Η Χίος προσφέρει κάτι σπάνιο: αυθεντική κουζίνα με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Η μαγειρική της ταυτότητα βασίζεται σε μοναδικά τοπικά προϊόντα, από τη μαστίχα και τα μανταρίνια ΠΓΕ μέχρι το τυρί μαστέλο, και σε μια ιστορία αιώνων με Γενοβέζους, Οθωμανούς και την Κωνσταντινούπολη. Το αποτέλεσμα είναι μια κουζίνα που συνδυάζει αιγαιοπελαγίτικη απλότητα με ανατολίτικη πολυπλοκότητα.

23

Στην πόλη της Χίου

Χότζας -Η ζωντανή ιστορία (από το 1882)

Αυτή δεν είναι απλώς ταβέρνα, είναι ζωντανό μουσείο. Ο χώρος λειτουργούσε ως ποτοποιείο της οικογένειας Λινού από το 1882 και σήμερα ο Γιάννης Λινός διατηρεί τις συνταγές της γιαγιάς του, συνδυάζοντας χιώτικη παράδοση με πολίτικη κουζίνα. Ο ψηλοτάβανος χώρος με τα ξύλινα δοκάρια, τους πέτρινους τοίχους και τον αυθεντικό χάλκινο άμβυκα απόσταξης μεταφέρει σε άλλη εποχή. Το καλοκαίρι, η δράση μεταφέρεται στην αυλή με τα γιασεμιά. Στο μενού ξεχωρίζουν τα φασόλια γιαχνί με πουρέ μανταρινιού, τα χερίσια μακαρόνια με κόκορα και το μαστέλο στη σχάρα. Το λαχματζούν και το χουνκιάρ μπεγεντί ταξιδεύουν στις γεύσεις της Κωνσταντινούπολης, ενώ το χοιρινό με μαντζουράνα και η σπιτική μπουγάτσα ολοκληρώνουν την εμπειρία.

Διεύθυνση: Γεωργίου Κονδύλη 3, Χίος, Τηλ: 2271042787, λειτουργεί μόνο για δείπνο και είναι απαραίτητη η κράτηση

Βραδύπους -Το μανιφέστο του Slow Food

Άνοιξε το 2019 στο Κάστρο από τρεις νέους, τον μάγειρα Στέλιο και τους λάτρεις του καλού φαγητού Παναγιώτη και Κέλλυ. Το όνομα προδίδει τη φιλοσοφία: αργή, συνειδητή απόλαυση με φρέσκα υλικά από τοπικούς παραγωγούς. Η ιδέα είναι ένα δημιουργικό μεζεδοποτείο με πιάτα για μοίρασμα στο κέντρο του τραπεζιού, όπου η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα παίρνει σύγχρονη ματιά. Η χωριάτικη σαλάτα γίνεται με ντομάτα μπουρνέλα, ξυλάγγουρο Χίου και καπνιστή φέτα Μυτιλήνης, ενώ οι ντοματοκεφτέδες κρύβουν ρευστή κρέμα φέτας και μελιτζάνας που πρέπει να φάτε γρήγορα, όσο η κρούστα παραμένει τραγανή. Το πιάτο-υπογραφή είναι τα χερίσια μακαρόνια με καπνιστή παλαμίδα που προσδίδει βαθιά γεύση umami. Το γεύμα κλείνει με cheesecake με σος πραλίνας φουντουκιού.

Διεύθυνση: Αγίου Γεωργίου Φρουρίου 18, Κάστρο Χίου, Τηλ: 22710 40607

Άλλες αξιόλογες διευθύνσεις στην πόλη

Το Κεντρικό (2271023353) αποτελεί μια λαμπρή εξαίρεση στον κανόνα των τουριστικών εστιατορίων του λιμανιού, ένα αυθεντικό μεζεδοπωλείο με ποιότητα. Για γλυκό, στάση στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο Κρόνος (2271022311) που λειτουργεί από το 1929 και σερβίρει το αυθεντικό παγωτό μαστίχα. Αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό, το The Pastards (22710 81466) προσφέρει εξαιρετικά χειροποίητα ζυμαρικά και πίτσα κοντά στο λιμάνι, με καλή λίστα ελληνικών κρασιών.

