Αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και συνυφασμένη με την κουλτούρα μας, η ψαροταβέρνα δεν είναι απλά ένα μαγαζί αλλά ένα ταξίδι αισθήσεων και συναισθημάτων. Χαλαρό και οικείο σκηνικό, ανέμελη ατμόσφαιρα, καλό φαγητό, ευχάριστη παρέα και εύθυμη διάθεση δένουν και δημιουργούν μια απλή αλλά συνάμα μοναδική εμπειρία.

43

Η πόλη μας αγκαλιάζεται από θάλασσα και μας προσφέρει μια εξαίσια ποικιλία θαλασσινών που στα χέρια των μαστόρων του ψαριού ανάγονται σε μια λαχταριστή γευστική απόλαυση. Από τον Πειραιά μέχρι το κέντρο και τα νότια προάστια, η Αθήνα στεγάζει ένα μεγάλο αριθμό από ψαροταβέρνες που έχουν γίνει αγαπημένο στέκι πολλών συμπολιτών μας. Στη λίστα μας βρίσκονται 10 από τις πιο αξιόλογες στην πόλη – με παραδοσιακά και «πειραγμένα» πιάτα, φρέσκες και ποιοτικές πρώτες ύλες, άψογη εξυπηρέτηση, προσεγμένο χώρο και ευχάριστα vibes, ξεχωρίζουν και προσφέρουν αξέχαστες στιγμές.

Το Υπερωκεάνιον

Στην καρδιά του Πειραιά, ακριβώς απέναντι από το Χατζηκυριάκειο, έχει ανοίξει εδώ και 12 χρόνια το θρυλικό Υπερωκεάνιον. Ιδιοκτήτης του μαγαζιού ο Ανδρέας Καντσός – με καταγωγή από την Κίμωλο και για χρόνια καπετάνιος πριν ασχοληθεί με την εστίαση, ξέρει τι θα πει θάλασσα. Ο εσωτερικός χώρος του μαγαζιού απλός αλλά ζεστός, με λίγα τραπεζοκαθίσματα, πολλές κορνίζες με ατμόπλοια και μια όμορφη γωνίτσα με βιτρίνα τροφίμων και ζυγαριά που θυμίζει παλιό μπακάλικο.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(76415)
      ["id"]=>
      int(76415)
      ["title"]=>
      string(28) "Υπερωκεάνειον 1"
      ["filename"]=>
      string(32) "Υπερωκεάνειον-1.png"
      ["filesize"]=>
      int(1573521)
      ["url"]=>
      string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Υπερωκεάνειον-1.png"
      ["link"]=>
      string(106) "https://www.travel.gr/food_and_drink/10-koryfaies-psarotavernes-stin-athina-pa/attachment/yperokeaneion-1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(29) "Το Υπερωκεάνιον"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(15) "yperokeaneion-1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(76370)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-03 11:26:36"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-03 11:43:24"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(9) "image/png"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(3) "png"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1348)
      ["height"]=>
      int(938)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Υπερωκεάνειον-1-150x150.png"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Υπερωκεάνειον-1-300x209.png"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(209)
        ["medium_large"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Υπερωκεάνειον-1-768x534.png"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(534)
        ["large"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Υπερωκεάνειον-1-1024x713.png"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(713)
        ["1536x1536"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Υπερωκεάνειον-1.png"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1348)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(938)
        ["2048x2048"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Υπερωκεάνειον-1.png"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1348)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(938)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Η κουζίνα αχνοφαίνεται στο βάθος και, με την μονίμως ανοιχτή της πόρτα, σκορπά λαχταριστές μυρωδιές. Εξωτερικά, πλάι στις μανταρινιές, απλώνονται στο ευρύχωρο πεζοδρόμιο τα περισσότερα τραπέζια του μαγαζιού. Για τον κύριο Ανδρέα, ιδιαίτερο ρόλο παίζουν οι φρέσκες και ελληνικής προέλευσης ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά και η καλή μαγειρική, που αφήνει τη νοστιμιά των θαλασσινών να πρωταγωνιστήσει. Μεγάλης σημασίας και η εποχικότητα, με τις σαλάτες, τα χόρτα και τα ψαράκια να εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή.

