Τα ελληνικά νησιά είναι παγκοσμίως γνωστά για τις μοναδικές παραλίες τους, την αρχιτεκτονική τους, τη γαστρονομία τους. Στη δημοφιλία τους, σίγουρα έχουν συμβάλει οι διάσημες Χώρες τους. Αξίζει, όμως, να σταθούμε και στην ξεχωριστή ομορφιά των χωριών τους. Μέρη που συνδυάζουν την παράδοση με το όμορφο φυσικό περιβάλλον, γραφικά λιμανάκια με ντόπια αύρα, μοναδική αρχιτεκτονική και χειροτεχνία.

41

Ακολουθούν 7 από τα πιο όμορφα χωριά των ελληνικών νησιών. Εννοείται ότι η λίστα είναι απλά ενδεικτική και ότι στη θέση τους θα μπορούσαν να είναι κάποια άλλα -υπάρχουν άλλωστε τόσο πολλά που θα μπορούσαν να γεμίσουν πολλές αντίστοιχες λίστες.

Φιλώτι, Νάξος

Τα χωριά της ορεινής Νάξου είναι γνωστά για την αρχιτεκτονική τους αλλά και για την πλούσια παράδοση τους σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Επιλέξαμε το Φιλώτι γιατί τα έχει όλα αυτά, αλλά και κάτι ακόμα. Χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων και με περίπου 1800 κατοίκους είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού μετά τη Χώρα: ένα ζωντανό χωριό καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το χωριό είναι χωρισμένο σε δύο συνοικίες: το Ραχίδι και το Κλέφαρο. Και στις δύο υπάρχουν καφετέριες, ταβέρνες και καταστήματα αλλά και όμορφα κτίρια. Ίσως το πιο γνωστό αξιοθέατο του χωριού είναι ο Πύργος Μπαρότζι. Είναι έργο του 17ου αιώνα και χαρακτηριστικό δείγμα της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής που συναντάμε και σε άλλα σημεία της Νάξου. Επειδή δεν είναι ούτε τόσο ογκώδης, ούτε έχει γύρω του οχυρώσεις, μοιάζει περισσότερο με πυργοειδή έπαυλη. Σήμερα είναι ανακαινισμένος και κατοικείται.

Άλλα αξιοθέατα στο Φιλώτι είναι ο ναός της Παναγίας της Φιλωτίτισσας με το μαρμάρινο τέμπλο και το μεγάλο καμπαναριό. Ο ναός αποτελεί το επίκεντρο του μεγάλου πανηγυριού που γίνεται εδώ κάθε Δεκαπενταύγουστο (πλην των χρόνων της πανδημίας). Η βόλτα σας στο Φιλώτι μπορεί να ολοκληρωθεί με μία επίσκεψη για καφέ ή φαγητό στην πλατεία του χωριού η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις δύο συνοικίες γι’ αυτό και λέγεται και «Γέφυρα». Πριν φύγετε από εδώ και αν είστε φίλοι των τυριών, καλό είναι να αγοράσετε αρσενικό Νάξου.

Το Φιλώτι στον χάρτη

Κλήμα, Μήλος

Η Μήλος είναι γνωστός ρομαντικός προορισμός τον οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες ζευγάρια από όλο τον κόσμο. Σε αυτό έχουν συμβάλλει οι δεκάδες παραλίες του νησιού αλλά και το Κλήμα. Το ψαροχώρι που προσφέρεται για βόλτες δίπλα στη θάλασσα και εκπληκτικά φωτογραφικά ενσταντανέ στο ηλιοβασίλεμα. Το σήμα κατατεθέν στο Κλήμα είναι τα Σύρματα: τα διώροφα σπίτια των ψαράδων με τα χαρακτηριστικά χρώματα. Ο κάτω όροφος χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος για τις βάρκες για να προστατευτούν από την κακοκαιρία του χειμώνα.

