Η Μεσορόπη είναι μαγεία. Κόκκινες κεραμοσκεπές πάνω σε κάτασπρα σπίτια. βρύσες, πλατάνια, πλακόστρωτα δρομάκια, η πλατεία με το πέτρινο πηγάδι, ρέματα, νερόμυλοι, γεφυράκια.

13

Ένα λαογραφικό μουσείο, αρχοντικά από το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα -κάποιο φέρει την επιγραφή «Αύγουστος 1883». Είναι τα ίχνη του παλιού πλούτου από το εμπόριο του καπνού που έφερε εδώ του περίφημους Ηπειρώτες μαστόρους για να φτιάξουν τα κτίσματα που κοσμούν το χωριό.

Βολτάροντας θα περάσετε από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής κτισμένη το 1890, το αγέρωχο πέτρινο δημοτικό σχολείο από το 1933, την παλαιοημερολογίτικη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από το 1935. Κοντά βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου από το 1886 με την εικόνα του, η οποία λέγεται πως πήγε και ήλθε τρεις φορές ώσπου να αποφασίσει να παραμείνει εδώ και όχι στο ξωκκλήσι που βρέθηκε αρχικά. Καθώς πέρασε από το χωριό ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για να να διδάξει, ο θρύλος λέει πως τα ίχνη από το πόδι και το μπαστούνι του βρίσκονται αποτυπωμένα πάνω σε πέτρα, έξω από το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη χάρη του, 2 -3 χλμ. από το χωριό. Απίστευτη θέα στο χωριό και στον κάμπο του Παγγαίου από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στα 560μ., απόκοσμο και άκρως γοητευτικό το λιμναίο Σπήλαιο με σταλακτίτες αν κατορθώσετε να φθάσετε στα 1176 μ.

Δεν γίνεται να φθάσετε εδώ και να μην περπατήσετε έστω και λίγα μέτρα στο διάσημο Μονοπάτι της Μεσορόπης που φθάνει μέχρι την κορυφή του Παγγαίου, το Μάτι, σε υψόμετρο 1956 μ.. Από τα πρώτα βήματα θα νιώσετε πως βρισκόσαστε στη χώρα των ξωτικών. Θα σας κατακτήσουν οι καστανιές και τα πλατάνια, τα ρέματα, οι διαδοχικοι μικροί καταρράκτες αλλά και ο «καταρράκτης της Μεσορόπης» ύψους 7 μ., τα τοξωτά γεφυράκια, ο γούρνες με κρυστάλλινο νερό, τα κιόσκια και τα παγκάκια για ξεκούραση.
Πάντως, αν κάποτε η Μεσορόπη είχε κοιτάσματα χρυσού και αργότερα τον πολύτιμο καπνό, τώρα, φαίνεται πως η γαστρονομία γίνεται σιγά σιγά η νέα πηγή της ευημερίας της.

Γκουρμέ στα πλατάνια

Μια πολύ όμορφη και πολύ παλιά, πέτρινη παραδοσιακή οικία του χωριού, είναι η έδρα του βραβευμένου εστιατορίου «Κλαδί ελιάς» αλλά και του καλαίσθητου ξενώνα “Culinary Boutique Hotel Kladi Elias”. Ψυχή αυτής της εκλεπτυσμένης δομής, είναι ο chef -patron Βύρωνας Μπαρμπασακάλης. Πολυταξιδεμένος με μεγάλη διαδρομή στη γαλλική κουζίνα, αποφάσισε εδώ και 18 χρόνια να εγκατασταθεί μόνιμα στην Μεσορόπη. Το μενού αλλάζει ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά και την έμπνευση και αγαπάει τη Μεσόγειο, τις εκσυγχρονισμένες ελληνικές γεύσεις και τα κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας που είναι και η βάση της δουλειάς του.
Πιάτα που δεν χάνουν ποτέ τη θέση τους στο μενού, το filet au poivre vert (φιλέτο με σάλτσα με πράσινο πιπέρι), το τουρνεντό καραβίδας με σος αρμονικέν, το ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο limousin, το πλιγούρι με πέστο ντομάτας και στραγγιστό γιαούρτι, κλπ
Για κρεοφαγία επιπέδου ζητήστε κρεατικά ωρίμανσης καθώς το εστιατόριο διαθέτει ψυγείο dry aging ενώ μπορείτε να επιλέξετε το κρασί σας από μια αξιόλογη κάβα με ελληνικές, κυρίως τοπικές ετικέτες. Τέλος, σημειώστε και τη μίνι συλλογή από πούρα.

