Η Πολιτιστική Διαδρομή του Αινεία αποτελεί μία από τις πιο πρόσφατες διαδρομές που έχουν αναγνωριστεί επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το δίκτυο εκτείνεται από τις βορειοδυτικές ακτές της Τουρκίας έως το Λάτιο της Ιταλίας, διέρχεται από πέντε χώρες, Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία, Τυνησία και Ιταλία και βασίζεται στο ταξίδι του μυθικού ήρωα Αινεία, όπως αυτό αποτυπώνεται στην Αινειάδα του Βιργιλίου.
Το Τravel.gr συμμετείχε σε δημοσιογραφική αποστολή που οργάνωσε το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας στην Ελλάδα για την εξερεύνηση αυτής της διαδρομής έχοντας συνοδοιπόρο τον ξεναγό και καθηγητή κ. Ahmet Salihoğlu, ο οποίος με τη βαθιά γνώση και μεταδοτικότητά του, εξηγούσε κάθε βήμα της διαδρομής.
Αφετηρία της πολιτιστικής διαδρομής, αποτελεί το Τσανάκκαλε, πόλη με αναδυόμενη τουριστική δραστηριότητα. Το 2024, η πόλη κατέγραψε περίπου 3,5 εκατομμύρια αφίξεις, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας προγραμματίζει την περαιτέρω ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού μέσω δράσεων όπως το Φεστιβάλ Πολιτιστικής Οδού, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου σε 18 επαρχίες. Παράλληλα, συνεχίζεται και η διοργάνωση της Μπιενάλε Τσανάκκαλε, με τη συμμετοχή φορέων και ιδρυμάτων από την Τουρκία και το εξωτερικό.
Στην παραλιακή προκυμαία του Τσανάκκαλε βρίσκεται ο Δούρειος Ίππος που χρησιμοποιήθηκε στην κινηματογραφική παραγωγή «Τροία» του 2004, με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της περιοχής. Η παρουσία του Δούρειου Ίππου έχει αξιοποιηθεί τουριστικά με οργανωμένες ξεναγήσεις και εκδηλώσεις που προσελκύουν ειδικά τους λάτρεις της ιστορίας και του κινηματογράφου, ενώ παράλληλα ενισχύει τη σύνδεση της πόλης με τον μύθο της Τροίας, προσφέροντας ένα σύγχρονο σημείο συνάντησης για πολιτιστικές δράσεις και φωτογραφικές ευκαιρίες.
Αυτή η στρατηγική τουριστική αξιοποίηση συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στη δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας για τους ταξιδιώτες που αναζητούν τόσο ιστορική γνώση όσο και ψυχαγωγία. Σημαντική είναι επίσης η επίδραση της Γέφυρας στο Τσανάκκαλε για την τόνωση της τουριστικής κίνησης, η οποία ολοκληρώθηκε το 2022 και έχει μήκος 4,5 χιλιόμετρα. Η γέφυρα διευκόλυνε την πρόσβαση τόσο για τον εγχώριο τουρισμό όσο και από τα Βαλκάνια, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αυξημένο είναι το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον για την περιοχή και από αγορές της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία.
Στον δρόμο για την Τροία
Σε μικρή απόσταση από την πόλη, στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας, διατηρούνται τα ίχνη εννέα διαφορετικών επιπέδων κατοίκησης, σε μια τοποθεσία που καταγράφηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στη συναρπαστική εξέλιξη των ανασκαφών μύησε την δημοσιογραφική αποστολή ο έγκριτος αρχαιολόγος κ. Rüstem Aslan, ο οποίος ανέλυσε τις διαφορετικές περιόδους της Τροίας στην ιστορία.
Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, λειτουργεί από το 2019 το Μουσείο της Τροίας, μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές και πολιτιστικές επενδύσεις της Τουρκίας. Το μουσείο εκτείνεται σε τρία επίπεδα και εκθέτει περίπου 2.000 ευρήματα από τα συνολικά 40.000 που διαθέτει. Η αρχιτεκτονική μελέτη του μουσείου επιδιώκει να αποτυπώσει τα χρονικά στρώματα της Τροίας χωρίς τη χρήση σκαλοπατιών, ενσωματώνοντας ράμπες ώστε ο επισκέπτης να «διανύει» τον χρόνο. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού του Τσανάκκαλε και αρχαιολόγο, κ. Çağman Esirgemez, το 2022, το μουσείο απέσπασε διεθνές βραβείο σχεδιασμού. Ετησίως, το μουσείο προσελκύει περίπου 700.000 επισκέπτες.
Από την Αλεξάνδρεια Τρωάς στην Αντάνδρο: αρχαιολογικά πεδία και τοπικές πρωτοβουλίες
Κατά μήκος της Πολιτιστικής Διαδρομής, εντοπίζονται επιπλέον σημαντικοί αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί σταθμοί. Η Αλεξάνδρεια Τρωάς και ο Ναός του Απόλλωνα Σμινθέα, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο χωριό Γκιουλπινάρ, συνιστούν ενότητες διατηρητέου ενδιαφέροντος. Ο Απόλλωνας Σμινθέας, του οποίου η επωνυμία προέρχεται από τη λέξη «σμίνθος» που σημαίνει τρωκτικό, συνδέεται στη μυθολογική παράδοση με την προστασία από επιδημίες, αλλά και με την επιβολή τιμωριών μέσω της πρόκλησης λοιμών. Οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 από τους αρχαιολόγους της Τροίας και συνεχίζονται έως σήμερα.
Ακολουθεί η αρχαία Αντάνδρος, τοποθετημένη αμφιθεατρικά στον λόφο Καλετάσι, κοντά στον κόλπο του Εντρεμίτ. Σύμφωνα με την παράδοση, στην Αντάνδρο κατασκευάστηκαν τα πλοία με τα οποία ο Αινείας αναχώρησε για τη Ρώμη. Την πολιτιστική διαχείριση της περιοχής ανέλαβε ο Σύλλογος Διάσωσης, Προστασίας και Ανάδειξης της Αρχαίας Ιστορικής Πόλης Αντάνδρου, Αλτινολουκ που δραστηριοποιείται από το 1999 και συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα και εκπαιδευτικά προγράμματα, προωθώντας εργαστήρια και δράσεις κοινοτικής συμμετοχής. Ο σύλλογος απαριθμεί 470 μέλη, με συνδρομή 600 τουρκικές λίρες τον χρόνο, δηλαδή περίπου 13 ευρώ. Η περιοχή σφύζει από ζωή το καλοκαίρι, με τους 400.000 μόνιμους κατοίκους να γίνονται 1 εκατ.
Άσσος: Αρχαία κληρονομιά με φιλοσοφικό αποτύπωμα
Τελικός προορισμός της διαδρομής είναι η Άσσος, γνωστή για τη φιλοξενία της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλη και τη διατήρηση σημαντικών μνημείων, όπως ο Δωρικός Ναός της Αθηνάς, το αρχαίο θέατρο και το βουλευτήριο. Οι ανασκαφές συνεχίζονται και περιλαμβάνουν ευρήματα τόσο από τον αρχαίο οικισμό όσο και από τη Νεκρόπολη της περιοχής.
Στο ορεινό τμήμα της διαδρομής, στην περιοχή του καταρράκτη Sütüven, καταγράφεται ενδιαφέρον για εσωτερικό εναλλακτικό τουρισμό, καθώς η φυσική τοποθεσία λειτουργεί ως προορισμός αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής κατά τους θερινούς μήνες.
Η γαστρονομία της περιοχής: Παράδοση και τοπικές γεύσεις
Η γαστρονομία της Περιφέρειας Τσανάκκαλε και των γύρω περιοχών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της τουριστικής εμπειρίας. Η τοπική κουζίνα βασίζεται σε φρέσκα προϊόντα της θάλασσας, με έμφαση στα ψάρια και τα θαλασσινά, ενώ οι παραδοσιακές συνταγές διατηρούνται ζωντανές μέσα από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ψαροταβέρνες και εστιατόρια. Μεζέδες όπως οι αντράκλες σε γιαούρτι, το χταπόδι και το καλαμάρι, καθώς και σιροπιαστά γλυκίσματα όπως το κιουνεφέ και ο μπακλαβάς, συμπληρώνουν το γευστικό προφίλ της περιοχής. Η τοπική γαστρονομία συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες πέρα από τον αρχαιολογικό τουρισμό.