Κοντά στο Κλήμα βρέθηκε και το διασημότερο έργο συνδεδεμένο με τη Μήλο, γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η Αφροδίτη της Μήλου, το σύμβολο της αρχαιοελληνικής ομορφιάς, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Λούβρο ανακαλύφθηκε εδώ το 1820 από έναν αγρότη που έσκαβε το χωράφι του. Στο σημείο αυτό υπάρχει σήμερα μία ενημερωτική πινακίδα. Στο Κλήμα, εκτός από αξιοθέατα, θα απολαύσετε μοναδική ατμόσφαιρα και περατζάδα δίπλα στο κύμα.

To Kλήμα στο χάρτη

Καρυά, Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι γνωστή για τις εκπληκτικές παραλίες της που προσελκύουν επισκέπτες και πολυτελή γιοτ από όλο τον κόσμο. Έχει όμως και τη λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου γοητευτική ορεινή πλευρά της. Σε απόσταση 14 χλιομέτρων από την πόλη της Λευκάδας, σε υψόμετρο «πνιγμένο» από τα δέντρα βρίσκεται ένα χωριό στο οποίο θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε σε νησί. Υπέροχο κλίμα, τεράστια πλατάνια, πέτρινα σπίτια, γραφικά σοκάκια «ηπειρωτικού» τύπου. Η Καρυά έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό που παραπέμπει σε χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι γνωστή για τα παραδοσιακά υφαντά και κεντήματά της τα οποία φτιάχνονται με την τεχνική της «Καρσάνικη βελονιά», στο ένα χέρι.

Στο χωριό ιδρύθηκε το 1912 Σχολή Κεντήματος και τα εργόχειρα που φτιάχνονταν εδώ στόλισαν τα σαλόνια όλης της Ελλάδας. Εκτός από αυτή την χειροτεχνική παράδοση, το χωριό έχει και εξαιρετικές ταβέρνες με την τοπική σπεσιαλιτέ να είναι το κατσικάκι. Η επίσκεψη στην Καρυά θα προσφέρει σίγουρα μία εναλλακτική εμπειρία αν θέλετε να κάνετε ένα pause από τις παραλίες του νησιού του Ιονίου.

Η Καρυά στον χάρτη

Πύργος, Τήνος

Δεν αποκαλύπτουμε κανένα φοβερό μυστικό αν αναφέρουμε πως η Τήνος έχει πολλά πανέμορφα χωριά. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η Τήνος, ίσως το πιο όμορφο χωριό των Κυκλάδων. Ένα μαρμάρινο χωριό στην κυριολεξία. Το λευκό εδώ κυριαρχεί παντου. Σε αναμενόμενα σημεία, όπως οι δρόμοι, τα σπίτια και το κοιμητήριο. Και σε λιγότερο αναμενόμενα όπως οι βρύσες ακόμα και σε μία στάση λεωφορείου. Ο Πύργος υπήρξε κορυφαίο κέντρο για τους καλλιτέχνες των 18ου και 19οιου αιώνα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως εδώ γεννήθηκαν σπουδαίοι Έλληνες γλύπτες όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δημήτρης Φιλιππότης και ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας.

Σήμερα στο χωριό υπάρχουν τρία μουσεία (ανάμεσα τους και το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά) και εργαστήρια μαρμαροτεχνίας όπως η Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου στην οποία δίνεται φυσικά έμφαση στην μαρμαροτεχνία. Αφού τα δείτε όλα αυτά καθίστε στην πλατεία του χωριού, μία από τις ομορφότερες της νησιωτικής Ελλάδας και απολαύστε τον καφέ σας ή το κρασί σας. Η επίσκεψη στον Πύργο μπορεί να ολοκληρωθεί με ψαροφαγία στον Όρμο του Πάνορμου, το επίνειο του χωριού.

Ο Πύργος στον χάρτη

Χριστός Ράχων, Ικαρία

Το μεγαλύτερο χωριό της δυτικής πλευράς του νησιού και το μεγαλύτερο χωριό του πρώην δήμου Ραχών. Αν το δει κανείς από μακριά δεν εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα, καθώς δεν διαφέρει ιδιαίτερα από άλλα μη παραθαλάσσια χωριά των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Διαθέτει αρκετό πράσινο και πετρόχτιστα σπίτια. Το χωριό όμως έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα και για το lifestyle του. Εδώ όλα κυλούν σε «Ικαριώτικο χρόνο». Τη μέρα είναι δύσκολο να βρεις κάτι ανοιχτό. Μετά τις 7 το απόγευμα, σταδιακά τα καταστήματα ανοίγουν.

