Πριν λίγες μέρες, βρέθηκα στη Λισαβόνα για τη συνεδρίαση της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και εκεί μια βόλτα στο περίφημο Time Out Market της πόλης -την υπέροχη σκεπαστή αγορά με τις μυρωδιές και τις γεύσεις απ’ όλη την Πορτογαλία — με έκανε να σκεφτώ τη δική μας Άρτα.

25

Όχι γενικά κι αφηρημένα. Συγκεκριμένα: τα Ψαροπλιά. Την παλιά ψαραγορά στο κέντρο της πόλης. Έναν χώρο με χαρακτήρα, ιστορία και μνήμη, που ανακαινίστηκε από τον Δήμο. Το ερώτημα όμως παραμένει: τι μέλλον θέλουμε για τα Ψαροπλιά;
Αντί να γίνουν άλλη μία σειρά από αδιάφορες καφετέριες, γιατί να μη γίνουν κάτι πολύ καλύτερο; Γιατί να μη μετατραπούν σε έναν ανοιχτό, μοντέρνο γαστρονομικό κόμβο -σε μια «Αγορά Γεύσεων» της Άρτας και της Ηπείρου;

Ένα food market στην καρδιά της Άρτας

Φανταστείτε έναν χώρο που αναδεικνύει αυθεντικές γεύσεις, αρώματα και προϊόντα από κάθε γωνιά του νομού:

• Τα καπνιστά χέλια, τις γαρίδες και το χαβιάρι από τον Αμβρακικό

• Τα τυριά, τα κρέατα, τα κάστανα και τα φρούτα από τα Τζουμέρκα

• Το τσάι του βουνού, τα λικέρ και τα βότανα από την Κοιλάδα του Αχελώου

• Τα γλυκά του κουταλιού, τα παραδοσιακά ζυμαρικά, το ελαιόλαδο, το τσίπουρο και το μέλι από την ευρύτερη αγροτική Άρτα

Ένας χώρος που δεν θα προσφέρει απλώς έναν καφέ, αλλά μια εμπειρία που θα σε κάνει να γνωρίζεις τον τόπο μέσα από το τραπέζι του.

Μαζί με τα μνημεία -όχι χώρια από αυτά

Τα Ψαροπλιά βρίσκονται λίγα μόλις λεπτά από το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, τη βυζαντινή Παναγία την Παρηγορήτισσα, τις εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, της Παναγίας της Βλαχέρνας, του Αγίου Βασιλείου. Και δίπλα ακριβώς, το μικρό αρχαίο θέατρο.

Αυτή η πυκνότητα ιστορίας, πολιτισμού και γεύσης είναι μοναδική. Και προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία: να ενώσουμε την Άρτα του χθες με την Άρτα του αύριο. Με έναν σύγχρονο, καλαίσθητο χώρο που σέβεται το παρελθόν και ζωντανεύει το παρόν.

Όπως το κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Ό,τι είναι για τη Λισαβόνα το Time Out Market, για τη Μαδρίτη η Mercado de San Miguel, για τις Βρυξέλλες οι Halles Saint-Géry, μπορούν να είναι τα Ψαροπλιά για την Άρτα και την Ήπειρο. Ένας ανοιχτός, ζωντανός χώρος συνάντησης παραγωγών, μαγείρων, δημιουργών και επισκεπτών. Ένα σύγχρονο σημείο εξωστρέφειας και βιώσιμης ανάπτυξης, όπου ο πολιτισμός περνά μέσα από τη φιλοξενία, το φαγητό και τη γνησιότητα.

Και τι θα κερδίσουμε;

Πάρα πολλά – και όλα με αντίκρισμα στην τοπική κοινωνία:

• Οικονομική ανάσα για τους μικρούς παραγωγούς και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις

• Θέσεις εργασίας σε νέους τομείς – από τη γαστρονομία και την εστίαση μέχρι τον πολιτιστικό τουρισμό

• Προβολή της Άρτας και της Ηπείρου ως προορισμού όλο τον χρόνο, όχι μόνο θερινού ή Πασχαλινού

• Επανασύνδεση των πολιτών με την ταυτότητα του τόπου τους, με τρόφιμα και γεύσεις που λένε ιστορίες

Όχι άλλη μια καφετέρια

Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να «σβήσουμε» αυτή τη μοναδική ευκαιρία με επιλογές χωρίς χαρακτήρα. Όχι άλλη μια καφετέρια χωρίς ταυτότητα. Όχι άλλη μια χρήση που απλώς γεμίζει τετραγωνικά. Τα Ψαροπλιά μπορούν και πρέπει να είναι κάτι παραπάνω. Η Βιτρίνα της Άρτας, η Πύλη γαστρονομικής γνωριμίας με την Ήπειρο.

Είναι ρεαλιστικό; Ναι.

Υπάρχουν Ευρωπαϊκά εργαλεία (LEADER, Περιφερειακά Ταμεία, προγράμματα για γαστρονομικό τουρισμό και βιώσιμη αστική ανάπτυξη). Υπάρχουν παραδείγματα επιτυχίας. Υπάρχουν άνθρωποι με όραμα και μεράκι. Και το σημαντικότερο: υπάρχει η ίδια η Άρτα, με τον πολιτισμό της, τα προϊόντα της, τις γεύσεις και τις μνήμες της.
Ας ενώσουμε, λοιπόν, την Πόλη της Άρτας με τον Αμβρακικό, τα Τζουμέρκα, τον Άραχθο, την Κοιλάδα του Αχελώου αλλά και ολόκληρη την Ήπειρο στο ίδιο τραπέζι.
Ας κάνουμε τα Ψαροπλιά ένα ζωντανό σημείο συνάντησης πολιτισμού, γεύσης και τοπικής δημιουργίας.
Γιατί αυτό το όραμα δεν είναι πολυτέλεια -είναι ευκαιρία. Και η Άρτα αξίζει να την αδράξει.

O Αντώνης Κοσσυβάκης είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.