Βαρνάβας, Καπανδρίτι, Μαραθώνας, Καλέντζι. Πόσα χωράνε σε μια ημερήσια εξόρμηση, με γαστρονομική και οινική αύρα; Πολλά, λίγα ή και όλα όσα σας προτείνουμε.

9

Βαρνάβας

Εκτός από τους ντόπιους, λίγοι ξέρουν πως στο χωριό Βαρνάβας βρίσκεται μια υπέροχη ρεματιά με ρυάκια, βάθρες, πυκνή βλάστηση, μονοπάτια και κελαϊδίσματα πουλιών. Ίσως θα σας άρεσε να περάσετε λίγη ώρα εκεί πριν επισκεφθείτε το καταπληκτικό «Μουσείο Άρτου» που στεγάζεται σε ένα όμορφο παραδοσιακό αρχοντικό.
Το μουσείο ιδρύθηκε το 2005 και περιλαμβάνει 3.000 διαφορετικά είδη «κεντημένα» ψωμιά από την Ελλάδα και 40 άλλες χώρες -είναι η μεγαλύτερη συλλογή κεντημένου και θρησκευτικού ψωμιού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η τεράστια σημασία που έχει το ψωμί για τον άνθρωπο, καταγράφεται στο χρόνο και στην επιμέλεια που επενδύονται στο στόλισμα των ψωμιών ανάλογα με την περίσταση (θρησκευτικές γιορτές, γάμος, αρραβώνες, βάφτιση), την περιοχή και την ιστορική περίοδο. (Ανδρούτσου 7, 22950 97870, 6936891193, 6937822962).
Στην ίδια διεύθυνση θα βρείτε και το πολύ όμορφο «Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο».

Στεγάζεται σε μια γραφική αγροτική κατοικία του 1800 με το πατητήρι της, τον ξυλόφουρνο, αίθουσα αργαλειού και μεγάλη παραδοσιακή αυλή. Οι αναπαραστάσεις κάθε είδους δραστηριότητας που σχετίζονται με το σπίτι, είναι πολύ κατατοπιστικές και εντυπωσιακές.

Καπανδρίτι

Πηγαίνετε στο Καπανδρίτι για τις χασαποταβέρνες του. Ορθόν και πρέπον. Υπάρχει όμως άλλο ένα συναρπαστικό σημείο κυρίως για τους οινόφιλους: ο πολυχώρος «Οινότρια Γη Domain Costa Lazaridi» και το πολύ εντυπωσιακό Μουσείο Οίνου που φιλοξενεί. Όπως περιγράφει στο σάιτ του ο σπουδαίος Δραμινός οινοποιός Κώστας Λαζαρίδης, την ιδέα την πήρε από τον Οίνωτρο. Σύμφωνα με τη Μυθολογία, ήταν ο πρώτος Έλληνας που μετανάστευσε από την πατρίδα του και ίδρυσε αποικία στην περιοχή του κόλπου του Τάραντα, στη νότια Ιταλία όπου παρήγαγε κρασί. Το ίδιο έκανε κι αυτός. Ξεκίνησε από τη Δράμα, δημιούργησε την δική του «Οινότρια Γη» στο Καπανδρίτι και έφτιαξε κρασί στην Αττική.

Το κτήμα «Οινότρια Γη» απλώνεται σε περίπου 10 στρέμματα και περιλαμβάνει ένα μικρό σύγχρονο οινοποιείο, χώρους για κοινωνικές εκδηλώσεις, υπόγειες κάβες για την παλαίωση των περίφημων κρασιών Λαζαρίδη και φυσικά αίθουσα γευσιγνωσίας. Μοναδική εμπειρία πάντως είναι η ξενάγηση στο «Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη» που περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή αμπελοοινικών εργαλείων. Tα εκθέματα από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα -στροφιλιές, βαρέλια, αποστακτήρες σε μικρογραφία, μοντέρνα ανοιχτήρια- τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, οι φωτογραφίες, οι χάρτες, τα σχεδιαγράμματα σε μυούν στην αρχέγονη εμπειρία της οινοποίησης και προσφέρουν ένα πανόραμα πληροφοριών, ξεκινώντας από τη ρώγα στο αμπέλι και φθάνοντας στην παραγωγή του κρασιού, των αποσταγμάτων και του βαλσαμικού ξυδιού. Με ραντεβού (2ο χλμ Καπανδριτίου – Καλάμου, 22950 52 213, 22950 52 214)

