Η εμπειρία των ταξιδιών είναι πολυδιάστατη και αφορά τις αισθήσεις αλλά και τα συναισθήματα. Είναι συναρπαστικά τα ταξίδια σε νέους προορισμούς που μάς επιτρέπουν να εξερευνήσουμε καινούργιους τόπους αλλά είναι υπέροχα και εκείνα που μάς επιστρέφουν σε παλαιότερες μοναδικές στιγμές.

11

Σε αυτά τα τελευταία, μερικές από τις πιο δυνατές αναμνήσεις μας είναι αυτές που ανακαλούνται με το άρωμα και τη νοστιμιά μιας αγαπημένης γεύσης.

Το ταξίδι με όχημα τη γεύση είναι ικανό να μάς ξυπνήσει συναισθήματα θαλπωρής, ασφάλειας και οικειότητας γιατί μάς γυρίζει σε σημαντικές στιγμές μοιρασιάς και φροντίδας. Αρκεί να θυμηθούμε τα εμβληματικά πιάτα της χώρας μας που κάθε φορά που τα γευόμαστε μάς θυμίζουν Κυριακάτικα τραπέζια, εκδρομές, γιορτές και γλέντια. Μικρά γευστικά αριστουργήματα που συνδυάζουν τα προϊόντα του τόπου μας με τις τεχνικές αιώνων κι έχουν πάντα μια θέση στην καρδιά και το τραπέζι μας.

Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη γαστρονομική μας παράδοση είναι οπωσδήποτε οι πίτες. Από την ώρα που ψήνονται και τα αρώματα πλημμυρίζουν τον χώρο, αρχίζει ο ενθουσιασμός. Το ελαφρύ κριτσάνισμα των τραγανών φύλλων την ώρα που κόβονται με το μαχαίρι δημιουργούν μιαν ιδιότυπη οικιακή μελωδία. Κάθε δαγκωματιά μιας παραδοσιακής πίτας μάς βάζει στη μηχανή του χρόνου. Θυμόμαστε την τυρόπιτα που τρώγαμε στη σχολική εκδρομή, την επίσκεψη στη γιαγιά που μάς φίλευε χορτόπιτες και πρασόπιτες, τα απογεύματα που μαζί με τον καφέ απολαμβάναμε ένα αφράτο κομμάτι ρόδινης πίτας.

Η πίτα, σε εκατοντάδες παραλλαγές, ήταν ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Έτρεφε αυτόν που πήγαινε στο χωράφι, γινόταν πεσκέσι για κάποιον που ήταν μακριά, κερνούσε κάθε ξαφνικό επισκέπτη. Δεν είναι τυχαίο που οι παραδοσιακές πίτες έγιναν η βάση της καθημερινής διατροφής. Για αυτό και η τεχνική στο άνοιγμα του φύλλου ήταν βασική γνώση που μεταφερόταν από τη μάνα στην κόρη.

Χορευτή Κοτόπιτα με Γραβιέρα και Πιπεριές

Η Χρυσή Ζύμη εκτιμώντας αυτό το σημαντικό κομμάτι από το γευστικό κεφάλαιο της χώρας φρόντισε να το εξελίξει με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Η βαθιά γνώση και αγάπη για το ζυμάρι -και ό,τι φτιάχνεται από αυτό- προσφέρει τη βάση για επιτυχημένες νόστιμες, σπιτικές δημιουργίες σε μεγάλη ποικιλία.
Με αυτή τη φιλοσοφία δημιούργησε τη Χορευτή, μια πίτα που αγαπήθηκε χάρη στο μοναδικό «χορευτό» φύλλο της που φτιάχνεται με αλεύρι σταριού πρώτης ποιότητας και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το φύλλο στρώνεται με μια ιδιαίτερη τεχνική που κάνει την πίτα αφράτη και ζουμερή ενώ στη λαχταριστή γέμιση μπαίνουν τα πιο εκλεκτά υλικά της ελληνικής διατροφής.

Χορευτή Πίτα με Φέτα, Καπνιστό Τυρί Μετσόβου & Γραβιέρα Κρήτης

Οι τραγανές της δίπλες αγκαλιάζουν απαλά τις γεμίσεις και το αποτέλεσμα είναι 4 διαφορετικές γευστικές επιλογές: Χορευτή Πίτα με φέτα, καπνιστό τυρί Μετσόβου και γραβιέρα Κρήτης, Χορευτή Κοτόπιτα με γραβιέρα και πιπεριές, Χορευτή Πίτα με σπανάκι, μυζήθρα, πράσο και φέτα, Χορευτή Κασερόπιτα με λαδοτύρι Μυτιλήνης, γραβιέρα Κρήτης και κασέρι Ελασσόνας. Τα μοναδικά αυτά τυριά που είναι το κύριο συστατικό κάθε μιας πίτας κλείνουν μέσα τους τα αρώματα και την πλούσια μεστή γεύση κάθε περιοχής.

Χορευτή Πίτα με Σπανάκι, Μυζήθρα, Πράσο και Φέτα

Κανένας όμως δεν μπορεί να αντισταθεί και στη Σπιτική Κασερόπιτα με κασέρι και κεφαλογραβιέρα Ηπείρου αλλά και στις υπόλοιπες Σπιτικές με λαχταριστούς συνδυασμούς. Η νοστιμιά τους κρύβεται στα τετράγωνα κομμάτια τους με τη χορταστική γέμιση και η κάθε μπουκιά πλημμυρίζει τον ουρανίσκο μας με απόλαυση.

Χορευτή Κασερόπιτα με Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Γραβιέρα Κρήτης και Κασέρι Ελασσόνας

Όσο για τη Μπουγάτσα, την πιο ξακουστή πίτα της Θεσσαλονίκης που αγαπήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, έρχεται στο τραπέζι μας από τη Χρυσή Ζύμη με τρεις υπέροχες διαφορετικές γεμίσεις. Αυθεντικά φύλλα μπουγάτσας και όλη η παράδοση πολλών ετών συνδυάζονται μοναδικά με αλμυρά και γλυκά υλικά για να προσφέρουν μια ασύγκριτη γευστική εμπειρία με άρωμα Θεσσαλονίκης που πλημμυρίζει ολόκληρο το σπίτι.

Μπουγάτσα με Κρέμα
Μπουγάτσα με Πραλίνα
Μπουγάτσα με Φέτα και Μυζήθρα

Πλούσια γέμιση σε τρεις λαχταριστές γεύσεις: Κρέμα από σιμιγδάλι και άρωμα βανίλιας, Πραλίνα φουντουκιού, Φέτα και μυζήθρα. Ασύγκριτη νοστιμιά σε τρεις εκδοχές.

Χορευτή από την Χρυσή Ζύμη
×
play button
PLAY FULL VIDEO

Οι πίτες εξελίσσονται σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες κάθε εποχής. Αυτό το γνωρίζει καλά η Χρυσή Ζύμη και το αποδεικνύει με κάθε δημιούργημά της που καθώς ψήνεται στον φούρνο στέλνει συννεφάκια νοστιμιάς σε όλο το σπίτι καλώντας μας σε γευστικά ταξίδια ελληνικής παράδοσης.