Έφτασε ο Δεκέμβρης και μαζί του έφτασαν και οι γιορτές. Όχι μόνο εκείνες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και όλες οι ονομαστικές εορτές του μήνα. Κεράσματα, γλυκά, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και ένα σωρό ακόμη απλώνονται καθημερινά μπροστά μας, σε κουτιά και πιατέλες. Καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα δοκιμάσουμε από όλα ή αν θα κρατήσουμε το μέτρο, όπως προσπαθούμε να κάνουμε όλο τον χρόνο.
Στο γραφείο, κάθε μέρα μοιάζει με μια μικρή γιορτή. Τα κεράσματα από τους συναδέλφους πάνε κι έρχονται. Δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν, προτιμώ να επιλέγω αυτό που με κάνει να νιώθω ανάλαφρη και γεμάτη ενέργεια, γι’ αυτό δοκιμάζω τα γλυκά με μέτρο. Ξέρω το σώμα μου και τις αντοχές του. Πόσα «όχι» να πεις όμως; Πόσο να κρατηθείς; Το γλυκό, ειδικά αυτή την εποχή, έχει τη δική του αξία. Φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Μοιράζονται όλοι το ίδιο γλυκό από την ίδια πιατέλα και μαζί με τη γεύση, μοιράζονται ευχές, απόψεις, σχέδια και πλάνα. Δεν θες να λείπεις από αυτή τη στιγμή σύνδεσης, από τη στιγμή που οι άνθρωποι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον για να μιλήσουν: πρώτα για το γλυκό που δοκίμασαν και ύστερα για όλα τα υπόλοιπα.
Για αυτό και εγώ, βρήκα το μέτρο που ταιριάζει στον δικό μου οργανισμό και το όριο που με ικανοποιεί, δίχως να με αποκλείει διατροφικά, κοινωνικά και φυσικά εορταστικά. Η στέρηση δεν είναι κάτι που ωφελεί, δεν βοηθά στην ισορροπημένη διατροφή, ούτε στην ισορροπημένη κοινωνική ζωή, για αυτό και εγώ αποφάσισα να την αφήσω στην άκρη τις φετινές γιορτές. Το μέτρο, όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι βαθιά προσωπική υπόθεση. Κάθε άνθρωπος το ορίζει μόνος του, ανάλογα με τις ανάγκες και τις αντοχές του. Αυτό που μπορώ να προτείνω, για να μην χάνετε καμία στιγμή απόλαυσης, είναι να εντάξετε το Γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό στις επιλογές σας. Υπάρχει σε διαφορετικές εκδοχές και μπορεί να αντικαταστήσει τα γλυκά που ξεπερνούν το προσωπικό σας όριο.
Παρακάτω θα βρείτε τρεις από τις αγαπημένες μου συνταγές με Γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό, που θυμίζουν τα γλυκά των εορτών. Κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές, 2% και πλήρες, και το βρίσκουμε σε ατομικές συσκευασίες 200 g, σε πολυσυσκευασίες τριών τεμαχίων, καθώς και σε συσκευασίες 500 g και 1 kg. Είναι μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή που ταιριάζει σε κάθε στιγμή της ημέρας. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μιας ισορροπημένης διατροφής. Σε συνδυασμό με επιπλέον υλικά, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τόσο τη γεύση όσο και τη θρεπτική του αξία.
1. Μπολ γιαουρτιού με γεύση μελομακάρονο
Βάλτε στο μπολ 150 g Γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό, 1-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι, 1 κουταλιά της σούπας χοντροκομμένα καρύδια, ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, μια πρέζα γαρύφαλλο, μια πρέζα ξύσμα πορτοκαλιού και 1–2 θρυμματισμένα μπισκότα ή μούσλι χωρίς ζάχαρη.
Ανακατέψτε το γιαούρτι με το ξύσμα πορτοκαλιού και ραντίστε από πάνω το μέλι. Πασπαλίστε την κανέλα και το γαρύφαλλο και στο τέλος προσθέστε τα καρύδια. Αν από τα μελομακάρονα προτιμάτε εκείνα με τη πιο μπισκοτένια υφή, μπορείτε να προσθέσετε στο μπολ τα μπισκότα ή το μούσλι. Ο συνδυασμός μπισκότου ή μούσλι με μέλι και μπαχαρικά θα σας θυμίσει τη μυρωδιά και τη γεύση των αγαπημένων μας μελομακάρονων. Αυτό το μπολ μπορεί να γίνει η εναλλακτική σας μετά τα 2–3 μελομακάρονα -ή όποιο είναι το δικό σας όριο- με την ίδια αίσθηση, δίχως να νιώσετε ότι αποκόβεστε από τη στιγμή.
2. Γιαούρτι με γεύση «βασιλόπιτα», με αμύγδαλο & άρωμα μαχλέπι
Αυτή είναι η συνταγή για όποιον αγαπά τη γεύση της βασιλόπιτας χωρίς να χρειάζεται τη ζύμη της κλασικής εκδοχής. Βάλτε στο μπολ 150 g Γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό, 1 κουταλιά της σούπας ψημένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα, 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη ή μέλι, μια πρέζα μαχλέπι σε πολύ μικρή ποσότητα γιατί έχει έντονη γεύση, μια πρέζα βανίλια και λίγο ξύσμα λεμονιού. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες ή κράνμπερι για πιο γιορτινή νότα. Ανακατέψτε το γιαούρτι με τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το μαχλέπι. Πασπαλίστε με τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη ή το μέλι και, αν θέλετε, τις σταφίδες. Το άρωμα θα σας θυμίσει την αγαπημένη βασιλόπιτα, ενώ η υφή παραμένει δροσερή και ελαφριά.
3. Γιορτινή Μους με κακάο, μέλι & πορτοκάλι
Βάλτε στο μπολ 170 g Γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό, 1 κουταλιά της σούπας άγλυκο κακάο, 1-1½ κουταλιά της σούπας μέλι, μια πρέζα κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγα φουντούκια ή καρύδια ή 1 κουταλιά της σούπας granola. Για πιο γιορτινή νότα, δοκιμάστε 2-3 σταγόνες λικέρ πορτοκαλιού.
Ανακατέψτε καλά το γιαούρτι με το κακάο και το μέλι μέχρι να αποκτήσει υφή μους. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα και σερβίρετε με ξηρούς καρπούς ή granola. Μια ιδανική επιλογή για την απογευματινή ανάγκη για κάτι γλυκό, σοκολατένιο, αρωματικό και εορταστικό. Η τέλεια εναλλακτική.
Καθώς οι γιορτές προχωρούν και οι μέρες γεμίζουν αρώματα, συναντήσεις και μικρές καθημερινές χαρές, αυτό που μένει είναι ότι καμία απόλαυση δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από ενοχές. Όριο σημαίνει φροντίδα και όχι στέρηση, επιλογή και όχι αποκλεισμός. Με ισορροπία, μπορούμε να γευτούμε τα γλυκά των ημερών, να μοιραστούμε τις στιγμές με τους ανθρώπους γύρω μας και παράλληλα να στηρίζουμε τον οργανισμό μας με θρεπτικές, εύκολες και γιορτινές εναλλακτικές.
Το Γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό γίνεται ένας μικρός καθημερινός σύμμαχος που μας επιτρέπει να βάζουμε τη δική μας υπογραφή στην απόλαυση. Οι γιορτές δεν είναι μόνο τα τραπέζια και τα κεράσματα. Είναι η διάθεση, η παρέα, οι μικρές τελετουργίες. Και μέσα σε αυτές, κάθε επιλογή που μας κάνει να νιώθουμε καλά έχει τη θέση της.





