Στο νησί αυτό των Κυκλάδων, που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, θέλουμε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά, όχι τόσο για την παραδοσιακή της Χώρα, με τον εμβληματικό ναό της Παναγίας της Τήνου να δεσπόζει πάνω της σαν αληθινός προστάτης, ούτε μόνο για τις παραλίες με τα δροσερά και κρυστάλλινα νερά.
Στην Τήνο, κάποιος νιώθει την ανάγκη να επιστρέφει ξανά και ξανά, για να παραδοθεί στην ακαταμάχητη γοητεία της ενδοχώρας. Τα δεκάδες χωριά, όπου το τοπικό στοιχείο είναι τόσο έντονα ανεπτυγμένο, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν σε κανένα άλλο νησί της Ελλάδας. Σε οικισμούς με εκπληκτική αυθεντικότητα, καλλιτεχνική κληρονομιά και ξεχωριστό πολιτισμικό και ιστορικό ενδιαφέρον, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν κάθε φορά την πιο ακατέργαστη και αυθεντική πλευρά της Τήνου.
Ο καλύτερος τρόπος να έρθετε πιο κοντά σε αυτή την αυθεντικότητα είναι να εξερευνήσετε το νησί με τα πόδια. Όχι μόνο στα στενά της Χώρας και στο λιμάνι, αλλά και στις ορεινές, λιθόστρωτες διαδρομές που οδηγούν σε κάθε γωνιά της Τήνου: σε κάθε ξερολιθιά και ανεμόμυλο, σε κάθε μοναχικό οικισμό και ερειπωμένο κάστρο περασμένων αιώνων. Όποια εποχή του χρόνου κι αν επισκεφθείτε την Τήνο, έχετε τη δυνατότητα να συμμετάσχετε σε οργανωμένες πεζοπορίες, που προσφέρουν επαγγελματικά γραφεία, τα οποία ειδικεύονται σε αυτές τις δραστηριότητες. Έτσι, θα ζήσετε μια εκπληκτική εμπειρία, που δεν θυμίζει καμία άλλη επίσκεψη σε κάποιο νησί των Κυκλάδων.
Οι μαγευτικές πεζοπορικές διαδρομές της Τήνου
Σε ένα νησί με μεγάλη θρησκευτική παράδοση, μακρά ιστορία, αλλά και βαθιά πολιτιστική κουλτούρα, κάθε διαδρομή είναι μια νέα αποκάλυψη ανεκτίμητων θησαυρών, κρυμμένων στην καρδιά του παρθένου και ανέγγιχτου φυσικού τοπίου.
Το πρώτο πράγμα που καλό είναι να γνωρίζετε, πριν ξεκινήσετε να ανακαλύψετε μέρος των αγροτικών δρόμων που διατρέχουν το νησί από άκρη σε άκρη, είναι ότι στην Τήνο δεν υπάρχουν μονοπάτια με την παραδοσιακή έννοια. Στην πραγματικότητα, θα περπατήσετε πάνω σε λιθόστρωτες ή πλακόστρωτες διαδρομές, οι οποίες φτάνουν συνολικά τα χίλια χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 150 είναι σηματοδοτημένα. Έτσι, θα ανακαλύψετε ένα σύνθετο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, που εκτείνεται προς κάθε κατεύθυνση, οδηγώντας σας σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού επιθυμείτε.
Για εκείνους που διαθέτουν τη δύναμη, την αντοχή και την κατάλληλη εμπειρία, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσουν την Τήνο σε βάθος: να εξερευνήσουν τα μικρότερα χωριά, να θαυμάσουν μοναχικούς ανεμόμυλους και ξερολιθιές, φτιαγμένες με την τοπική τεχνοτροπία σε πλαγιές, να ανακαλύψουν λιλιπούτεια παραδοσιακά ξωκλήσια και να απολαύσουν την εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο.
Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχουν γίνει στο νησί, η Τήνος διαθέτει θεματικές κυκλικές διαδρομές, τις οποίες μπορείτε να εξερευνήσετε ανάλογα με τις αντοχές και τις προτιμήσεις σας. Κι αν δεν θέλετε να το επιχειρήσετε μόνοι σας, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να απευθυνθείτε σε εταιρείες που οργανώνουν συντονισμένες, ομαδικές δραστηριότητες κάθε εποχή στο νησί.
