Η διαδρομή από τα Τρίκαλα στα Ιωάννινα είναι μια υπόθεση περίπου 2 ωρών μέσω της Εγνατίας οδού, ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμα δρόμος που συνδέει τις δύο πόλεις. Οι παλιότεροι των γνωρίζουν καλά: είναι η λεγόμενη Κατάρα η οποία, μέχρι να φτιαχτεί η Εγνατία το 2009, ήταν αυτός ο κύριος οδικός άξονας για να φτάσει κανείς από την θεσσαλική πόλη στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

31

Η διαδρομή που παρουσιάζουμε μπορεί να προσθέτει χρόνο στο ταξίδι σας, ωστόσο, είναι πολύ πιο όμορφη. Περνά μέσα από έλατα, ρόμπολα και πεύκα, βλέπει στις γύρω βουνοκορφές και έχει και ένα παραπάνω οδηγικό challenge λόγω στροφών. Όμως η Κατάρα δεν είναι ένας δρόμος για όταν ο καιρός δεν είναι καλός και κυρίως τον χειμώνα. Ακόμα και από το όνομά της, καταλαβαίνετε ότι το να τον διασχίσετε δεν είναι κάτι εύκολο.

Στην πορεία η διαδρομή έχει διάφορα σημεία ενδιαφέροντος που θα επισημάνουμε. Αν θέλετε να τα δείτε όλα, ίσως θα χρειαστεί να κάνετε μια διανυκτέρευση. Κρίμα είναι να οδηγείτε για πέντε ώρες μέχρι τα Ιωάννινα. Η ιδέα είναι να κάνετε ένα απολαυστικό road trip. Φυσικά, η τελική απόφαση είναι δική σας.

Σημείο εκκίνησης, τα Τρίκαλα, η όμορφη αυτή πόλη της Θεσσαλίας που την κόβει στα δυο ο ποταμός Ληθαίος. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Τρίκκης και αποτελεί γενέτειρα του Ασκληπιού. Η πιο όμορφη συνοικία της είναι η Βαρούσι, η παλιά πόλη ουσιαστικά που είναι γεμάτη με παραδοσιακά σπίτια με καλαμωτές και πλίνθους και στενά καλντερίμια. Ακριβώς πάνω από το Βαρούσι βρίσκεται το φρούριο του Ιουστινιανού αλλά και το έμβλημα της πόλης ο Πύργος του Ρολογιού που κατασκευάστηκε αρχικά τον 17ο αι. αλλά από τότε έχει ανακατασκευαστεί πολλές φορές καθώς δέχτηκε πολλές καταστροφές. Αξίζει και μια χαλαρή βόλτα πλάι στο ποτάμι ενώ αν θέλετε να νιώσετε τον παλμό της πόλης θα πάτε στην οδό Ασκληπιού με τα εμπορικά καταστήματα και τις στιλάτες καφετέριες.

Αφού εξοπλιστείτε με καφέ ή τσάι ή ό,τι σας αρέσει θα μπείτε στο αυτοκίνητο και θα κινηθείτε βορειοδυτικά μέσα στον κάμπο των Τρικάλων. Μετά το Κεφαλόβρυσο, στο χωριό Θεόπετρα υπάρχει το ομώνυμο σπήλαιο στο οποίο οι ανασκαφές κατέδειξαν τη συστηματική χρήση του χώρου από τον άνθρωπο, από τη Μέση Παλαιολιθική, μιλάμε για 130.000 χρόνια πριν, έως και τη Νεολιθική περίοδο το 4000 π.Χ.

