Το σαββατιάτικο πρωινό βρίσκει τον ήλιο να χαϊδεύει απαλά τους λόφους της Μεσσηνίας. Στα Φιλιατρά, όπου η γη μυρίζει ιστορία και τα αρχαία ελαιόδεντρα φυλάσσουν μυστικά αιώνων, δίνω ραντεβού με τη Χριστίνα Στριμπάκου. Η συνάντησή μας δεν είναι τυχαία, βρισκόμαστε στον περίβολο του βυζαντινού ναού της Αναλήψεως, εκεί όπου το ιερό συναντά το γήινο, όπου η πίστη αγκαλιάζει τη Φύση.
Η Χριστίνα μας υποδέχεται με το χαρακτηριστικό της χαμόγελο, συνοδευόμενη από τον Δημήτρη και τη Μάρθα. Το δροσερό αεράκι που κατεβαίνει από τα βουνά της Μεσσηνίας είναι σαν φυσικός κλιματισμός, δημιουργώντας το ιδανικό σκηνικό για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Ο Δημήτρης, μας προσφέρει σουσαμένιο κουλούρι, απλό, αυθεντικό, τέλειο.
Το Θεατρικό του Ελαιώνα
Μπαίνοντας στον ελαιώνα, το τοπίο μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό καμβά. Δύο χιλιάδες ελαιόδεντρα ποικιλίας Κορωνέικης στέκονται σαν σιωπηλοί φρουροί, όπου τα κλαδιά τους, ψιθυρίζουν ιστορίες που ξεκινούν το 1975, όταν οι γονείς της Χριστίνας κληρονόμησαν τα πρώτα δεκαεννιά δέντρα. Σήμερα, αυτή η οικογενειακή κληρονομιά έχει εξελιχθεί σε έναν αυτόνομο οργανισμό που αναπνέει, παράγει και εξάγει το μεσσηνιακό ελαιόλαδο LIA στις απαιτητικές αγορές της Γαλλίας, του Βελγίου και της Σουηδίας.
Η Χριστίνα έχει ήδη προετοιμάσει το τραπέζι της ελαιογνωσίας κάτω από τη σκιά ενός αιωνόβιου δέντρου. Τα μπουκάλια λάμπουν στο φως του πρωινού, ενώ η λευκή συσκευασία τους δεν είναι μόνο αισθητική επιλογή, αλλά στρατηγική προστασίας από το φως, διατηρώντας άθικτη την κορυφαία ποιότητα του περιεχομένου.
Η Αλχημεία της Γεύσης
«Τα δέντρα μας δεν είναι μόνο αναμνήσεις του παρελθόντος, αλλά και εργαλεία της έμπνευσής μας για το μέλλον», λέει η Χριστίνα, ενώ προσθέτει ελαιόλαδο τα μικρά γυάλινα μπλε κύπελλα. Το ελαιόλαδο, αποκαλύπτει αμέσως την προσωπικότητά του: μεσαίο φρουτώδες, ισορροπημένη πικρή και πικάντικη γεύση, με νότες φρεσκοκομμένων πράσινων καρπών ελιάς που συνομιλούν με αρώματα πράσινου αμυγδάλου, αγκινάρας και μάραθου.
Η γευσιγνωσία γίνεται μάθημα ζωής. Η Χριστίνα, έγκριτη γευσιγνώστρια και κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς, μας ταξιδεύει στον κόσμο των ελληνικών ελαιοποικιλιών, εξηγώντας πώς το κλίμα, το έδαφος και η φιλοσοφία του παραγωγού συναντώνται για να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό. Το LIA το ελαιόλαδο που παράγει, έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, ενώ έχει αναγνωριστεί και ως το καλύτερο ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας παγκοσμίως σύμφωνα με το World EVOO Ranking -μια διάκριση που δεν προέκυψε από τύχη, αλλά από δεκαετίες αφοσίωσης και αγάπης.
