Μία πόλη όλο πράσινο, με έντονο το υδάτινο στοιχείο λόγω και των μαγευτικών καταρρακτών, η Έδεσσα κερδίζει τις καρδιές όσων την επισκέπτονται. Βρίσκεται στη Μακεδονία και ξεχωρίζει για τους δώδεκα καταρράκτες της οι οποίοι δίνουν μία ανάσα φύσης μέσα στην πόλη και μαγεύουν ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Ιδανική για ανοιξιάτικες βόλτες αφού οι καταρράκτες της γεμίζουν πολύχρωμα λουλούδια και μυρωδιές που σας ταξιδεύουν.

13


Το υδάτινο στοιχείο της Έδεσσας είναι τόσο έντονο από άκρη σε άκρη που πολλοί την χαρακτηρίζουν «Υδάτινη Πόλη». Σήμερα μόνο δύο από τους δώδεκα καταρράκτες είναι ορατοί και επισκέψιμοι: ο μεγάλος καταρράκτης «Κάρανος» που είναι το στολίδι της Έδεσσας και ο διπλός καταρράκτης που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά. Τα νερά τους πηγάζουν από το Καϊμακτσαλάν και ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη βλάστηση που τους εμπλουτίζουν.


Βέβαια, ο καταρράκτης ο οποίος καθηλώνει τους επισκέπτες του είναι ο «Κάρανος», ο οποίος πέφτει από ύψος εβδομήντα μέτρων δημιουργώντας ολοστρόγγυλα λευκά σύννεφα υδρατμών και μικρά ουράνια τόξα. Γύρω του διάφορα είδη λουλουδιών και αιωνόβια δέντρα τα οποία συντροφεύουν τα νερά του καταρράκτη και δημιουργούν έναν καμβά που και ο καλύτερος ζωγράφος θα ζήλευε. Όλη αυτή την ομορφιά συμπληρώνει ο επιβλητικός ήχος του νερού που σας καθηλώνει και σας περιπλανεί σε άλλα μέρη. Μια μικρή γέφυρα δεσπόζει πίσω από τον καταρράκτη και μέσω αυτής μπορείτε να περάσετε μέσα από το νερό σε μια μοναδική εμπειρία.


Εκεί βρίσκεται η αρχή ενός «ζωντανού» πάρκου, του πάρκου των Καραρρακτών που σας οδηγεί στην ανακάλυψη πολλών στοιχείων της Έδεσσας που δεν γνωρίζατε. Μετά το δέος που θα νιώσετε μπροστά σε αυτό το θαύμα της φύσης, τον «Κάρανο», θα ακολουθήσετε τα μονοπάτια του πάρκου τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στο πράσινο και στο νερό, για να οδηγηθείτε στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού. Ξεκινά με το Ενυδρείο-Ερπετάριο του πάρκου, το οποίο φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών αλλά ξεχωρίζει κυρίως για τα ερπετά του. Εκεί φιλοξενούνται σπάνια είδη φιδιών που δεν συναντώνται στην Ελλάδα, δίνοντας την αίσθηση μίας μικρής ζούγκλας.


Στη συνέχεια το μονοπάτι σας κατευθύνει προς το νερόμυλο, τον αλευρόμυλο και το σησαμοτριβείο στα οποία θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τον τρόπο λειτουργίας τους και να ενημερωθείτε για τη χρήση τους την παλαιότερη εποχή από τους ντόπιους ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μια μικρή συλλογή πολύτιμων λίθων.


Αν αφεθείτε στο δρόμο που σας ανοίγουν τα ρυάκια οδηγήστε στην παραδοσιακή συνοικία της Έδεσσας, το Βαρόσι. Οι περισσότεροι επισκέπτονται την Έδεσσα για τους καταρράκτες της αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το «διαμάντι» της, το οποίο είναι το Βαρόσι. Αποτελείται από λαϊκές κατοικίες και παλιά αρχοντικά, κάποια εκ των οποίων χρονολογούνται τον 19ο αιώνα. Το χαρακτηριστικό που τα κάνει μοναδικά είναι η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική που διατηρείται αναλλοίωτη στο χρόνο. Διώροφα σπίτια με «σαχνισιά», κεραμοσκεπές και εσωτερικές αυλές. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου 1944, το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας κάηκε καθώς είχε την καλύτερη θέση για τους αντιστασιακούς.


Σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο της Έδεσσας στεγάζεται σε ένα από τα εναπομείναντα αρχοντικά στο Βαρόσι. Ήταν ένα διώροφο κτίριο του 1932, το οποίο έγινε δωρεά από την οικογένεια Σιβένα περίπου τη δεκαετία 1970-1980. Με τη μετέπειτα προσθήκη ενός ακόμα τρίτου ορόφου ξεκίνησε να λειτουργεί ως μουσείο. Ανεβαίνοντας στην σκάλα υπάρχουν διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι στους γάμους ενώ μεγάλη είναι η συλλογή αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν για τα νεογέννητα. Το βλέμμα σας θα καθηλώσουν ωστόσο οι παραδοσιακές φορεσιές του 19ου αιώνα και αρχών του 20ου με τις γυναικείες, της χήρας και της νύφης να ξεχωρίζουν. Στον τελευταίο όροφο φιλοξενούνται τα οικιακά σκεύη της εποχής.


Έτσι, όταν ολοκληρώσετε τη βόλτα σας στο Πάρκο των καταρρακτών, θα έχετε έρθει σε επαφή με τον «θησαυρό» της Έδεσσας, που δεν είναι άλλος από τους καταρράκτες της και το Βαρόσι, όπου η φύση συναντά την ιστορία της πόλης και ο συνδυασμός τους είναι μαγικός.
Καθώς οδεύετε προς στο κέντρο της πόλης θα παρατηρήσετε πολλά πλακόστρωτα μονοπάτια παράλληλα του ποταμού, τα οποία θα σας οδηγήσουν σε ένα άλσος μέσα στην πόλη δίπλα από τη βυζαντινή γέφυρα Κιουπρί. Είναι μία πέτρινη τοξωτή γέφυρα, η οποία περιτριγυρίζεται από ατελείωτο πράσινο και χώρους κατάλληλα σχεδιασμένους για βόλτες και στιγμές χαλάρωσης. Λίγα μέτρα πιο πάνω βρίσκεται η κεντρική πλατεία της Έδεσσας με τα μαγαζιά της που βρίσκονται κάτω από την σκιά μεγάλων πλατανιών που στέκουν εκεί αγέρωχα και φυσικά δίπλα στον υδάτινο παράδεισο της πόλης που ξεχειλίζει από παντού.


Αν σας ελκύουν τα «θαύματα» της φύσης και είστε λάτρεις του φυσικού πλούτου, των τρεχούμενων νερών, των μεγάλων πάρκων και των δεντρόφυτων δρόμων, τότε μια εξόρμηση στην Έδεσσα θα σας αποζημιώσει.

Διαβάστε ακόμα:

Διήμερο στο Λεωνίδιο -Βουνό, θάλασσα και ησυχία, 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα

Βέροια: Ένας φθινοπωρινός προορισμός με κατανυκτική ατμόσφαιρα

Μακρινίτσα: To «Μπαλκόνι του Πηλίου»