Τόπος όμορφος. Σαν σκηνικό θεατρικό, χτισμένο με χρώμα και γούστο. Στο Καστελόριζο, αρκούν λίγα λεπτά και μια βόλτα για να γεμίσουν οι αισθήσεις με εικόνες, ήχους, διάθεση, θάλασσα αλλά και μυρωδιές. Και, όταν έρχεται η στιγμή για να ικανοποιηθεί η αίσθηση της γεύσης, οι επιλογές είναι αντίστοιχες της ποιότητας που χαρακτηρίζει αυτό το ακριτικό νησί.

21

Billy’s

Για χρόνια ήταν γνωστή ως το «Καφενείο της Υπομονής», το όνομα που είχε ως καφενές. Η οικογενειακή ταβέρνα, η οποία λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή, από το 2000, δίνει αρκετά την αίσθηση ενός ουζερί, ακολουθώντας την αρχική του φιλοσοφία. Ο Βασίλης Χονδρός μοιάζει να κινεί τα νήματα σε κάθε γωνιά αυτού του λεβέντικου, αφτιασίδωτου μαγαζιού, από την κουζίνα όπου ψήνει στα κάρβουνα, σκορπώντας την τόσο οικεία, παντοτινή μυρωδιά στο στενό πέρασμα της προκυμαίας ακριβώς απ’ έξω, μέχρι τη βιτρίνα με τον πάγο, μαρτυρία της φρεσκάδας της πρώτης ύλης, έως και στο σερβίρισμα των τυχερών θαμώνων.

Ο Καστελοριζιώτης Βασίλης έμαθε τη δουλειά βοηθώντας τον παππού του Μιχάλη στον καφενέ πριν αναλάβει ο ίδιος. Εδώ σερβίρονται κυρίως ψάρια και θαλασσινά αλλά δε λείπουν από το καθημερινό μενού και ένα -δυο μαγειρευτά, όπως ντολμαδάκια, γεμιστά, ζυμαρικά με σάλτσα ή μελιτζάνες με φέτα. Τα ψάρια τα φέρνει ο γαμπρός του ή και τα ξαδέρφια του, ψαράδες όλοι με δικό τους καΐκι, βάζοντας τη σφραγίδα τους στην αδιαπραγμάτευτη ποιότητα. Είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο.

Στην προκυμαία, Τηλ: 22460 49224

Τα Πλατάνια

Ούτε πέντε λεπτά περπάτημα μέσα στα γραφικά καλντερίμια, δεν χωρίζουν την προκυμαία από την περιοχή Χωράφια, ανάμεσα στις εκκλησιές, λίγο ψηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας. Το όμορφο ταβερνάκι με τα πράσινα παράθυρα και τα καρό τραπεζομάντηλα στα τραπέζια, αποπνέει αμέσως μεράκι, φροντίδα και μια χωριάτικη αίσθηση. Το όνομα το πήρε από τα τρία πλατάνια που είχε η πλατεία, από τα οποία, δυστυχώς, έμεινε μόνο το ένα. Σαράντα χρόνια πια, σχεδόν σαράντα ένα, η ταβέρνα, με την αμιγώς γυναικεία φροντίδα, από τη γιαγιά Ευαγγελία Μαγιάφη, στη μητέρα Κατίνα, στη θεία και ιδιοκτήτρια Μαρία Μαγιάφη και τώρα στη Μαρία, προσφέρει γεύσεις σπιτικές, φαγητό μαγειρευτό, παραδοσιακό.

Λαδερά, ρεβυθοκεφτέδες, κρεμμύδια γεμιστά, (σαλαντούρμασι), σουτζουκάκια, κατσικάκι κατσαρόλας λεμονάτο, τόσο τρυφερό όπου το μαχαίρι είναι αχρείαστο, μπάμιες, οι επιλογές πολλές και όλες πεντανόστιμες. Μια κλεφτή ματιά στο εσωτερικό, φανερώνει τη σπιτική φροντίδα στην προετοιμασία του φαγητού αφού μοιάζει περισσότερο με κουζίνα κατοικίας παρά εστιατορίου. Φαγάκι νόστιμο, μαγειρεμένο με ποιότητα αδιαπραγμάτευτη.

Περιοχή Χωράφια, δίπλα στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου & Ελένης, Τηλ: 22460 49206 & 6974197062

Alexandra’s

Από το 2007 ο Μιχάλης Παπουτσής «τρέχει» και εξελίσσει αυτό το καλόγουστο και ποιοτικό εστιατόριο, στα μισά της προκυμαίας του Καστελόριζου. Έχοντας ως όπλο τις συνταγές της μητέρας του Δέσποινας, έχει ως βάση την παραδοσιακή κουζίνα αλλά δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στα θαλασσινά. Στη διάρκεια των ετών, ο Μιχάλης εξελίσσει διαρκώς τα πιάτα που προσφέρει στην επιχείρησή του, τολμώντας και κερδίζοντας τα στοιχήματα που βάζει. Αφήνει όμως απείραχτα τα μαγειρευτά, κρατώντας το σεβασμό στις παραδοσιακές συνταγές.