Το σπήλαιο γενικά είναι επισκέψιμο προς το παρόν όμως λόγω έργων παραμένει κλειστό, ωστόσο σημειώστε το για την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην περιοχή. Αυτά στα ανατολικά του δρόμου. Στα δυτικά, μπορείτε να κάνετε μια παράκαμψη για να θαυμάσετε τη γέφυρα της Σαρακίνας στον Πηνειό η οποία χτίστηκε αρχικά τον 16ο αιώνα από τον μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίων Β’, αρχές όμως του 19ου αιώνα τμήμα της γκρεμίστηκε και έχουν σωθεί μόνο τα τρία από τα έξι τόξα της. Περνώντας το γεφύρι μπορείτε να πάτε μέχρι τον καταρράκτη της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό και φαίνεται ουσιαστικά από το δρόμο, ένα μικρό περπατηματάκι θα το χρειαστείτε να ξέρετε. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται πάντα από την εποχή, για αυτό ρωτήστε πρώτα στο καφενείο του χωριού πριν ξεκινήσετε το περπάτημα.

Συνεχίζετε την πορεία σας και στα δυτικά σας έχετε για λίγο ακόμα τον Πηνειό μέχρι να φτάσετε στην Καλαμπάκα και φυσικά στα Μετέωρα τα οποία εάν δεν έχετε επισκεφθεί, στρίψτε τώρα το τιμόνι και ξεκινήστε να ανεβαίνετε αυτούς τους λείους μαγευτικούς βράχους που ξεπερνούν σε κάποια σημεία τα 600 μέτρα ύψος και φιλοξενούν εδώ και αιώνες χριστιανικά μοναστήρια. Οι πρώτοι ασκητές μοναχοί ήρθαν στα βράχια των Μετεώρων τον 11ο αιώνα, χρειάστηκε όμως 2 αιώνες ακόμα μέχρι η κοινότητα να ακμάσει.

Στο χωριό Καστράκι που είναι χτισμένο στις ρίζες των βράχων λειτουργεί και Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων (2432022523) ενώ στην Καλαμπάκα μπορείτε να επισκεφθείτε το Κέντρο Ψηφιακής Προβολής Μετεώρων (2432077997) καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μανιταριών (2432024959). Αν μείνετε αρκετά στην περιοχή σημειώστε πως μπορείτε να κάνετε κάνετε rafting στον Ασπροπόταμο, rappel και πεζοπορία στα Μετέωρα.

Συνεχίζοντας το δρόμο σας από την Καλαμπάκα προς τα Γιάννενα, κινείστε για λίγα χιλιόμετρα ακόμα παράλληλα με τον Πηνειό και μετά τη Μούργκανη, εκεί που το Μαλακασιώτικο ρέμα συμβάλει με το ποτάμι αρχίζει η ανηφορική πορεία που σε κάποια σημεία σας δίνει θέα στη μικρή κοιλάδα των Μετεώρων. Θα περάσετε έξω από το χωριό Μεγάλη Κερασιά, περίπου στα 500 μ. υψόμετρο, το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από ένα υπέροχο δάσος βελανιδιών και θα συνεχίσετε. Μέχρι το 1948 το χωριό λεγόταν Μεϊντάν Κερασιά, κατάλοιπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και άλλαξε τρεις φορές τοποθεσία μέχρι να βρεθεί ένα πιο φιλόξενο σημείο καθώς ο αρχικός οικισμός υπέστη μεγάλες καταστροφές από κατολίσθηση.

Το επόμενο χωριό είναι το Ορθοβούνι στα 600 μ. υψόμετρο, το προσπερνάτε και αυτό ωστόσο στη διαδρομή έχετε θέα στις γύρω βουνοκορφές και στο Μαλακασιώτικο ρέμα. Ο δρόμος συνεχίζει φιδωτός μέχρι το χωριό Τρυγόνα σε υψόμετρο 750 μ. στις παρυφές του Κράτσοβου και έχει επίσης πανέμορφη θεά στον Μαλακασιώτη. Εδώ μπορείτε να κάνετε μια στάση για να ξεκουραστείτε πίνοντας έναν καφέ ή ένα τσιπουράκι με τους ντόπιους. Λίγο έξω από το χωριό στην περιοχή Ανάληψη μπορείτε να γεμίσετε τα παγούρια σας με δροσερό νερό από την πέτρινη βρύση στο δρόμο και να ξαποστάσετε στην ταβέρνα Ανάληψη (2432070120) με τα ωραία μεζεδάκια.

