Η καρδιά της Θεσσαλίας χτυπά στην πόλη της Λάρισας, μία πόλη που ισορροπεί με δεξιοτεχνία ανάμεσα στην παράδοση αλλά και τις σύγχρονες τάσεις. Ένας προορισμός ιδανικός αν μη τι άλλο και για ένα παραδοσιακό Πάσχα.

19

Η Λάρισα είναι μία «πολυμορφική» πόλη, που το οφείλει κυρίως στη φιλοξενία της, στις πραγματικά άπειρες επιλογές για φαγητό, ποτό και καφέ, που άλλοτε πάνε χέρι χέρι με την παράδοση κι άλλοτε φλερτάρουν έντονα με το παρόν και το σύγχρονο, στο ότι είναι μια κυρίως επίπεδη πόλη, γεγονός που την κάνει πανεύκολη στο περπάτημα και, προφανώς, στη μετακίνηση με ποδήλατο, στις ανοιχτές πλατείες της και στα γραφικά στενά της και στις προτάσεις διαμονής για όλους, οι οποίες χρόνο με τον χρόνο αναβαθμίζονται. Είναι, εξάλλου, περίπου στη μέση της Ελλάδας και απέχει τρεισήμισι ώρες από την Αθήνα και κοντά δύο ώρες από τη Θεσσαλονίκη.

Για το βράδυ της Ανάστασης, εάν θέλετε μια πιο κοσμοπολίτικη αλλά και ταυτόχρονα κατανυκτική ατμόσφαιρα θα πάτε φυσικά στον Άγιο Αχίλλειο, τη μητρόπολη της Λάρισας. Διαφορετικά προτιμήστε μικρότερες ενορίες. Στην περιοχή υπάρχουν και πολλά μοναστήρια στα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση όπως η Ιερά Μονή Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου (Τηλ: 2495770004) στο χωριό Πυργετός περίπου 44 χλμ. από τη Λάρισα (23:00-03:00) ή η Ιερά Μονή Κομνηνείου λίγο πιο μακριά, πάνω από το χωριό Στόμιο. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στον Άγιο Δημήτριο και βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου, μέσα σε πλούσια φύση. Χτίστηκε πιθανότατα τον 14ο αιώνα και έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο της επανάστασης, μάλιστα στη μονή κατέφυγαν πολλοί Χιώτες μετά της σφαγή της Χίου το 1822. Εδώ λοιπόν μπορείτε να παρακολουθήσετε τη λειτουργία της Ανάστασης σε μια κατανυκτική πραγματικά ατμόσφαιρα. Η λειτουργία ξεκινά στις 23:00 το βράδυ και ολοκληρώνεται περίπου στις 03:00. Συνήθως, τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, μετά τη λειτουργία, στολίζουν τον επιτάφιο ωστόσο δεν είναι πάντα σίγουρο, οπότε πριν πάτε καλό είναι να κάνετε ένα τηλέφωνο (2495091220).

Για το βράδυ της Ανάστασης, εάν θέλετε μια πιο κοσμοπολίτικη, αλλά ταυτόχρονα κατανυκτική ατμόσφαιρα, θα πάτε φυσικά στον Άγιο Αχίλλειο, τη μητρόπολη της Λάρισας. Διαφορετικά, προτιμήστε μικρότερες ενορίες. Στην περιοχή υπάρχουν και πολλά μοναστήρια όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη λειτουργία της Ανάστασης, όπως η Ιερά Μονή Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου (Τηλ: 2495770004), στο χωριό Πυργετός, περίπου 44 χλμ. από τη Λάρισα (23:00–03:00), ή η Ιερά Μονή Κομνηνείου, λίγο πιο μακριά, πάνω από το χωριό Στόμιο. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στον Άγιο Δημήτριο και βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου, μέσα σε πλούσια φύση. Χτίστηκε πιθανότατα τον 14ο αιώνα και έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο της Επανάστασης, μάλιστα, στη μονή κατέφυγαν πολλοί Χιώτες μετά τη σφαγή της Χίου το 1822. Εδώ, λοιπόν, μπορείτε να ζήσετε τη λειτουργία της Ανάστασης σε μια κατανυκτική, πραγματικά, ατμόσφαιρα. Η ακολουθία ξεκινά στις 23:00 και ολοκληρώνεται περίπου στις 03:00.

