Διαθέτοντας μια πανέμορφη ακτογραμμή γεμάτη με αργιλώδη υψώματα που εισχωρούν επιβλητικά στα νερά του Ιονίου Πελάγους –δημιουργώντας μικρούς κολπίσκους, μα και θαλάσσιες ή υποθαλάσσιες σπηλιές– το δυτικό άκρο της βόρειας Κέρκυρας δεν παύει να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του, οι οποίοι όλο και πληθαίνουν κάθε καλοκαίρι.

15

Εδώ, στα ανατολικά του ακρωτηρίου Δράστης, στην πλευρά του Ιονίου Πελάγους που «βλέπει» προς τα λεγόμενα Διαπόντια Νησιά –τους Οθωνούς, την Ερεικούσσα και το Μαθράκι, που κάθε καλοκαίρι γίνονται προορισμός για τους φίλους του ήσυχου, εναλλακτικού παραθερισμού– βρίσκεται ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Κέρκυρας. Tο οποίο γίνεται ολοένα και πιο γνωστό και στην Ευρώπη των καιρών μας.

Ο λόγος, ασφαλώς, για τη μικρή, ειδυλλιακή παραλία που έχει γίνει γνωστή με το όνομα «Κανάλι της Αγάπης». Η οποία αποτελεί τμήμα του ίδιου φυσικού τοπίου που χαρακτηρίζει όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές αυτής της γωνιάς της Κέρκυρας, συνδυάζοντας το πελαγίσιο μπλε του Ιονίου με φιλόξενες αμμουδιές και με τους υπέροχους, όσο και κάπως απόκοσμους, σχηματισμούς των πήλινων όγκων στις ακτές.

Ένας όρμος ζωσμένος με ρομαντικούς θρύλους

Αυτό που εντυπωσιάζει άμεσα όσους έρχονται για πρώτη φορά στον μικρό όρμο που φέρει το όνομα «Κανάλι της Αγάπης» (ή «Canal d’ Amour», στο ακόμα πιο ρομαντικό, όπως τον ξέρουν οι διεθνείς επισκέπτες της περιοχής), είναι βέβαια η ιδιαίτερη, σπάνια γεωμορφολογία των παραθαλάσσιων εδαφών.

Εκείνο που τα χαρακτηρίζει, δηλαδή, είναι τα μεγάλα υψώματα αργίλου (πηλού) και ψαμμόλιθου, τα οποία εισέρχονται σαν μεγάλες «γλώσσες» γης μέσα στο Ιόνιο Πέλαγος. Με τους αιώνες, λοιπόν, η θάλασσα λάξευσε τα μαλακά πετρώματα, δημιουργώντας ένα πλήθος όρμων, μικρών φιόρδ και σπηλιών (πάνω και κάτω από τα νερά). Τα δε χρώματα του πηλού, συνδυασμένα με το «ξανθό» της άμμου και με το γνώριμο μπλε του πελάγους, δημιουργούν ένα οπτικό αποτέλεσμα που συναρπάζει το βλέμμα.

Όμως δεν είναι μόνο ο ρομαντισμός που αποπνέει ένα διεθνές όνομα σαν το «Canal d’ Amour»: είναι και διάφοροι τοπικοί θρύλοι οι οποίοι ενισχύουν αυτή την ιδιότητα. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι όποιο ζευγάρι κολυμπήσει εδώ, θα δει την αγάπη του να ανθεί αιώνια. Κάποιοι ξένοι τουρίστες, μάλιστα, εμπνευσμένοι από ανάλογες παραδόσεις της Ευρώπης, συνηθίζουν να ρίχνουν κι ένα νόμισμα στα νερά του όρμου, κάνοντας την ανάλογη ευχή –γι’ αυτό και αν κολυμπήσετε με μάσκα και αναπνευστήρα, ενδέχεται να δείτε αρκετά κέρματα σε σημεία του βυθού. Πρόβλεψη, πάντως, υπάρχει και για όσους έρθουν μόνοι εδώ, αφού οι θρύλοι θέλουν όποιον κολυμπήσει ως την τελευταία άκρη των πήλινων βράχων να βρίσκει σύντομα τον έρωτα της ζωής του.