Πολλά και εξαιρετικά νόστιμα τα πιάτα του μενού. Από τα πρώτα πιάτα, η σαλάτα Κίμωλος (τοματίνια, κρεμμύδι, κάπαρη, ρίγανη, σουσάμι και ξινοτύρι Κιμώλου) είναι πεντανόστιμη και χορταστική καθώς και τα ακαταμάχητα πιταράκια Κιμώλου, χρυσαφένια και τραγανά. Η κακαβιά, με πλούσιο σώμα και απαλή υφή, είναι πραγματικά βάλσαμο. Πολύ ιδιαίτερα και γευστικά, το καπνιστό καλαμάρι καθώς και το ψητό χταποδάκι με sauce βαλσαμικού και κάπαρη, απίστευτα μαλακό και εύγευστο. Ένα από τα πολύ αγαπημένα μας πιάτα και ο ψητός τόνος – άψογα βρασμένες πατάτες, φιλέτο τόνου αριστοτεχνικά ψημένο και κολοκυθάκι σε φλοίδες συνθέτουν ένα πραγματικά αξιομνημόνευτο πιάτο.

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, 210 418 0030

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(76399)
      ["id"]=>
      int(76399)
      ["title"]=>
      string(16) "Άργουρα 1"
      ["filename"]=>
      string(21) "Άργουρα-1.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(440584)
      ["url"]=>
      string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Άργουρα-1.jpeg"
      ["link"]=>
      string(100) "https://www.travel.gr/food_and_drink/10-koryfaies-psarotavernes-stin-athina-pa/attachment/argoyra-1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(14) "Άργουρα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(9) "argoyra-1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(76370)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-03 11:26:04"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-03 11:44:13"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1125)
      ["height"]=>
      int(1117)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Άργουρα-1-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Άργουρα-1-300x298.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(298)
        ["medium_large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Άργουρα-1-768x763.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(763)
        ["large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Άργουρα-1-1024x1017.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(1017)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Άργουρα-1.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1125)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1117)
        ["2048x2048"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Άργουρα-1.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1125)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1117)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Άργουρα

Στις αστικές Τζιτζιφιές άνοιξε το 2010 η ψαροταβέρνα Άργουρα. Το όνομα εμπνευσμένο από το χωριό του ιδιοκτήτη Νίκου Μιχαήλ στην Εύβοια και ο χώρος πολύχρωμος και περιποιημένος. Καλαμωτές περιμετρικά του μαγαζιού, όμορφα φυτά, βάζα με διαφόρων ειδών λουλούδια συνθέτουν ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό ενώ οι ήχοι τραγουδιών από αγαπημένους Έλληνες μουσικοσυνθέτες (όπως Χατζιδάκις και Λοΐζος) μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

Τα προϊόντα που δουλεύουν είναι πάντα φρέσκα και προέρχονται κυρίως από την αγορά της Καλλιθέας αλλά και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα πιάτα είναι εμπνεύσεις του Nίκου Μιχαήλ, από την τριακονταετή του πορεία στον ελληνικό γευστικό χώρο της ψαροφαγίας και από τις γεύσεις που εκείνος αγαπάει. Στα Άργουρα δεν θα βρείτε τηγανητά, τυριά και αλοιφές.

Πέρα από τις σαλάτες, τα βραστά χόρτα και τα ψητά λαχανικά, υπάρχει μία λίστα με άκρως γευστικές επιλογές σε ψάρια και θαλασσινά –ωμά και άψογα μαριναρισμένα, μαγειρευτά και ψητά. Τα ωμά πιάτα, μαρινάρονται με ιδιαίτερα γευστικά υλικά, από εσπεριδοειδή και yuzu μέχρι περγαμόντο, και είναι τόσο νόστιμα και δροσερά που σίγουρα δε θα σας αφήσουν ασυγκίνητους. Στα προσωπικά μας αγαπημένα, το κριθαράκι με όστρακα (μύδια, στρείδια, γυαλιστερές), άψογα βρασμένο και σωστά δεμένο με εξαίσια αρώματα και γεμάτη, πλούσια γεύση. Για την απόλυτη εμπειρία, μην κοιτάξετε καν το μενού –ζητήστε από τον κύριο Νίκο να σας φτιάξει ό,τι πιάτο σκαρφιστεί εκείνη την ώρα, μιας και, από ό,τι λέει ο ίδιος, στο μέλλον θα ήθελε να καταργήσει τον κατάλογο.

Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, 217 7173 200

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(76383)
      ["id"]=>
      int(76383)
      ["title"]=>
      string(8) "pezoulas"
      ["filename"]=>
      string(20) "pezoulas-scaled.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(856677)
      ["url"]=>
      string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/pezoulas-scaled.jpeg"
      ["link"]=>
      string(99) "https://www.travel.gr/food_and_drink/10-koryfaies-psarotavernes-stin-athina-pa/attachment/pezoulas/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(16) "Πεζούλας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "pezoulas"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(76370)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-03 11:24:48"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-03 12:00:21"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/pezoulas-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/pezoulas-225x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/pezoulas-768x1024.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/pezoulas-768x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/pezoulas-1152x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/pezoulas-1536x2048.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Πεζούλας

Ακριβώς δίπλα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, βρίσκουμε την ψαροταβέρνα Πεζούλας. Άνοιξε το 1951 και σήμερα βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, με τον Παναγιώτη Πεζούλα να κρατά το πηδάλιο. Η φιλική και γεμάτη ζωή ατμόσφαιρα καθώς και το καλό του φαγητό έχουν αναδείξει το μαγαζί σε στέκι πολλών συμπολιτών μας καθώς και μεγάλων μύθων της χρυσής εποχής του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού (Παπαϊωάννου, Σακελλαρίου, Πάνου και άλλοι).

Η αυλή, με τους λευκούς τοίχους, τα ξύλινα τραπέζια και τις ψάθινες καρέκλες, μας ταξιδεύει σε Κυκλαδίτικο νησί ενώ το απλό σκηνικό και η ζεστή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό θυμίζει κουτούκι. Πολλά τα πιάτα του μενού που έχουν ενδιαφέρον και ανάμεσα τους τα ωμά, όπως το σεβίτσε από τσιπούρα που με τη φρεσκάδα των εσπεριδοειδών και την τραγανότητα από το μαύρο σουσάμι είναι πραγματικά εξαίσιο καθώς και ο τόνος τιραντίτο που μαρινάρεται μέσα σε sauce καυτερής περουβιανής πιπεριάς aji amarillo. Στα must η επική κακαβιά με βελουδένια υφή και πλούσια γεύση που φτιάχνεται, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή του παππού Παναγιώτη, από βραστόψαρα ημέρας και τα κλασικά λαχανικά (πατάτες, καρότα, κρεμμύδια). Πέρα από τα πιάτα του μενού, κατόπιν προ-παραγγελίας μπορείτε να γευτείτε μια σειρά εξαιρετικών πιάτων, ανάμεσά τους και το τραχανότο θαλασσινών που φτιάχνεται κυρίως με γαρίδα αλλά και ότι άλλο θαλασσινό φέρει εκείνη τη μέρα η τράτα (χταπόδι, μύδια, καλαμάρι) – όμορφα χυλωμένο, με σπιτική σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και φινόκιο που του χαρίζει μια ιδιαίτερα αρωματική και πλούσια γεύση.

Πεισιστράτου 11, Καλλιθέα, 210 9422 684

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(76467)
      ["id"]=>
      int(76467)
      ["title"]=>
      string(68) "Crete,,Greece,,-,January.,31.,2009:,Grilled,Sardine,,Octopus,,Shrimp"
      ["filename"]=>
      string(18) "mezedes-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(878642)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/mezedes-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(150) "https://www.travel.gr/food_and_drink/10-koryfaies-psarotavernes-stin-athina-pa/attachment/crete-greece-january-31-2009-grilled-sardine-octopus-shrimp/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(0) ""
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(59) "crete-greece-january-31-2009-grilled-sardine-octopus-shrimp"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(76370)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-03 12:13:05"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-03 12:13:05"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2560)
      ["height"]=>
      int(1827)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/mezedes-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/mezedes-300x214.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(214)
        ["medium_large"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/mezedes-768x548.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(548)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/mezedes-1024x731.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(731)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/mezedes-1536x1096.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1536)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1096)
        ["2048x2048"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/mezedes-2048x1461.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(2048)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1461)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(false)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Εστιατόριον Τα Κανάρια

Στο γραφικό Μοσχάτο δεσπόζει, από το 1950, «το Εστιατόριον τα Κανάρια». Εκεί η οικογένεια Αργυροπούλου, τρίτη γενιά πλέον στο τιμόνι του μαγαζιού, έχει μια βασική αρχή – λίγα πράγματα αλλά εξαιρετικά – υψηλής ποιότητας και μαγειρεμένα στην εντέλεια. Έτσι προσφέρουν μια sui generis ψαροφαγία. Το εσωτερικό απλό, προσεγμένο και vintage, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ώρα που πρωτάνοιξε το μαγαζί – ακόμα και το παλιό μωσαϊκό έχει διατηρηθεί το ίδιο.

