Φτιάχνει γιαούρτια και ρυζόγαλα τα τελευταία 50 χρόνια. Επιμένει στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, χρησιμοποιεί γάλα από τη δική του στάνη που μετρά σχεδόν 200 πρόβατα και παρά τις προτάσεις που έχει δεχθεί, αρνείται να εντάξει νέες μεθόδους. Συναντήσαμε τον Γιώργο Τζεμπελίκο στο γαλακτοπωλείο του στα Βίλια.

11

«Ενδεχομένως όλα τα νέα μέσα, θα μου άλλαζαν την καθημερινότητα και θα την έκαναν πιο άνετη και ξεκούραστη. Ωστόσο, για όσα χρόνια ακόμα θα μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά, δεν θέλω να αλλάξω τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Travel.gr. Εκείνη την ώρα, μοίραζε το γάλα στα κεσεδάκια του γιαουρτιού, ενώ προετοιμαζόταν για να φτιάξει και το ρυζόγαλο. Το γαλακτοπωλείο του έχει το όνομα «Τσέλιγκας» και βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την Αγία Σωτήρα, είναι έργο του Τσίλερ και τοπόσημο της περιοχής.

Λίγο αργότερα και αφού τελείωνε την παρασκευή γιαουρτιού και ρυζόγαλου, θα πήγαινε στα πρόβατα. «Προσπαθώ εδώ και ενάμιση χρόνο να βρω κάποιον να με βοηθάει με τα ζώα, αλλά είναι αδύνατον. Δεν έρχεται κανείς. Είναι δύσκολη δουλειά, αλλά είναι και ωραία δουλειά» σημειώνει. Ένα χώρος απλός μας συνδέει με το παρελθόν, τότε που η ουσία ενός αντίστοιχου μαγαζιού, κρυβόταν μόνο στην ποιότητα και τη νοστιμιά, παρά στην εικόνα. Μία μεγάλη βιτρίνα-ψυγείο, είναι γεμάτη με τα χαρακτηριστικά λευκά κεσεδάκια, άλλα με γιαούρτι και άλλα με ρυζόγαλο. Γίνονται ανάρπαστα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(336804)
      ["id"]=>
      int(336804)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_5556"
      ["filename"]=>
      string(19) "IMG_5556-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(728322)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5556-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/ena-ryzogalo-50-eton-sta-vilia-tis-attik/attachment/img_5556/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(86) "Ο Γιώργος Tζεμπελίκος/Photo: Δημήτρης Σταθόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_5556"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(336794)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-02-23 09:06:11"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-02-23 13:47:12"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5556-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5556-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5556-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5556-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5556-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5556-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	
		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(336823)
      ["id"]=>
      int(336823)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_5582"
      ["filename"]=>
      string(21) "IMG_5582-1-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(513818)
      ["url"]=>
      string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5582-1-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(113) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/ena-ryzogalo-50-eton-sta-vilia-tis-attik/attachment/img_5582-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(46) "Photo: Δημήτρης Σταθόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "img_5582-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(336794)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-02-23 09:12:20"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-02-23 09:12:27"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5582-1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5582-1-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5582-1-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5582-1-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5582-1-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5582-1-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

«Βλέπω την κίνηση και ανάλογα φτιάχνω και νέα παρτίδα» σημειώνει ο Γιώργος και προσθέτει: «Προσπαθώ να φτιάχνω τόσα, ώστε να φεύγουν φρέσκα. Είναι πολύ διαφορετικό το φρέσκο προϊόν. Εξάλλου, εδώ είμαι, να κάνω νέα, όποτε χρειαστεί. Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας, βρίσκεται η αγάπη για την παράδοση και η πίστη στην ποιότητα. Κάθε παρτίδα ρυζόγαλου αλλά και γιαουρτιού που παράγουμε, είναι μια προσπάθεια να αναδείξουμε την αληθινή ουσία της ελληνικής γαστρονομίας, χρησιμοποιώντας πάντα φρέσκα, τοπικά υλικά και ακολουθώντας παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής. Η αφοσίωσή μας στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα είναι αμείλικτη, καθώς πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να προσφέρουμε μια ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία. Κάθε ρυζόγαλο, αλλά και κάθε γιαούρτι, είναι μια έκφραση της αγάπης μας για την παραδοσιακή γεύση».