Αν δεν θέλετε να κάνετε στάση στην Τρυγόνα προχωρήστε στο επόμενο χωριό τον Κορυδαλλό ή Τζενεράδες όπως είναι επίσης γνωστό. Να ξέρετε πως μέχρι εδώ δεν έχετε φτάσει ακόμα στο μέσο της διαδρομής, έχετε κάνει περίπου 55 χιλιόμετρα από τα 144 συνολικά. Το χωριό περιβάλλεται από όμορφο δρυόδασος και βλέπει σε Λάκμο και Κόζιακα. Εδώ θα βρείτε και δυο -τρία ταβερνάκια όπως το Πέτρινο (2432071937), ο Κορυδαλλός (2432070231) και το Ψητοπωλείο Αντώνης (6973200138). Μεταξύ των χωριών Κορυδαλλός και Παναγία υπάρχει και το Pallas Casa (6934021175), αυτόνομα σπιτάκια στα οποία μπορείτε να διανυκτερεύσετε. Η Παναγία ή Λιμπόχοβο, είναι ένα μεγάλο χωριό ανάμεσα σε πεύκα, οξιές και έλατα και εάν έχετε χρόνο κάντε μια στάση για ένα καφεδάκι.

Από την Παναγία τώρα θα αρχίσετε να ανεβαίνετε το βουνό και σιγά σιγά να μπαίνετε στην Κατάρα, ένα δρόμο με πολλές στροφές έλατα, πεύκα και ρόμπολα που μπορεί να είναι δύσκολος είναι όμως και όμορφος. Από την Παναγία και για τα περίπου 30 επόμενα χιλιόμετρα μέχρι το Μέτσοβο δεν θα συναντήσετε άλλο οικισμό οπότε αν θέλετε νερό και σνακ προμηθευτείτε τα πριν ξεκινήσετε. Το κομμάτι της Κατάρας, που είναι και το πιο δύσκολο, έχει μήκος περίπου 18 χλμ.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Σύμφωνα με τον θρύλο η Κατάρα πήρε το όνομά της από έναν δεσπότη ο οποίος κάπου το 1800 ξεκίνησε από τα Γιάννενα να πάει στα Τρίκαλα όμως η κακοκαιρία στην περιοχή τον δυσκόλεψε τόσο πολύ που πέθανε στη διαδρομή και καταράστηκε το βουνό. Το ξέφωτο όπου ο δεσπότης υπέκυψε είναι πλέον γνωστό ως ο Κάμπος του Δεσπότη. Η Κατάρα λοιπόν μέχρι το 2009 που ολοκληρώθηκε η Εγνατία, αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο όλων των οδηγών που έπρεπε να περάσουν από εκεί το χειμώνα για να πάνε στα Γιάννενα ή από τα Γιάννενα να πάνε στα Τρίκαλα. Ιδίως το κομμάτι που είναι γνωστό ως Αυχένας της Κατάρας στα 1.690 μ. υψόμετρο. Το πρόβλημα ήταν οι απότομες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες λόγω του υψόμετρου, ακόμα και εάν ξεκινούσατε από τα πεδινά με ήλιο εκεί μπορεί να είχε στην καλύτερη περίπτωση μια μικρή ομίχλη και στη χειρότερη χιονοθύελλα. Ωστόσο όταν ο καιρός είναι καλός η διαδρομή παρά τις στροφές της είναι πανέμορφη.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Αφήνοντας πίσω σας την Κατάρα το τοπίο απογυμνώνεται σιγά σιγά από δέντρα και το μόνο που βλέπετε είναι βουνοκορφές. Μια ωραία παράκαμψη πριν φτάσετε στο Μέτσοβο είναι αυτή προς την τεχνητή λίμνη πηγών του Αώου σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Ένα συγκλονιστικό τοπίο φουλ στο πράσινο, κυρίως με οξιές στις δυτικές όχθες και ρόμπολα, έλατα και μαύρη πεύκη να κυριαρχούν στο βόρειοανατολικό τμήμα της. Γύρω της σχηματίζονται μικρά λιβάδια με πανέμορφες ορχιδέες και αγριολούλουδα, λιμνούλες με αλπικούς τρίτωνες και ρυάκια που εκβάλουν στη λίμνη. Εδώ αξίζει σε κάποιο σημείο να σταματήσετε, να κατέβετε από το αυτοκίνητο και να περπατήσετε στις όχθες της λίμνης για να απολαύσετε αυτό το πανέμορφο τοπίο στο μέγιστο.