Στην περιποιημένη αυλή, τα τραπεζάκια κάτω από την κληματαριά και την συκιά είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών και ότι πρέπει για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το φαγητό σας. Η ντοματοσαλάτα είναι η μοναδική σαλάτα του μενού ωστόσο είναι και μοναδική σε γεύση – με ζουμερές ντομάτες, λεπτοκομμένο κρεμμυδάκι και τριμμένη ντομάτα από πάνω είναι άκρως αρωματική και δροσερή. Τυρί φέτα καθώς και μαύρες ελιές έρχονται σε ξεχωριστά πιατάκια και, μαζί με την σαλάτα, συμπληρώνουν τις επιλογές για τα πρώτα πιάτα.

Μεγάλη σταρ του μαγαζιού είναι σίγουρα η τηγανητή γαρίδα Γάμπαρη Πλαταμώνα, τραγανή εξωτερικά και ζουμερή εσωτερικά είναι πραγματικά εξαιρετική. Τα ψάρια πάντα φρέσκα, αλλάζουν ανάλογα με το τι έχει προσφέρει η θάλασσα την κάθε ημέρα. Ψήνονται ή τηγανίζονται στην εντέλεια και προσφέρουν ανεπανάληπτες γευστικές απολαύσεις. Στα προσωπικά μας αγαπημένα το τηγανητό μπαρμπουνάκι, τραγανό και απίστευτα νόστιμο. Η απλότητα και η καθαρότητα των γεύσεων αφήνουν τη νοστιμιά της πρώτης ύλης να πρωταγωνιστήσει και να προσφέρει μια πραγματικά ιδιαίτερη γευστική εμπειρία.

Κανάρη 119, Μοσχάτο, 210 9422 119

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(76377)
      ["id"]=>
      int(76377)
      ["title"]=>
      string(36) "balcony stis kyklades-anna-tassioula"
      ["filename"]=>
      string(48) "balcony-stis-kyklades-anna-tassioula-scaled.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(350056)
      ["url"]=>
      string(97) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/balcony-stis-kyklades-anna-tassioula-scaled.jpeg"
      ["link"]=>
      string(127) "https://www.travel.gr/food_and_drink/10-koryfaies-psarotavernes-stin-athina-pa/attachment/balcony-stis-kyklades-anna-tassioula/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(70) "Το μπαλκόνι στις Κυκλάδες/ Photo: Anna Tassioula"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(36) "balcony-stis-kyklades-anna-tassioula"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(76370)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-03 11:24:09"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-03 12:31:11"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/balcony-stis-kyklades-anna-tassioula-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/balcony-stis-kyklades-anna-tassioula-225x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(99) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/balcony-stis-kyklades-anna-tassioula-768x1024.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(99) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/balcony-stis-kyklades-anna-tassioula-768x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(100) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/balcony-stis-kyklades-anna-tassioula-1152x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(100) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/balcony-stis-kyklades-anna-tassioula-1536x2048.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Το μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Σε μια ανηφοριά του Βύρωνα άνοιξε το 2011 το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες. Δεν έχει θέα στα γαλανά νερά των Κυκλάδων αλλά, με τζάμια και οροφή που ανοίγουν, γίνεται πραγματικά ένα μεγάλο μπαλκόνι στην Αθήνα, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη θέα της πόλης. Ο χώρος προσεγμένος με καθαρές γραμμές και η ατμόσφαιρα ζεστή και φιλική. Τα αδέρφια Κωβαίοι (Άγγελος, Αντώνης και Χρήστος) εστιάζουν στις ποιοτικές πρώτες ύλες, στην δημιουργία γευστικών αλλά και εύπεπτων πιάτων καθώς και στο μέγιστο περιορισμό της φύρας στην κουζίνα με αποτέλεσμα να φτιάχνουν μόνοι τους όλα τα υλικά χρησιμοποιώντας το κάθε μέρος των ψαριών και των θαλασσινών.

