Ένα γαστρονομικό road trip είναι πάνω απ’ όλα μια εμπειρία δρόμου. Η διαδρομή, ο χρόνος, οι στάσεις και η άνεση της μετακίνησης καθορίζουν τον ρυθμό και την ποιότητα του ταξιδιού.

21

Στο πλαίσιο του Taste & Drive με την Avis, η διήμερη αυτή οδική απόδραση με προορισμό τα Ιωάννινα αποτέλεσε μια γαστρι-μαγική περιπλάνηση, όπου η οδήγηση και η γαστρονομία συνδέονται οργανικά. Με αφετηρία την Αθήνα και συνοδοιπόρο ένα σύγχρονο αυτοκίνητο της Avis, το ταξίδι εξελίσσεται σε μια ομαλή και ασφαλή εμπειρία, επιτρέποντάς μας να επικεντρωθούμε στη διαδρομή και στον προορισμό, χωρίς περιττά άγχη. Η τεχνολογία, η άνεση και η αξιοπιστία του αυτοκινήτου λειτουργούν ως αθόρυβοι σύμμαχοι, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα ταξίδι που δεν εξαντλεί αλλά προετοιμάζει για όσα ακολουθούν.

Η απόσταση μέχρι την πόλη των Ιωαννίνων έχει μικρύνει σημαντικά με τους σύγχρονους δρόμους, τα χιλιόμετρα των οποίων μειώνονται με αξιοσημείωτη άνεση και ασφάλεια με το αυτοκίνητο της Avis. Πριν το μεσημέρι, η περιπέτεια της εξερεύνησης των Ιωαννίνων έχει ήδη ξεκινήσει με την επίσκεψη στο κάστρο. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνία της σύγχρονης πόλης, στην κορυφή ενός βραχώδους ακρωτηρίου που εισέρχεται στη λίμνη Παμβώτιδα. Το κάστρο κυριαρχείται από τις δύο ακροπόλεις του, που είχαν ήδη δημιουργηθεί στα τέλη του 11ου αιώνα. Ο περιστοιχισμένος με καλοδιατηρημένα τείχη εσωτερικός χώρος φιλοξενεί κτίσματα τα οποία περιγράφουν την ιστορία της πόλης.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Οθωμανικά τεμένη, βυζαντινά κτίσματα, μουσεία, κανόνια, απομεινάρια μιας πιο ταραγμένης εποχής, γεμίζουν με εικόνες και πληροφορίες μαθητές σχολείων οι οποίοι συστηματικά επισκέπτονται τον χώρο, αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες με πρόσωπα φωτεινά από θαυμασμό αλλά και ικανοποίηση για την παρουσία τους εδώ.

Κάτω από τα ψηλά πεύκα, στην άλλη άκρη της καταπράσινης έκτασης του εσωτερικού του κάστρου, η Παμβώτιδα, λεία και ατάραχη στο μεσημεριανό φως, αντικατοπτρίζει την ηρεμία αλλά και τη σύνδεση της πόλης με το φυσικό περιβάλλον με τρόπο μοναδικό. Αλιείς στη μέση της υγρής επιφάνειας, μοιάζουν να αιωρούνται αφού τα όρια του νερού με τον ουρανό, είναι δυσδιάκριτα μέσα στην ελαφριά ομίχλη η οποία ανταγωνίζεται στα ίσια τη δύναμη του ήλιου.

Ο γύρος της λίμνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη κατανόηση της περιοχής και ανυπομονώ να τον εξερευνήσω με τη δύναμη και την ασφάλεια του αυτοκινήτου της Avis το οποίο μοιάζει σαν να γνωρίζει την αποστολή του. Από την αφετηρία των καραβιών τα οποία μεταφέρουν επιβάτες προς το νησάκι του Αλή Πασά, στο κέντρο της λίμνης, κάθε μισή ώρα, είναι έντονη η παρουσία δρομέων και αθλούμενων στις όχθες της. Η εικόνα είναι ταιριαστή, σχεδόν αυτονόητη. Η διαδρομή είναι επίπεδη, δίπλα στο υγρό στοιχείο.