Μαραθώνας, Λίμνη Μαραθώνα

Στην περιοχή του Μαραθώνα συνυπάρχει η αρχαία δόξα με μια από τις καλύτερες σύγχρονες οικοτεχνίες παραγωγής χαλβά και με μια από τις πιο διάσημες κρεατοταβέρνες της Αττικής. Ο Τύμβος του Μαραθώνα, δηλαδή ο χωμάτινος «Σορός» ύψους 9 μ. και διαμέτρου 50 μ., είναι ο τάφος των 192 Αθηναίων Μαραθωνομάχων που έπεσαν στη περίφημη μάχη του Μαραθώνα κατά των Περσών το 490 π.χ. Τους έθαψαν εκεί ακριβώς που έδωσαν τη ζωή τους. Μεγάλη τιμή. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (22940 55155) στην Αίθουσα Τροπαίου, εκτίθενται τα ευρήματα από την ανασκαφή του τύμβου των Αθηναίων πεσόντων Μαραθωνομάχων και από τον λεγόμενο τύμβο των Πλαταιέων, αλλά και ευρήματα που καλύπτουν ιστορία από τη Νεολιθική εποχή, το 5.000 π.χ, μέχρι και τους καιρούς του Ηρώδη του Αττικού το 200 μ.χ. Φοβερά τα υπερφυσικού μεγέθους αγάλματα σε αιγυπτιακό ύφος που μιμούνται τα αγάλματα στο ιερό του Σαράπιδος στο Δέλτα του Νείλου.

Από τους αρχαίους θεούς της Αιγύπτου, τους σύγχρονους θεούς του χαλβά. Η οικοτεχνία «Χαλβάς Μαραθώνος – Αφοί Χατζηγαβριήλ Ο.Ε» είναι μια αποκάλυψη. Η επιχείρηση ξεκίνησε μόλις το 2013 από τα αδέλφια Τάσο και Ευθύμιο Χατζηγαβριήλ. Βεβαίως, φέρουν τα μυστικά του χαλβά καταγεγραμμένα στο DNA τους αφού τη συνταγή την έφερε ο πρόσφυγας παππούς τους από τη Μάκρη της Μ. Ασίας. Σήμερα παρασκευάζουν χειροποίητο χαλβά σε περισσότερες από 20 γεύσεις: με μαστίχα, με cranberry και σοκολάτα, με πορτοκάλι, με κουμ κουάτ, με πικρή σοκολάτα, κλπ. Mπορείτε να δοκιμάσετε και βεβαίως να αγοράσετε (Λ. Μαραθώνος 164, Ν. Μάκρη, 2294 090273).

Τι μένει για το τέλος της ημέρας; Το φαγητό. Πού; Στη διάσημη κρεατοταβέρνα «Argentina» στο Καλέντζι του Μαραθώνα. Έχει βεβαίως και ελληνικά ορεκτικά και μεζέδες αλλά εδώ θα έρθετε για τις γιγαντιαίες μοσχαρίσιες μπριζόλες που λιώνουν στο στόμα και για τα φοβερά spare ribs. Απλό το σκηνικό με κλασικά ξύλινα τραπέζια και πολύ όμορφη πλακόστρωτη αυλή με δέντρα. Χρειάζεται οπωσδήποτε κράτηση ιδιαιτέρως το Π-Σ-Κ. Αν μπορείτε να υπολογίσετε το χρόνο άφιξής σας παραγγείλετε το κρέας σας έχοντας υπόψη ότι το ψήσιμο χρειάζεται γύρω στα 40 -50 λεπτά για να γίνει. Θα το βρείτε έτοιμο και ζουμερό. (Μπιτάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνα,
22940 66476)