Κάποια ταξίδια τα προγραμματίζεις. Άλλα απλώς σε βρίσκουν στο άκουσμα μιας ιστορίας για φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια ή ενός φίλου που επιμένει ότι στη Σύρο έφαγε την καλύτερη γαριδομακαρονάδα της ζωής του. Έτσι ξεκινούν τα πιο ωραία road trip: με μια ιδέα, μια ακαταμάχητη επιθυμία για νέες γεύσεις και πολλή διάθεση για εξερεύνηση.
Αυτό είναι το Taste & Drive. Με οδηγό, κάθε φορά, την Avis, δεν χρειάζεται GPS όταν έχεις εμπιστοσύνη στο αυτοκίνητο και στη διαδρομή. Κι όταν ξέρεις ότι το μόνο που έχεις να σκεφτείς είναι πού θα σταματήσεις για βουτιά και πού για μεζέ. Στη Σύρο, ανάμεσα σε κοσμοπολίτικα αρχοντικά και ταβέρνες πάνω στο κύμα, η απόσταση από την οδήγηση στην απόλαυση είναι μικρή. Ένα island road trip αλλιώτικο, γεμάτο θαλασσινά, αρώματα και καλοκαιρινές ιστορίες που ξεκινούν από τη θέση του οδηγού.
Το πρωινό αεράκι είναι ακόμα δροσερό στον Πειραιά. Τα ροδάκια από παραγεμισμένες βαλίτσες στο πλακόστρωτο είναι ο πρώτος ήχος που ακούς μόλις πατήσεις το πόδι σου στο λιμάνι. Ένα ακόμα ταξίδι ξεκινά, αυτή τη φορά με προορισμό τη Σύρο. Το νησί με τη διπλή ψυχή: καθολική και ορθόδοξη, κοσμοπολίτικη και αυθεντικά κυκλαδίτικη. Αφορμή για την επίσκεψή μας, φυσικά, η γαστρονομία της.
Το ταξίδι μας ξεκίνησε από την Αθήνα με αυτοκίνητο της Avis, για να έχουμε από την αρχή την άνεση που θέλαμε. Με τη λειτουργία QuickPass, απολαύσαμε άμεση εξυπηρέτηση στον σταθμό, χωρίς καθυστερήσεις, ουρές και ταλαιπωρία. Οι επιλογές ήταν πολλές, οι προσφορές συμφέρουσες και όλα κύλησαν με ευελιξία, όπως πρέπει να ξεκινά κάθε ταξίδι. Η δυνατότητα να ταξιδέψουμε με το δικό μας αυτοκίνητο μας χάρισε αίσθηση ελευθερίας. Σε ελάχιστο χρόνο, οδηγούμε ήδη στους δρόμους της πόλης, έχοντας ως σύμμαχό μας ένα SUV που ταιριάζει στις ανάγκες του νησιού: άνετο, οικονομικό και στιβαρό. Η Ερμούπολη μας καλωσορίζει σκαρφαλωμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές, με τις κεραμοσκεπές να λαμπυρίζουν κάτω από τον ήλιο και τους δύο λόφους της, της Ανάστασης και της Άνω Σύρου, να δεσπόζουν στο τοπίο. Νεοκλασικά αρχοντικά, ορθογώνια και συμμετρικά, βαμμένα σε παλ αποχρώσεις, καμπαναριά, ορθόδοξοι και καθολικοί ναοί να συνυπάρχουν και το θέατρο Απόλλων, ένα μικρό «Λα Σκάλα» που κρύβεται στο κέντρο της πόλης. Στο λιμάνι στέκει μεγαλόπρεπο το Δημαρχείο, έργο του Τσίλλερ και υποδέχεται τον επισκέπτη ως το πρώτο δείγμα της ιστορικής και αστικής αίγλης του νησιού.
Για την πρώτη αναζωογονητική βουτιά στο καταγάλανο Αιγαίο, επιλέγουμε μία από τις γνωστότερες παραλίες της Σύρου: την εκτενή, χρυσαφένια αμμουδιά του Γαλησσά. Η πρόσβαση είναι εύκολη, τα νερά κρυστάλλινα και η οργάνωση πλήρης. Το κολύμπι μάς ανοίγει την όρεξη και η πρώτη επαφή με την ξακουστή τοπική γαστρονομία -που, όπως και το ίδιο το νησί, παντρεύει επιτυχημένα την παράδοση με τον κοσμοπολιτισμό- φέρει τη σφραγίδα του Κώστα Μπουγιούρη, ταλαντούχου chef και ιδιοκτήτη ενός από τα πλέον καθιερωμένα εστιατόρια της Σύρου, το οποίο δεν παύει να εξελίσσεται εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.