Στην κουζίνα, ο Μιχάλης Συσκάκης και η Σοφία Μωραΐτη, η οποία επιμελείται την παραδοσιακή κουζίνα, προσφέρουν στο Μιχάλη την ποιότητα και το εγγυημένο αποτέλεσμα που επιδιώκει για την ικανοποίηση των φιλοξενούμενών του. Οι προμηθευτές του φέρνουν πρώτες ύλες από όλα τα σημεία της ευρύτερης περιοχής του νοτιοανατολικού Αιγαίου, την Κάσο, την Κάρπαθο αλλά και την Αστυπάλαια και τη Λέρο. Καθώς κινείται ανάμεσα στα τραπέζια, μεταξύ κουζίνας και προκυμαίας, σβέλτα αλλά και αθόρυβα, ο Μιχάλης αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας κρύβοντας καλά την ένταση με την οποία ελέγχει τα πάντα, προσπαθώντας όλα να είναι τέλεια μέχρι τη λεπτομέρεια. Και μοιάζει να είναι.

Στην προκυμαία, Τηλ: 22460 49019 & 6955495970, alexandra-restaurant.gr

Lazarakis

Ωραίος τύπος ο Γιώργος Λαζαράκης. Με τρόπο απλό και με χαμογελαστό πρόσωπο που μοιάζει να σκανάρει ανθρώπους και καταστάσεις, κινεί τα νήματα στο ομώνυμο εστιατόριό του. Από το 1947, εδώ στο ίδιο σημείο που βρίσκεται και σήμερα, ο πατέρας του, Παράσχος, λειτουργούσε καφενέ όπου μαζεύονταν οι ντόπιοι τα βράδια και απολάμβαναν ένα φαγητό που έφτιαχνε η μητέρα του, καμμιά γόπα, γαριδάκια, μαρίδες, τομάτα και κρεμμύδι.

Από το 1970 και μετά, η επιχείρηση, μαζί με τον τουρισμό στο νησί, άρχισε να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται σε εστιατόριο χωρίς να σταματά την εξέλιξή της μέχρι και σήμερα. Κάτω από ήχους jazz μουσικής, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι λευκό κρασί από την καλά ενημερωμένη λίστα, δίπλα στα δεμένα σκάφη αναψυχής, δοκίμασα και φωτογράφησα carpaccio μαγιάτικο, χταπόδι καραμελιζέ και γαριδάκι ωμό, όλα φροντισμένα με τα σωστά αρωματικά και σερβιρισμένα με φαντασία. Κάτω από το βλέμμα του Γιώργου, χωρίς αμφιβολία.

Στην προκυμαία, Τηλ: 22460 49370 & 6932360273

Athiná

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα αλλά και ολίγον ιταλική, όπως μου εξηγεί ο Ιωάννης Μαυροθαλασσίτης, ο σεφ του «Αθηνά», βρίσκει και γεύεται ο επισκέπτης εδώ. Δουλεμένος στις κουζίνες από τα 15 του χρόνια, από το Σύδνεϋ αλλά και αλλού όπου ήρθε σε επαφή με την ιταλική αλλά και τη γαλλική κουζίνα, έφερε την πολυετή του εμπειρία στο Καστελόριζο. Οι επιρροές του από τις διεθνείς προσεγγίσεις στην πρώτη ύλη είναι φανερές σχεδόν αμέσως, από το σαγανάκι γαρίδες με σκόρδο, στη γαλλική πρόταση των γαρίδων α λα κρεμ, στα μύδια σαγανάκι.

Ο Ιωάννης υποστηρίζει με σθένος τις πολυποίκιλες προτιμήσεις των πελατών, υλοποιεί δικές του ιδέες σε κλασικές διεθνείς συνταγές και, έτσι, προσφέρει και μια άλλη άποψη στη γαστρονομική πρόταση του νησιού. Η οικογενειακή αυτή επιχείρηση, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980 και, όπως εξομολογείται ο σεφ, βρίσκεται σε μια φάση όπου θα ξεκινήσει μια αναμόρφωση για να συνεχίσει το έργο της.

Στην προκυμαία, Τηλ: 22460 49289

Εκτός από τις επιλογές που έχουν παρουσιαστεί εδώ, αξίζει μια επίσκεψη στο φιλικό περιβάλλον και στην προσεγμένη κουζίνα του εστιατορίου «Μικρό Παρίσι», επίσης στην προκυμαία (Τηλ. 6976704588) αλλά και στην απίθανη εναλλακτική πρόταση του street food του νησιού, «Το Στενάκι» (Τηλ. 2246 049412), όπου η παράδοση του grill και του τυλιχτού, εκφράζονται πεντανόστιμα!

Διαβάστε ακόμα:

Διακοπές στο Καστελόριζο

Καστελόριζο: Το νησί των γρίφων με τη (Μεγίστη) μαγεία στη Γαλάζια Σπηλιά

Ένα μπλε-ηλεκτρίκ θαύμα στο νότιο Αιγαίo: Βόλτα με φουσκωτό στη Γαλάζια Σπηλιά του Καστελόριζου