Ο ξενώνας περιλαμβάνει τέσσερις ευρύχωρες σουϊτες με μίνιμαλ διακόσμηση και απόλυτο πλεονέκτημα τα κελαϊδίσματα των πουλιών και το καδράρισμα του πράσινου από τα παράθυρα. Για να επισκεφθείτε το εστιατόριο χρειάζεται να κλείσετε ραντεβού αφού το fan club του σεφ ξεκινάει από Θεσσαλονίκη και διατρέχει όλη την ανατολική Μακεδονία φθάνοντας μέχρι τα κοντινά Βαλκάνια χωρίς να λείπουν παρουσίες και από τη νότια Ελλάδα (25920-93293, www.kladielias.gr)

Η έκπληξη για τον επισκέπτη πάντως, έρχεται από την αντίστιξη της κοσμοπολίτικης αύρας του χώρου με το στιβαρό ταχίνι που παράγει ο Φλώρος Φλώρου, τρία βήματα παραδίπλα.

Το καλύτερο ταχίνι του κόσμου

Πριν από το προϊόν, ο παραγωγός. Ο κ. Φλώρος Φλώρου είναι πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος. Εκτός από παραγωγός ταχινιού και χαλβά, είναι μελισσοκόμος, είναι εκπαιδευτικός (διδάσκει μαθηματικά) και πριν από 5 χρόνια πήρε και πτυχίο Θεολογίας. Μαζί με τη γυναίκα του Δέσποινα που ασχολείται με τα διοικητικά της επιχείρησης, κρατούν ενωμένη τη μεγάλη τους οικογένεια με τα 10 παιδιά και τα τρία εγγόνια τους.

Το χειροποίητο βιολογικό ταχίνι ολικής αλέσεως που παράγει, είναι οικογενειακή υπόθεση για περισσότερα από 100 χρόνια. Αρωματικό, με αδρή υφή, και όλη τη γήινη ξηροκαρπάτη γεύση του σουσαμιού από το οποίο προέρχεται, είναι ένα πραγματικό ντελικατέσεν. Ο παραγωγός αλέθει το σουσάμι του σε νερόμυλους. Τον πρώτο νερόμυλο τον αγόρασε ο προπάππους του το 1880 από έναν Τούρκο για 40 λίρες και σήμερα ο ίδιος έχει τέσσερις νερόμυλους και έναν πετρόμυλο που λειτουργεί με ηλεκτρισμό. Το όνειρό του είναι να αποκτήσει συνολικά 10 μύλους, ένα για κάθε παιδί του και να συνεχίσει να παράγει αυτό το καταπληκτικό προϊόν με τον παλιό τρόπο που διαθέτει σοβαρά ποιοτικά πλεονεκτήματα: το σουσάμι ψήνεται σε ξυλόφουρνο ώστε να να αφαιρεθεί η υγρασία και αποκτήσει άρωμα από τα ξύλα, ενώ κατά τη σύνθλιψη του σουσαμιού ανάμεσα στις μεγάλες πέτρες του πετρόμυλου δεν παράγεται μεγάλη θερμότητα που θα υποβάθμιζε το άρωμα, τη γεύση και γενικά την ποιότητα του προϊόντος.

Εκτός από το ταχίνι ολικής αλέσεως, ο κ. Φλώρου παράγει παραδοσιακό χαλβά Παγγαίου από αποφλοιωμένο σουσάμι με μόνο 5% ζάχαρη, χαλβά από σουσάμι ολικής αλέσεως αλλά και πολύ καλό δασόμελο και ανθόμελο. Τα προϊόντα προσφέρονται για δοκιμή και αγορά. (facebook, τηλ. 25920 93562, 6972543276).

Ψησταριά με άποψη

Μέσα σε καστανιές, καρυδιές, πλατάνια, πεύκα, στην περιοχή Καστανιές που δίνει και το όνομα στην ταβέρνα -ψησταριά «Καστανιές» του Γιώργου Ξουλόγη (25920 93687, 6978003189) θα απολαύσετε ντόπια ή μακεδονίτικα κρεατικά της ώρας· για παράδειγμα μπριζόλα μοσχαρίσια, rib eye αλλά και αρνάκι και κότσι στο φούρνο (την Κυριακή) και τοπικές ρετσέτες, ας πούμε κοκκινιστά σαλιγκάρια με χόρτα και αρωματικά βότανα ή «πρασούδια» (πράσα στο τηγάνι με ταραμά) -αυτά κατόπιν παραγγελίας. Σημαντικό πλεονέκτημα: θα σας φέρουν τη μοσχαρίσια μπριζόλα σας ψημένη όπως τη θέλετε (λίγο, πολύ, rare, κλπ).

Τζάκι το χειμώνα, δροσιά το καλοκαίρι, μεγάλος παιδότοπος που θα εκτιμήσετε όσοι έχετε παιδάκια. Αν πάτε καθημερινή, το σέρβις θα είναι πιο αποτελεσματικό.

Ευχαριστώ πολύ τον food & travel blogger κ. Στάθη Χαρπαντίδη από την Καβάλα (newharpas.blogspot.com) για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών που ντύνουν το ρεπορτάζ.