Δίπλα στη βιωσιμότητα, την πολυτέλεια, την ανθεκτικότητα, την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα του τουρισμού και στον εναγκαλισμό με τους επισκέπτες και τους ντόπιους κατοίκους, η ξενοδοχειακή ταυτότητα της Ρόδου αποκτά ένα καινούριο στοιχείο, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ικανό να την επανατοποθετήσει φρέσκια και ανανεωμένη στην αιχμή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η νέα της αυτή ταυτότητα, έρχεται ως η πρώτη απάντηση στην αναδυόμενη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης, ενώπιον της οποίας σύντομα θα βρεθούν επισκέπτες και οικοδεσπότες.

19

Πιο συγκεκριμένα, μια ολόκληρη σειρά, ιστορικών μονάδων της πρωτεύουσας των Δωδεκανήσων ανακαινίζονται εκ βάθρων και μάλιστα μέσα από ασύλληπτου ύψους επενδύσεις. Τα έργα δεν περιορίζονται σ’ ένα επιφανειακό μάζεμα της φθοράς του χρόνου, αλλά σκάβουν βαθιά, στους οικοδομικούς σκελετούς, αποκαθιστούν στατικότητες και χτίζουν γύρω τους τις πιο σύγχρονες τάσεις της αισθητικής και της αρχιτεκτονικής.

Το γεγονός ότι πρόκειται για το «ζωντάνεμα» των υφιστάμενων, «παλιών» ξενοδοχείων της πόλεως συνιστά από μόνο του ένα σπουδαίο στοιχείο βιωσιμότητας. Οι Επενδύσεις αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της ποιότητας κι όχι στην αύξηση της δυναμικότητας του νησιού. Τα ανακαινισμένα και ανακαινιζόμενα ξενοδοχεία είναι ιστορικά. Έχουν την αφετηρία τους στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και ήταν από εκείνα που είχαν κατασκευαστεί με κεφάλαια συγκεντρωμένα μέσα από εμπορικές δραστηριότητες των μεταναστών στην Αφρική και στην Αυστραλία.

Παρότι τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία ήταν παλιά, δεν ήταν γηρασμένα, γεγονός που αποδίδεται στις τακτικές τους συντηρήσεις. Όμως, η ανά διετία συντήρηση διαφέρει από την ανά δεκαετία ανακαίνιση και αυτή με τη σειρά της από την εκ βάθρων ανακατασκευή, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη βιτρίνα της πόλεως Ρόδου.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι η αντοχή των ιστορικών ξενοδοχείων, μεταξύ των άλλων παραγόντων, βρίσκει τη ρίζα της στις μεγάλες υπογραφές που έφεραν τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια και οι μελέτες στατικού τους σχεδιασμού. Για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς που είχαν υπογράψει τα σχέδια των πρώτων ξενοδοχείων και ως προσωπικότητες λειτούργησαν καταλυτικά στη διαμόρφωση της αισθητικής του ελληνικού τουρισμού, χρειάζεται και θα γίνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

The legendary Grand Hotel

Η μεγαλύτερη και πιο εμβληματική, εξελισσόμενη ανακατασκευή ξενοδοχείου σε πανελλαδική κλίμακα είναι πέρα από κάθε σύγκριση, εκείνη του Mitsis Grand Hotel. Το έργο, προϋπολογισμού 80 εκ. ευρώ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη, έχει αφαιρεθεί το σύνολο της τοιχοποιΐας και στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού. Το Grand Hotel της Ρόδου κατασκευάσθηκε το 1960 ως Grand Hotels Summer Palace με κτήτορα τον Μιχάλη Θεολογίτη, έναν άνθρωπο με μανία στην τελειότητα. Ωστόσο, ακόμα στη δεκαετία του ’60, τα μεγάλα ξενοδοχεία ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνουν οικονομικώς βιώσιμα. Το Grand Hotel Summer Palace δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Μόλις λίγα χρόνια μετά την ανέγερσή του πέρασε στα χέρια του Αστέρα και ακολουθώντας πορεία δεκαετιών, έφτασε στο Σήμερα να αποτελεί ένα από τα διαμάντια του ομίλου Mitsis.

Το ξενοδοχείο, με την επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα μετατραπεί σε κόσμημα και με τη σειρά του θα επαναπροσδιορίσει ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας της πόλεως Ρόδου, ως εμβληματικού τουριστικού προορισμού. «Η Ρόδος αξίζει ένα τουριστικό προϊόν που να ανταποκρίνεται στο διεθνές της εκτόπισμα, με διάρκεια, ποιότητα και ουσία» δήλωσε προς το Travel.gr ο κ. Σταύρος Μήτσης, ως ο Managing Director του Mitsis Group και τόνισε: «Με την επανατοποθέτησή του στην αγορά, τις αναβαθμισμένες υποδομές και τη 12μηνη λειτουργία του, το νέο Grand Hotel έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, βιώσιμη φιλοξενία και μια νέα αντίληψη σύγχρονης πολυτέλειας. Μέσα από στρατηγικές επενδύσεις σαν κι αυτή, θέτουμε τα θεμέλια για την αναβάθμιση του τουριστικού μοντέλου του νησιού και τη μετατροπή του σε πρότυπο προορισμό όλο τον χρόνο».