Η πόλη έχει πραγματικά πολλές και καλές επιλογές για φαγητό είτε πρόκειται για αμιγώς εστιατορικές είτε για μια μίξη bar-restaurant. Σημειώστε λοιπόν, το «Φρούριο» δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Λάρισας, με πολύ όμορφο εξωτερικό χώρο, που το βράδυ της Ανάστασης θα σερβίρουν μαγειρίτσα συνοδεία κόκκινων αυγών ενώ ανήμερα το Πάσχα θα έχουν μπουφέ αλλά και ψήσιμο αρνιών (Λόφος Φρουρίου, Τηλ: 2410251707). Από την άλλη «Ο Κλάρας» είναι μία old fashion αισθητικής ταβέρνα-μαγειρείο στο κέντρο της πόλης που ανάμεσα σε άλλα, κάνει καλή μαγειρίτσα, την οποία μπορείτε επίσης να παραγγείλετε και μέσω γνωστής πλατφόρμας, αν και γίνεται sold out γρήγορα, για αυτό είτε πάτε εκεί είτε τη θέλετε για το σπίτι κάντε πριν ένα τηλεφώνημα και ενημερώστε πόσες μερίδες θέλετε για να σας τις κρατήσουν (Γρ. Λαμπράκη 33, Τηλ: 2410253771).

Υπάρχει, επίσης, ο «Αδάμος» στην παλιά γειτονιά της πόλης που τιμά τη σούβλα, μια ιστορική ψησταριά που μπορείτε να πάρετε και take away (Πανός 9, Τηλ: 2410530566). Άλλες δύο ταβέρνες θεσμοί της Λάρισας, όπου θα βρείτε και προβατίνα είναι τα «Δέοντα» (Μητρόπουλου 11, Τηλ: 2410230845) και « Πλατάνια» (Μαυρογένους 23, Τηλ: 2410611762). Το «Νέον Κέντρον-Ντόκος» κοντά στο Φρούριο είναι ένα κλασικό μεζεδοπωλείο όπου θα βρείτε και νηστίσιμες επιλογές (Πανός 8, Τηλ: 2410288104) ενώ άλλο ένα ωραίο μεζεδοπωλείο είναι το «Μυρίσαι το Άριστον», μια σχετικά νέα άφιξη, κοντά στο Δημοτικό Ωδείο που σερβίρει καλοφτιαγμένα μεζεδάκια (Νιρβάνα 5, Τηλ: 2410250036). Ωραίες επιλογές και το «Ten Doors gastrobar» (Φιλελλήνων 56, 2410258508) αλλά και το ιταλικό «Nona Rosa» δίπλα στη Μητρόπολη (Σκυλοσόφου 9, Τηλ: 2410412352).

Για take away γλυκό θα πάτε στο ζαχαροπλαστείο «Φοντάν» που έχει δυνατή ποικιλία στα κεράσματα και φυσικά τώρα το Πάσχα θα βρείτε και τσουρέκια, απλά και γεμιστά με σοκολάτα ή κάστανο (Αλεξάνδρου Παναγούλη 39, Τηλ: 2410281363). Για τσουρέκι και κουλουράκια θα πάτε στον «Φούρνο Αντωνιάδη» (Παπαναστασίου 33, Τηλ: 2410530822), στις «Ζυμώσεις Πουρνάρα» όπου θα βρείτε επίσης ψωμί προζυμένιο, αργής ωρίμανσης, βρώμης κ.ά. (Ηπείρου 17-21, Τηλ: 2410610609) και στο αρτοποιείο «Το Στάχυ» (Κουμουνδούρου 16, 6989606316). Για πιο σύγχρονα γλυκά αλλά και τσουρέκια θα κάνετε μια στάση στο Las Ramblas όπου εδώ μπορείτε επίσης να καθίσετε και να απολαύστε το γλυκό σας με καφεδάκι (Ασκληπιού 20, Τηλ: 2413016704). Αν θέλετε να δοκιμάσετε την πουτίγκα Φαρσάλων (σιροπιαστό παντεσπάνι με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμελωμένο αμύγδαλο), ένα παραδοσιακό γλυκό της Θεσσαλίας θα πάτε στο ζαχαροπλαστείο «Αίγλη Γκρίνιας», που λειτουργεί από το 1957 (1ης Μεραρχίας 13, Τηλ: 2410626552).