Δυτική Χίος και Κάμπος

Αστέρι στα Αυγώνυμα -Δείπνο με ηλιοβασίλεμα

Η διαδρομή προς τα Αυγώνυμα είναι μέρος της εμπειρίας: ένας μεσαιωνικός πετρόχτιστος οικισμός σκαρφαλωμένος σε λόφο της δυτικής Χίου. Το κύριο γεγονός εδώ είναι το ηλιοβασίλεμα από τη βεράντα με πανοραμική θέα στο Αιγαίο, καθώς ο ουρανός και το νερό βάφονται με εκτυφλωτικά χρώματα. Η κουζίνα του Αστεριού είναι αυθεντική, παραδοσιακή και στιβαρή. Ο Γιώργος Κωστάλος, πρώην μάγειρας πλοίων, χρησιμοποιεί προϊόντα από τα οικογενειακά μποστάνια. Στο μενού ξεχωρίζουν το κατσίκι σούβλας ή φούρνου αρωματισμένο με θυμάρι, ο κόκορας κρασάτος, η μελιτζάνα ψητή στη χόβολη και οι κεφτέδες με μαστέλο.

Τηλ: 22710 20577, η κράτηση τραπεζιού για το ηλιοβασίλεμα είναι απαραίτητη

Το Απόμερο -Κρυμμένη αυλή στον Κάμπο

Πριν ακόμα φτάσετε στο εστιατόριο, πρέπει να ανακαλύψετε τον Κάμπο: μια προστατευόμενη ιστορική περιοχή με ευωδιαστά περιβόλια εσπεριδοειδών κρυμμένα πίσω από ψηλούς πέτρινους τοίχους και επιβλητικά γενοβέζικα αρχοντικά. Το Απόμερο κρύβεται στα Σπηλάδια, στην κορυφή του Κάμπου, και η ανακάλυψή του είναι μέρος της γοητείας. Η ρομαντική αυλή προσφέρει θέα που απλώνεται πάνω από τα αρχοντικά και τα περιβόλια, φτάνοντας μέχρι τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας. Τα Σαββατοκύριακα, η ατμόσφαιρα ζωντανεύει με ποιοτική ελληνική μουσική. Ο σεφ-ιδιοκτήτης Μιχάλης Κεφαλονίκας εστιάζει σε ανατολίτικες και μικρασιάτικες λιχουδιές, καθώς και σε άψογα ψημένα κρέατα στη σχάρα.

Τηλ: 22710 29675

Νότια Χίος -Τα Μαστιχοχώρια

Αμέθυστος στους Ολύμπους -Δημιουργικότητα σε μεσαιωνικό καστροχώρι

Οι Ολύμποι είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά καστροχώρια της Χίου και προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για τον Αμέθυστο. Το μεζεδοπωλείο σερβίρει ελληνική δημιουργική κουζίνα με πρωταγωνίστρια τη μαστίχα, συνδυάζοντας παράδοση με σύγχρονη έκφραση. Το μπιφτέκι με σάλτσα ροκφόρ-μαστίχας είναι ένας τολμηρός και απόλυτα επιτυχημένος συνδυασμός, ενώ το κοτόπουλο τυλιγμένο με μπέικον και σος παρμεζάνας είναι πλούσιο και χορταστικό. Ξεχωρίζουν επίσης τα ρολά μελιτζάνας γεμιστά με τοπικό μαστέλο και το χοιρινό που λιώνει στο στόμα με δενδρολίβανο, πορτοκάλι και μέλι. Η πορτοκαλόπιτα με παγωτό μαστίχα αποτελεί την ιδανική κατάληξη.

Τηλ: 22710 76350

Γεύσεις πλάι στο κύμα: Οι ταβέρνες του Καταρράκτη

Το ψαροχώρι του Καταρράκτη προσφέρει δύο εξαιρετικές επιλογές για φαγητό κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, καθεμία με τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα. Το Μελτεμάκι είναι μια οικογενειακή ψαροταβέρνα που λειτουργεί από το 1997 και συνδυάζει την ειδυλλιακή τοποθεσία με υψηλής ποιότητας φαγητό. Να δειπνεί κανείς με τον ήχο των κυμάτων να σκάει λίγα μέτρα μακριά είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές εμπειρίες του νησιού. Το μενού, παντρεύει παραδοσιακές γεύσεις με γκουρμέ πινελιές, με πιάτα όπως η σαλάτα με αποξηραμένο σύκο, πορτοκάλι και παρμεζάνα, τα μακαρόνια με γαρίδες, το γεμιστό καλαμάρι σχάρας και τα μύδια αχνιστά. Το μαστέλο με μαρμελάδα ντομάτας είναι ένα ορεκτικό που δεν πρέπει να χάσετε, ενώ η πορτοκαλόπιτα για επιδόρπιο θεωρείται από πολλούς αξέχαστη.

