Η Ελάτη και το Περτούλι είναι ένας ανόθευτος και ανεπιτήδευτος ορεινός μικρόκοσμος που προσκαλεί εσάς και τα παιδιά σας να τον ανακαλύψετε φέτος τα Χριστούγεννα.

29

Απέναντι από τα διάσημα Μετέωρα βρίσκεται ένας τόπος πνιγμένος στο πράσινο που περιμένει να τον ανακαλύψετε. Η κορυφογραμμή του Κόζιακα είναι το ανατολικότερο βουνό της οροσειράς της Πίνδου. Μια σχεδόν υπερφυσική χαραγματιά από την κωμόπολη της Πύλης σας φέρνει στην «αθέατη πλευρά» του βουνού και στα αξιοθέατά της, την Ελάτη. Κρατάει εδώ και χρόνια τα σκήπτρα του χειμερινού τουρισμού στην περιοχή, το Περτούλι, το Νεραϊδοχώρι και άλλους μικρούς οικισμούς που έχουν με τη σειρά τους αποκτήσει πετρόκτιστους ξενώνες και ταβέρνες.

Σπάνια αρχιτεκτονικά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια, πέτρινα γεφύρια, ποτάμια, μικρές λίμνες και ρυάκια κρύβονται μέσα στα ελατοδάση. Τα Περτουλιώτικα Λιβάδια και το Πανεπιστημιακό δάσος απλώνονται μέσα στα εντυπωσιακά τοπία προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους, και το χιονοδρομικό κέντρο ξεδιπλώνει τις πίστες του στις πλαγιές με θέα τις κορυφές των γύρω βουνών.

Η Ελάτη και ο Κοκκινόβραχος

Κτισμένη σε υψόμετρο 938 μέτρα μέσα στα ελατοδάση είναι αφετηρία και βασικό πέρασμα πολλών μονοπατιών και δασικών διαδρομών. Είναι το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά της περιοχής και γεμίζει κόσμο καθώς εκεί λειτουργούν τα περισσότερα ξενοδοχεία και ξενώνες. Υπάρχει δρόμος με ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια, καθώς και μαγαζιά για να αγοράσετε τοπικά προϊόντα και δώρα.
Πείτε στα παιδιά ότι παλαιότερα το όνομά της ήταν Τύρνα. Η θέση της ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Πότναιο και σε πρόσφατες επιτόπιες έρευνες επιστημόνων στην θέση Κατώφλι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ερειπίων πόλης των κλασικών χρόνων.

Τα σπίτια της είναι αξιοθέατα, καθώς είναι φτιαγμένα από τους αυτοδίδακτους ηπειρώτες μάστορες και ξεχωρίζουν για τις ξυλοδεσιές και τα υπέρθυρά τους. Διατηρείται το παλαιότερο σπίτι της περιοχής, της οικογένειας Γιδάρη του 1845, με πολεμίστρες και πόρτα με αμπάρα. Ψηλά πάνω από την Ελάτη τα παιδιά θα θαυμάσουν τον τεράστιο, κοκκινωπό πέτρινο όγκο του Κοκκινόβραχου, ένα εξαιρετικό και ασφαλισμένο αναρριχητικό πεδίο. Έχει εύκολη πρόσβαση με τα πόδια, ή με εκτός δρόμου όχημα. Από εκεί θα απολαύσετε τη θέα προς τους γύρω οικισμούς και τις κορυφές των βουνών.

Στο Πανεπιστημιακό Δάσος και τα Περτουλιώτικα Λιβάδια

Το δημόσιο δάσος απλώνεται σε χιλιάδες στρέμματα. Η πυκνή βλάστηση, οι πηγές, τα ρυάκια, τα ρέματα και οι μικρές λίμνες θα κάνει τα παιδιά να το λατρέψουν. Αποτελείται κυρίως από δάση ελάτων και πεύκων, ενώ υπάρχουν και λίγες εκτάσεις με υποαλπικούς βοσκότοπους και ορεινούς λιβαδότοπους. Διαβάστε τις ενημερωτικές πινακίδες και επιλέξτε πού θα περπατήσετε, καθώς υπάρχουν τρεις κύριες διαδρομές που εκτείνονται συνολικά σε 16 χιλιόμετρα.

Στο Πανεπιστημιακό Δάσος εντάσσεται το χιονοδρομικό κέντρο. Στην καρδιά του απλώνονται τα φημισμένα Περτουλιώτικα Λιβάδια, ανάμεσα στο Περτούλι και στο χιονοδρομικό (8,3 χιλιόμετρα από την Ελάτη). Τα Λιβάδια είναι το πιο χαρακτηριστικό τοπίο της περιοχής και βρίσκονται σε υψόμετρο 1180 μέτρα. Μαζί με την οικογένειά σας μπορείτε να περπατήσετε στα ελατοδάση, ενώ γύρω σας θα βλέπετε άλογα και αγελάδες να βόσκουν ελεύθερα.

