Κοντινή μας και ιδιαίτερα οικεία χάρη στα μεσογειακά τοπία της, με χιλιάδες από 7.000 χρόνια ιστορίας, η Μάλτα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός ειδικά την άνοιξη, που δεν υπάρχει υπερτουρισμός.

38

Tο αρχιπέλαγος με τα 7 νησιά στα νότια της Σικελίας, αποτελεί μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης και η κατοίκησή της ξεκινάει από το 5.900 π.Χ. Η Μάλτα με τη Βαλέτα, τη Μντίνα, τη Ραμπάτ, και το μικρότερο νησί Γκόζο με τη Citadella της Βικτώρια και τα μεγαλιθικά μνημεία του, διαθέτουν πολιτιστικό πλούτο μεγάλης αξίας και τη σπουδαία κληρονομιά των Ιωαννιτών Ιπποτών. Στη χώρα υπάρχουν τρία Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: η πρωτεύουσα Βαλέτα, η υπόγεια νεκρόπολη του Χαλ Σαφλιένι στην περιοχή του νότιου λιμανιού και οι μεγαλιθικοί ναοί που είναι από τους παλαιότερους στον κόσμο. Στη σπουδαία μαλτέζικη γαστρονομία που χάρισε αστέρια Michelin σε αρκετά εστιατόρια, στις ωραίες παραλίες και φυσικά αξιοθέατα όπως η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα, προσθέστε το ότι η Μάλτα έχει γίνει σκηνικό για αμέτρητες ταινίες -μεταξύ αυτών το Game of Thrones, ο Μονομάχος, το Troy, το Agora, ο Κώδικας ντα Βίντσι -και φιλοξενεί το περίφημο χωριό του Ποπάυ.

Η Βαλέτα των ιπποτών

Η γοητεία της είναι ανυπέρβλητη και σε ταξιδεύει από την πρώτη στιγμή στην εποχή των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη που έβαλαν τους θεμέλιους λίθους για το κτίσιμο της Βαλέτα το 1565, μετά τη Μεγάλη Πολιορκία της Μάλτας. Επίσημη πρωτεύουσα έγινε το 1570 και ήταν σχεδιασμένη από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Φραντσέσκο Λαπαρέλι. Η μεγάλη ιστορική και πολιτιστική της αξία της χάρισαν μια θέση στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά την επιβράβευση την δίνουν καθημερινά οι επισκέπτες που την περπατούν από άκρο σε άκρο. Στην πόλη κυριαρχεί η μπαρόκ αρχιτεκτονική, με την προσθήκη πολλών αναγεννησιακών και νεοκλασικών στοιχείων. Την περιβάλλουν εντυπωσιακές οχυρώσεις και από τους προμαχώνες τους η θέα είναι καταπληκτική. Στην άκρη της χερσονήσου βρίσκεται το φρούριο Saint Elmo, που κατασκευάστηκε από τους Ιππότες το 1552 σε διάστημα μόλις 4 μηνών και άντεξε στους βομβαρδισμούς των Οθωμανών, όπως άντεξε και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα εκεί βρίσκεται το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο.

Αγαπημένο αναψυχής είναι οι κήποι Upper Barracca που περιλαμβάνονταν στις οχυρώσεις μέχρι το 1824 και χαρίζουν υπέροχη θέα προς το φρούριο Saint Angelo του αντικρινού Birgu. Έχουν μονοπάτια γεμάτα με σιντριβάνια, λουλούδια, αρωματικούς θάμνους, δέντρα και μια σπουδαία συλλογή υπαίθριων γλυπτών, που αναπαριστούν ήρωες της Μάλτας. Στο κάτω τμήμα τους βρίσκεται η Χαιρετιστήρια Πυροβολαρχία της Μάλτας, με 8 κανόνια στραμμένα προς τη θάλασσα.

Η πρώτη στάση που αξίζει να κάνει κανείς περπατώντας στην καρδιά της πόλης είναι στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το πρώτο κτίριο που κατασκευάστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη στην τότε νέα πρωτεύουσα και επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου. Έχει ανακαινιστεί πολλές φορές και είναι η έδρα του Προέδρου της Μάλτας, ωστόσο μπορείτε να επισκεφθείτε πολλούς χώρους του – όπως τους διαδρόμους του Piano Nobile, την αίθουσα του Μεγάλου Μαγίστρου και του Θρόνου- και να θαυμάσετε την εξαιρετική συλλογή του Οπλοστασίου που θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο.

Ο καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη, κτισμένος μεταξύ 1572 και 1577 σε μπαρόκ στυλ με αναγεννησιακές επιρροές, είναι ο σπουδαιότερος της Μάλτας. Φιλοξενεί 8 παρεκκλήσια, καθένα από τα οποία είναι αφιερωμένο στον προστάτη άγιο των διαφορετικών τμημάτων του Τάγματος. Οι αγιογραφίες του ξεχωρίζουν για την τεχνοτροπία, τη θεματική και το υψηλό καλλιτεχνικό τους επίπεδο. Εκεί βρίσκονται δύο πολύ σημαντικά έργα του Καραβάτζιο, ο Αποκεφαλισμός του Ιωάννη Βαπτιστή και ο Άγιος Ιερώνυμος.

Το Auberge de Provence, ένα ιστορικό κτίριο που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο. Παρουσιάζει μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων που αναδεικνύουν την ιστορία της Μάλτας από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Στα εκθέματά του εντάσσονται ευρήματα από τους μεγαλιθικούς ναούς -όπως κεραμικά, εργαλεία και αγαλματίδια- καθώς και η «Αφροδίτη της Μάλτας», ή «Κοιμώμενη Κυρία», που αντιπροσωπεύει μια σημαντική πτυχή της προϊστορικής τέχνης του νησιού.

Στην καρδιά της Βαλέτα βρίσκεται το μεγαλοπρεπές Manoel, ένα από τα παλαιότερα ενεργά θέατρα της Ευρώπης. Χρονολογείται από το 1731 και το μουσείο του διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από κοστούμια, φωτογραφίες, σκηνικά και άλλα αναμνηστικά που αφηγούνται την ιστορία του θεάτρου και της πρώην Βασιλικής Όπερας, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στον αντίποδα της μπαρόκ αισθητικής βρίσκεται η μινιμαλιστική, μοντέρνα πύλη της Βαλέτα, κτισμένη μεταξύ 2011-14 σε σχέδια του φημισμένου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο. Είναι η πέμπτη κατά σειρά στη θέση αυτή, με αφετηρία το 1569.

Από την πόλη δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα καταστήματα, το καλό φαγητό και η διασκέδαση -φιλοξενεί μάλιστα και εστιατόρια με αστέρι Michelin. To λιμάνι της είναι το μεγαλύτερο της χώρας.
Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι βρίσκεται η Σλιέμα, γνωστή για την πολυσύχναστη προκυμαία της που είναι γεμάτη καφέ και εστιατόρια. Είναι εμπορικό κέντρο όλης της περιοχής, έχει πολλά καταστήματα και ξενοδοχεία.

Μντίνα, η «Σιωπηλή Πόλη»

Το σημείο όπου κτίστηκε η Μελίτη, όπως την είχαν ονομάσει οι Ρωμαίοι, είχε κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή και αργότερα η πόλη στον λόφο υπήρξε διοικητικό και πολιτικό κέντρο για πολλούς αιώνες. Οι Μουσουλμάνοι, που δημιούργησαν εκεί έναν ακμάζοντα οικισμό τον 11ο αιώνα, την περιτείχισαν και της έδωσαν τη μορφή που θυμίζει μεδίνα της Βόρειας Αφρικής, με τους στενούς και δαιδαλώδεις δρόμους. Μετά τον ερχομό των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη η Μντίνα έχασε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και παρέμεινε στην αφάνεια για πολύ καιρό -εξ ου και πήρε το όνομα «Σιωπηλή Πόλη». Αναγεννήθηκε εν μέρει στις αρχές του 18ου αιώνα, οπότε κτίστηκαν τα μπαρόκ κτίρια που της δίνουν την ιδιαίτερη γοητεία της και παρέμεινε κέντρο της μαλτέζικης αριστοκρατίας και των θρησκευτικών αρχών – μάλιστα εκεί κατοικούν ακόμη κάποιοι απόγονοι ευγενών.

Μπαίνοντας από την εμβληματική πύλη θα περιπλανηθείτε στον οικισμό που θεωρήθηκε τόσο ωραίος και ατμοσφαιρικός ώστε να γυριστούν εκεί σκηνές του Game of Thrones. Έχει λίγες εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους οι οποίοι όμως βλέπουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες να πλημμυρίζουν τα σοκάκια. Στο κέντρο υψώνεται το μπαρόκ κτίριο του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου με ιστορία που ανάγεται στις αρχές του 1700. Το μουσείο του παρουσιάζει κοσμικά και θρησκευτικά έργα τέχνης μεταξύ των οποίων μια συλλογή πρωτότυπων χαρακτικών του Άλμπρεχτ Ντύρερ. Στη Μντίνα λειτουργούν εστιατόρια, μεταξύ των οποίων το De Mondion με αστέρι Michelin. Απέχει περίπου 10 χλμ. από τη Βαλέτα και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού.