Οι μακέτες που παρουσιάζει σήμερα το Travel.gr είναι αποκαλυπτικές για το επερχόμενο, νέο landmark της πόλεως. Το νέο Mitsis Grand Hotel θα ανοίξει τις πύλες του στη σεζόν του 2026, θα λειτουργεί όλο το χρόνο και μεταξύ των άλλων θα διαθέτει εμπορικό κέντρο, χώρους άθλησης 1000 τ.μ., χώρους τέχνης διασυνδεδεμένους με διεθνείς γκαλερί, κέντρα ευεξίας, χώρους εκδηλώσεων, 10 ελληνικά και διεθνή εστιατόρια και ασφαλώς πολυτελή διαμονή.

Έρχεται το «Cento Palme boutique hotel»

«Cento Palme» στα ιταλικά σημαίνει «100 χουρμαδιές» και στην πράξη το νέο όνομα του ιστορικού ξενοδοχείου «Αχίλλειον» είναι προσδιοριστικό της θέσης του. Αποτελεί ένα από τα ξενοδοχεία της πλατείας με τα δυο ονόματα: Την επίσημη ονομασία «πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου» και δεύτερη, ως ευρέως γνωστή, ομώνυμη από τις 100 χουρμαδιές που συνθέτουν την εικόνα της. Το ξενοδοχείο πέρασε στον όμιλο «Καλλιουδάκη – Ροδίτη», από τον οποίο κατασκευάσθηκαν και λειτουργούν τα «Lindos Mare», «Lindos Blu» & «Lindos Aqua Terra». Τα τρία ξενοδοχεία συγκροτούν την «αγία τριάδα της πολυτέλειας» στην είσοδο της Λίνδου, χαρακτηρισμός που αποδίδεται τόσο στις υπηρεσίες που προσφέρουν, όσο στα διεθνή βραβεία τα οποία και σαρώνουν κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι φέτος το «Lindos Blu Luxury Hotel & Suites» κέρδισε για 4η συνεχή χρονιά το βραβείο του καλύτερου ξενοδοχείου στον κόσμο «Best Hotel Globally», από τα TUI Global Awards.

Με αυτό το υπόβαθρο, σχεδιάσθηκε ξανά από την αρχή το «Αχίλλειον» της πόλεως Ρόδου και εντός της τρέχουσας σεζόν, ανακαινισμένο εκ θεμελίων, ως «Cento Palme boutique hotel», θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες. «Θελήσαμε, ο επανασχεδιασμός του ξενοδοχείου να γίνει σεβασμό στην αρχιτεκτονική των ιστορικών κτηρίων της ιταλικής περιόδου που δεσπόζουν στην πλατεία» δήλωσε προς το Travel η κα. Νατάσα Καλλιουδάκη, μέλος της διοίκησης του ομίλου «Καλλιουδάκη – Ροδίτη Α.Ε». Η ίδια εξήγησε ότι «το ξενοδοχείο θα στηρίξει τη λειτουργία του στις απευθείας κρατήσεις και λόγω της θέσης και της ιστορίας του, στο ισόγειο θα λειτουργεί all day restaurant, ανοικτό για όλο τον κόσμο, επισκέπτες και μονίμους κατοίκους του τόπου μας».

Πρωτομαγιά με θυρανοίξια για τα «Rhodos Horizon Boutique» & «Rhodos Horizon Marina»

Ο όμιλος «Horizon» της οικογένειας Σταματιάδη αποτελεί το συνώνυμο της βιώσιμης ξενοδοχειακής ανάπτυξης. Με αφετηρία το «Kallithea Mare» & «Kallithea Horizon», ο όμιλος επεκτάθηκε σε υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες της πόλεως Ρόδου, και τις ανακαίνισε πλήρως. Τα πιο πρόσφατά της αποκτήματα είναι τα ξενοδοχεία «Inteuropa» & «Lomeniz», τα οποία ανακαινίσθηκαν πλήρως και μόλις πριν από μερικές ημέρες (1η Μαΐου 2025) υποδέχθηκαν τους πρώτους επισκέπτες ως «Rhodos Horizon Boutique» & «Rhodos Horizon Marina» αντίστοιχα. «Έχουμε ως πρώτο κανόνα την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, για το λόγο αυτό και ο προσανατολισμός μας είναι να επενδύουμε σε υφιστάμενες μονάδες» δήλωσε προς το Travel η κα. Αυγή Σταματιάδη, διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Horizon.

