Το ξεφάντωμα είναι συνώνυμο με τις Αποκριές. Άλλωστε, καμία από τις υπόλοιπες, καθιερωμένες γιορτές του έτους δεν έχει τον δικό τους χαρακτήρα: θα έλεγε κανείς ότι κατά τις ημέρες τους συγχωρούνται όλα –αν όχι κάθε αμαρτία, σχεδόν κάθε συμπεριφορά που έχει εξοκείλει.

46

Έτσι, από την Ξάνθη και τη Νάουσα μέχρι την Πάτρα ή την Αθήνα (Πλάκα, κυρίως), δίνουν και παίρνουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, οι βλάχικοι γάμοι, τα γλέντια και τα μασκέ πάρτι. Καλώντας όλους μας να μεταμφιεστούμε και να αφεθούμε στην τρελή Αποκριά, είτε σε σπίτια, είτε σε μπαράκια και clubs. Χωρίς τσιφουτιές και μιζέριες, αφήνοντας (για λίγο) όλα τα προβλήματα μακριά.

Παγανιστικές, διονυσιακές και οργιώδεις, οι εβδομάδες των Αποκριών είναι συνδεδεμένες με πληθώρα τοπικών εθίμων, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Έθιμα άρρηκτα δεμένα με την ιστορία του λαού μας, τα οποία εκφράζονται με πανηγύρια, μασκαράτες, χορούς, αλλά και με άσεμνα, σατυρικά στιχάκια, που θυμίζουν ότι στο ξεφάντωμα αυτών των ημερών περιλαμβάνεται και το φλερτ, όπως και γενικότερα ο ερωτισμός. Ό,τι κι αν διαλέξετε, πάντως, απαύγασμα της αποκριάτικης εμπειρίας στην Ελλάδα είναι το καρναβάλι της Πάτρας.

«Πατρινό Καρναβάλι για πάντα»

Μετά από τις 3-4 φορές που έχω επισκεφθεί το καρναβάλι της Πάτρας, το συμπέρασμα είναι ένα: θα περάσετε εξαιρετικά, εάν προνοήσετε για την κατάλληλη οργάνωση πριν βρεθείτε εκεί. Και το λέω διότι γίνεται τέτοιος πανικός από τη συγκέντρωση τόσο του πλήθους, όσο και των διασκεδαστών, ώστε χωρίς προετοιμασία μπορεί και να χαθείτε μέσα σε αυτόν.

Καταρχάς, λοιπόν, το πρόγραμμα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού έχει ήδη δημοσιευτεί και δείχνει πραγματικά εντυπωσιακό: θα το βρείτε αναρτημένο στο www.carnivalpatras.gr. Ξεκίνησε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει καθημερινές εκδηλώσεις, οι οποίες εξελίσσονται σε διάφορα μέρη της πρωτεύουσας της Αχαΐας. Όλα, φυσικά, καταλήγουν έπειτα, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου (στις 14:00), στη μεγάλη και φημισμένη παρέλαση. Στις 21:00, κατόπιν, προβλέπεται η καύση του καρνάβαλου, για να ακολουθήσει η τελετή λήξης, με συναυλία από το συγκρότημα 1550 στον μόλο του Αγίου Νικολάου.

Αυτές οι εκδηλώσεις, που διαρκούν στην ουσία έναν ολόκληρο μήνα, περιέχουν 5 μεγάλες συναυλίες, μία εξ αυτών του Goran Bregović, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Γεωργίου Α΄ (στις 21:30). Προβλέπονται επίσης 4 χορευτικές παραστάσεις, 9 επιπλέον μουσικά προγράμματα, 14 παραστάσεις θεάτρου σκιών, 10 δρώμενα στην πόλη, απανωτά πάρτι και κυνήγια θησαυρού, εκθέσεις, χορογραφίες, καρναβαλικά παιχνίδια για παιδιά, κουκλοθέατρα, face painting, παντομίμες τσίρκου, θεατρικά εργαστήρια, σατυρικές παραστάσεις, πάρτι με DJs, σοκολατορίψεις και σοκολατομαχίες.

Αν λοιπόν δηλώνετε καρναβαλιστές, αυτός ο μήνας είναι δικός σας. Φυσικά, οι περισσότεροι είναι σίγουρο ότι θα πάτε στην Πάτρα κατά το τελευταίο τριήμερο, τότε που κορυφώνονται οι Αποκριές.