Οι κατακόμβες στη Ραμπάτ

Η λέξη Ραμπάτ σημαίνει οχυρωμένη πόλη, ή προάστιο. Στους ρωμαϊκούς χρόνους τη θέση της Mντίνα και της Ραμπάτ καταλάμβανε η Μελίτη. Κατά τη διάρκεια της αραβικής κατοχής της Μάλτας (870-1090), η έκτασή της μειώθηκε κι έτσι δημιουργήθηκε η Ραμπάτ. Το πιο γνωστό αξιοθέατό της είναι οι ρωμαϊκές κατακόμβες του Αγίου Παύλου και της Αγίας Αγάθης που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ., όταν η ταφή απαγορευόταν εντός της Μελίτης. Αντίθετα από ό,τι συνέβη σε άλλα σημεία του κόσμου, δεν χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγιο ή κατοικίες. Το δίκτυο των νεκροταφείων με μήκος που ξεπερνάει τα 2.000 μέτρα, ήταν σε χρήση μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Κατεβαίνοντας στην υπόγεια αίθουσα θα δείτε δύο σκαλισμένες κυκλικές τράπεζες, οι οποίες πιθανολογείται ότι χρησιμοποιούνταν για νεκρικές τελετές και μετά θα οδηγηθείτε στους τάφους, καθένας από τους οποίους διέφερε σε μέγεθος και μεγαλοπρέπεια, ανάλογα με την κοινωνική θέση των νεκρών. Περιηγούμενοι στη Ραμπάτ θα δείτε μεσαιωνικές εκκλησίες, μοναστήρια και παλάτια ή βίλες που λειτουργούν ως μικρά μουσεία όπως η Domus Romana που ξεχωρίζει για τα υπέροχα μωσαϊκά της και η Casa Bernard.

Θα θαυμάσετε επίσης το 600 ετών κτίριο του νοσοκομείου Santo Spirito που στεγάζει τα Εθνικά Αρχεία και το κοντινό παλάτι Verdala (1586) που κτίστηκε ως θερινή κατοικία για τους μεγάλους άρχοντες των Ιωαννιτών Ιπποτών, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τους κυβερνήτες των νησιών. Στη Ραμπάτ λειτουργούν καφέ και εστιατόρια, καθώς και boutique ξενοδοχεία.

Γκόζο, το «αδελφό» νησί της Μάλτας

Μπορείτε να επιλέξετε το Γκόζο, το δεύτερο σε μέγεθος νησί του αρχιπελάγους της Μάλτας με 40.000 κατοίκους, είτε ως αυτόνομο προορισμό, είτε να κάνετε εκεί μια ημερήσια εκδρομή, χρησιμοποιώντας τα φέρι που συνδέουν τα νησιά. Για να το περιηγηθείτε θα χρειαστείτε χρόνο, γιατί δεν υπολείπεται σε αξιοθέατα. Το νησί κατοικείται από τη νεολιθική περίοδο, συγκεκριμένα το 5.000 π.Χ., όταν πήγαν εκεί αγρότες από την κοντινή Σικελία. Στην άκρη του οροπεδίου Ξάγκχρα θα δείτε το σπουδαιότερο αξιοθέατο του Γκόζο, που είναι οι μεγαλιθικοί ναοί Τζγκαντία (3.600 – 2.500 π.Χ.), Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι τρεις ναοί θεωρούνται από τις παλαιότερες θρησκευτικές κατασκευές του κόσμου -ακόμη πιο παλιές και από τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Έχουν κάνει τους ειδικούς να αναρωτιούνται για τον τρόπο της κατασκευής τους, αφού την εποχή εκείνη δεν είχε ακόμη εφευρεθεί ο τροχός και τα εργαλεία από μέταλλο. Το όνομά τους στα μαλτέζικα παραπέμπει στον μύθο που λέει πως κτίστηκαν από γίγαντες. Υπάρχουν και άλλα τέτοιου είδους θρησκευτικά σύνολα στη Μάλτα, που χρονολογούνται από την Μεγαλιθική και την Εποχή του Χαλκού. Εντάχθηκαν επίσης στη λίστα της UNESCO και είναι το Χατζάρ ‘Ιμ, το Μνάϊντρα, το Τα’ Χατζράτ, το Τα’ Σκόρμπα και το Ταρσίεν.