Η Πολιτιστική Διαδρομή του Αινεία, ως οργανωμένο εγχείρημα, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία και συνδέεται με την ενίσχυση του θεματικού και πολιτιστικού τουρισμού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Ελληνοτουρκικός τουρισμός: Σε τροχιά ρεκόρ το 2025
Η Τουρκία το 2024, φιλοξένησε, συνολικά, 62,3 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων που διαμένουν στο εξωτερικό και έκαναν διακοπές στη χώρα τους, καταγράφοντας τουριστικά έσοδα 61,1 δισ. δολ. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία σημείωσε μείωση κατά 1% αγγίζοντας τα 15,63 εκατ. από 15,78 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2024.
Όσον αφορά την Ελλάδα, μία από τις σημαντικότερες τουριστικές αγορές της Τουρκίας, καταγράφεται αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών για την Τουρκία ως προορισμό. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, 707.133 Έλληνες ταξιδιώτες επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2024. Οι αγαπημένοι τους προορισμοί στη χώρα ήταν η Κωνσταντινούπολη, η Αδριανούπολη, η Καππαδοκία, η Προύσα, το Αϊβαλί, η Σμύρνη και η Τραπεζούντα. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου επισκέφθηκαν την Τουρκία 256.056 Έλληνες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Τράπεζας της Ελλάδος πάνω από 1,2 εκατ. Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2024. Επίσης, από τον Δεκέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση βίζας εξπρές σε Τούρκους πολίτες για επισκέψεις σε δέκα ελληνικά νησιά και 14 λιμάνια. Οι Τούρκοι τουρίστες ενδιαφέρονται κυρίως για παραθαλάσσιες διακοπές στην Ελλάδα, καθώς επίσης για τον πολιτισμό και τη γαστρονομία. Η αύξηση των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να έχει περαιτέρω θετικό αντίκτυπο στις τουριστικές ροές και προς τις δύο πλευρές.
Οι δύο χώρες διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας σε τουριστικό επίπεδο για την ενίσχυση των ταξιδιωτικών ροών εκατέρωθεν. Ως παράδειγμα αξίζει να αναφερθεί η εκδήλωση GoTürkiye Destination Promotion, που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, την TGA και άλλους φορείς του τουρισμού, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Μάιο. Επίσης, η Τουρκία θα συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, η οποία θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου.
Εξάλλου, έξι Τούρκοι δημοσιογράφοι και influencer, επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες την ανατολική Κρήτη. Το δημοσιογραφικό ταξίδι διοργάνωσε η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Τουρκίας, το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της νέας αεροπορικής σύνδεσης Ηράκλειο – Κωνσταντινούπολη. Οι φιλοξενούμενοι, μεταξύ των οποίων μία δημοσιογράφος για θέματα βιωσιμότητας, ταξιδιού και μόδας, δυο σεφ και δυο φωτογράφοι, ξεναγήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου. Από τις Αρχάνες ως την Κριτσά, από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού ως τη Σπιναλόγκα, από το Ηράκλειο ως τη λίμνη Βουλισμένη, οι φιλοξενούμενοι απόλαυσαν τη φύση, τα μνημεία, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, συμμετέχοντας σε ποικίλες εμπειρίες (παραδοσιακή μαγειρική, οινογευσιγνωσία, γκολφ, βόλτα με σκάφος, παρασκευή αρώματος κ.λ.π.).
Διαβάστε ακόμα:
Κωνσταντινούπολη: Πού θα δοκιμάσετε το καλύτερο φαγητό στη Μητρόπολη των δύο κόσμων
Μπαλάτ-Φανάρι: Η μελαγχολική συνοικία όπου χτυπάει η καρδιά της παλιάς Κωνσταντινούπολης