Τηλ: 22710 62105

Η ταβέρνα Δροσιά είναι η επιτομή της απλότητας και της ουσίας. Δεν ξεχωρίζει για ένα περίπλοκο μενού, αλλά για την τελειοποίηση μιας και μόνο τέχνης: του τηγανιού. Η ιδιοκτήτρια, η κυρά Δάφνη, είναι διάσημη σε όλο το νησί για τη μαεστρία της στο τηγάνι. Εδώ, δοκιμάζετε ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά τηγανισμένα στην εντέλεια, απλά, ανεπιτήδευτα και αλησμόνητα.

Βόρεια Χίος

Πάσσας στη Λαγκάδα -Θεσμός από το 1952

Η Λαγκάδα, 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χώρας, είναι ένα από τα πιο γραφικά ψαροχώρια του Αιγαίου, χτισμένο σε έναν προστατευμένο κόλπο που θυμίζει φιόρδ. Εδώ, στο λιμάνι, η ψαροταβέρνα του Πάσσα αποτελεί θεσμό από το 1952, με την επιχείρηση να βρίσκεται πλέον στα χέρια της τέταρτης γενιάς της οικογένειας, με τον Γιώργο Πάσσα να συνεχίζει την παράδοση. Ο Πάσσας δεν είναι απλώς μια ψαροταβέρνα, είναι μια αυθεντική «Λαγκαδούσικη» ταβέρνα με απόλυτη προσήλωση στην εντοπιότητα. Τα ψάρια προέρχονται από τους ντόπιους ψαράδες, ενώ ακόμα και το κατσικίσιο τυρί προμηθεύονται από έναν βοσκό της περιοχής. Το μενού είναι ένας ύμνος στη θάλασσα και στις παραδοσιακές συνταγές του χωριού, με σπάνιους και μοναδικούς μεζέδες που δύσκολα συναντά κανείς αλλού. Ξεχωρίζουν η γαριδόπιτα και η μαριδόπιτα, ο ολός που είναι μελάνι χταποδιού μαγειρεμένο, οι παντρεμένες σαρδέλες ψητές με ντομάτα και μυρωδικά, και η τοπική σπεσιαλιτέ σουπιά με μανταρίνι. Το σήμα κατατεθέν της ταβέρνας είναι το περίφημο λιαστό χταπόδι, το οποίο λιάζεται επί τόπου πριν ψηθεί στα κάρβουνα, προσφέροντας μια συμπυκνωμένη γεύση θάλασσας.

Τηλ: 22710 74218

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε

Στα τυριά, μην παραλείψετε το μαστέλο ψητό, που είναι ιδανικό για σχάρα, και την πικάντικη κοπανιστή. Τα χερίσια μακαρόνια είναι το χειροποίητο signature πιάτο του νησιού. Στους μεζέδες, αναζητήστε τη μαλαθροπίτα, μια πίτα με άγριο μάραθο, τους ντοματοκεφτέδες και τα λιαστά, που είναι λιαστό ψάρι συνήθως σκουμπρί. Από τα τοπικά προϊόντα, δοκιμάστε τις ελιές Κουρμάδες, τις περίφημες θρούμπες Χίου ΠΟΠ, τα άγρια μανιτάρια Αμανίτες που φυτρώνουν στη βόρεια Χίο, και όποιο πιάτο αναδεικνύει το χιώτικο μανταρίνι ΠΓΕ. Στα γλυκά, τα μασουράκια είναι ένα παραδοσιακό γλυκό με φύλλο και γέμιση αμυγδάλου που αξίζει να δοκιμάσετε, όπως και το υποβρύχιο μαστίχας. Το παγωτό μαστίχα από το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Κρόνος είναι υποχρεωτική στάση. Στα ποτά, δοκιμάστε το τοπικό ούζο, τη σούμα που είναι ένα απόσταγμα από σύκα, και τον Αριούσιο οίνο, τον αρχαίο οίνο της Χίου.

Η Χίος δεν είναι ένας γαστρονομικός προορισμός αλλά πολλοί. Από τον αρωματικό, ιστορικό Νότο των Μαστιχοχωρίων μέχρι τον τραχύ, θαλασσινό Βορρά, κάθε περιοχή έχει τον δικό της χαρακτήρα. Η κοινή παράμετρος είναι η εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής και η αυθεντικότητα που σπάνια συναντάς σε τουριστικά νησιά.

Διαβάστε ακόμα:

Ανεξερεύνητοι Τόποι: Μια περιπλάνηση στα Λημνιά της Χίου

Χίος: Ένα γαστρονομικό οδοιπορικό στο νησί των αρωμάτων

Μια ανοιξιάτικη βόλτα στον μαγευτικό Κάμπο Χίου