Η Τριανταφυλλιά Καραμανλή, σεφ του μαγαζιού, έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό μενού με πληθώρα ιδιαίτερα νόστιμων πιάτων ανάμεσα τους και το δροσερό ταρτάρ από ψαράκι ημέρας μαριναρισμένο σε χυμό από εσπεριδοειδή, με κόλιανδρο και passion fruit, η πιο ρουστίκ σε γεύση μπρουσκέτα σαρδέλας με χειροποίητο αρωματικό ψωμί από μαραθόσπορο, pesto μαϊντανού και πίκλα από ξινόμηλο και το γεμάτο σε γεύση χειροποίητο ραβιόλι γεμιστό με ψίχα καραβίδας. Ιδιαίτερα αγαπημένο μας πιάτο η σουπιά σχάρας που κρύβει στο εσωτερικό της αρωματικό ριζότο με σπανάκι και σερβίρεται πάνω σε μια σάλτσα από βούτυρο μίσο. Τα ψάρια ημέρας ολόφρεσκα και λαχταριστά με όποιο τρόπο και να τα προτιμάτε – ψητά ή μαγειρευτά. Νόστιμο και ξεχωριστό το φρικασέ από το σβέρκο του ψαριού με προβάτσα, άγρια χόρτα από τη Σχοινούσα, σέσκουλα και μαρούλια που δένει με ζωμό από ψάρι, πράσο και κρέμα από κρεμμύδι κονφί, γεγονός που χαρίζει μια πολύ ιδιαίτερη γλυκύτητα και ξεχωριστό άρωμα στο πιάτο.

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 210 7640 240

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(76419)
      ["id"]=>
      int(76419)
      ["title"]=>
      string(18) "Ψάριστον 1"
      ["filename"]=>
      string(22) "Ψάριστον-1.png"
      ["filesize"]=>
      int(1553805)
      ["url"]=>
      string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Ψάριστον-1.png"
      ["link"]=>
      string(102) "https://www.travel.gr/food_and_drink/10-koryfaies-psarotavernes-stin-athina-pa/attachment/psariston-1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(16) "Ψάριστον"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(11) "psariston-1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(76370)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-03 11:26:50"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-03 13:05:20"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(9) "image/png"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(3) "png"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(784)
      ["height"]=>
      int(1084)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Ψάριστον-1-150x150.png"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Ψάριστον-1-217x300.png"
        ["medium-width"]=>
        int(217)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Ψάριστον-1-768x1062.png"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1062)
        ["large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Ψάριστον-1-741x1024.png"
        ["large-width"]=>
        int(741)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Ψάριστον-1.png"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(784)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1084)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Ψάριστον-1.png"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(784)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1084)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Ψάριστον

Στα δυτικά προάστια, στο Νέο Ηράκλειο βρίσκουμε από το 2000 το Ψάριστον. Ένα «ψαροταβερνείο», όπως δηλώνει μια από τις πολλές ταμπέλες του μαγαζιού, με ιδιαίτερα funky και επιμελώς ατημέλητο ντεκόρ που φανερώνει την χιουμοριστική πλευρά του χαρακτήρα του Βασίλη Ακρίβου, σεφ και ιδιοκτήτη του μαγαζιού.

Το Ψάριστον δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άριστη πρώτη ύλη και τις δημιουργικές συνταγές. Ο Βασίλης Ακρίβος, με έναυσμα τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, πειραματίζεται και προσφέρει ξεχωριστά πιάτα και γεύσεις ξεφεύγοντας από την πεπατημένη. Στο μενού βρίσκουμε πιάτα παραδοσιακά όπως πολλών ειδών ψάρια – ανάμεσά τους και φαγκρί, συναγρίδες, τσιπούρες, και σαργοί – που ψήνονται με μαεστρία και χαρίζουν ανείπωτες γευστικές απολαύσεις. Συναντάμε όμως και πληθώρα άκρως καινοτόμων πιάτων που ιντριγκάρουν με τους ασυνήθιστους συνδυασμούς των υλικών και καταπλήττουν με την απόλυτα ισορροπημένη γεύση τους.

Η τηγανητή ταραμοσαλάτα με φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο και ούζο είναι ένα πιάτο ιδιαίτερα ασυνήθιστο και γευστικό. Το γαριδάκι συμιακό με τζίντζερ είναι εξαίσιο – αναδεικνύει την λεμονάτη και ελαφρώς πικάντικη γεύση του τζίντζερ χωρίς να καλύπτει την νοστιμιά και ελαφρά γλυκύτητα που έχει το συμιακό γαριδάκι. Ιδιαίτερο πιάτο και άξιο δοκιμής και το βουτυρόψαρο με φύλλο shiso καθώς και οι γαρίδες με γκοργκοντζόλα σε σάλτσα kimchi. Ένα από τα προσωπικά μας αγαπημένα τα noodles με καπνιστό χέλι σε λευκή σάλτσα, άκρως πληθωρικό και umami σε γεύση. Με πληθώρα εξαίσιων πιάτων και έμφαση στην συνεχή εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη ότι το Ψάριστον έχει αναδειχθεί σε must προορισμό για καλή ψαροφαγία στην Αθήνα.

Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, 210 2850 746

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(76395)
      ["id"]=>
      int(76395)
      ["title"]=>
      string(17) "Αιόλου 68 1"
      ["filename"]=>
      string(22) "Αιόλου-68-1-.png"
      ["filesize"]=>
      int(2936884)
      ["url"]=>
      string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Αιόλου-68-1-.png"
      ["link"]=>
      string(102) "https://www.travel.gr/food_and_drink/10-koryfaies-psarotavernes-stin-athina-pa/attachment/aioloy-68-1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(15) "Αιόλου 68"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(11) "aioloy-68-1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(76370)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-03 11:25:52"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-03 13:10:56"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(9) "image/png"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(3) "png"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1434)
      ["height"]=>
      int(960)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Αιόλου-68-1--150x150.png"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Αιόλου-68-1--300x201.png"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(201)
        ["medium_large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Αιόλου-68-1--768x514.png"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(514)
        ["large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Αιόλου-68-1--1024x686.png"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(686)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Αιόλου-68-1-.png"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1434)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(960)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/Αιόλου-68-1-.png"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1434)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(960)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Αιόλου 68

Κοντά στην κεντρική ψαραγορά της πόλης, στον ομώνυμο δρόμο, βρίσκεται από το 2016 το Αιόλου 68. Πίσω από το εγχείρημα κρύβονται τρεις επαγγελματίες του χώρου, οι εστιάτορες Βασίλης Ακρίβος (Ψάριστον, Γίδι) και Άγγελος Φραντζής (Μπαρ Μπεε Κιου) καθώς και ο οινολόγος Γιώργος Ταρνάρης. Ενώνοντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους χάρισαν στην γευστική σκηνή της πόλης έναν δυνατό προορισμό για ψαροφαγία. Ο εσωτερικός χώρος μοντέρνος και μίνιμαλ με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί. Τα ξύλινα τραπέζια και οι πινελιές μπλε και γαλάζιου σε πόρτες και ντεκόρ δίνουν στο μαγαζί μια νησιώτικη και άκρως χαλαρή ατμόσφαιρα.

Ιδιαίτερα cool το ανοιχτό μπαρ του μαγαζιού που μπροστά του φιγουράρει ένα καλλίγραμμο ξύλινο ψάρι καθώς και η εξωτερική αυλή που με τα λευκά της τραπέζια κάτω από τις συκιές μας ταξιδεύει σε κάποιο στενάκι σε Κυκλαδίτικο νησί. Στο μενού κυριαρχούν παραδοσιακές συνταγές από την ελληνική και διεθνή κουζίνα αλλά και πιάτα που περιλαμβάνουν κάποια πιο ιδιαίτερα υλικά. Έτσι λοιπόν στα ορεκτικά συναντάμε αέρινη φάβα, αρωματική καβουροσαλάτα, τραγανό συμιακό γαριδάκι, φρέσκα κυδώνια και γυαλιστερές που μυρίζουν θάλασσα αλλά και λεπτοκομμένο sashimi ή ceviche από τόνο και σολομό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι χειροποίητες φαρφαλίνες με πικάντικο λουκάνικο σαλσίτσια και μύδια, ένα πολύ έντονο και comfort πιάτο, καθώς επίσης και οι ψητές γαρίδες με τρούφα που είναι άκρως φινετσάτες και αρωματικές με τέλεια ισορροπία γεύσεων.