Αν το βράδυ θέλετε να χαλαρώσετε με ένα ποτάκι, σημειώστε το «Urbi cafe bar», με κλασική ατμόσφαιρα και καλή εξυπηρέτηση μπαρ (Κουμουνδούρου 30, Τηλ: 2410251660). Για πιο φαν ύφος με χρώματα, cozy ατμόσφαιρα και ωραίες μουσικές αναζητήστε το «Kiou Cafe» (Δευκαλίωνος 16, Τηλ: 2411115326), καλή επιλογή και το «Bukowski Eatery&Drink» (Πανός 11, Τηλ: 2410536729). Κλασικός προορισμός για ποτό και το «Kubrick» με καλές μουσικές και ωραία κοκτέιλ (Πρωτοπαπαδάκη 12, Τηλ: 6977356011). Για πιο ροκ μουσικές θα πάτε στο ατμοσφαιρικό «Red Button» (Φιλελλήνων 54, Τηλ: 6934563819).

Ανάμεσα σε εκκλησιασμούς, καφέ και τσιπουράδικα μπορείτε να κάνετε μικρές βόλτες για να γνωρίσετε και την ιστορία της Λάρισας. Θα πάτε αρχικά στο Λόφο του Φρουρίου. Εδώ, βρισκόταν η αρχαία Ακρόπολη, σημαντικοί ναοί, καθώς και το αρχαίο θέατρο, που σώζεται μέχρι σήμερα. Στην ίδια θέση βρισκόταν και η ακρόπολη και το θρησκευτικό κέντρο της βυζαντινής πόλης. Σήμερα εκτός από το αρχαίο θέατρο, το οποίο χτίστηκε κατά το α’ μισό του 3ου αι. π.Χ., στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά, έχουν αποκαλυφθεί λείψανα της Ιουστινιάνειας οχύρωσης, μάλιστα μπορείτε να δείτε τα σωζόμενα τμήματα στις οδούς Λαπιθών και Aλ. Παπαναστασίου και στην Πλατεία Αγαμ. Μπλάνα. Θα δείτε ακόμη, το «Μπεζεστένι» το οποίο ήταν μια σκεπαστή υφασματαγορά κάτα την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα αλλά και τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής αφιερωμένη στον Άγιο Αχίλλειο. Η Βασιλική διαθέτει και ένα εντυπωσιακό δάπεδο, η τεχνοτροπία του οποίου μαρτυρά πως χτίστηκε πιθανότατα τον 6ο ή τον 7ο αι.

Στα ανατολικά του Μπεζεστενίου και της βασιλικής αποκαλύφθηκε επίσης παλαιοχριστιανικό λουτρό και μεσοβυζαντινός ναός. Από μουσεία αξίζει να επισκεφθείτε το «Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας» το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα από ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ού αι. μέχρι σήμερα στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, δωρεές αντικειμένων καθώς και από επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, τα οποία αφηγούνται μια ιστορία περίπου 10.000 χρόνων. Συνολικά στην έκθεση υπάρχουν περίπου 2.000 αντικείμενα εκ των οποίων ξεχωρίζουν η νεολιθική συλλογή, οι επιτύμβιες στήλες αρχαϊκές, κλασικές αλλά και οθωμανικές, τα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά και τα νομίσματα (Λόφος Μεζούρλο, 2413508242).

Ενδιαφέρον είναι και το «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο», που ιδρύθηκε το 1974 ως «Λαογραφική Εταιρεία» από μια ομάδα Λαρισαίων με πρωτεργάτες το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη. Το μουσείο περιλαμβάνει πάνω από 20.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από το 15ο ως τα μέσα του 20ού αι., όπως αντικείμενα παραδοσιακού και αστικού βίου, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, κεραμικής, κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, χαλκοτεχνίας, υφαντικής, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, χαρακτικά και εικαστικά έργα κ.ά. (Γ. Γουργιώτη -Πάροδος οδού Φαρσάλων, Τηλ: 2410239446). Αν έχετε χρόνο κάντε μια στάση και στο επίσης ενδιαφέρον μουσείο «Μουσείο Εθνικής Αντίστασης» που στεγάζεται στο κτίριο των παλαιών φυλακών Λάρισας (παλαιά πυριτιδαποθήκη), του 18ου αιώνα. Η μόνιμη έκθεση φέρει τον τίτλο: «1941 -1944: Η Θεσσαλία αντιστέκεται» και αφηγείται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί πολέμησαν για να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις δυνάμεις του Άξονα (Ιουστινιανού 42, Τηλ: 2410280220).