Επόμενη επίσκεψη θα κάνετε στο επισκευασμένο μεσαιωνικό καστέλο, ή Cidadella, στην πρωτεύουσα Βικτώρια, κτισμένο σε έναν φυσικά οχυρό λόφο. Η περιοχή θεωρείται ότι κατοικήθηκε από την Εποχή του Χαλκού. Το κάστρο ανακατασκευάστηκε και απέκτησε σημαντική αμυντική ισχύ το 1599, επί της εποχής των Ιπποτών και μέσα στα τείχη του ζούσαν οι κάτοικοι ως τα μέσα του 18ου αιώνα, που κτίστηκε το κάστρο Chambray το οποίο χρησίμευσε τελικά για την άμυνα εναντίον της εισβολής των Γάλλων το 1798.

Η Citadella αποτελείται από έναν λαβύρινθο γραφικών δρόμων και από τους προμαχώνες των τειχών που την περιβάλλουν η θέα είναι 360 μοιρών. Περπατώντας θα βρείτε μερικά μαγαζάκια τεχνιτών που φτιάχνουν χειροποίητα αναμνηστικά. Ορόσημό της είναι ο καθεδρικός ναός που κτίστηκε μεταξύ 1697 και 1711. Στην κεντρική πλατεία (Pjazza tal-Katidral) βρίσκονται τα επιβλητικά Δικαστήρια στεγασμένα σε δύο κτίρια του 17ου αιώνα και πίσω από αυτά η παλιά φυλακή που είναι μουσείο. Λειτουργούν κι άλλα μικρά μουσεία, όπως το αρχαιολογικό, το λαογραφικό, στεγασμένο στο Gran Castello του 16ου αιώνα, και το Φυσικής Ιστορίας.

Ένα ακόμη σπουδαίο αξιοθέατο του Γκόζο είναι η ρωμαιοκαθολική βασιλική της Παναγίας του Ta’ Pinu στο δυτικό άκρο του νησιού. Το εσωτερικό της ξεχωρίζει για τα θαυμάσια μωσαϊκά και τα πολλά τάματα των πιστών. Το Γκόζο δεν είναι, πάντως, προορισμός μόνο για τους λάτρεις της ιστορίας. Διαθέτει πολύ καλά εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα στα μενού των οποίων χρησιμοποιούνται προϊόντα που καλλιεργούνται στο νησί.

Το Cominο

Βρίσκεται ανάμεσα στη Μάλτα και το Γκόζο και εκεί κατοικεί μόνο μία οικογένεια. Οι βυθοί του έχουν εξαιρετική ορατότητα και θεωρούνται από τα καλύτερα σημεία για καταδύσεις. Τα σπουδαιότερα αξιοθέατά του είναι η Γαλάζια και η Κρυστάλλινη Λιμνοθάλασσα. Στο ψηλότερο σημείο του Comino βρίσκεται ένα παρατηρητήριο του 17ου αιώνα που λέγεται πύργος Santa Marija και κτίστηκε από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη για να χρησιμοποιηθεί ως φυλακή.

Το χωριό-σκηνικό του Ποπάυ

Στη βορειοδυτική πλευρά της Μάλτας, στον κόλπο ‘Ανκορ κοντά στη μικρή πόλη Μελιέχα, κατασκευάστηκε το 1979 το σκηνικό για τα γυρίσματα του μιούζικαλ «Ποπάυ ο ναύτης», με πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν Γουίλιαμς. Για να φτιάξουν τα αρχικά 19 κτίσματα επιστρατεύτηκαν 165 οικοδόμοι με διάφορες ειδικότητες. Η ξυλεία μεταφέρθηκε από την Ολλανδία και τα κεραμίδια από τον Καναδά. Παράλληλα, για να προστατευτεί το σκηνικό από την πλημμυρίδα του κόλπου, κατασκευάστηκε και ένα φράγμα. Σήμερα λειτουργεί σαν μικρό θεματικό πάρκο για παιδιά και μεγάλους, διοργανώνονται events, γαμήλιες δεξιώσεις κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η ξεχωριστή μαλτέζικη γαστρονομία

Η γαστρονομία της Μάλτας είναι μεσογειακή με επιρροές από τη Σικελία, τη βόρεια Αφρική αλλά και την Προβηγκία -λόγω της μακρόχρονης παρουσίας των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στα νησιά. Δύο από τις πιο γνωστές γεύσεις είναι το παραδοσιακό σνακ ζύμης pastizzi -με τυρί ριγκότα, ή πουρέ μπιζελιών με κάρυ, ή ακόμη και Nutella-, και το μαλτέζικο ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο, που είναι πολύ τραγανό από έξω και αφράτο στο εσωτερικό του. Αν έχει γέμιση, συνήθως περιλαμβάνει τόνο, πελτέ ντομάτας, φρέσκια ντομάτα, κάπαρη, ελιές, κόκκινο κρεμμύδι και βασιλικό. Υπάρχουν πολλά άλλα χαρακτηριστικά πιάτα όπως το kusksu (κουσκούς), η timpana (ψητά μακαρόνια καλυμμένα με ζύμη), τα γεμιστά κολοκυθάκια.