Παιχνίδια με το χιόνι

Το μικρό χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, ή Κόζιακα, δημιουργήθηκε το 1983 σε μια μαγευτική τοποθεσία μέσα στα έλατα. Χάρη στην εύκολη πρόσβαση και τις ομαλές πίστες του το προτιμούν οι οικογένειες -γι’αυτό να είστε σίγουροι ότι στις γιορτές θα έχει γεμίσει με κόσμο, άλλωστε ο δρόμος προς αυτό είναι πάντα ανοιχτός.

Η βάση του βρίσκεται σε υψόμετρο 1.170 μέτρα και η κορυφή του στα 1.340 μέτρα. Διαθέτει 3 πίστες και 3 αναβατήρες. Υπάρχουν σαλέ, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού και σχολές με ειδικευμένους δασκάλους που θα μυήσουν τα παιδιά στα μυστικά του σκι και του snowboard. Μπορείτε να ζήσετε την μαγεία της φύσης κάνοντας snowmobile και βόλτες με ATV («γουρούνες») στα Λιβάδια Περτουλίου. Το χιονοδρομικό απέχει 10 χιλιόμετρα από την Ελάτη και 40 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα. (Τηλ.: 24340 91382).

Το Περτούλι και η Πύλη

Το Περτούλι αναφέρεται σε κώδικα της μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα από τον 10 αιώνα και πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς λόγω της συμμετοχής του στην εθνική αντίσταση. Σήμερα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Θεσσαλίας, με πολλά ωραία πέτρινα σπίτια, ξενώνες, καφέ, ταβέρνες.

Η Πύλη (18 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα) υπήρξε το πέρασμα προς την ορεινή περιοχή των Τρικάλων, εδώ και αιώνες. Εκεί κτίστηκε η βυζαντινή πόλη Μεγάλαι Πύλαι με το σπουδαίο μοναστήρι της Πόρτα – Παναγιάς. Πάνω σε αυτό το στενό πέρασμα απλώνεται ο σημερινός οικισμός, κύριο εμπορικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή που διαθέτει ξενώνες και ταβέρνες.

Κάντε μια επίσκεψη με τα παιδιά σας στο ναό της Πόρτα – Παναγιάς, που είναι το καθολικό της μονής Παναγίας της Ακαταμαχήτου, κι ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Θεωρείται ότι την έκτισε το 1283 ο σεβαστοκράτορας Θεσσαλίας Ι. Άγγελος Κομνηνός ο Δούκας, στη θέση αρχαίου ιερού της Αθηνάς. Η τρίκλιτη βασιλική έχει σπάνιας τέχνης ψηφιδωτά και μαρμάρινο τέμπλο που χρονολογείται από την ίδρυση του ναού.

Μετά επισκεφθείτε το διάσημο γεφύρι της Πύλης που είναι ένα από τα πιο σημαντικά πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας. Μέχρι το 1936, οπότε κατασκευάστηκε κοντά του η γέφυρα Κονδύλη, ήταν η μόνη οδός επικοινωνίας με τα χωριά του Ασπροπόταμου και την Ήπειρο. Το πέτρινο γεφύρι κτίστηκε το 1514, επί τουρκοκρατίας.

Η διαδρομή με αυτοκίνητο από την Πύλη στην Ελάτη και στα χωριά του Ασπροπόταμου
θεωρείται μία από τις ωραιότερες στην Ελλάδα και οι εικόνες που θα περάσουν μπροστά από τα μάτια των παιδιών θα τους μείνουν αξέχαστες. Αν, μάλιστα, δοκιμάσετε να βγείτε πάλι στον κάμπο των Τρικάλων και ιδιαίτερα στα Μετέωρα θα έχετε κάνει έναν ονειρεμένο «κύκλο» του ορεινού όγκου του Κόζιακα.

Στο «Λίκνο» για φυσικά προϊόντα και δώρα

Είναι το πρώτο κατάστημα με παραδοσιακά εδέσματα που δημιουργήθηκε στον ορεινό χώρο των Τρικάλων και λειτουργεί από το 1994 στην Ελάτη. Ιδιοκτήτες του είναι η Σμαράγδα και ο ταξιδιωτικός συγγραφέας Άγγελος Σινάνης που γνωρίζει -κυριολεκτικά- τα πάντα για την περιοχή και θα σας δώσει όποια πληροφορία του ζητήσετε. Ο σκοπός του «Λίκνου» ήταν και είναι η διάσωση των αυθεντικών γεύσεων και των παλιών συνταγών. Εκτός από γνήσιους τραχανάδες, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία φυσικών προϊόντων, φρέσκα μανιτάρια, ελληνικά φαρμακευτικά φυτά, καθώς και λάδια, κεραλοιφές, φυσικά καλλυντικά. Διαθέτει το πρώτο «κέντρο ενημέρωσης» της περιοχής, φυλλάδια και κάρτες των επιχειρήσεων, τοπικές εκδόσεις και προτάσεις διαδρομών στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους κ.ά. (www.likno.gr).