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(336810)
      ["id"]=>
      int(336810)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_5569"
      ["filename"]=>
      string(19) "IMG_5569-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(419569)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5569-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/ena-ryzogalo-50-eton-sta-vilia-tis-attik/attachment/img_5569/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(46) "Photo: Δημήτρης Σταθόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_5569"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(336794)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-02-23 09:09:48"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-02-23 09:10:01"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5569-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5569-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5569-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5569-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5569-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5569-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	
		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(336909)
      ["id"]=>
      int(336909)
      ["title"]=>
      string(14) "auga-tseligkas"
      ["filename"]=>
      string(25) "auga-tseligkas-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(531026)
      ["url"]=>
      string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/auga-tseligkas-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(117) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/ena-ryzogalo-50-eton-sta-vilia-tis-attik/attachment/auga-tseligkas/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(46) "Photo: Δημήτρης Σταθόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(14) "auga-tseligkas"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(336794)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-02-23 10:29:21"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-02-23 10:30:41"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/auga-tseligkas-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/auga-tseligkas-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/auga-tseligkas-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/auga-tseligkas-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/auga-tseligkas-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/auga-tseligkas-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Στο εργαστήριο παρασκευής

Περνάμε στο χώρο της παρασκευής. Με ένα μεγάλο πετρογκάζ, ένα ανοξείδωτο καζάνι και ένα ολόλευκο πανί για να σουρώσει το γάλα, γίνεται όλη η δουλειά. «Προσπαθώ καθημερινά να φτιάχνω προϊόντα όπως θα ήθελα να τα δοκιμάζω και εγώ. Δεν κάνω εκπτώσεις στην ποιότητα και νομίζω αυτό το καταλαβαίνει και το επικροτεί ο κόσμος» σημειώνει ο κ. Τζεμπελίκος. Συμφωνούμε μαζί του καθώς μία πρώτη δοκιμή του ρυζόγαλου, με κάνει να αλλάξω την άποψή μου για αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα. Η υφή του είναι κρεμώδης, όσο πρέπει, ενώ με κάθε κουταλιά, μεταφέρεται η πλούσια γεύση του φρέσκου γάλακτος και του εκλεκτού ρυζιού.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(336814)
      ["id"]=>
      int(336814)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_5562"
      ["filename"]=>
      string(19) "IMG_5562-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(658548)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5562-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(113) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/ena-ryzogalo-50-eton-sta-vilia-tis-attik/attachment/img_5562-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(46) "Photo: Δημήτρης Σταθόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "img_5562-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(336794)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-02-23 09:10:41"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-02-23 09:10:47"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5562-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5562-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5562-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5562-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5562-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/IMG_5562-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η ισορροπία μεταξύ της γλύκας και της διακριτικής παρουσίας της κανέλας είναι απολύτως τέλεια. Είναι σαν κάθε μπουκιά να σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, όπου η απλότητα και η ποιότητα των υλικών ήταν πάντα στο επίκεντρο». Δοκιμάσαμε ρυζόγαλο με κανέλα, πήραμε και για το σπίτι. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι φεύγοντας, πήραμε μαζί μας και εικόνες αυθεντικές. Η γεύση αυτού του ρυζόγαλου θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας.

Τηλ: 2263022541, Βίλια Αττικής

Διαβάστε ακόμα:

Γλυκό για δύο σε 5 αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που ξεχωρίζουν

8 βιβλιοκαφέ της Αθήνας -Καταφύγια για τα weekends στην πόλη

8 εστιατόρια με τζάκι στην Αθήνα – Ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα, πολύ καλό φαγητό