Οδηγός για να οργανωθείτε σωστά

Πρώτο μέλημά σας θα πρέπει να είναι η κράτηση σε ξενοδοχείο, διότι η ζήτηση για τις μέρες των Αποκριών αποδεικνύεται τεράστια. Δύο είναι οι επιλογές που έχετε: η πρώτη σε δωμάτιο του κέντρου, μιας κι εκεί παίζεται όλο το καρναβαλικό παιχνίδι. Είναι όμως δύσκολα και ακριβότερα, γιατί τα έχεις όλα στα πόδια σου, χωρίς πάρκαρε-ξεπάρκαρε. Γιατί και το πάρκινγκ γίνεται πολύ δύσκολο τέτοιες μέρες. Η δεύτερη επιλογή είναι να βγείτε έξω από την Πάτρα, σε κοντινά βουνά ή σε παραλιακές τοποθεσίες. Εδώ οι τιμές είναι φθηνότερες, το περιβάλλον πιο ήσυχο και μπορείτε να συνδυάσετε τη διαμονή και με κάποιες διακοπές, εάν το επιθυμείτε.

Στην Πάτρα, τώρα, θα βρείτε τα πάντα όσον αφορά τα αποκριάτικα αξεσουάρ, αλλά αν σκοπεύετε να μεταμφιεστείτε σε κάτι πιο ειδικό, δικό σας, φροντίστε να έχετε πάρει μαζί ό,τι κρίνετε απαραίτητο. Μην ξεχνάτε, άλλωστε: μπορεί όλο τον υπόλοιπο χρόνο να κινείστε στους ρυθμούς που επιβάλλει η καθημερινή ζωή, μα τις Αποκριές, κρυμμένοι πίσω από μια παγανιστική μάσκα, έχετε τη δυνατότητα να εκφραστείτε όπως θέλετε.

Από εκεί και πέρα, το Πατρινό Καρναβάλι, όπως κι όλα τα καρναβάλια, είναι μια γιορτή του δρόμου –συχνά, μάλιστα, με το κλασικό ποτό της νεολαίας στο ένα χέρι: ένα μπουκάλι μαυροδάφνη. Φυσικά, το ίδιο ωραία και χαρμόσυνα θα περάσετε και μπαινοβγαίνοντας στα μαγαζιά, είτε διαλέξετε να βγείτε για φαγητό, είτε για ποτό ή κοκτέιλ. Πάνω από κάθε τι, άλλωστε, Αποκριές σημαίνει στολές και μεταμφιέσεις, ζωντάνια και διονυσιακή ατμόσφαιρα, πειράγματα και κρυφά φλερτ, σάτιρα, ανεμελιά, βόλτες και ξεφάντωμα.

Ψαχτείτε, λοιπόν, αν και πρέπει να ξέρετε ότι το βασικό παιχνίδι παίζεται στους δρόμους του κέντρου της Πάτρας, κυρίως στη Ρήγα Φεραίου, στη Γεροκωστοπούλου, στην Ηρώων Πολυτεχνείου, όπως βέβαια και στα στενάκια της παραλιακής. Πρέπει, πάντως, να οργανωθείτε και να μάθετε ποια μπαρ οργανώνουν πάρτι, διότι το ξεφάντωμα είναι εικοσιτετράωρο. Ψάξτε επίσης να βρείτε τα after parties, τις συναυλίες κι ασφαλώς τα μεσημεριανά πάρτι με DJs, σουβλάκια και τσίπουρα: τα περισσότερα στήνονται αυτοσχέδια και γίνονται γνωστά στόμα με στόμα, οπότε θα πρέπει να τριγυρίσετε την πόλη, έχοντας τα αφτιά σας ανοιχτά.

Ας αρχίσουν οι χοροί

Κάτι ακόμα που πρέπει να φροντίσετε είναι να εξασφαλίσετε πρόσκληση είτε στον Λευκό, είτε στον Κόκκινο Χορό. Τέτοιες περιστάσεις, όταν είναι σωστά οργανωμένες, αποδεικνύονται υπέροχες. Παλαιότερα γίνονταν και τα Μπουρμπούλια, αλλά και ο χορός του Κομιτάτου, συνήθως στις εγκαταστάσεις της Αχάια Κλάους. Τα τελευταία (αρκετά) χρόνια έχει σταματήσει, ενώ τα Μπουρμπούλια απέχουν πια αισθητά από τις παλιές τους δόξες.