Άλλοι, πάλι, σκέφτονται πιο πρακτικά, ερχόμενοι για μπάνιο στο Κανάλι της Αγάπης. Ο άργιλος, δηλαδή, είναι ήδη από την αρχαιότητα γνωστός (και) για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Μια τέτοια σύσταση εδάφους, οπότε, μοναδική καθώς είναι σε όλη την Κέρκυρα, σημαίνει ότι τα νερά του όρμου τον εμπεριέχουν σε πολύ πλούσια περιεκτικότητα. Με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ως ιαματικά ή γενικότερα ως αποτοξινωτικά και ευεργετικά. Μην απορήσετε, επίσης, αν δείτε κάποιους λουόμενους να κάθονται στα εντυπωσιακά υψώματα, κρατώντας ένα κομμάτι πηλού, με το οποίο θα αλείφουν το σώμα ή/και τα μαλλιά τους: κάνουν φυσική πηλοθεραπεία, του ίδιου είδους που προσφέρεται και σε διάφορα πολυτελή spa, σε άλλα σημεία της χώρας.

Πώς θα έρθετε στο Κανάλι της Αγάπης

Το Κανάλι της Αγάπης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 33 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας –και πρωτεύουσα του νησιού– από την οποία και ξεκινούν οι περισσότεροι για να έρθουν εδώ για μπάνιο και εκδρομή.

Τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου είναι πλέον ιδιαίτερα πολυσύχναστα, οπότε, σε όσους δεν αγαπούν την κοσμοσυρροή, συστήνονται οι πιο ήσυχες μέρες του καλοκαιριού για επίσκεψη στην περιοχή. Η παραλία, άλλωστε, είναι μικρή. Αν δεν μπορείτε όμως να αποφύγετε την αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού, συστήνεται να πάτε όσο πιο νωρίς το πρωί μπορείτε ή, διαφορετικά, αργούτσικα το απόγευμα. Στο κάτω-κάτω η ακτή απολαμβάνει και πολύ ωραία ηλιοβασιλέματα.

Τα νερά εδώ είναι καθαρά, ζεστά και αρκετά ρηχά, κάτι που κάνει το Κανάλι της Αγάπης καλό προορισμό και για όσες οικογένειες έχουν μικρά παιδιά. Όπως ειπώθηκε και πιο πριν, στις ακτές υπάρχουν και διάσπαρτες θαλάσσιες και υποθαλάσσιες σπηλιές, οπότε οι φίλοι των καταδύσεων συστήνεται να έρθουν με μάσκα και αναπνευστήρα, ώστε να απολαύσουν τον βυθό του όρμου. Μια πολύ ωραία εμπειρία, επίσης, είναι το κολύμπι με πέρασμα κάτω από ένα σημείο του βράχου, το οποίο σε βγάζει στην άλλη πλευρά.

Ξεκινώντας λοιπόν από την πόλη της Κέρκυρας, θα κατευθυνθείτε βορειοδυτικά, προς την περιοχή του παραδοσιακού χωριού Περουλάδες και το Σιδάρι. Η οδική πρόσβαση είναι εύκολη –υπολογίστε ότι δεν θα σας πάρει πάνω από 1 ώρα οδήγησης για να φτάσετε– ενώ εύκολα θα παρκάρετε, καθώς ο όρμος διαθέτει υπαίθριο χώρο στάθμευσης πολύ κοντά στην παραλία. Από εκεί, δεν θα σας χωρίζουν παρά λίγα μέτρα περπάτημα προκειμένου να φτάσετε στη μικρή ακτή. Τριγύρω, τέλος, θα δείτε και αρκετά μαγαζιά, για ό,τι μπορεί να χρειαστείτε σε καφέ και φαγητό, ενώ, αν δεν θέλετε να κουβαλάτε δικό σας εξοπλισμό, θα βρείτε φτάνοντας ομπρέλες και ξαπλώστρες για ενοικίαση.

Διαβάστε ακόμα:

Χαλικούνας: Μια τεράστια αμμουδιά στην Κέρκυρα, ιδανική για τους λάτρεις της περιπέτειας

Πελαγάκι: Η άγνωστη, μα ονειρική ακτή της Ζακύνθου

Κυρά Παναγιά: Ανάμεσα στο βαθύ μπλε του βορείου Αιγαίου και στο γαλάζιο του ουρανού