Το ταξίδι από την Αθήνα κρατά λίγες ώρες αλλά η στιγμή που το βλέμμα σου πέφτει στο γαλάζιο της θάλασσας του Ιονίου, κοντά στον κόλπο του Ναβαρίνο, κάτι αλλάζει μέσα σου. Είναι εκείνη η μαγική στιγμή όπου η αστική φασαρία αφήνει τη θέση της σε μια βαθιά αίσθηση γαλήνης. Φθάνοντας στην Costa Navarino το μεσημέρι, με τον ήλιο να χαϊδεύει το τοπίο, αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκομαι σε έναν τόπο που επαναπροσδιορίζει την έννοια του luxury resort.

19

Η τέχνη της φιλοξενίας

Η υποδοχή στο The Romanos είναι αυτό που θα περίμενες από ένα ξενοδοχείο που φιγουράρει στις κορυφαίες λίστες του κόσμου -αλλά με κάτι παραπάνω. Υπάρχει μια ειλικρινής ζεστασιά που ξεπερνά τα στεγανά της επαγγελματικής ευγένειας. Το δωμάτιο που με περιμένει είναι μία όαση κομψότητας, όπου κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει την απόλυτη αίσθηση ευεξίας.

Από το παράθυρο, το πράσινο των γηπέδων γκολφ εκτείνεται μέχρι τον ορίζοντα, δημιουργώντας έναν καμβά που αλλάζει χρώματα με το φως της ημέρας. Αυτός είναι ένας χώρος που καταλαμβάνει χιλιάδες στρέμματα, όμως η αρχιτεκτονική φιλοσοφία του σεβάστηκε το φυσικό περιβάλλον – μόνο ένα μικρό κομμάτι έχει δομηθεί, αφήνοντας τους αιωνόβιους ελαιώνες να κυριαρχούν στο τοπίο.

Γαστρονομικές ανακαλύψεις

Η Costa Navarino είναι ένα γαστρονομικό hub. Στο εστιατόριο Parelia συναντώ τον Νίκο Μπίλλη, τον νέο Executive Chef του W Costa Navarino, έναν άνθρωπο που έχει περάσει από τις πιο αναγνωρισμένες κουζίνες του κόσμου αλλά επέλεξε να επιστρέψει στην ουσία.

Η φιλοσοφία του είναι απλή στα λόγια, σύνθετη στην εφαρμογή: η πρώτη ύλη είναι το παν. Καθώς τοποθετεί στο τραπέζι μας άγρια σπαράγγια με καβουρδισμένα αμύγδαλα και άνθη άγριου σκόρδου, εξηγεί πώς ο ρόλος του μάγειρα είναι να υπηρετεί το προϊόν, όχι να το υπερκεράσει. Η ντοματοσαλάτα με την ιδιαίτερη «χοντροκατσαρή» ντομάτα της Μεσσηνίας, οι κόκκινες γαρίδες της Μάνης που ψήνονται σε θαλασσινό αλάτι, τα λαλάγγια με άγριο μάραθο: κάθε πιάτο αφηγείται την ιστορία του τόπου.

Ένα σύμπαν γεύσεων

Η γαστρονομική περιπλάνηση συνεχίζεται στο 1827. Η μους φέτας «Μπουγιουρντί» με πικάντικες πιπεριές και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνοδεύεται από τραγανά κομμάτια ψωμιού που προσκαλούν στο «βούτημα». Τα tacos κοτόπουλου με γλυκό καλαμπόκι και κρεμώδη μαγιονέζα, μαζί με τα εκλεκτά sliders με μοσχαρίσια μπιφτέκια και παλαιωμένη γραβιέρα, δημιουργούν ένα μωσαϊκό γεύσεων που συνομιλεί με τη διεθνή κουζίνα χωρίς να χάνει την ελληνική του ταυτότητα.

Το Piqantro αποκαλύπτει μια άλλη όψη του γαστρονομικού χάρτη της Costa Navarino. Από τη βεράντα του, με θέα στο εντυπωσιακό γήπεδο γκολφ, δοκιμάζω πικάντικες πιπεριές Padron που συνυπάρχουν αρμονικά με Jamon Iberico και chorizo picante. Η σούπα αγκινάρων Μικρομάνης -μια ιδιαίτερη ποικιλία που έχει κερδίσει την προτίμηση του σεφ Μπίλλη- είναι μια απόδειξη του πώς τα τοπικά προϊόντα μπορούν να αναδειχθούν μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Η αυθεντική paella θαλασσινών και οι εκλεκτές ισπανικές κοπές κρέατος, καταδεικνύουν την ευρύτητα του γαστρονομικού οράματος.