Τα Μπουρμπούλια είναι μια πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση, άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πατρινό Καρναβάλι, που ανάλογή της δεν συναντάται στην Ελλάδα. Μάλιστα, θεωρείται μία από τις παλαιότερες αποκριάτικες εκδηλώσεις της πόλης, αφού η ακριβής ημερομηνία έναρξής της υπολογίζεται λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλερ –δηλαδή γύρω στο 1872. Γι’ αυτό και διοργανώνονταν παλιότερα εκεί, όπως πιστοποιώ και προσωπικά, καθώς τα έχω προλάβει στο συγκεκριμένο κτήριο.

Ως Μπουρμπούλια, τώρα, περιγράφουμε χορούς στους οποίους οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους, κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα, ενώ οι άντρες φορούν επίσημο ένδυμα. Την επιλογή του παρτενέρ την έχουν οι γυναίκες, μένοντας διαρκώς κρυμμένες πίσω από τη μάσκα. Σε παλιότερα χρόνια, μάλιστα, αυτή η ανωνυμία είχε αποκαλύψει (ή αποκρύψει) πολλές «ατασθαλίες» μεταξύ των συμμετεχόντων. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πάντα και τα μικρά μυστικά του καρναβαλιού, τα οποία παραμένουν για τους λίγους και τους γνώστες.

Φέτος, ο Λευκός Χορός θα διεξαχθεί την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στο «Χάραμα». Να αναμένετε εκπληκτικά ντυσίματα –φυσικά μόνο στα λευκά– καθώς και ευφάνταστες διακοσμήσεις, φοβερά events, κέφι και χορό μέχρι το πρωί. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι είναι μόνο με προσκλήσεις. Ο Κόκκινος Χορός θα γίνει την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στο «Royal Theater Restaurant Café». Είναι ο εμβληματικός χορός της αποκριάτικης Πάτρας, όπου όλοι ασφαλώς έρχονται στα κόκκινα, για ένα τρομερό πάρτι, γεμάτο φαγητό, ποτό, εκπλήξεις και τέλεια καρναβαλική ατμόσφαιρα. Κι εδώ η είσοδος εξασφαλίζεται μόνο με προσκλήσεις.

Από εκεί και πέρα, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο το πάρτι των πληρωμάτων στο «Astir Hotel Patra» –κι αυτό μόνο με προσκλήσεις– ενώ τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου οι καρναβαλιστές στήνουν ένα πάρτι ταλέντων στο «Χάραμα», με παντομίμες, τραγούδια, χορούς και πολλά events. Εκεί αναδεικνύεται και το καλύτερο ταλέντο, σε ατμόσφαιρα με πολύ πλάκα και κέφι. Κι εδώ χρειάζεται να βρείτε πρόσκληση, φυσικά. Όπως είπαμε παραπάνω, εκτός από το ατελείωτο σουλάτσο, ο σωστός καρναβαλιστής καλό είναι να βρει κι ένα μπουλούκι που θα του αρέσει αισθητικά, ώστε να παρελάσει μαζί του. Είναι εμπειρία και σας το λέω εξ ιδίας πείρας.

Προτάσεις για φαγητό

Με τις βόλτες που απαιτεί το πλήρες βίωμα της καρναβαλικής εμπειρίας στην Πάτρα, μια μπουκιά στο στόμα είναι απαραίτητη. Αν αγαπάτε την πίτσα, λοιπόν, συστήνεται να κατευθυνθείτε προς τη «Mama Pizza» (Γεροκωστοπούλου 30Α, τηλ. 2610 242827). Αν προτιμάτε ένα δυναμωτικό σουβλάκι θα το βρείτε στο «Χειροποίητο Σουβλακοποιείο» (Ρήγα Φεραίου 139), ενώ, αν είστε φίλοι των σάντουιτς, θα πάτε προς τον «Ρήγα» (Αγίου Ανδρέα 17).

Αν όμως βαρεθείτε τέτοιου είδους φαγητά, τότε θα πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και κάποιες από τις γαστρονομικές απολαύσεις που έχει να σας προσφέρει η αχαϊκή πρωτεύουσα. Τα μεσημέρια, άλλωστε, μετά από τις ατέλειωτες βόλτες που θα έχετε κάνει, μη μου πείτε ότι δεν είναι όνειρο μια σκορδαλιά συνοδεία μπακαλιάρου ή ένα κατσικάκι λαδορίγανη με πατατούλα φούρνου ρόδινη κι αφράτη σαν λουκουμάς. Να λοιπόν μερικές προτάσεις για καλό και σωστό φαγητό.

