Αν η μυρωδιά φρεσκοψημένων, βουτυράτων μπισκότων σας μεταφέρει συνειρμικά στα χρόνια της αθωότητας, κι αν είστε αμετανόητοι φανατικοί του Αϊ-Βασίλη, τότε το φυσικό σας περιβάλλον, όταν πλησιάζουν οι γιορτές, είναι οι πόλεις και τα μεσαιωνικά χωριά της μαγευτικής Αλσατίας.
Παραμυθένια ατμόσφαιρα
Τα Χριστούγεννα στην Αλσατία ξεχειλίζουν από γιορτινή ατμόσφαιρα. Από το Στρασβούργο και το Κολμάρ, μέχρι τα χωριά του Κάιζερσμπεργκ και του Βάνγκενμπουργκ, σπίτια, καταστήματα, δρόμοι και στενά στολίζονται με γιρλάντες, χριστουγεννιάτικα δέντρα και λαμπιόνια που ανάβουν με το πρώτο σκοτάδι, χαρίζοντας μια μοναδική, παραμυθένια εικόνα.
Τα Χριστούγεννα στην Αλσατία είναι οικογενειακά, παρεΐστικα, ανθρώπινα. Μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για να επισκεφθεί κανείς την περιοχή, να γευτεί εδέσματα που φτιάχνονται μόνο μία φορά τον χρόνο και να μοιραστεί την εμπειρία με φίλους και αγαπημένους.
Η Αλσατία και η παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Η Αλσατία, ως χωνευτήρι του γαλλικού και του γερμανικού πολιτισμού, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στα σύνορα των δύο χωρών, κρατά ζωντανές παραδόσεις αιώνων. Ανάμεσα σε αυτές, ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου έλατου.
Σύμφωνα με μια σωζόμενη γραπτή μαρτυρία σε βιβλίο του 1521, που φυλάσσεται στην Ουμανιστική Βιβλιοθήκη της Σελεστά (πόλη στο κέντρο της Αλσατίας), το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίστηκε ποτέ ήταν ένα αλσατικό έλατο. Στη Σελεστά, κάθε χρόνο στήνονται γιγαντιαία δέντρα που παρουσιάζουν την ιστορική εξέλιξη του στολισμού του έλατου από τον Μεσαίωνα έως σήμερα, ένα ζωντανό αφιέρωμα στο πιο εμβληματικό σύμβολο των γιορτών.
Το πρώτο έλατο στολίστηκε τον Μεσαίωνα, στην αίθουσα συνεδριάσεων των εργατικών συνδικάτων της Σελεστά. Τότε δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα κλαδί κρεμασμένο από δοκάρι, με τα αειθαλή φύλλα του να συμβολίζουν την ελπίδα και τη δύναμη της ζωής. Στα τέλη του 15ου αιώνα το έλατο στολίστηκε με κόκκινα μήλα. Αργότερα προστέθηκαν πουλιά από αλουμινόχαρτο, γλυκίσματα και χρυσά καρύδια. Τον 18ο αιώνα έκανε την εμφάνισή του ένα «πρωτοποριακό» για την εποχή δέντρο, με περισσότερα γλυκά από ποτέ, ενώ τον 19ο αιώνα περιφράχθηκε στη βάση του και πλαισιώθηκε από τη φάτνη. Η χρήση κεριών ήρθε ύστερα, με την καθιέρωση της ασφάλισης των σπιτιών στις αρχές του 20ού αιώνα, και μόλις τη δεκαετία του 1950 το χριστουγεννιάτικο δέντρο πήρε τη σημερινή του μορφή, με φωτεινές γιρλάντες, καμπανούλες και μπάλες, τη σύγχρονη εκδοχή των κόκκινων μήλων.
Βόλτες με άρωμα κανέλας
Στην Αλσατία, εξίσου παλιά είναι και η παράδοση των χριστουγεννιάτικων παζαριών, που έχει τις ρίζες της στη Γερμανία. Η αγορά του Αγίου Νικολάου (Nikolausmarkt) μετονομάστηκε σε Christkindelsmärik, ώστε να αγκαλιάσει καθολικούς και προτεστάντες και, παρά τους πολέμους και τις ιστορικές αναταράξεις, το έθιμο εξαπλώθηκε σε όλη την περιοχή.
«Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ειδικά στο χωριό Κάιζερσμπεργκ -γενέτειρα του νομπελίστα γιατρού Άλμπερτ Σβάιτσερ-, τα χριστουγεννιάτικα παζάρια γνωρίζουν νέες, μεγάλες δόξες», αναφέρει μια ξεναγός στο Κολμάρ. «Προσελκύουν τουρίστες, δημιουργούν οικονομική άνθηση και δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό της Αλσατίας ως «Χώρα των Χριστουγέννων».
Από το ιστορικό παζάρι του Στρασβούργου, που στήνεται κάθε χρόνο μπροστά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας, μέχρι το γαστρονομικό παζάρι της Ομπερνέ, κάθε αγορά έχει τη δική της ταυτότητα και γοητεία. Στα χριστουγεννιάτικα παζάρια μπορείτε να βρείτε ξύλινα σπιτάκια με χειροποίητα στολίδια, αρωματικά κεριά, ξυλόγλυπτα και παραδοσιακά παιχνίδια, ενώ δεν λείπουν οι μουσικοί και οι παραστάσεις δρόμου που ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα. Θεματικά παζάρια, όπως το γαστρονομικό παζάρι της Ομπερνέ, προσφέρουν τοπικές γεύσεις και σπεσιαλιτέ που αντικατοπτρίζουν την πλούσια αλσατική παράδοση.
Τοπικές γεύσεις και σπεσιαλιτέ
Γλυκά
Bredele: μικρά μπισκότα με κανέλα, σοκολάτα ή γλυκάνισο
Mannele: τσουρέκια σε σχήμα μικρού ανθρώπου
Pain d’épices: πιπερόψωμο με μέλι και μπαχαρικά
Berawecka: κέικ με αποξηραμένα φρούτα και μπράντι
Αλμυρά
Baeckeoffe: κρεατικά μαγειρεμένα με λευκό κρασί και λαχανικά
Choucroute garnie: λάχανο τουρσί με λουκάνικα και διάφορα κρέατα
Ganzeltopf: ψητή χήνα ή χοιρινό με χειμερινά λαχανικά
Τυριά και κρασιά: Munster, Riesling και Gewürztraminer
Ροφήματα
Vin chaud: ζεστό κρασί με μπαχαρικά
Bière de Noël: πικάντικη, γιορτινή μπίρα που παρασκευάζεται αποκλειστικά για την περίοδο των Χριστουγέννων
Η Αλσατία προσφέρει αμέτρητες εμπειρίες που ζωντανεύουν το πνεύμα των Χριστουγέννων: χαρούμενες συναθροίσεις, τυχαίες συναντήσεις και άσκοπες περιπλανήσεις με άρωμα κανέλας, κάτω από το απαλό φως των λαμπιονιών. Πριν παρακολουθήσετε μια συναυλία ή επισκεφθείτε κάποια έκθεση, πριν δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε κάποιο εργαστήρι διακοσμητικής ή απολαύσετε μια πτήση με αερόστατο πάνω από τα Βόσγια και την κοιλάδα του Μίνστερ, αξίζει να χαθείτε σε ένα αλσατικό μπιστρό και να ξεδιψάσετε με μια μπίρα. Όχι οποιαδήποτε, αλλά τη διάσημη, πικάντικη Bière de Noël.
Tips για τα Χριστούγεννα στην Αλσατία
Πότε να πάτε: Η Αλσατία, ήδη από τον Νοέμβριο, φορά τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της. Το γιορτινό κλίμα πλημμυρίζει μικρές και μεγάλες πόλεις, μεταμορφώνοντάς τες σε λαμπερές σκηνές παραμυθιού.
Κορυφαίοι προορισμοί: Στρασβούργο, Κολμάρ, Κάιζερσμπεργκ, Ομπερνέ, Σελεστά.
Δραστηριότητες: Εργαστήρια διακοσμητικής και ζαχαροπλαστικής, βόλτες με αερόστατο, πεζοπορία στα χιονισμένα βουνά και περιπλανήσεις στα φωτισμένα παζάρια.
Τοπικές γεύσεις: Bredele, Mannele, Pain d’épices, Berawecka, Baeckeoffe, Choucroute garnie, Ganzeltopf, Munster, Riesling, Gewürztraminer.
Ροφήματα: Vin chaud, Bière de Noël.
Διαβάστε ακόμα:
Riquewihr: Το παραμυθένιο χωριό της Αλσατίας
Κaysersberg: Ένας παραμυθένιος προορισμός στην καρδιά της Αλσατίας

					
				
				            
	
							
								
					
	
							
	
							
	
							
	
							
								
					


