Καθώς το φως του καλοκαιριού λούζει την ελληνική ακτογραμμή, ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι ξεδιπλώνεται στα ξενοδοχεία του ομίλου της Mar-Bella Collection. Το φεστιβάλ «Greek Chefs Abroad» γιορτάζει φέτος την πέμπτη επέτειό του, ένα ορόσημο που σηματοδοτεί μισή δεκαετία γαστρονομικής αριστείας και πολιτιστικών γεφυρών.
Σε έναν κόσμο όπου τα σύνορα της γεύσης γίνονται όλο και πιο ρευστά, πέντε κορυφαίοι Έλληνες σεφ επιστρέφουν στην πατρίδα τους, κουβαλώντας μαζί τους τεχνικές και εμπνεύσεις από τέσσερις ηπείρους. Καθένας τους έχει διαγράψει τη δική του διεθνή πορεία, από τα εστιατόρια με αστέρια Michelin της Βόρειας Ευρώπης μέχρι τις βασιλικές κουζίνες του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η ελληνική γαστρονομική ταυτότητα δεν είναι στατική -είναι ένας ζωντανός διάλογος με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», εξηγεί ο Περικλής Γομπάκης, Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing της Mar-Bella Collection. «Οι σεφ αυτοί αποτελούν τους πολιτιστικούς πρεσβευτές της χώρας μας στο παγκόσμιο γαστρονομικό τοπίο».
Από την αρχαία παράδοση στη μοντέρνα αριστεία
Το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2025, παρουσιάζει μια μοναδική πρόκληση για τους συμμετέχοντες σεφ: να δημιουργήσουν μενού πέντε πιάτων που αντικατοπτρίζουν το προσωπικό τους ταξίδι και την εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας. Κάθε γαστρονομική βραδιά περιλαμβάνει ένα signature πιάτο του σεφ, μια επανερμηνεία παραδοσιακής ελληνικής συνταγής, ένα πιάτο που αξιοποιεί μοριακές ή fusion τεχνικές, ένα πιάτο εμπνευσμένο από την προσωπική διεθνή πορεία του δημιουργού, και τέλος, ένα πιάτο-όραμα για το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας. Αυτή η προσέγγιση είναι μια βαθιά κατάδυση στο πώς η ελληνική ταυτότητα μεταμορφώνεται και εμπλουτίζεται μέσω της διεθνούς αλληλεπίδρασης.
Οι πρωταγωνιστές: Γαστρονομικοί νομάδες με ελληνική ψυχή
Γιώργος Καταράς -28 Ιουνίου -Ένας μουσικός που μεταμορφώθηκε σε σεφ, ο Καταράς έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία από τις αίθουσες συναυλιών της Αθήνας στις κουζίνες του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin Geranium στην Κοπεγχάγη. Μετά την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας του δικού του εστιατορίου με αστέρι Michelin στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επαναπροσδιόρισε την προσέγγισή του στη γαστρονομία δημιουργώντας το CUE Amsterdam, ένα πρωτοποριακό listening bar που συνδυάζει τις δύο μεγάλες του αγάπες: τη μουσική και τη μαγειρική. «Υπάρχει μια μελωδία σε κάθε συνταγή», μας λέει. «Στην κουζίνα μου, οι βορειοευρωπαϊκές τεχνικές συναντούν τη μεσογειακή αμεσότητα, δημιουργώντας αρμονίες που αντηχούν πέρα από το πιάτο».
Giorgio Pintzas Monzani -12 Ιουλίου -Ως Ελληνοϊταλός σεφ και ερευνητής, ο Monzani αποτελεί τη ζωντανή γέφυρα μεταξύ δύο από τις σημαντικότερες γαστρονομικές παραδόσεις της Μεσογείου. Στο Μιλάνο, όπου διδάσκει στο καταξιωμένο Congusto Institute, έχει γίνει ο αγαπημένος των φοιτητών για την ικανότητά του να μετατρέπει απλά υλικά σε εκπληκτικά γαστρονομικά ταξίδια. «Ο ελληνικός τραχανάς και το ιταλικό risotto μπορεί να φαίνονται διαφορετικά, αλλά μιλούν την ίδια γλώσσα -τη γλώσσα των γεωργών, των οικογενειών, της γης», εξηγεί ο Monzani, του οποίου η παρουσία στο φετινό Pitti Taste 2025 στη Φλωρεντία προσέλκυσε διεθνή προσοχή.
