Τρεις μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι στο κέντρο της πόλης δίνουν αφορμή για όμορφους περιπάτους. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που μπορείτε να συνδυάσετε έναν περίπατο μεγαλύτερο ή μικρότερο ανάμεσα σε δέντρα και ρυάκια και πάνω σε λόφους με υπέροχη θέα μαθαίνοντας από πρώτο χέρι τη μεγάλη ιστορία της πόλης των Αθηνών. Όπως όλοι γνωρίζουμε η Αττική, είναι ένας ασφαλής κι ελκυστικός πολυδιάστατος προορισμός και σας προσκαλεί να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

4

Αρχαία Αγορά

Στους βορειοδυτικούς πρόποδες το λόφου της Ακρόπολης βρίσκεται η Αρχαία Αγορά, το κέντρο της αρχαίας πόλης των Αθηνών για περίπου 4 αιώνες. Εδώ ήταν που ανεγέρθηκαν τα πιο σημαντικά δημόσια κτίρια και ιερά αλλά και ο τόπος που αναπτύχθηκαν η διοικητική, πολιτική, δικαστική, εμπορική, κοινωνική και θρησκευτική ταυτότητα της πόλης. Μια βόλτα μέσα στη δενδρόφυτη αρχαία αγορά, από τη στοά του Αττάλου μέχρι τον λόφο του Αγοραίου Κολωνού που βρίσκεται ο ναός του Ηφαίστου αλλά και προς το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων σου φέρνουν στο νου εικόνες από την εποχή που η Αρχαία Αγορά βρισκόταν στην ακμή της με τους αρχαίους Αθηναίους να αποφασίζουν για την τύχη της πόλης αλλά και την προετοιμασία των θρησκευτικών γιορτών. Καθίστε σε ένα σκιερό παγκάκι και απολαύστε την μεγάλη ιστορία αυτή της πόλης να ξεδιπλώνεται μπροστά σας. Η βόλτα στην αρχαία αγορά είναι μαγευτική. Στη βορειοδυτική γωνία βρισκόταν ο Βωμός των 12 Θεών ενώ στη δυτική πλευρά χτίστηκαν τα σημαντικότερα διοικητικά οικοδομήματα και ιερά. Μπορείτε να δείτε ανάμεσα σε άλλα τα ερείπια του Θόλου, της έδρας δηλαδή των πενήντα βουλευτών αλλά και τον εντυπωσιακό ναό του Ηφαίστου του 5ου αι. π.Χ. έναν από τους καλύτερα σωζόμενος ναούς στην Ελλάδα, το Βουλευτήριο καθώς και το Ωδείο του Αγρίππα το οποίο ήταν ένα πολυτελές διώροφο κτίριο που προοριζόταν αρχικά για μουσικές εκδηλώσεις. Στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς βρίσκεται και το ομώνυμο μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο αναστηλωμένο κτίριο της Στοάς του Αττάλου του 2ου αι. π.Χ. Η Στοά αποτελούσε χώρο συνάντησης, περιπάτου αλλά και εμπορικό κέντρο με 21 καταστήματα.
Καθημερινά 08:00-17:00, Αδριανού 24, 2103210185, odysseus.culture.gr. Μουσείο: καθημερινά 08:00-17:00, κάθε Τρίτη 10:00-17:00