Το DNA του Τόπου
Καθώς η συζήτηση εξελίσσεται, γίνεται σαφές ότι για τη Χριστίνα το ελαιόλαδο είναι φορέας πολιτισμού. Μέσα από τα προγράμματα γευσιγνωσίας που προσφέρει εδώ και εννέα χρόνια, έχει καταφέρει να μετατρέψει κάθε επίσκεψη σε αυθεντική εμπειρία που συνδέει τη γαστρονομία με την κατανόηση της αειφορίας και της τοπικής παραγωγής.
«Οι Βορειοευρωπαίοι επισκέπτες μας», εξηγεί, «αναζητούν πια κάτι περισσότερο από τουριστικές εμπειρίες. Θέλουν να συνδεθούν με την προέλευση των προϊόντων που καταναλώνουν, να κατανοήσουν τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε μπουκάλι». Αυτή η τάση έχει φέρει στον ελαιώνα της όχι μόνο απλούς τουρίστες, αλλά και επαγγελματίες της εστίασης, λάτρεις του ελαιολάδου από το εξωτερικό, ακόμα και διάσημους σεφ που αναζητούν την τελειότητα στις κουζίνες τους.
Η Σιωπηλή Επανάσταση
Σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση απειλεί να ομογενοποιήσει τις γεύσεις, η Χριστίνα αγωνίζεται για τη διάσωση της ελληνικής ελαιοποικιλότητας. Κάθε φιάλη LIA που ταξιδεύει στα ράφια του La Grande Épicerie de Paris, των Harrods ή του Fortnum & Mason είναι πρεσβευτής της μεσσηνιακής γης, της ελληνικής παράδοσης, της φιλοσοφίας ότι η ποιότητα δημιουργείται με υπομονή και αγάπη.
Το φθινόπωρο, όταν η συγκομιδή φέρνει τους επισκέπτες κοντά στη διαδικασία παραγωγής, η εμπειρία γίνεται ακόμα πιο μαγική. «Νομίζω τελικά», λέει η Χριστίνα, «αυτό που μένει είναι η σύνδεση με τη φύση και το προϊόν. Όταν οι άνθρωποι φεύγουν από εδώ, παίρνουν μαζί τους ένα κομμάτι της ψυχής αυτού του τόπου».
Καθώς το σαββατιάτικο πρωινό κυλά προς το μεσημέρι και τα τζιτζίκια αρχίζουν το συναυλιακό δρώμενό τους, κατανοώ γιατί η Χριστίνα δεν σκέφτηκε ποτέ να «παρατήσει» αυτό που κάνει. Όταν η δουλειά σου είναι ταυτόχρονα πάθος, αποστολή και κληρονομιά, τότε γίνεται τρόπος ζωής. Και στους λόφους της Μεσσηνίας, κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων ελαιόδεντρων, αυτή η φιλοσοφία παίρνει σάρκα και οστά, μετατρέποντας κάθε σταγόνα ελαιολάδου σε ποίημα γεμάτο ιστορία, παράδοση και αγάπη.
*Από τον Σεπτέμβριο, το LIÁ Olive Oil Hub ανοίγει τις πόρτες του στα Φιλιατρά. Ένας boutique χώρος αφιερωμένος στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τη μεσογειακή γαστρονομία και τη βιώσιμη φιλοξενία. Δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί γευσιγνωσίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εμπειρίες γύρω από τον κόσμο του ελαιολάδου -συνδέοντας επισκέπτες, επαγγελματίες με τον πραγματικό χαρακτήρα και πλούτο της ελληνικής γης.
Διαβάστε ακόμα:
Αποστολή στη Μεσσηνία: Ανακαλύπτοντας τον καταρράκτη Καλάμαρη
Αποστολή στη Μεσσηνία- Βοϊδοκοιλιά, Γλώσσα, Χρυσή Ακτή: Βουτιά σε 3 παραδεισένιες παραλίες
Αποστολή του Travel.gr στη Μεσσηνία: Oι ταξιδιωτικές αρετές της Κορώνης