Στην καρδιά της Πελοποννήσου, εκεί όπου οι μυθικές αφηγήσεις του παρελθόντος συναντούν τη ζωντανή παράδοση του σήμερα, απλώνεται η Νεμέα -μια κοιλάδα που αναπνέει ιστορία και αποπνέει το άρωμα του Αγιωργίτικου. Εδώ, όπου σύμφωνα με τον μύθο ο Ηρακλής πάλεψε και νίκησε το φοβερό λιοντάρι της Νεμέας, η γη έχει μάθει να γεννά κρασιά με την ίδια δύναμη και ευγένεια του αρχαίου ήρωα.

15

Από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2025, οι «Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας» μεταμορφώνουν αυτόν τον τόπο σε έναν ζωντανό ύμνο προς την οινοποιητική παράδοση. Το τριήμερο φεστιβάλ, που έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης για τους λάτρεις του κρασιού από όλον τον κόσμο, υπόσχεται μια βαθιά βύθιση στον πολιτισμό μιας περιοχής που παράγει κρασί εδώ και χιλιετίες.

Ο ήρωας του Αγιωργίτικου

Το Αγιωργίτικο, η αυτόχθονη ερυθρή ποικιλία που κυριαρχεί στους αμπελώνες της Νεμέας, κρύβει στον μούστο του, την ουσία αυτής της γης. Με τη χαρακτηριστική πορφυρή του απόχρωση και τα πολύπλοκα αρώματά του που κυμαίνονται από κόκκινα φρούτα έως βανίλια και μπαχαρικά, το Αγιωργίτικο έχει αναδειχθεί σε πρεσβευτή της ελληνικής οινοποίησης παγκοσμίως. Οι παραγωγοί της περιοχής, συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονες μεθόδους, δημιουργούν κρασιά που εκφράζουν τη μοναδικότητα του terroir της Νεμέας.

Ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις

Το φετινό πρόγραμμα, ξεκινά την Παρασκευή στις 5 Σεπτεμβρίου, με το «Συμπόσιο των Αγγέλων», μια τελετουργική έναρξη που ενώνει τη μουσική με την οινογνωσία υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Χατζηνικολάου και την μουσική επιμέλεια και ερμηνεία του Βασίλη Χατζηνικολάου. Η βραδιά αυτή αποτελεί μια καλλιτεχνική προσέγγιση στον κόσμο του κρασιού, όπου οι ήχοι διάσημων Ελλήνων συνθετών συνομιλούν με τα αρώματα και τις γεύσεις των τοπικών οίνων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Ειρηνοδικείου Νεμέας.

Παράλληλα, η γαστρονομία παίρνει τον λόγο, με επιλεγμένα εστιατόρια της περιοχής να φιλοξενούν τις θεματικές γευσιγνωσίες «Κουζίνες Πελοποννήσου & Οίνος». Ειδικότερα, στο εστιατόριο Σοφός, την παρουσίαση των κρασιών επιμελείται ο sommelier Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ενώ στο εστιατόριο 17 Χωριά, ο Στέφανος Κόγιας (DipWSET) αναλαμβάνει να παντρέψει τις τοπικές γεύσεις με τα κατάλληλα κρασιά. Πιάτα που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα -από το αρνί της Αρκαδίας έως τα βότανα των βουνών- συνθέτουν έναν γαστρονομικό χάρτη που αντικατοπτρίζει την πολυμορφία της περιοχής.

Στην καρδιά των αμπελώνων

Το Σάββατο και η Κυριακή, μεταφέρουν τους επισκέπτες απευθείας στη γενέθλια γη του Αγιωργίτικου. Τα οινοποιεία της περιοχής, ανοίγουν τις πόρτες τους, προσφέροντας ξεναγήσεις που αποκαλύπτουν τα μυστικά της οινοποιητικής τέχνης. Από τους παραδοσιακούς αμπελώνες έως τα σύγχρονα κελάρια, η διαδρομή είναι μια αποκαλυπτική εμπειρία. Το βράδυ του Σαββάτου, η γιορτή κορυφώνεται στο Κτήμα Παλυβού, όπου η Ρένα Μόρφη, θα ντύσει με τις μελωδίες της την ατμόσφαιρα, σε μια βραδιά που συνδυάζει το κρασί με τη ζωντανή μουσική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εξειδικευμένα masterclasses, όπως αυτό που είναι αφιερωμένο στην Κυδωνίτσα, μια τοπική λευκή ποικιλία που αναβιώνει δυναμικά. Παράλληλα, γευσιγνωσίες εστιάζουν στα «λευκά της Νεμέας» ή σε «σπάνιους παλαιωμένους οίνους Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ», αποκαλύπτοντας τη σπάνια ικανότητα του Αγιωργίτικου για παλαίωση. Διάσημοι wine experts, συμπεριλαμβανομένου του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW, καθοδηγούν τους συμμετέχοντες σε εμβαθυμένες οινικές εξερευνήσεις.

Πέρα από το κρασί

Η Νεμέα όμως δεν περιορίζεται στην οινοποίηση. Η γιορτή επεκτείνεται και σε άλλους θησαυρούς της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στο Ελαιοτριβείο Σελλάς, την Κυριακή το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ειδικό σεμινάριο ελαιογνωσίας από τη Μαρία Κατσούλη όπου αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του «υγρού χρυσού» στη διατροφική παράδοση της Μεσογείου.

Ένας τόπος, μια ιστορία

Καθώς οι επισκέπτες περιπλανώνται στους δρόμους του χωριού της Νεμέας και στα μονοπάτια των αμπελώνων, γίνονται μάρτυρες μιας ζωντανής παράδοσης. Οι τοπικοί παραγωγοί, πολλοί από τους οποίους αντιπροσωπεύουν οικογένειες με γενεές οινοποιητικής παράδοσης, μοιράζονται με γενναιοδωρία τις γνώσεις και το πάθος τους. Οι ιστορίες τους συνθέτουν ένα ανθρώπινο χρονικό που δίνει ψυχή στο κάθε ποτήρι.

Ένα ταξίδι στον χρόνο

Στην εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση απειλεί να ομογενοποιήσει τις γεύσεις, η Νεμέα στέκεται ως φάρος αυθεντικότητας. Οι «Μεγάλες Ημέρες» δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ κρασιού· αποτελούν μια δήλωση αγάπης προς έναν τόπο και τον πολιτισμό του. Καθώς ο φθινοπωρινός ήλιος χρυσίζει τα αμπελόφυλλα, η Νεμέα προσκαλεί τους επισκέπτες να γίνουν μέρος αυτής της διαχρονικής ιστορίας. Σε κάθε γουλιά Αγιωργίτικου κρύβεται όχι μόνο η γεύση ενός εξαιρετικού κρασιού, αλλά και η ψυχή ενός τόπου που συνεχίζει να δημιουργεί, να εκπλήσσει και να εμπνέει.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα: nemeawineland.com.

Διαβάστε ακόμα:

Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2025 -30 χρόνια αφοσίωσης στο Αγιωργίτικο

Οδοιπορικό στη Νεμέα: Διάσπαρτοι αμπελώνες, η Αρχαία Νεμέα και ο βράχος του Πολυφέγγους

Ένα wine bar-βαγόνι τρένου στη Νεμέα