Αργώ
Ηρώων Πολυτεχνείου 78, τηλ. 2610 990970

Φτιαγμένο από την οικογένεια Λόη, με 20 χρόνια ιστορίας, είναι ένα εστιατόριο που ποντάρει σε γεύσεις από τη θάλασσα. Εδώ, λοιπόν, θα απολαύσετε την ομορφιά του παράκτιου τοπίου, τις αγνές και φρέσκιες πρώτες ύλες και το «σπιτικό» περιβάλλον. Στο προσκήνιο οι αστακομακαρονάδες και οι γαμπαρομακαρονάδες, οι ταραμοσαλάτες και το χταποδάκι, οι φρέσκιες τηγανητές πατάτες. Θα βρείτε επίσης γαύρο μαρινάτο, καλαμαράκια, σαρδέλα φιλεταρισμένη και κουτσομουρίτσες.

Φαγιούμ
Βασιλείου Ρούφου 7, τηλ. 2610 270557

Παλιακό ρεστοράν-μπαρ στο στενάκι προς το αρχαίο ωδείο, ρομαντικό και ζεστό. Με καρέκλες εποχής, μπουφέ της γιαγιάς, βενετσιάνικες μάσκες, ζωγραφιστά πορτατίφ, αλλά και μια πλουμιστή μπάρα.

Salumeria
Παντανάσσης 27, τηλ. 2610 225930

Εστιατόριο και aperitivo bar, που αποτελεί γευστικό στολίδι για την πόλη. Στην καρδιά της Πάτρας, με μεσογειακή κουζίνα, με έντονες γευστικές παρεμβάσεις και μοδάτα πιάτα, όπως λ.χ. παντζαροσαλάτα με καραμελωμένα pecan, μοσχαρίσια μπριζόλα dry aged και καρπάτσιο χταπόδι με λάδι λεμονιού.

Λαβύρινθος
Πουκεβίλ 44, τηλ. 2610 226436

Η αλλιώς η «ταβέρνα του Αντύπα» όπως είναι γνωστό στην πόλη αυτό το μαγέρικο, που είναι κρυμμένο σε ένα από τα γραφικότερα σοκάκια του κέντρου της πόλης. Υπάρχει από το 1935 και σερβίρει καθημερινά αγαπημένα ελληνικά φαγητά: λαχανοντολμάδες, κατσικάκι λαδορίγανη, τυροπιτάκια με ανθότυρο, όλα συγκαταλέγονται στις σπεσιαλιτέ του.

La Lila
Ρήγα Φεραίου 155, τηλ. 2611 104270

Café bistro στην «καρδιά» της Πάτρας. Ανοιχτό από το πρωί μέχρι το βράδυ με χορταστικά, υγιεινά brunch, ψαγμένους καφέδες και μοδάτα πιάτα.

Bar και bar-restaurants

Terminale
πεζόδρομος Παντανάσσης

Στο κεντρικότερο σημείο του πεζόδρομου της Παντανάσσης, που θέλει να μοιάζει με σταθμό μετρό της Νέας Υόρκης. Με καφέ από το πρωί, αλλά και με ποτά μέχρι αργά τη νύχτα. Στα decks διάφοροι γνωστοί DJs, ενώ κάθε Κυριακή έχει ελληνικό rock.

Bocas
Ρήγα Φεραίου 39

Με ενημερωμένη κάβα, έμφαση στη μπύρα και στο κρασί.

Λωτός
Σισσίνη 2

Με μεγάλη λίστα ποτών, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και πολλές καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Νότος
Πατρέως 80

Το jazz bar της Πάτρας: ατμοσφαιρικό ποτάδικο, το οποίο διοργανώνει και κάποιες live βραδιές.

Τρελή Ροδιά
Καραϊσκάκη 156

Σαν παρισινό μπιστρουδάκι εποχής, πάντα ζωντανό, ζεστό και παρεΐστικο.

Σοφίτα
Ερμού 17

Μοντέρνο, στενόμακρο, στιλάτο, βιομηχανικό, ωραία φωτισμένο. Κλασικό νεολαιίστικο μπαράκι, φτιαγμένο από πέτρα και σίδερο.

Τέσσερα
Πατρέως 69Α

Κλασικό μπιστρό, με πολύ ωραία κοκτέιλ. Ένας γοητευτικός, ατμοσφαιρικός χώρος, με vintage διακόσμηση, σύγχρονο μεσογειακό comfort food και καλή λίστα κρασιών.

Διαβάστε ακόμα:

Οι «κουδουνάτοι» της Λέσβου -Το παραδοσιακό έθιμο που αναβιώνει την Κυριακή της Αποκριάς και κάνει θόρυβο

Ταξίδι στα Καλάβρυτα: Καλό φαγητό και διαδρομές στο πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού

8 υπέροχα Airbnb στα ελληνικά βουνά