Η Κεφαλονιά παίρνει το όνομά της από τον Κέφαλο, γιο του Ερμή, ο οποίος, εκδιωγμένος από τους Θεούς, πηγαίνει στην Αθηναία Γη, αποικία της πατρίδας του. Μαζί του κουβαλάει ένα κλήμα, το οποίο καρφώνει στο έδαφος αμέσως μόλις φτάνει εκεί. Το αμπέλι απλώνεται σε όλο το νησί και το κρασί που παράγεται θεωρείται θεϊκό και πολύτιμο. Αργότερα γεννιέται ο εγγονός του, ο Λαέρτης, πατέρας του Οδυσσέα, βασιλιά της Ομηρικής Ιθάκης, ο οποίος πίνει αυτό το κρασί.

11

Πλησιάζοντας την Κεφαλονιά, από μακριά δεσπόζει το βουνό του Αίνου, που καθορίζει το κλίμα του νησιού, είναι αποταμιευτής νερού και, με την ασβεστολιθική του σύσταση, καθορίζει το εδαφολογικό υπόβαθρό του. Εκεί υπάρχουν αυτόριζοι, αιωνόβιοι αμπελώνες σε όλη την έκτασή του, που δίνουν καρπό με ιδιαίτερο χαρακτήρα και συμπύκνωση. Έχει πλούτο ντόπιων σταφυλιών, όπως η Μοσχατέλα, το Βοστιλίδι με τα διαφορετικά ονόματα, το Τσαούσι, το Ζακυνθινό, η Ρομπόλα και η Μαυροδάφνη. Υπάρχουν 11 οινοποιεία, τα περισσότερα επισκέψιμα, και τρεις ονομασίες προέλευσης, με τις αντίστοιχες ζώνες τους: Ρομπόλα, Μοσχάτο και Μαυροδάφνη.

Το εντυπωσιακό, όμως, είναι πως και η Ιθάκη έχει 16 δικές της ποικιλίες αμπέλου, σχεδόν εξαφανισμένες, όπως το Παπαδικό, ο Κριτσάνος, η Γουλίνα, ο Σκυλοπνίχτης και πολλές άλλες, που σπάνια οινοποιούνται μόνες τους. Δύσκολα τα βρίσκει κανείς, εκτός αν την επισκεφθεί, καθώς η παραγωγή τους είναι μικρή.

Στρώνουμε τραπέζι και ξεκινάμε με το Le Rosé de L’Île του Σαρρή, μια ροζέ εκδοχή της Μαυροδάφνης από αμπελώνα που ωριμάζει στη δεξαμενή για έξι μήνες πριν φτάσει στο ποτήρι μας.

Συνεχίζουμε με τη μοναδική Ρομπόλα του Σκλάβου, Λακομάτια, από τον ομώνυμο, σχεδόν εκατό ετών αμπελώνα, καλλιεργημένο βιοδυναμικά. Ένα κρασί με ισορροπία μεταξύ οξύτητας, σώματος και φρούτου, με έντονο ορυκτό χαρακτήρα. Η χρήση μεγάλων βαρελιών του χαρίζει ακόμα καλύτερη δομή και του επιτρέπει να παλαιώνει όμορφα.

Ένα σπάνιο κρασί, σε παραγωγή μόλις 330 φιαλών, είναι το Orange Ζακυνθινό του Πετρακόπουλου. Μια λευκή ποικιλία με υψηλό αλκοόλ, φρουτώδη χαρακτήρα, ορυκτότητα και ταννίνες. Οι πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και η προσεκτική, χαμηλής παρέμβασης οινοποίηση δίνουν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα.

Κλείνουμε με μια ξηρή εκδοχή της Μαυροδάφνης, όπως συνηθίζεται στην Κεφαλονιά: το Eclipse από το οινοποιείο Gentilini. Ένα κρασί με πλούσιο σώμα, βοτανικό και γήινο χαρακτήρα, γλυκά μπαχαρικά και μαλακές ταννίνες, που αφήνει μεγάλη διάρκεια στο στόμα.

Διαβάστε ακόμα:

Κεφαλονιά: Ανάβαση στα έλατα του Αίνου

Αποστολή στην Κεφαλονιά: Στα μονοπάτια των φραγκόσυκων

Οι μαγευτικές παραλίες της Ιθάκης που προσεγγίζονται μόνο με σκάφος