Βρισκόμαστε, φυσικά, στο «Ηλιοβασίλεμα», σε ένα από τα ολόλευκα τραπέζια που απέχουν ελάχιστα από τη θάλασσα και όσο ανταλλάσσουμε τις πρώτες, ήδη υπέροχες εντυπώσεις μας από τη Σύρο, αυτές εντείνονται δοκιμάζοντας τη συριανή μαραθόπιτα και τους λουκουμάδες με τυρί Σαν Μιχάλη, ορεκτικά που μας μυούν απευθείας στις τοπικές γεύσεις, με τον ιδανικότερο τρόπο. Ανάλαφρη η πρώτη, τραγανοί οι δεύτεροι, μελωμένο το κριθαρότο με τα μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ, βελούδινο το χουνκιάρ μπεγιεντί, με ολόφρεσκο ψάρι να αντικαθιστά το μοσχάρι και να ολοκληρώνεται με λαδολέμονο αχινού. Η αρμύρα με αχινό, που συμπλήρωσε το γεύμα μας, μαζί με το σορμπέ μαστιχολέμονο και το παγωτό μαύρης, πικρής σοκολάτας, που το ολοκλήρωσαν, μας θύμισαν γιατί αγαπάμε τόσο το καλοκαίρι.
Διεύθυνση: Παραλία Γαλησσά, Τηλ: 22810-43325
Παρότι δεν χορταίναμε την απογευματινή μας βόλτα στην αρχοντική Ερμούπολη, την περιπλάνηση ανάμεσα στα εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά και εμβληματικά τοπόσημα όπως το Δημαρχείο, η πλατεία Μιαούλη, το Θέατρο «Απόλλων», και το ναό του Αγίου Νικολάου, ανυπομονούσαμε να βρεθούμε στη θεαματική αλλά και γαλήνια ταράτσα του πολυτελούς Argini Hotel. Το SUV μας προσέφερε άνεση και σιγουριά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, δίνοντας στην εμπειρία μας τη σταθερότητα που χρειάζεται ένα ξεκούραστο ταξίδι.
Το Argini Hotel αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση μετατροπής ενός αρχοντικού με ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα σε ένα κατάλυμα σύγχρονης αισθητικής, συριανής μεγαλοπρέπειας και αψεγάδιαστης φιλοξενίας. Στο κομψό εστιατόριο «Elexis» του ήδη πολυβραβευμένου ξενοδοχείου, με το βλέμμα να χάνεται μαζί με τον ήλιο στο Αιγαίο και τον ορίζοντα να βάφεται σε χρυσαφί αποχρώσεις κάνοντας ακόμη πιο μαγευτική τη θέα στην Άνω Σύρο και στην Ερμούπολη, απολαύσαμε πιάτα καθαρών γεύσεων, δημιουργίες με συναίσθημα, που αναδεικνύουν την αγνή πρώτη ύλη και φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη κ. Γιάννη Πολυκρέτη.
Ξεκινήσαμε με μια δροσερή καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με χέλι, εντυπωσιαστήκαμε από το πάντρεμα αγκινάρας με εσπεριδοειδή και yuzu hollandaise, αλλά και από το πόσο ταιριαστά συνόδευε μαζί με το μοσχολέμονο τη στείρα που επιλέξαμε ως κυρίως. Πλάι τους, ανοίξαμε ένα Anatolikos Vineyards Orange Wine, που πρόσθεσε μεστά αρώματα, φρεσκάδα και ορυκτή ένταση στο δείπνο μας, ενώ δεν αντισταθήκαμε στη δροσερή ισορροπία μιας πάβλοβα με κόκκινα φρούτα, αρωματικό γιαούρτι βασιλικού και χειροποίητο παγωτό.