Αιόλου 68, Αθήνα, 210 3247 925

Η Νησιώτισσα

Στις παρυφές της Πεντέλης στα ορεινά Βριλήσσια βρίσκεται από το 1999 η οικογενειακή ψαροταβέρνα η Νησιώτισσα. Τα τρία αδέρφια Κυριακόπουλοι έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό προορισμό για ψάρι στο βουνό και το πλήθος κόσμου, επώνυμων και ανώνυμων, που συρρέει στο μαγαζί το επιβεβαιώνει. Με αρχές τους την ασύγκριτη φιλοξενία, τη φροντίδα και την περιποίηση των καλεσμένων αλλά και τις ποιοτικές και ελληνικής προέλευσης πρώτες ύλες θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα στις πιο δυνατές ψαροταβέρνες της Αθήνας. Το μαγαζί στο εσωτερικό του ευρύχωρο και φωτεινό, η γαλανόλευκη σάλα του μας μεταφέρει σχεδόν ανεπαίσθητα σε κάποιο ταβερνάκι σε Κυκλαδονήσι, ενώ το τζάκι στη γωνία ζεσταίνει το χώρο. Η αυλή για τις πιο ηλιόλουστες μέρες είναι χάρμα οφθαλμών, περιποιημένη και όμορφα φτιαγμένη είναι ότι πρέπει για να ένα χαλαρωτικό γεύμα. Το μενού κινείται σε παραδοσιακές συνταγές κλασικής ψαροφαγίας που εκτελούνται στην εντέλεια και συναρπάζουν με την νοστιμιά τους. Πολλά τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε, ανάμεσά τους και η στριφτή Σκοπελίτικη τυρόπιτα, απίστευτα τραγανή και φτιαγμένη από ποικιλία τυριών, το κρατσανιστό συμιακό γαριδάκι και η ονειρική καραβιδόψιχα, τόσο μαλακή και αέρινη που χάνει κανείς το μέτρημα στις μπουκίτσες που μπορεί να φάει. Προσωπικό μας αγαπημένο το κριθαρότο γαρίδας, όμορφα δεμένο και άκρως λαχταριστό με τις γαρίδες τέλεια ψημένες. Για τους λάτρεις των ψητών, στη Νησιώτισσα σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε ένα από τα ψάρια ημέρας στα κάρβουνα αφού η σχάρα είναι ένα από τα μεγάλα ατού του μαγαζιού.

Λεωφόρος Πεντέλης 168, Άνω Βριλήσσια, 210 8032 957

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(76393)
      ["id"]=>
      int(76393)
      ["title"]=>
      string(13) "psarou-MAGAZI"
      ["filename"]=>
      string(18) "psarou-MAGAZI.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(313482)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/psarou-MAGAZI.jpeg"
      ["link"]=>
      string(104) "https://www.travel.gr/food_and_drink/10-koryfaies-psarotavernes-stin-athina-pa/attachment/psarou-magazi/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(17) "Photo: Ψαρού"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(13) "psarou-magazi"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(76370)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-03-03 11:25:47"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-03 13:24:00"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1125)
      ["height"]=>
      int(1075)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/psarou-MAGAZI-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/psarou-MAGAZI-300x287.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(287)
        ["medium_large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/psarou-MAGAZI-768x734.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(734)
        ["large"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/psarou-MAGAZI-1024x978.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(978)
        ["1536x1536"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/psarou-MAGAZI.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1125)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1075)
        ["2048x2048"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/03/psarou-MAGAZI.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1125)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1075)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Ψαρού

Στο κέντρο της γοητευτικής και γεμάτης ζωή Γλυφάδας συναντάμε την Ψαρού, μια μοντέρνα ψαροταβέρνα με εξαίσιο φαγητό και νησιώτικο vibe. Ο χώρος ιδιαίτερα προσεγμένος και καλόγουστος, με τζάμια και οροφή που ανοίγουν. Η ανοιχτή κουζίνα, το στιλάτο μπαρ και οι ανοιχτόχρωμες καρέκλες με το ψάθινο κάθισμα δημιουργούν μια ανέμελη και ευχάριστη ατμόσφαιρα ενώ οι ήχοι αγαπημένων ελληνικών τραγουδιών αυξάνουν την εύθυμη διάθεση. Η Ψαρού συνδυάζει με μαεστρία παραδοσιακές συνταγές με νέες γευστικές τάσεις της ελληνικής αλλά και της διεθνούς κουζίνας. Το μενού εκτενές, με πιάτα που φτιάχνονται καθημερινά στο μαγαζί.