Μετά τη λίμνη σειρά έχει το Μέτσοβο. Εδώ θα κάνετε τη μεγάλη σας στάση πριν συνεχίσετε για τα Γιάννενα. Απλωμένο στις πλαγιές της Πίνδου στα 1.200 μ. υψόμετρο και πνιγμένο στο πράσινο, το Μέτσοβο είναι ένα πανέμορφο χωριό. Τι θα κάνετε εδώ; Θα επισκεφθείτε το Οινοποιείο Αβέρωφ (2656042505), το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης (2656041084) και λίγο πιο δίπλα την Πινακοθήκη Αβέρωφ (2656041210) με έργα κυρίως από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ. Από το Μέτσοβο ξεκινάνε επίσης και πολλά μονοπάτια που μπαίνουν στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου και βγάζουν στη Βωβούσα, στο Χαλίκι, στους Καλαρρύτες, το Σιράκο κ.α.

Για φαγητό θα πάτε στον Γαλαξία (2656041202) με την όμορφη αίθουσα και το τζάκι, τις νόστιμες πίτες και τα καλά κρέατα ή στο Κουτούκι του Νικόλα (2656041732) τη μικρή οικογενειακή ταβέρνα όπου μαγειρευτά και ψητά στα κάρβουνα συναγωνίζονται στη νοστιμιά. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε στο Μέτσοβο, προτάσεις υπάρχουν πολλές, διαφορετικά βγείτε πάλι στο δρόμο και κατηφορίστε προς Γιάννενα μια διαδρομή περίπου 60 χλμ. Ενδεικτικά μπορείτε να μείνετε στο πολυτελές Άρωμα Δρυός που διαθέτει και spa (2656029008), στο στιλάτο Grand Forest Metsovo με την όμορφη θέα (2656029001-4) ή στο πολύ cozy Κατώγι Αβέρωφ (2656042505).

Αφήνοντας το Μέτσοβο, θα συναντήσετε το χωριό Βοτονόσι, βρίσκεστε στα 794 μέτρα υψόμετρο, θα προσπεράσετε όμως και θα συνεχίσετε το δρόμο σας ο οποίος τώρα κινείται παράλληλα με την Εγνατία και τον μετσοβίτικο παραπόταμο του Άραχθου. Θα περάσετε πάνω από τον Άραχθο στον Μπαλτουμά και στη συνέχεια πάνω από την Εγνατία με θέα πάντα τις γύρω βουνοκορφές.

Από εκεί λίγες στροφές μείνανε ακόμα, και κάπου εκεί στους Σπόθους, ο δρόμος κατηφορίζει και αρχίζει να φαίνεται η Παμβώτιδα και πίσω της να απλώνονται τα Ιωάννινα. Τραβήξτε χειρόφρενο στο Κάστρο και κατεβείτε στη λίμνη. Αξίζετε και με το παραπάνω ένα τσιπουράκι.

Διαβάστε ακόμα:

Τρίκαλα, Ελάτη, Περτούλι: Η μαγεία του Road Trip στη Θεσσαλία

Χειμερινή εκδρομή στον ήσυχο Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας

Μαυρίλο: To καταπράσινο καστανοχώρι της Ρούμελης