Διεύθυνση: Απόλλωνος 11-13, Ερμούπολη, Τηλ: 22810-89022
Στις Αγκαθωπές, με τα γαλαζοπράσινα, σχεδόν εξωτικά νερά, συναντήσαμε πολλές οικογένειες, με παιδιά να απολαμβάνουν ξέγνοιαστες βουτιές στα ρηχά νερά και παιχνίδι στην ψιλή αμμουδιά. Μετά τις δικές μας βουτιές, ανακτήσαμε δυνάμεις στον Κόλπο της Ντελαγκράτσιας και στο ταβερνάκι «Μελτέμι», ενσάρκωση της τίμιας καλοκαιρινής ταβέρνας, με το περιποιημένο μπαλκόνι του να επιβλέπει από ψηλά τον Κόλπο του Φοίνικα. Ό,τι γευτήκαμε ξεχείλιζε φρεσκάδα και νοστιμιά: από τα ζαρζαβατικά που προέρχονται από το οικογενειακό μποστάνι, ως τους ανάλαφρους κολοκυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες, το πληθωρικό σαγανάκι με Σαν Μιχάλη, τη σπεσιαλιτέ μοσχαράκι με μελιτζάνες στο πήλινο, το συριανό λουκάνικο με μάραθο και τη στραπατσάδα, όλα σε γενναιόδωρες μερίδες και σερβιρισμένα με περισσή ευγένεια.
Διεύθυνση: Αγκαθωπές, Πoσειδωνία, Τηλ: 6936 123900
Την απόφασή μας να οδηγήσουμε δυτικά ως το Κίνι δικαίωσε τόσο η γραφικότητα του παραθαλάσσιου οικισμού, όσο και οι ξεχωριστές εμπειρίες που προσφέρει: το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας με την έκθεση χειροποίητων υφαντών, φτιαγμένων σε παραδοσιακό αργαλειό, που συναντήσαμε πριν μπούμε στο όμορφο ψαροχώρι, το μοναδικό στις Κυκλάδες «Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών, Εργαλείων, Υδρόβιων Οργανισμών και Οστράκων» που βρίσκεται πλάι στην ακρογιαλιά και η ίδια η πεντακάθαρη και γαλήνια παραλία του. Η φήμη της τη φέρνει ανάμεσα στα κορυφαία σημεία των Κυκλάδων για να θαυμάσει κανείς το ηλιοβασίλεμα, το οποίο εμείς συνδυάσαμε με τις εξαιρετικές γεύσεις του «Δυο τζιτζίκια στ΄ αρμυρίκια», την επιτομή της ταβέρνας πλάι στο κύμα.
Με το αλάτι στο δέρμα κατευθείαν μετά το μπάνιο, ανάμεσα σε ντόπιους και τουρίστες, σε ατμόσφαιρα αυθεντική κι ανεπιτήδευτη, ξεκινήσαμε με μια ολόδροση πράσινη σαλάτα με γαρίδες και dressing μοσχολέμονου, συνεχίσαμε με την καταπληκτική κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο που γίνεται ανάρπαστη μεταξύ των θαμώνων, δοκιμάσαμε σαρδέλα και γαρίδες στα κάρβουνα με εξαιρετική cocktail sauce, μοιραστήκαμε την πληθωρική γαριδομακαρονάδα που μοσχοβολούσε θάλασσα και τσουγκρίσαμε με ούζο, καθηλωμένοι στην εικόνα του όντως συναρπαστικού σκηνικού του ηλιοβασιλέματος. Κλείσαμε το γεύμα-εμπειρία με σπιτική καρυδόπιτα, εκμέκ και την υπόσχεση να επιστρέψουμε.
