Η Χαλκιδική είναι για τους περισσότερους συνώνυμο του καλοκαιριού. Είναι οι ατελείωτες παραλίες, τα ζεστά νερά, οι ομπρέλες στην άμμο, τα μεσημέρια με θαλασσινά πιάτα δίπλα στο κύμα. Κι όμως, πίσω από αυτό το τουριστικό κλισέ, κρύβεται ένας τόπος που ανθίζει την άνοιξη περισσότερο από κάθε άλλη εποχή.
Η Ανατολική Χαλκιδική, όπου εκτείνεται ο Δήμος Αριστοτέλη με έδρα την Ιερισσό, ντύνεται στα χρώματα της αναγέννησης. Η φύση ξυπνά, τα μονοπάτια γεμίζουν αρώματα από λουλούδια και βότανα, τα δάση αποκτούν ζωή και οι ήχοι του νερού, των πουλιών και του ανέμου συνθέτουν την απόλυτη μελωδία του ελληνικού τοπίου. Είναι η εποχή που ο επισκέπτης δεν νιώθει τουρίστας, αλλά προσκεκλημένος.
Μια γεωγραφική αγκαλιά σχηματίζεται ανάμεσα σε τρεις καταπράσινους ορεινούς όγκους. Tον Χολομώντα, το Αριστοτελικό Όρος και τον Άθω, και μια ακτογραμμή που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Εδώ, το πράσινο του βουνού σμίγει με το γαλάζιο της θάλασσας, ο φυσιολατρικός περίπατος μετατρέπεται σε ιστορική περιήγηση, η χαλάρωση σε στοχασμό και η πεζοπορία σε βίωμα.
Τα περίφημα μονοπάτια της Ανατολικής Χαλκιδικής, έργο του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Αριστοτέλη, συνδέονται με πέντε μοναδικά θεματικά αφηγήματα παγκόσμιας αξίας. την Ιερή Πολιτεία του Αγίου Όρους, τον φιλόσοφο Αριστοτέλη και τη μακεδονική του κληρονομιά, τα ίχνη του Πέρση βασιλιά Ξέρξη, τα μεταλλευτικά Μαδεμοχώρια της Οθωμανικής περιόδου και τη ζωή του θρυλικού Αλέξη Ζορμπά. Ας πάρουμε, όμως, τα βήματα με τη σειρά.
Ξεκινήστε με τον Αριστοτελικό Περίπατο, ίσως την πιο χαρακτηριστική και πλήρη εμπειρία που προσφέρει η Ανατολική Χαλκιδική. Πρόκειται για μια διαδρομή 15 χιλιομέτρων, που ενώνει δύο μοναδικά σημεία. Το θεματικό Άλσος του Αριστοτέλη, με τα διαδραστικά εκθέματα εμπνευσμένα από τα φυσικά φαινόμενα που περιγράφει στα «Φυσικά» ο φιλόσοφος, και τον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων, γενέτειρα του δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Καθώς περπατάτε μέσα από το Αριστοτελικό Όρος, σε ένα περιβάλλον γεμάτο βότανα, δέντρα και μυρωδιές, αγγίζετε την ίδια φύση που ενέπνευσε τον στοχασμό του σπουδαίου φιλοσόφου. Η πανοραμική θέα προς τον Ακάνθιο και τον Στρυμονικό κόλπο κόβει την ανάσα και προσδίδει στο τοπίο μια σχεδόν μεταφυσική διάσταση.
Για όσους αναζητούν μια πιο σύντομη αλλά εξίσου γοητευτική διαδρομή, η εκδοχή από το λιμάνι της Ολυμπιάδας μέχρι την αρχαία πόλη (περίπου 2 χλμ.) είναι μια βόλτα ανάμεσα σε θάλασσα και ιστορία. Με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και συνοδοιπόρους τον θαλασσινό αέρα και το τιτίβισμα των πουλιών, κάθε βήμα μετατρέπεται σε επαφή με τη μακεδονική ιστορική μνήμη. Η ιστορία, ωστόσο, δεν σταματά στην αρχαιότητα. Ανάμεσα στα Νέα Ρόδα και την Τρυπητή, ο περιπατητής μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα του Ξέρξη, πάνω από μια τεχνητή τομή που άνοιξαν οι Πέρσες το 482 π.Χ. – τη λεγόμενη διώρυγα του Ξέρξη -ώστε να περάσει ο στόλος του για την εκστρατεία στην Ελλάδα. Η σημερινή διαδρομή, ιστορικά φορτισμένη, οδηγεί στο λιμάνι της Τρυπητής. Από εκεί, ένα μικρό ταξίδι με φέρι σας μεταφέρει στην Αμμουλιανή, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής. Μια ήπια πεζοπορική διαδρομή κατά μήκος των παραλιών του νησιού (περίπου 3 χλμ.) καταλήγει στη διάσημη Μεγάλη Άμμο -παραλία με τροπική ομορφιά και φωτογενή χρώματα, που χαρίζει απόλυτη χαλάρωση.