Οινικές επιλογές στη Λάρισα από τη Λίλλυ Χαλικιά

Βόρεια περιστοιχισμένη από τον Όλυμπο και βορειοανατολικά από το όρος Όσσα, η Λάρισα αποτελεί την καρδιά της Θεσσαλίας. Οι υψηλότεροι αμπελώνες της εκτείνονται έως τα 800 μέτρα επωφελούμενοι από τους δροσερούς νυχτερινούς αέριδες, ενώ οι πεδινοί είναι πιο εύφοροι και θερμότεροι. Πολύ γνωστή για την αποσταγματοιποιία της, κυρίως στην περιοχή του Τυρνάβου, η Λάρισα έχει σημαντική θέση ανάμεσα στους οίνους ποιότητας. Προσφέρει μοναδικές οινικές εμπειρίες με ανοιχτά οινοποιεία, διαδρομές, αλλά και γιορτή κρασιού. Η οινοποιητική Τσάνταλη έγραψε 134 χρόνια ιστορίας κάνοντας τη Λάρισα και το ελληνικό κρασί γνωστά σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Το κτήμα Κατσαρού κατέχει δικό του Π.Γ.Ε. Κρανιά Ολύμπου, όπου από τη δεκαετία του 80’ καλλιεργεί διεθνείς ποικιλίες, πλέον και Ξινόμαυρο. Διαλέγουμε τη Stella, ένα κρασί σπάνιο, καθώς παράγεται μόνο τις καλύτερες κλιματολογικά χρονιές, με φρούτο από αμπελώνες 30 ετών, αποκλειστικά από Chardonnay. Ζύμωσε και ωρίμασε σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια από το δάσος Tronçais για συνολικά 10 μήνες. Παρέμεινε επιπλέον 15 μήνες στην φιάλη, στην κάβα του οινοποιείου. Πολύπλοκο άρωμα εσπεριδοειδών, ώριμου ροδάκινου, κερήθρας και βανίλιας, με σώμα πλούσιο και βουτυράτο, τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση.

Το κτήμα Ζαφειράκη έχει συνεισφέρει στο ελληνικό κρασί καθώς ο Χρήστος Ζαφειράκης, τέταρτης γενιάς οινοποιός, ήταν ο πρώτος που το 2005 πίστεψε και καλλιέργησε βιολογικά τη Λημνιώνα, μια γηγενή ποικιλία που σήμερα κατέχει αξιόλογη θέση ανάμεσα στις ήδη γνωστές. Ξεχωρίζει για τον φρουτώδη χαρακτήρα της κυρίως κόκκινων αλλά και μαύρων φρούτων, το μέτριο αλλά μεταξένιο σώμα της και για την φρεσκάδα της. Η ζύμωση αλλά και η ωρίμανση σε βαρέλια της δίνει δομή και μπαχαρένια σπιρτάδα.

Στους πρόποδες του Ολύμπου στα 550-700 μέτρα βρίσκεται το οινοποιείο Ντούγκος στη θέση Τουρτούρα, όπου παλαιά κλίματα από Ξινόμαυρο και Κρασάτο συνθέτουν την ομώνυμη Π.Ο.Π. Ραψάνη. Τα σταφύλια τρυγούνται χειρωνακτικά, ζυμώνουν στο 50% ως ολόκληρα τσαμπιά και ωριμάζουν σε μερικώς νέα βαρέλια με τις οινολάσπες. Χωρίς περαιτέρω κατεργασίες, ένα κρασί με εκρηκτικό άρωμα κόκκινων μούρων, βατόμουρων, βύσσινου, λιαστής τομάτας αλλά και μωβ λουλουδιών έρχεται σε αρμονία με το καλοδομημένο σώμα του, τις πολλές αλλά φίνες ταννίνες του και την υψηλή αλλά σε ισορροπία οξύτητα. Στην επίγευση, συναντάμε αρώματα αλατισμένης μαύρης σοκολάτας, δέρματος καθώς και ορυκτότητας που δένει ιδανικά το αρωματικό μπουκέτο.

Διαβάστε ακόμα:

10 χωριά της Λάρισας που αξίζει να επισκεφθείτε -Γιατί ξεχωρίζουν

Στο Αρχοντικό Σβαρτς στα Αμπελάκια Λάρισας, για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο

Βόλος-Λάρισα-Κοζάνη: Long weekend μεταξύ Θεσσαλίας και Μακεδονίας