Το Νεραϊδοχώρι

Όπως δείχνει το όνομά του, το χωριό είναι κτισμένο κάτω από την κορυφή Νεράιδα και το περιβάλλει πλούσια φύση. Αξίζει να δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1763), με θαυμάσιες αγιογραφίες στην πλατεία του Νεραϊδοχωρίου και την Αγία Παρασκευή (1793) που απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό. Σύμφωνα με την παράδοση, ο τρούλος της μονής και η κούφια στέγη της χρησιμοποιήθηκαν ως «κρυφό σχολειό» και αργότερα ως κρησφύγετο του Ε.Α.Μ. Το γεφύρι του Χατζηπέτρου, στη θέση Σμίξη, θεωρείται πως κτίστηκε γύρω στο 1750 και βρίσκεται κοντά στον δρόμο που ενώνει το Νεραϊδοχώρι με την Πύρρα. Είναι μονότοξο, με άνοιγμα τόξου περίπου 17 μέτρα. Πλέον από αυτό περνούν μόνο οι φυσιολάτρες.

Οικογενειακή διαμονή

​Αρχοντικό Χατζηγάκη: Εξαιρετικός ξενώνας σε κτήμα δέκα στρεμμάτων. Το πέτρινο σπίτι του 1890, με την καλόγουστη διακόσμηση και τις αντίκες, είναι αξιοθέατο. Εχει υρύχωρα δωμάτια και σουίτες, εστιατόριο και καφέ. Το πρωινό είναι πλούσιο, με τοπικά προϊόντα. (www.chatzigaki.gr)

Ξύλινο Χωριό: Βρίσκεται στη Χρυσομηλιά, με μεγάλες μεζονέτες, που έχουν μπαλκόνια και καταπληκτική θέα στα βουνά με τα έλατα. Υπάρχει καφέ-μπαρ. (https://www.xilinohorio.gr)

Γιαμάνδες: Δίπλα στο δασάκι του προφήτη Ηλία της Ελάτης, διαθέτει και τετράκλινο ή junior σουίτα. Υπάρχει κήπος, παιδότοπος, γυμναστήριο, καφέ-μπαρ κ.α. (https://giamandes.gr)

Μικρή Άρκτος: Στην Ελάτη, με 11 δωμάτια -μεταξύ αυτών τρίκλινα και τετράκλινα- σε πετρόκτιστο κτίριο και θέα στον Κόζιακα. Έχει και καθιστικό με τζάκι. (http://mikriarktos.com)

Αρχοντικό Τσιμπώνη: Πέτρινο κτίριο με 10 δωμάτια (μεταξύ των οποίων οικογενειακό και σουίτες) στο κέντρο της Ελάτης. Είναι καλόγουστα διακοσμημένο. (www.arhontiko-tsimponi.gr)

Ορεάδες: Κοντά στο κέντρο της Ελάτης, έχει ευρύχωρα δωμάτια με τζάκια, μεταξύ των οποίων τρίκλινη και τετράκλινη μεζονέτα. (https://oreadeselati.gr)

Σαλέ Μαγκιώση στο Νεραϊδοχώρι: Από τα μεγαλύτερα της περιοχής με 25 δωμάτια και υπέροχη θέα του δάσους Περτουλίου και των κορυφών Μαρόσα και Αυγό. Το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στο δάσος εξασφαλίζει απόλυτη ησυχία. Έχει φωτεινούς και μεγάλους κοινόχρηστους χώρους με τζάκι. Λειτουργεί χώρος ευεξίας με υδρομασάζ και ταβέρνα. (https://www.magiossi.gr)

Chalet Christantoni: Βολικό για οικογένειες καθώς βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία της Ελάτης. Με διαμερίσματα που έχουν τζάκι, καθιστικό, κουζινάκι. (https://www.chaletchristantoni.com)

Ξενώνας Μπρίζη: Η σουίτα για 4 άτομα είναι κατάλληλη για οικογένειες. Είναι ευρύχωρη, με υδρομασάζ και θέα στον κήπο και στα γύρω βουνά. (https://www.brizi.gr)

Διαβάστε ακόμα:

Περτούλι: Αφράτο χιόνι και δραστηριότητες στον χειμερινό παράδεισο των Τρικάλων

5 sold out δραστηριότητες στα βουνά της Ελλάδας

Ski Resort Hopping στη Βόρεια Ελλάδα – Σέλι, Καϊμακτσαλάν, Βασιλίτσα, Πισοδέρι, 3-5 Πηγάδια