Η μεγάλη έκπληξη: Parafrasi by CTC

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης, με το Parafrasi by CTC, έχει εγκατασταθεί στο Navarino Dunes, μέσα σε μια ρομαντική πλατεία που μοιάζει βγαλμένη από παραδοσιακό ελληνικό χωριό, δίπλα στην εκκλησία.

Το όραμα του Τσιοτίνη είναι τριπλό: η Souvlakerie προσφέρει premium σουβλάκι με υλικά εξαιρετικής ποιότητας, το Kafenio προσκαλεί για καφέ και παραδοσιακούς μεζέδες, ενώ το Parafrasi αποτελεί το στέμμα της γαστρονομικής του έκφρασης.

«Παράφραση σημαίνει να εκφράζεις την ίδια ιδέα με διαφορετικό τρόπο», εξηγεί το concept του εστιατορίου. Και πράγματι, ο Τσιοτίνης παίρνει το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι που όλοι γνωρίζουμε και το μετατρέπει σε κάτι εντελώς νέο, διατηρώντας όμως την ψυχή του. Τα γεμιστά μεταμορφώνονται σε Greek style nigiri με φρέσκο τόνο και σούσι ρύζι μαριναρισμένο με σταφίδες, κουκουνάρι και μαρμελάδα ντομάτας. Η σπανακόπιτα αποκτά νέα μορφή που μόνο στην όψη θυμίζει την κλασική πίτα.

Το αγαπημένο χταπόδι με φάβα γίνεται taco, κλεισμένο σε pancakes από φάβα με κουμ κουάτ και καπνιστό χέλι. Οι λαχανοντολμάδες γεμίζουν με κουνέλι και μπαίνουν σε μπάνιο αυγολέμονου από μάραθο. Κάθε πιάτο είναι μια έξυπνη «παράφραση» που διατηρεί τη νοσταλγία αλλά μιλάει σύγχρονη γλώσσα.

Η Costa Navarino όμως, δεν είναι μόνο για τους λάτρεις της καλής κουζίνας. Είναι ένας πολυδιάστατος κόσμος που απευθύνεται σε κάθε είδους ενδιαφέρον. Τα τέσσερα γήπεδα γκολφ 18 οπών προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους φίλους του αθλήματος, ενώ τα υπερσύγχρονα κορτς τένις, padel και pickleball ικανοποιούν τους πιο δραστήριους επισκέπτες.

Το Sports & Entertainment Center και η πληθώρα των δραστηριοτήτων -από φιλοσοφικούς περιπάτους και βραδιές αστρονομίας μέχρι γευσιγνωσίες ελαιολάδου και μαθήματα παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας με τοπικές γυναίκες -δημιουργούν ένα πρόγραμμα που μπορεί να γεμίσει όσες μέρες κι αν έχεις στη διάθεσή σου.

Η φιλοσοφία της βιωσιμότητας

Αυτό που κάνει την Costa Navarino να ξεχωρίζει είναι και η συνειδητή επιλογή να σεβαστεί το περιβάλλον. Από τα 10.000 στρέμματα που καταλαμβάνει, μόνο ένα μικρό μέρος έχει αξιοποιηθεί για κατασκευές, αφήνοντας τους αιωνόβιους ελαιώνες να πλαισιώνουν κάθε γωνιά. Αυτή η φιλοσοφία φαίνεται και στην κουζίνα, όπου οι σεφ συνεργάζονται στενά με τοπικούς παραγωγούς, προωθώντας την αυθεντική γεύση της Μεσσηνίας.

Φεύγοντας από την Costa Navarino, κουβαλά την αίσθηση ότι βίωσα κάτι σπάνιο: έναν προορισμό που καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα παγκόσμιος και τοπικός, πολυτελής και αυθεντικός, σύγχρονος και παραδοσιακός. Είναι η απόδειξη ότι η αληθινή φιλοξενία δεν έχει να κάνει μόνο με την πολυτέλεια των υπηρεσιών, αλλά με την ικανότητα να κάνεις τον άλλο να νιώσει ότι βρίσκεται σε ένα μέρος που αξίζει να θυμάται για μια ζωή.

Διαβάστε ακόμα:

Αποστολή του Travel.gr στη Μεσσηνία: Oι ταξιδιωτικές αρετές της Κορώνης

Αποστολή στη Μεσσηνία: Μία ξεχωριστή εμπειρία στον ελαιώνα της Χριστίνας Στριμπάκου στα Φιλιατρά

Αποστολή στη Μεσσηνία- Βοϊδοκοιλιά, Γλώσσα, Χρυσή Ακτή: Βουτιά σε 3 παραδεισένιες παραλίες