Το παλιό «Inteuropa» είναι ένα από τα ξενοδοχεία που λατρεύει η Σκανδιναβική αγορά και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο πάλαι ποτέ υπόγειό του club, με το λιτό όνομα «Minuit» γράφτηκαν μερικές από τις πιο ένδοξες ιστορίας θερμού εναγκαλισμού των ανδρών της κοινωνίας της Ρόδου με τον θηλαίο πληθυσμό των χωρών του παγωμένου βορρά. «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την αγορά των χωρών της Σκανδιναβίας» εξήγησε η κα. Αυγή Σταματιάδη κατά τη ξενάγηση του Travel στους χώρους του ανακαινισμένου, Rhodos horizon Boutique, όπως αυτό βρίσκεται στην καρδιά της πόλεως Ρόδου. Το υπόγειο «Minuit» έχει μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο Spa, οι δε, αρχικές αυστηρές και γκρίζες γραμμές της αρχιτεκτονικής αισθητικής του, αντικαταστάθηκαν με καμάρες και έντονες χρυσές αποχρώσεις, όπως ακριβώς και το επίπεδο των υπηρεσιών που υπόσχεται ο όμιλος.

Amfitryon City Hotel, όπως λέμε, γενναιόδωρος οικοδεσπότης

Αν και ο Αμφιτρύωνας ως πρόσωπο έχει σαφή ρίζα στην Ελληνική μυθολογία, στην περίπτωση του ξενοδοχείου Amfitryon Hotel η ονομασία προέρχεται από τη Γαλλική Αναγέννηση, οπότε και με τον όρο «αμφιτρύων» (προφανώς, ως αντιδάνειο από την ελληνική) υποδηλώνεται ο οικοδεσπότης που είναι γενναιόδωρος, προσηνής, ανοιχτόκαρδος και πάντα προβλέπει στο τραπέζι του μια καρέκλα για τον περαστικό. Για εκείνους που είχαν την τύχη να γνωρίσουν τον Βαρθολομαίο (Μάκη) Ιντζά, θυμούνται ότι στο πρόσωπό του συγκέντρωνε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Ο πρόωρος χαμός του (Απρίλιος 2023, σε ηλικία 54 ετών) συγκλόνισε την κοινωνία του νησιού, ωστόσο βρήκε δυναμικούς συνεχιστές. Μέσα σε σχεδόν ενάμιση χρόνο κατάφεραν να δώσουν εντελώς νέα πνοή στο ξενοδοχείο Amfitryon, ξεκίνησαν ριζική ανακαίνιση της μονάδας και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες άνοιξαν ξανά τις πόρτες του ιστορικού ξενοδοχείου. Ήδη, από την είσοδο το ξενοδοχείο αποπνέει τη φρεσκάδα ενός σύγχρονου city hotel, δωδεκάμηνης λειτουργίας.

«Ήταν μια πρόκληση να αναγεννήσουμε το «Amfitryon City Hotel» στα δικά μας μέτρα, να γίνει εφάμιλλο της αισθητικής του «Semiramis City Hotel» και της ποιότητας που προσφέρει» δήλωσε προς το Travel η κα. Αγγελική Ιντζά, μέλος της διοίκησης των δύο ξενοδοχείων. Αναφερόμενη, στο όραμα που ακολουθεί το σχεδιασμό του «Amfitryon» η ίδια έκανε λόγο για τη θέληση «ως 3η γενιά της οικογένειας να το εξελίξουμε, μέσα από τις φιλόξενες γωνιές του να βρει ο επισκέπτης ένα σημείο συνάντησης, να δροσιστεί στην κρυμμένη πισίνα, είτε να ταξιδέψει γευστικά στο roof bistro που ετοιμάζουμε».

Η πόλη της Ρόδου διαθέτει περισσότερα από 100 ξενοδοχεία μεσαίας και μεγάλης δυναμικότητας. Η κάθε ανακατασκευή και ανακαίνιση, αυξάνει τον τοπικό ανταγωνισμό και λειτουργεί ως το καλό παράδειγμα, αν όχι ως το εφαλτήριο, ώστε όλοι οι ξενοδόχοι να ακολουθήσουν την ίδια οδό. Προφανώς, δεν είναι μια εύκολη οδός, λόγω του υψηλού κόστους και της έλλειψης συνεργείων ικανών να ολοκληρώσουν τις εργασίες εγκαίρως. Σε όλο αυτό το σκηνικό, η κλιματική κρίση επιβάλλει ένα πρόσθετο επιχείρημα στην ανάγκη της αναβάθμισης των ξενοδοχειακών μονάδων της πόλεως. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε συνάρτηση με τους ήπιους και ηλιόλουστους φθινοπωρινούς -χειμερινούς μήνες, οδηγούν σε ανατροπές στις επιλογές των επισκεπτών. Ουδείς από τους έμπειρους του κλάδου της φιλοξενίας αποκλείει το ενδεχόμενο να μετατοπιστεί η high season από τον Ιούλιο -Αύγουστο και να σταθεροποιηθεί προς τον Σεπτέμβριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αντιδράσεις των tour operators και οι επιλογές που θα προκύψουν για τους επισκέπτες θα είναι τόσες, ώστε θα επαναπροσδιορίσουν ριζικά τη δυναμική των τουριστικών προορισμών στο σύνολό τους.

Διαβάστε ακόμα:

Εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στη Ρόδο

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου

Δραστηριότητες στη Ρόδο