Και από τη θάλασσα, στα σύνορα με το ιερό. Ο Προαθωνικός Περίπατος, μήκους 8,9 χιλιομέτρων, ξεκινά από την παραλία της Κομίτσας και καταλήγει στην Ουρανούπολη, ακολουθώντας την αθέατη πλευρά των συνόρων με το Άγιον Όρος. Η διαδρομή περνά μέσα από το πυκνό δάσος του δικτύου Natura 2000, με κυρίαρχο στοιχείο την ησυχία της φύσης και την αίσθηση ότι περπατάς δίπλα στο άβατο. Ο περίπατος μετατρέπεται σε μια σχεδόν μυσταγωγική εμπειρία, όπου η πνευματικότητα του Άθω διαποτίζει τον περιπατητή με κάθε βήμα.
Λίγο πιο πέρα, στο κέντρο της Ουρανούπολης, στέκεται επιβλητικός ο Πύργος του Προσφορίου, κτισμένος τον 14ο αιώνα. Από εδώ ξεκινά μια μικρότερη διαδρομή, μόλις 3 χιλιομέτρων, προς τη Μονή Ζυγού, το μοναδικό αγιορείτικο μνημείο που είναι προσβάσιμο και σε γυναίκες. Η πεζοπορία δίπλα στη θάλασσα, ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπελώνες, οδηγεί στον ιστορικό χώρο που λειτουργεί ως ανοιχτό μουσείο της αγιορείτικης μοναστικής ζωής. Για τους λάτρεις της φύσης και της πανοραμικής θέας, προτείνεται η διαδρομή από το λιμάνι της Τρυπητής έως την κορυφογραμμή του αγιορείτικου κόλπου, μήκους 4 χιλιομέτρων. Ο ουρανός και η θάλασσα ενώνονται στο βλέμμα, ενώ η κορυφή χαρίζει μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας και φωτογραφικής μαγείας.
Αν στρέψουμε το βλέμμα προς τα ορεινά, η διαδρομή από την Αρναία μέχρι τους καταρράκτες της Βαρβάρας είναι μια πραγματική ωδή στο βουνό και στη δασική βιοποικιλότητα της Χαλκιδικής. Σε μήκος 23,5 χιλιομέτρων, ο πεζοπόρος διασχίζει πυκνά δάση με σκλήθρα, πλατάνια και καστανιές, συναντά ξυλοκόπους και κτηνοτρόφους, ακούει τα ρυάκια να κυλούν και καταλήγει στους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Βαρβάρας, που αναβλύζουν μέσα από βράχια και βλάστηση. Είναι η απόλυτη αναζωογόνηση.
Τέλος, τα μονοπάτια του Ζορμπά, από το Παλαιοχώρι έως το Κάστρο Νέπωσι, δεν είναι απλώς μια ιστορική διαδρομή. Είναι μια βουτιά στην ψυχή της Ελλάδας. Μεθυσμένα από τις μυρωδιές του θυμαριού, της ρίγανης και της σουσούρας, τα βήματα ακολουθούν τον δρόμο που περπατούσε ο θρυλικός Ζορμπάς στην πιο δημιουργική φάση της ζωής του. Εκεί, πάνω στα ύψη, νιώθεις την απόλυτη ελευθερία -τη λύτρωση που προσφέρει η φύση σε όποιον τη σεβαστεί.
Η Ανατολική Χαλκιδική την άνοιξη «αγκαλιάζει» τον επισκέπτη και τον οδηγεί αθόρυβα σε μονοπάτια όπου η γη αναπνέει, το φως απλώνεται απλόχερα και η ιστορία ψιθυρίζει μέσα από τα φύλλα.
Διαβάστε ακόμα:
Εξερευνώντας τα αξιοθέατα της κεντρικής και βόρειας Χαλκιδικής
5 resort στη Χαλκιδική για χαλάρωση -Υπέροχες παραλίες σε καταπράσινο φόντο
Αρναία: Το χωριό της Χαλκιδικής με την μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών βοτάνων