Διεύθυνση: Κ. Κίνι, Τηλ: 694 713 5825
Ως τελευταία στάση, πριν επιβιβαστούμε στο πλοίο για την επιστροφή, ακολουθήσαμε τη συμβουλή των ντόπιων και ενδώσαμε στην αυθεντική ιταλική κουζίνα του «Άμβυξ», από τις σταθερές αξίες με διαχρονική ποιότητα, χειροποίητα ζυμαρικά και αυθεντική πίτσα, ακριβώς μπροστά στο λιμάνι. Οι χώροι του ιστορικού εστιατορίου, με τις θολωτές αίθουσες και τους πέτρινους τοίχους, ήταν, όπως μας είχαν προϊδεάσει, γεμάτοι από τις δύο το μεσημέρι, αφού οι γνώστες καταφθάνουν νωρίς και σηκώνονται μόνο όταν δουν το πλοίο να δένει. Ο Ιταλός ιδιοκτήτης Ρομπέρτο Μπρασόλα, που αγάπησε τόσο τη Σύρο ώστε να μείνει μόνιμα στο νησί, παίζει με τα υλικά και τους ανεξάντλητους συνδυασμούς και μας ταξιδεύει ανά περιοχή της χώρας του με καλοφτιαγμένα σπιτικά ραβιόλι με σπανάκι, «δυνατά» σπαγγέτι Καλαμπρέζε με αντζούγιες, καυτερή πιπεριά και ντοματίνια ή λαχταριστά, χειροποίητα τορτέλι με γέμιση προσούτο-κιμά και σάλτσα καρυδιού. Οι πίτσες, που αναδύουν δελεαστικές μυρωδιές φρεσκοψημένου ζυμαριού από τον ξυλόφουρνο, είναι ελαφριές και εύπεπτες, με επιλογές όπως η Sistina ή η Rugantina να μας βάζουν σε πειρασμό ακόμη και να χάσουμε το πλοίο.
Διεύθυνση: Ακτή Παπάγου 26, Ερμούπολη Τηλ: 2281 083989
Τι βάλαμε στις αποσκευές μας φεύγοντας από το νησί
Σε όσες μπουκίτσες λουκουμιών κι αν έχεις ενδώσει στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σύρο, είναι αδύνατο να φύγεις χωρίς μερικά κουτιά που θα παρατείνουν τη γλυκιά αίσθηση του νησιού ή θα γίνουν ευπρόσδεκτα δώρα. Εμπιστευτήκαμε τις κλασικές αξίες και τιμήσαμε τον Δεναξά, με τον έναν αιώνα ιστορίας, τον Κανακάρη, τον Συκουτρή και τον Κορρέ, ενώ πέρα από τις αγαπημένες χαλβαδόπιτες αμυγδάλου, μας ενθουσίασαν κι εκείνες με λεμόνι ή σοκολάτα. Αναζητήσαμε επίσης το ιδιαίτερα αρωματικό μέλι Σύρου, θυμαρίσιο ή φασκόμηλου, που είναι και τα χαρακτηριστικά βότανα του νησιού, και μας κέρδισε και στις δύο εκδοχές αυτό της βραβευμένης τοπικής εταιρείας «Melisyros», περιορισμένης παραγωγής και εξαιρετικής ποιότητας. Απαραίτητη και η στάση στο καθιερωμένο σεντούκι γαστρονομικών θησαυρών, το παντοπωλείο Πρέκας, απ’ όπου προμηθευτήκαμε ντόπια κάπαρη, αποξηραμένο συριανό μάραθο, μαρμελάδα παστελαριάς και το μοναδικό «γλυκοπάντρεμα», συνδυασμό μαντολάτου με παστελαριά.
Και βέβαια, δεν παραλείψαμε να βάλουμε στις αποσκευές μας παλαιωμένο τυρί Σαν Μιχάλη και τον βιολογικής καλλιέργειας ροζέ οίνο ΟυΣύρα από το ομώνυμο οινοποιείο, ώστε η κυκλαδίτικη ποικιλία Φωκιανό, με τα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων, να εντείνει την ανάμνηση της αρχοντικής Σύρου.
Σε αυτό το ταξίδι μας, ο χρόνος κύλησε αλλιώς, με έναν ολότελα δικό του ρυθμό. Η Avis μας έδωσε την ελευθερία να κινηθούμε χωρίς πρόγραμμα, να αφήσουμε το νησί να μας αποκαλύψει τις πιο αυθεντικές πλευρές του. Το αυτοκίνητο που συντροφεύει τον επισκέπτη κατά τη διάρκεια της περιήγησης είναι και αυτό κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Οργανώστε και εσείς το επόμενο road trip σας με την Avis και αφήστε τη διαδρομή να σας οδηγήσει σε συλλεκτικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, με οδηγό τη γεύση.
Διαβάστε ακόμα:
Taste & Drive: Καλοπέραση και φαγητό στο Πήλιο των τεσσάρων εποχών