Η αυλαία της απόλαυσης ανοίγει με μεζέδες από τον παραδοσιακό δίσκο και συνεχίζει με πολλές και νόστιμες επιλογές ορεκτικών, σαλάτας και βραστών χόρτων ή λαχανικών, κυρίως πιάτων και επιδορπίων. Πέρα από τους γευστικούς μεζέδες του δίσκου, αξίζει να δοκιμάσετε το ταρτάρ φρέσκου τόνου και το ωμό μαριναρισμένο λαβράκι καθώς και το ψητό χαλούμι με πικάντικη μαρμελάδα σύκου. Η σαλάτα ρόκας με τυρί ανεβατό, ντομάτα, βινεγκρέτ βαλσάμικου με μέλι, croutons και θυμάρι είναι πλούσια και συνάμα δροσερή σε γεύση. Πληθώρα εύγευστων επιλογών και στα κυρίως πιάτα με καλοψημένα στη σχάρα και πεντανόστιμα φρέσκα ψάρια, παραδοσιακές συνταγές όπως το φρέσκο μυλοκόπι φρικασέ με σταμναγκάθι και βότανα καθώς και πιο «πειραγμένα» πιάτα, όπως τα φρέσκα μύδια τεριγιάκι με τζίντζερ και γλυκό chilli. Άξια μνείας, αλλά και δοκιμής για όσους αγαπούν τους μακρινούς συγγενείς του κρασιού, είναι τα πάνω από 50 είδη ούζου και τσίπουρου που φιγουράρουν σε αρκετά σημεία του μαγαζιού και προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, νησιωτικά και μη.

Λαζαράκη 14 & Δούσμανη, Γλυφάδα, 210 9680 040

Γαρμπή

Στη Βουλιαγμένη, μπροστά στα καταγάλανα νερά του Αργοσαρωνικού, βρίσκεται, από το 1924, το εστιατόριο Γαρμπή. Η θέα απλά μαγευτική. Ο χώρος ιδιαίτερα κομψός με το άσπρο χρώμα να κυριαρχεί ενώ τα καλαίσθητα φυτά και οι απέριττες ανθοδέσμες στολίζουν διακριτικά το μαγαζί. Μεγάλες τζαμαρίες αγκαλιάζουν το εστιατόριο και στο πίσω μέρος υπάρχει ένας διακριτικός και καλοφτιαγμένος κήπος με τραπέζια κάτω από τεράστιες ομπρέλες. Η δεύτερη και η τρίτη γενιά της οικογένειας έχουν πλέον τη διαχείριση του μαγαζιού με την κυρία Αγγελική, την κόρη της Ελισσάβετ και τον ανιψιό της Παύλο να συνεχίζουν να προσφέρουν γευστικές συγκινήσεις στους θαμώνες τους, στηριζόμενοι στις παραδοσιακές συνταγές που αγαπήθηκαν και προσθέτοντας μερικές πιο σύγχρονες πινελιές. Στο μενού θα βρείτε εξαιρετικά και ιδιαίτερα γευστικά πιάτα από φρέσκιες και υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες.

Η αέρινη και βελούδινη ταραμοσαλάτα είναι από τις κορυφαίες της πόλης. Άξια δοκιμής και η άκρως γευστική πολίτικη μελιτζανοσαλάτα που έχει μια ιδιαίτερη καπνιστή γεύση από το μαγείρεμα της μελιτζάνας στα κάρβουνα. Στα πρώτα πιάτα κλέβει την παράσταση η βελουτέ ψαρόσουπα με φιλέτο ψαριού και γαρίδες – ο ζωμός της φτιάχνεται από πετρόψαρα και της χαρίζει μια εξαιρετικά πλούσια γεύση. Ιδιαίτερα νόστιμα και το καρπάτσιο από λαβράκι, όμορφα μαριναρισμένο και με ντελικάτη γεύση, καθώς και η καραβιδόψιχα με πικάντικη μαγιονέζα, που αποτελεί μια από τις πιο αμαρτωλές μπουκίτσες γεύσης. Για όσους αγαπάνε το ψητό ψάρι στην Γαρμπή πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε ένα από τα ψάρια ημέρας, που έρχονται καθημερινά από Λέρο, Κρήτη και Άνδρο και ψήνονται υποδειγματικά στα κάρβουνα.

Ηλίου 21 & Σελήνης, Καβούρι, 210 8963 48

Διαβάστε ακόμα:

5 εστιατόρια της Αθήνας για εκείνους που έχουν καιρό να βγουν

10 κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας -Χειροποίητα, ξεχωριστά, διαχρονικά

10 κορυφαίες πίτσες στην Αθήνα – Ναπολιτάνικες, κλασικές ή Canotto