Η ομορφιά της παραλίμνιας φύσης, περιμετρικά, με θέα τη βλάστηση η οποία εναλλάσσεται διαρκώς, αλλά και τα βουνά απέναντι, φυσικά όρια της πόλης, έχουν αναγάγει και τον ετήσιο δρομικό αγώνα του γύρου της Παμβώτιδας, σε έναν από τους σημαντικότερους για τους λάτρεις του τρεξίματος. Καθώς κάνουμε μια στάση σε μια από τις παραλίμνιες ταβέρνες απέναντι από το νησάκι, για να δοκιμάσουμε χέλι αλλά και άλλους τοπικούς μεζέδες, παρατηρώ και τις κωπηλατικές ομάδες, σπορ πολύ δημοφιλές στα Ιωάννινα, να αξιοποιούν τα ατάραχα νερά της επιφάνειας της λίμνης, αφήνοντας πίσω τους μια ήρεμη αυλακιά στην ασημένια επιφάνεια.

Οι γεύσεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν ένα από τα βασικότερα στοιχεία ενός ταξιδιού. Πριν την επίσκεψή μας σε ένα από τα εργαστήρια αργυροχοΐας του κέντρου παραδοσιακής βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.), όπου θα γίνουμε μάρτυρες της περίφημης γιαννιώτικης τέχνης, επιβάλλεται μια στάση για μπουγάτσα με συνοδεία ενός μικρού άρτου, στο διάσημο «Select», απέναντι από το ρολόι. Ο πρωινός ήλιος, σαν να ήταν ο βασικός γνώμονας της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου, μπαίνει ευθεία στη βιτρίνα με τα ταψιά με τις χρυσοκίτρινες πίτες, φωτίζοντας παράλληλα και τα πρόσωπα των εργαζόμενων καθώς κόβουν και σερβίρουν, εδώ και χρόνια, μια από τις γευστικότερες μπουγάτσες στη χώρα.

Κάποιοι κάθονται στα μικρά, κλασικά τραπεζάκια στο εσωτερικό του καταστήματος, δίπλα στην πόρτα του εργαστηρίου, άβατο για τους επισκέπτες, σαν μυστικό, άλλοι πάλι απλώς περνούν για το κλασικό πακέτο για να το απολαύσουν λίγο αργότερα. Ο ήλιος, καθώς σηκώνεται δειλά, εξατμίζει την πρωινή δροσιά από το χώμα και το γκαζόν στο πάρκο Ηρώων, ακριβώς απέναντι. Λίγη ώρα αργότερα παρκάρουμε με άνεση και με τη βοήθεια της λειτουργίας park assist και της, εκπληκτικής ευκρίνειας κάμερας που διαθέτει, το αυτοκίνητο της Avis στον χώρο πλάι στο κτίριο του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. Συναντούμε τους αργυροχόους Ζήδρο Λεοντάρη, το γιο του Ζήδρο Κωνσταντίνο καθώς και δυο συνεργάτες τους, να δημιουργούν περίτεχνα ασημένια εκκλησιαστικά σκεύη μέσα σε ένα ζηλευτό, για αυτή τη δουλειά, εργαστήριο.

Όπως μας εξηγεί ο κύριος Ζήδρος, η αργυροχοΐα έχει τέσσερις βασικές κατηγορίες, τα χυτά, τα φιλιγκράν, (περίτεχνα με σύρμα), τα κοσμήματα και τα σκεύη, προσθέτοντας και μια πέμπτη πιθανή κατηγορία, αυτήν της χαρακτικής. Οι διαδικασίες που συντελούνται μέσα στον χώρο του εργαστηρίου, είναι μεν μαγικές, απαιτούν όμως μεγάλη μαεστρία και υπομονή και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο διπλανό δωμάτιο όπου φυλάσσονται έτοιμα σκεύη αλλά και δείγματα από τις άλλες κατηγορίες αργυροχοΐας. Το προηγούμενο βράδυ, σε μια βόλτα στην οδό Αβέρωφ, στο νούμερο 37Α, σταματήσαμε σχεδόν αυτόματα μπροστά στο ιδιαίτερης ομορφιάς μαγαζί του Γιώργου Μουσαφίρη. Ασημοπωλείο, παλαιοπωλείο αλλά και με δείγματα λαϊκής τέχνης στο εσωτερικό του, υπέροχο δείγμα μιας παλαιότερης, καλαίσθητης εποχής, ξεχωρίζει.