Ο κόσμος συγκεντρώνεται γύρω από την πλακόστρωτη πλατεία με τη μεγάλη εκκλησία τα παραδοσιακά καφενεία, τις ταβέρνες αλλά και τα μπαράκια. Στην πλατεία λειτουργεί και εργαστήριο του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ραχών ο οποίος φτιάχνει χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά. Η Ικαρία είναι διάσημη για τα πανηγύρια της και φυσικά ο Χριστός Ραχών δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στις 6 Αυγούστου της φετινής χρονιάς ελπίζουμε να γίνει ξανά μετά από διακοπή δύο χρόνων εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Χριστός Ραχών στον χάρτη

Λεύκες, Πάρος

Το ομορφότερο χωριό της Πάρου δεν είναι παραθαλάσσιο. Οι Λεύκες υπήρξαν η παλαιότερη πρωτεύουσα του νησιού και αυτό αντανακλάται στα μεγάλα παραδοσιακά σπίτια αλλά και τους μεγάλους πλακόστρωτους δρόμου της. Εδώ υπάρχουν μερικοί από τους παλαιότερους ανεμόμυλους των Κυκλάδων όπως και πολλές εκλλησίες από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Αγίας Τριάδας. To xωριό είναι γεμάτο καταστήματα που πωλούν σουβενίρ και παραδοσιακά χειροτεχνήματα ενώ αν βρεθείτε στις Λεύκες επιβάλλεται να καθίσετε σε κάποιο καφέ για να απολάυσετε τη θέα.

Οι Λεύκες είναι χτισμένες αμφιθεατρικά επομένως ανάλογα το πού θα βρίσκεστε, μπορείτε να βλέπετε το Αιγαίο Πέλαγος και τη γειτονική Νάξο ή το ίδιο το χωριό και τη φύση που το περιβάλλει. Το μεγάλο event της χρονιάς εδώ είναι η Καράβολα, ένα «κινητό» πανηγύρι που γίνεται το πρώτο Σάββατο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Το γλέντι κρατάει ως το πρωί με πρωταγωνιστές εξαιρετικούς Παριανούς οργανοπαίκτες και το εθιμικό πιάτο που σερβίρεται είναι οι καράβολες, δηλαδή μεγάλα ντόπια σαλιγκάρια που συνοδεύονται από σκορδαλιά.

Οι Λεύκες στον χάρτη

Μυλοπόταμος, Κύθηρα

Το χωριό που βρίσκεται στην δυτική πλευρά των Κυθήρων πήρε το όνομλα του από τους πολλούς νερόμυλους που υπήρχαν κάποτε εδώ -μερικοί σώζονται ακόμα. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά σημεία του νησιού. Ο διατηρητέος ενετικός οικισμός Κάτω Χώρα. Το Καμάρι με τα τρεχούμενα νερά και τις πάπιες.

Η παραλία του Λιμνιώνα. Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Η Μονή της Παναγίας Ορφανής με την καταπληκτική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος. Μα πάνω από όλα ο καταρράκτης της Νεραϊδας ή Φόνισσας, λίγο έξω από το χωριό. Τα νερά του πέφτουν από ύψος 20 μέτρων ανάμεσα σε τεράστια πλατάνια σχηματίζοντας μία λίμνη. Οι πιο θαρραλέοι μπορούν να κολυμπήσουν εδώ, τα νερά είναι πάρα πολύ κρύα.

Ο Μυλοπόταμος στον χάρτη

Διαβάστε ακόμα:

Δύο ελληνικά χωριά στα ομορφότερα μικρά μέρη της Ευρώπης, σύμφωνα με τη λίστα του Conde Nas

Σαν νησιά, λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα: Τα παραθαλάσσια χωριά της Αργολίδας μετά το Ναύπλιο

Αγιάσος, το πολύχρωμο ορεινό στολίδι της Λέσβου