Tip: Όποια στιγμή του καλοκαιριού κι αν αποφασίσετε να ανακαλύψετε τις πεζοπορικές διαδρομές της Τήνου, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας ένα σακίδιο με τα απαραίτητα. Ένα δυναμωτικό σνακ, ένα μπουκαλάκι νερό AQUA Carpatica για να ξεδιψάτε οποιαδήποτε στιγμή, μία αλλαξιά και, οπωσδήποτε, καπέλο και αντηλιακό αν έχει πολύ ήλιο.
Εντυπωσιακά είναι και τα ονόματα των πεζοπορικών διαδρομών που θα ακολουθήσετε στην Τήνο, καθώς αποκαλύπτουν με τον δικό τους τρόπο κάτι για τη μοναδικότητα του τόπου: «Οι Τρεις Πρωτεύουσες», «Από τη Θάλασσα στον Ουρανό», «Κρυμμένη Κοιλάδα», «Πάνω Μέρη»: μια συναρπαστική διαδρομή που περνά από την καρδιά του νησιού, αποκαλύπτοντας ακαταμάχητες ομορφιές.
Πάνω Μέρη
Η διαδρομή Πάνω Μέρη, γνωστή και ως Μ1Α, είναι εξαιρετικά εύκολη, ακόμα και για τους πιο άπειρους πεζοπόρους. Παράλληλα, μας δίνει τη δυνατότητα να περάσουμε από μερικούς από τους ομορφότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς της Τήνου, όπως ο Κουμάρος, ο Φαλατάδος, η Μυρσίνη, η Στενή, ο Κέχρος, ο Τζάδος και η Καρυά. Λευκά σπιτάκια με μπλε παραθυρόφυλλα, στενά πλακόστρωτα δρομάκια, δεκάδες μικρές εκκλησίες και αμέτρητοι περιστεριώνες συνθέτουν το αυθεντικό τηνιακό σκηνικό, που αξίζει πραγματικά να ανακαλύψει κάποιος κάθε εποχή του χρόνου.
Ένα πολύ ξεχωριστό αξιοθέατο
Μεταξύ των οικισμών του Κουμάρου και του Φαλατάδου, καθώς διασχίζουμε μία λιθόστρωτη διαδρομή στην καρδιά της κυκλαδίτικης φύσης, συναντάμε ένα μοναδικό γεωλογικό αξιοθέατο. Πρόκειται για τους μεγάλους, γρανιτένιους βράχους, γνωστούς ως οι γεωλογικοί σχηματισμοί του Βώλακα, οι οποίοι, σύμφωνα με την επικρατέστερη επιστημονική θεωρία, είναι υπολείμματα έκρηξης ηφαιστείου. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει πάντα και η συναρπαστική εκδοχή της ελληνικής μυθολογίας, σύμφωνα με την οποία οι βράχοι του Βώλακα είναι ό,τι άφησε πίσω της η μεγάλη μάχη των Γιγάντων με τους Τιτάνες. Πανομοιότυπα βράχια συναντάμε διασχίζοντας και τα μονοπάτια Μ2 και Μ2Α, που καταλήγουν και τα δύο στο χωριό του Βώλακα.
Στάση στο επιβλητικό Κάστρο Εξωμβούργου
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα στάση, διασχίζοντας το μονοπάτι Μ1Α, είναι το Κάστρο Εξωμβούργου, που δεσπόζει πάνω σε έναν κωνικό λόφο, ύψους 640 μέτρων, λίγο πριν από το χωριό Κουμάρος. Το Κάστρο κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα και, αν και σήμερα διασώζεται μόνο ένα τμήμα του, για πάνω από τέσσερις αιώνες θεωρούνταν μία από τις πιο ισχυρές και επιβλητικές οχυρωματικές κατασκευές στις Κυκλάδες. Η θέα από την κορυφή είναι, φυσικά, μαγευτική.
Διαβάστε ακόμα:
Βεγορίτιδα-Καστοριά: Μια διαδρομή με αυτοκίνητο ανάμεσα σε τέσσερις λίμνες
Η Ξάνθη ως city-break προορισμός: Ιστορία, αρχιτεκτονική, πολιτισμός