Ο κύριος Γιώργος, τρίτης γενιάς τεχνίτης του ασημιού, διαθέτει όλες τις κατηγορίες αργυροχοΐας στο μαγαζί του, αλλά όπως λέει, «μέχρι τρεις γενιές κρατεί η τέχνη», ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αλλά χωρίς να χάνει το χαμόγελό του, πως, μάλλον, θα είναι ο τελευταίος εκπρόσωπός της στην οικογένειά του. Η αρχική του συστολή, καθώς «εισβάλαμε» στον ζεστό χώρο όπου καθόταν πίσω από έναν γεμάτο πάγκο στο βάθος, μετουσιώθηκε πολύ γρήγορα σε μια εγκάρδια κουβέντα για την πόλη, για την αγάπη της αργυροχοΐας αλλά και τα επτά εγγόνια του, κάνοντας την εμπειρία μας πιο ανθρώπινη και με έντονη την αίσθηση της φιλοξενίας στην ηπειρώτικη πρωτεύουσα.

Μετά την επίσκεψη στοΚέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας αλλά και την απαραίτητη βόλτα στο νησάκι του Αλή Πασά και το σεργιάνι στα σοκάκια του με τη μυρωδιά των γιαννιώτικων γλυκών στη μύτη μας, κατευθυνόμαστε με την άνεση που μας προσφέρει το σύγχρονο αυτοκίνητο και σταθερού συνοδοιπόρου μας σε αυτό το ταξίδι, της Avis, προς την Αμφιθέα. Το γουργουρητό της κοιλιάς μας ακούγεται ξεκάθαρα μέσα στην απόλυτα ήσυχη καμπίνα του αυτοκινήτου της Avis καθώς φτάνουμε στην οικογενειακή ταβέρνα του «Χρύσανθου». Το καλωσόρισμά τους είναι αντάξιο της φήμης της φιλοξενίας τους.

Τοπικά κρασιά από το οινοποιείο “ZOINOS” από τη Ζίτσα Ιωαννίνων στα ποτήρια, άγρια ραδίκια, μετσοβόνε καπνιστό από το ίδρυμα «Τοσίτσα», μια μοσχαρίσια μπριζόλα χωρίς σύγκριση, κοτόπιτα από τα χέρια της Αριστέας, της συζύγου του Χρύσανθου αλλά και ένα πιάτο από τα παλιά, τη μοσχαροκεφαλή, μάγουλα και γλώσσα, φαγητό των εορτών, το οποίο ξυπνά μνήμες αλλά δημιουργεί και νέες. Με όλες τις πρώτες ύλες από την περιοχή των Ιωαννίνων αλλά και με εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα, η ταβέρνα του «Χρύσανθου» σηματοδότησε το καλύτερο φινάλε της περιπέτειας στην πόλη των Ιωαννίνων και της γύρω περιοχής. Μια περιπέτεια που δεν θα είχε την ίδια ποιότητα χωρίς την ασφάλεια και την υπεροχή της Avis.

Διαμορφώστε και εσείς το δικό σας road trip με την Avis, επιλέγοντας το αυτοκίνητο που θα σας συνοδεύσει στις πιο όμορφες εξερευνήσεις της χώρας μας.

Υπεύθυνος παραγωγής: Τζούτης Χρήστος

Φωτογραφία/Βίντεο: Γιώργος Δόσης

Κείμενο: Lamda3 Creative Team

Διαβάστε ακόμα:

Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της Κέρκυρας μέσα από μια οδική εξερεύνηση

Taste & Drive: Road Trip στην Ορεινή Ναυπακτία για τη Γιορτή Κάστανου στην Άνω Χώρα

Στυμφαλία: Όταν το τοπίο αφηγείται και σε προσκαλεί