Στα νησιά καλλιεργούνται πολλά φρούτα και λαχανικά, ευνοώντας την ανάπτυξη της τάσης from farm to table, και οι θάλασσες είναι πλούσιες σε ψάρια. Η χρήση τοπικών βοτάνων όπως ο βασιλικός, το θυμάρι και το δεντρολίβανο είναι διαδεδομένη. Το Γκόζο, το αδελφό νησί της Μάλτας, είναι διάσημο για τα τυριά του, ιδίως το Γκοζίτα που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα. Η ρικότα και τα φασόλια χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως σε διάφορα πιάτα.

Ως κορυφαίο εστιατόριο της Μάλτας ο οδηγός Michelin έχει αναδείξει με δύο αστέρια το ION Harbour by Simon Rogan, στη Βαλέτα. Βρίσκεται στον τέταρτο όροφο του Iniala Harbour House, ενός από τα πιο κομψά ξενοδοχεία της Μάλτας, με υπέροχη θέα και πραγματικά ξεχωριστή μεσογειακή κουζίνα. Τη διευθύνει ο σεφ Simon Rogan, ο οποίος κατέχει τρία αστέρια Michelin για το εστιατόριό του L’Enclume, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξαιρετική είναι και η λίστα κρασιών με περίπου 500 επιλεγμένες ετικέτες.

Από ένα αστέρι Michelin έχουν τα:

Νoni 211, στη Βαλέτα. Μπορείτε να απολαύσετε ένα ήσυχο γεύμα στο ισόγειο ή να επιλέξετε το κομψό πέτρινο κελάρι. Η κουζίνα είναι παραδοσιακή μαλτέζικη και μεσογειακή.

Le GV, στη Σλιέμα. Βρίσκεται στον ενδέκατο όροφο του ξενοδοχείου Le Soleil του 1926, με στυλ εμπνευσμένο από το Orient Express. Η κουζίνα είναι μεσογειακή-δημιουργική.

De Mondion, στη Μντίνα. Φιλοξενείται στο πολυτελές ξενοδοχείο Xara Palace σε κτίριο του 16ου αιώνα. Παρουσιάζει καλά μελετημένους συνδυασμούς γεύσεων και μενού που αναδεικνύουν τα φρέσκα προϊόντα του νησιού σε εκλεπτυσμένα, κλασικά μεσογειακά πιάτα.

The Golden Fork, στο ιστορικό κέντρο της Ραμπάτ. Για δείπνο σε σκεπαστή εσωτερική αυλή, ή στα δωμάτια του ορόφου ενός κτιρίου εποχής. Με βάση τις τοπικές συνταγές ο σεφ δημιουργεί ευρηματικά και περίτεχνα πιάτα.

Άλλες προτάσεις: Στο Γκόζο βρίσκονται το οικογενειακό μπιστρό Tmun και το Ta’ Frenc, σε μια όμορφη αγροικία, με μενού που συνδυάζει τη μαλτέζικη και τη γαλλική κουζίνα. Tartarun, οικογενειακό εστιατόριο για ψάρια και θαλασσινά στο λιμάνι Marsaxlokk της Μάλτας. The Chophouse, ένα steakhouse με απαράμιλλη θέα στον ορίζοντα της Βαλέτας και Caviar & Bull, μέσα στο ξενοδοχείο Corinthia στον όρμο St George της Μάλτας, με σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα. Root 81, στη Ραμπάτ: εμπνευσμένο από τη διαδρομή 81 του λεωφορείου της Μάλτας και μότο «το καλό φαγητό ξεκινά από τις ρίζες του».

Για ιταλικό φαγητό: The Undercroft, Rubino, Zero Sei Trattoria Romana, στη Βαλέτα, Il-Panzier στη Βικτώρια του Γκόζο, Le Majoliche στο St Julian.

Διαβάστε ακόμα:

Τα επιβλητικά Sanap Cliffs της Μάλτας -Mια σειρά από βραχώδεις ακτές που μαγεύουν τους επισκέπτες

City break στη Μάλτα: Όλα όσα πρέπει να δείτε σε 3 μέρες στο νησί των Ιπποτών

Mdina: Η «Σιωπηλή πόλη» της Μάλτας – Μεσαιωνικά κτήρια, γραφικά στενά και η Πύλη των Ελλήνων