Πνύκα

Η Πνύκα βρίσκεται ανάμεσα στους λόφους των Νυμφών και των Μουσών ή Φιλοπάππου. Το σύμπλεγμα αυτών των τριών μικρών λόφων δυτικά του Ιερού Βράχου είναι ιδανικό για να κάνετε έναν από τους πιο όμορφους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιπάτους. Η Πνύκα είναι το σημείο όπου συνεδρίαζε τη Εκκλησία του Δήμου, η συνέλευση δηλαδή των Αθηναίων από τον 6ο αι. μέχρι τον 4ο αι. π.Χ. ενώ υπάρχουν ερείπια χτιστού ημικύκλιου και ένα βήμα λαξευμένο στο βράχο. Από τα πιο σημαντικά μνημεία του λόφου είναι οι δυο μεγάλες στοές νότια και πάνω από το βήμα οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και είχαν ως στόχο την προστασία των ανθρώπων από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Το μεγάλο ορθογώνιο λάξευμα επίσης πάνω από το βήμα ανήκε στον βωμό του Διός Αγοραίου ο οποίος αργότερα μεταφέρθηκε στην Αγορά. Το μεγάλο λάξευμα μεταξύ των δυο στοών που αποτελούσε τα θεμέλια του προπύλου για ολόκληρο το αρχιτεκτονικό συγκρότημα και το Ιερό του Διός Υψίστου όπου έχει διατηρηθεί το δάπεδο του παλαιού ιερού, οι κλίμακες και ένας αριθμός κογχών στον κάθετα λαξευμένο βράχο. Ένα άλλο σημαντικό μνημείο είναι αυτό του Φιλοπάππου το οποίο χρονολογείται στο 114-116 μ.Χ. και το έχτισαν οι Αθηναίοι για να τιμήσουν τον ευεργέτη της πόλης και εξόριστο ηγεμόνα της Κομμαγηνής, Ιουλίο Αντιόχο Φιλoπάππο. Έχει διαστάσεις 9,80 μ. Χ 9,30 μ. και ήταν χτισμένο από πεντελικό μάρμαρο πάνω σε βάθρο 3,08 μ. ύψους. Περιλάμβανε ταφικό θάλαμο και η πρόσοψή του ήταν διακοσμημένη. Η σημασία και η ιστορία της Πνύκας όμως δεν εξαντλείται στους προ Χριστού χρόνους καθώς είναι ο χώρος όπου έγινε η μετάβαση από το πολυθεϊσμό στον Χριστιανισμό. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη εδώ εκφώνησε την ομιλία του ο Απόστολος Παύλος το 51 μ.Χ. στους Αθηναίους κατά την οποία μάλιστα κατάφερε να φέρει στον χριστιανισμό τον Διονύσιο Αρεοπαγίτη, μετέπειτα επίσκοπο της πόλης. Στον λόφο του Φιλοπάππου βρίσκεται και η φυλακή του Σωκράτη όπως αναφέρουν γραπτές πηγές από τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα. Ωστόσο εκτός από τη συγκεκριμένη σπηλιά το ίδιο όνομα αποδίδεται και σε άλλη σπηλιά που βρίσκεται στην περιοχή απέναντι από τον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη καθώς και άλλες σπηλιές που βρίσκονται στο σύμπλεγμα των τριών λόφων. Η είσοδος στο εσωτερικό των σπηλιών δεν επιτρέπεται ωστόσο οι καγκελόπορτες σας επιτρέπουν να το δείτε. Να σημειώσουμε ακόμα πως στην Πνύκα αγόρευσαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς και στρατηγούς όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης αλλά και ο Θεόδωρος Κολοκτρώνης στις 8 Οκτωβρίου του 1838.
Ο χώρος είναι ελεύθερα επισκέψιμος

Κεραμεικός

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού εκτείνεται σήμερα μέσα σε περίπου 45 στρέμματα και αποτελεί ένα μικρό μέρος του αρχαίου αττικού δήμου των Κεραμέων, ο οποίος ήταν από τους μεγαλύτερους της εποχής. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό από το όνομά της η περιοχή υπήρξε μέρος όπου ήταν εγκατεστημένοι αγγειοπλάστες και αγγειογράφοι λόγω του αργιλώδους εδάφους αλλά και του μικρού ποταμού Ηριδανού ο οποίος ακόμα ρέει ανάμεσα στα αρχαία ερείπια και ήταν ο κύριος τόπος παραγωγής των αττικών αγγείων. Ωστόσο επειδή η παραποτάμια περιοχή πλημμύριζε συχνά δεν ήταν εύκολη η μόνιμη κατοίκηση για αυτό και σταδιακά άρχισε να μετατρέπεται σε χώρο ταφής και έγινε το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Από τα σημαντικότερα μνημεία που θα συναντήσετε στον περίπατό σας είναι το τμήμα του Θεμιστόκλειου τείχους που χώριζε τον χώρο σε μέσα και έξω Κεραμεικό, τις κύριες πύλες της Αθήνας το «Δίπυλο» από όπου περνούσε ο δρόμος για την Ακαδημία Πλάτωνος και από όπου ξεκινούσε η πομπή της γιορτής των Παναθηναίων και η «Ιερά Πύλη» από όπου ξεκινούσε η Ιερά Οδός προς την Ελευσίνα και από όπου περνούσε η πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Επίσης μπορείτε να δείτε το Πομπείο το κτίριο όπου γινόταν η προπαρασκευή των πομπών, τον ταφικό περίβολο όπου βρισκόταν η στήλη της Ηγησούς, κόρη του Προξένου, το Δημόσιο Σήμα και άλλα ταφικά μνημεία. Το Δήμοσιο Σήμα βρίσκεται λίγο έξω από το Δίπυλο και ήταν ουσιαστικά το δημόσιο νεκροταφείο της πόλης των Αθηνών όπου γινόταν η ταφή των επιφανών Αθηναίων και των πεσόντων στις μάχες και το σημείο όπου ο Περικλής εκφώνησε τον Επιτάφιο Λόγο για τους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου το 430 π.Χ. Στο χώρο βρίσκεται και το ομώνυμο μουσείο με εκθέματα αποκλειστικά σχεδόν ταφικού χαρακτήρα από τις ανασκαφές στον Κεραμεικό.
Καθημερινά 08:00-17:00, Ερμού 148, 2103463552 odysseus.culture.gr. Μουσείο: καθημερινά 08:00-17:00, κάθε Τρ. 10:00-17:00