Τάκης Παναγάκης -24 Ιουλίου -Έχοντας μαθητεύσει στο θρυλικό Etrusco της Κέρκυρας πριν μεταφέρει το ταλέντο του στην καρδιά της Ολλανδίας, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Παναγάκης έχει αναπτύξει μια φιλοσοφία που βασίζεται στην απόλυτη αγνότητα των υλικών. Στο εστιατόριό του Elea στη Χάγη, ο Παναγάκης έχει δημιουργήσει έναν μικρόκοσμο ελληνικής φιλοξενίας. «Η μαγειρική μου είναι η γέφυρα μεταξύ των αναμνήσεων της παιδικής μου ηλικίας και των τεχνικών που έμαθα στον κόσμο», μας σημειώνει. «Κάθε πιάτο είναι ένα κεφάλαιο της προσωπικής μου ιστορίας».
Αρσένιος Φουρκιώτης -29 Αυγούστου -Στο αντίθετο άκρο της Ευρώπης, ο Φουρκιώτης έχει μετατρέψει το Ελσίνκι σε απρόσμενο προπύργιο της ελληνικής κουζίνας. Το Le Greq, το δικό του bistrot στην καρδιά της φινλανδικής πρωτεύουσας, έχει καταφέρει να εισαγάγει τον μεσογειακό ήλιο στο σκανδιναβικό τοπίο. «Όταν το χιόνι πέφτει έξω από τα παράθυρά μας, δημιουργούμε καλοκαίρι μέσα στα πιάτα μας», λέει ο Φουρκιώτης, του οποίου η προσήλωση στην παρασκευή όλων των συστατικών εντός του εστιατορίου -από το ψωμί και το γιαούρτι μέχρι το παγωτό- έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά Φινλανδών λάτρεων της ελληνικής γαστρονομίας.
Νίκος Κουλούσιας -30 Αυγούστου -Ο Κουλούσιας, με καταγωγή από την Κοζάνη, έχει διαγράψει μια πορεία που θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο περιπετειώδους τηλεοπτικής σειράς. Από τη δημιουργία σχολής μαγειρικής στο Λίβανο μέχρι τη μαγειρική για βασιλικές οικογένειες -συμπεριλαμβανομένου του γάμου του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν και των εορτασμών για τα 70 χρόνια βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ- ο Κουλούσιας έχει μεταφέρει τους θησαυρούς της ελληνικής γης στα πιο απροσδόκητα μέρη. «Ο κρόκος και η τρούφα Κοζάνης δεν είναι απλά υλικά -είναι οι πρεσβευτές της πατρίδας μου, τονίζει ο βραβευμένος ως Καλύτερος Σεφ της Βόρειας Ελλάδας.
Γευστικές συμφωνίες: Ο ελληνικός αμπελώνας στο προσκήνιο
Καμία γαστρονομική εμπειρία δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς την κατάλληλη οινική συνοδεία. Κατανοώντας αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια, οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν επιμεληθεί μια εντυπωσιακή συλλογή από ελληνικά κρασιά που αναδεικνύουν την πλούσια ποικιλομορφία του ελληνικού αμπελώνα. Από τα εμβληματικά Κτήμα Γεροβασιλείου και Κτήμα Άλφα μέχρι τα πρωτοποριακά Oenops wines και τις εξαιρετικές ετικέτες της Aiolos wines, κάθε γουλιά προσφέρει μια συμπληρωματική διάσταση στη γαστρονομική εμπειρία, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του φεστιβάλ στην ολιστική προσέγγιση της ελληνικής γαστρονομίας.
Η ελληνική κουζίνα στο σταυροδρόμι του κόσμου
Καθώς το «Greek Chefs Abroad» εισέρχεται στην πέμπτη χρονιά του, γιορτάζει την επιτυχία των Ελλήνων σεφ στο εξωτερικό, και παράλληλα φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κουζίνα εξελίσσεται μέσω του διαλόγου με άλλες γαστρονομικές παραδόσεις. Όπως ακριβώς οι αρχαίοι Έλληνες ταξιδευτές μετέφεραν ιδέες και φιλοσοφίες σε όλη τη Μεσόγειο, έτσι και οι σύγχρονοι Έλληνες σεφ ταξιδεύουν τον κόσμο, απορροφώντας τεχνικές και εμπνεύσεις, πριν επιστρέψουν για να εμπλουτίσουν τη γαστρονομική κληρονομιά της πατρίδας τους.
Στον κόσμο του 2025, όπου οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των παραδόσεων γίνονται όλο και πιο θολές, το φεστιβάλ Greek Chefs Abroad προσφέρει μια πολύτιμη υπενθύμιση: η γαστρονομική ταυτότητα δεν είναι στατική αλλά διαρκώς εξελισσόμενη -ένας ζωντανός οργανισμός που τρέφεται από την καινοτομία, τη νοσταλγία και, πάνω απ’ όλα, την αγάπη για την αυθεντική γεύση.
Διαβάστε ακόμα:
Ο χάρτης των τοπικών γεύσεων της Μήλου
Τα καλύτερα εστιατόρια της Δυτικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης