Τουρισμός και πράσινες επενδύσεις, είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας τουρισμού που γιορτάζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο των εορτασμών, η παγκόσμια τουριστική σκηνή συναντήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Π.Ο.Τ., κ. Zurab Pololikashvili, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. António Guterres, περισσότερων από 50 υπουργών τουρισμού, 100 κρατών-μελών του Π.Ο.Τ., καθώς και 500 εκπροσώπων χωρών και φορέων του κλάδου από όλο τον πλανήτη.
Σε δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του Π.Ο.Τ. κ. Zurab Pololikashvili, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Αυτή είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία του τομέα μας. Ο τουρισμός είναι πυλώνας των οικονομιών μας. Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις κοινωνίες και στη ζωή των ανθρώπων, ενώ προσφέρει λύσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις – συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης και της επείγουσας ανάγκης να στραφούμε σε πιο βιώσιμες οικονομίες. Η δύναμη του τουρισμού είναι τεράστια. Αλλά δεν είναι μια δύναμη που μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Αντίθετα, πρέπει να στηριχθεί, κυρίως με επενδύσεις. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, επικεντρώνεται στο θέμα του Τουρισμού και των Πράσινων Επενδύσεων, ένα θέμα που δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο.
Το 2023, ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί. Και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, θα μπορούσαν να γίνουν το νέο φυσιολογικό. Ο τουρισμός πρέπει να προσαρμοστεί. Για αυτό, πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο χρηματοδότησης του τομέα μας. Πρέπει να διευκολύνουμε τους επενδυτές κάθε είδους, να υποστηρίζουν τουριστικά έργα με τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά. Κοιτάζοντας μπροστά, χρειαζόμαστε επενδύσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν τον τουρισμό, ώστε να οικοδομήσει ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για όλους».
Τουρισμός και Πράσινες Επενδύσεις
Την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023, ο Π.Ο.Τ. δίνει βαρύτητα στον Τουρισμό και τις Πράσινες Επενδύσεις, με την ημέρα να επικεντρώνεται στη σημασία των επενδύσεων για τους ανθρώπους και την εκπαίδευση, στη σημασία των βιώσιμων υποδομών, στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στην επιχειρηματικότητα.
Παράλληλα, στη συνάντηση του Ριάντ, ο Π.Ο.Τ. παρουσιάζει το Παγκόσμιο Πλαίσιο Επενδύσεων στον Τουρισμό, διοργανώνοντας μια σειρά από πάνελ με επίκεντρο τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που περιβάλλουν τις επενδύσεις στον τουρισμό.
Η σημασία του τουρισμού στη ζωή του πλανήτη
Ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας, προβλέπεται να φτάσει τα 9,5 τρισ. δολάρια σε ΑΕΠ το 2023, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, πρόβλεψη που συμφωνεί και με τον Π.Ο.Τ. ‘Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αναλυτές, ο τουρισμός παραμένει σε καλό δρόμο φέτος, ώστε να φτάσει το 80-95% των προ-πανδημικών επιπέδων, ενώ συνολικά αναμένεται να υπερβεί τα επίπεδα του 2019 το 2024.
Ως ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς μοχλούς της παγκόσμιας οικονομίας, ο κλάδος είναι υπεύθυνος για έως και 1 στις 4 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στη γεφύρωση πολιτισμών, τη σύνδεση των ανθρώπων και την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έχει μεγάλη σημασία, καθώς υπογραμμίζει τον ρόλο του τουρισμού σε διάφορες πτυχές της ανθρώπινης ζωής, ενώ προωθεί την ιδέα ότι τα ταξίδια μπορούν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ειρήνη και την κατανόηση.
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού –Γιατί καθιερώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού πραγματοποιήθηκε το 1980. Ως Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού για τον Τουρισμό, προσφέρει την ευκαιρία να γιορταστεί ο ζωτικός ρόλος του κλάδου στην προώθηση της ειρήνης. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι παγκόσμιες περιοχές του Π.Ο.Τ. φιλοξενούν εναλλάξ τους επίσημους θεματικούς εορτασμούς, με κάθε χρόνο να επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα που σχετίζεται με τον τουρισμό. Αυτά τα θέματα κυμαίνονται από Τουρισμός για βιώσιμη ενέργεια, έως Τουρισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, εξακολουθεί να αποτελεί ένα πεδίο ένωσης για κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε ενωθούν για να προωθήσουν υπεύθυνες και βιώσιμες τουριστικές πρακτικές παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία της 27ης Σεπτεμβρίου, σηματοδοτεί την ημέρα που υπογράφηκε το Καταστατικό του Π.Ο.Τ.
H παρουσίαση του οδηγού Michelin για την Αθήνα
Το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού συμμετέχουν στον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού παρουσιάζοντας τον οδηγό Michelin για την Αθήνα σε μια μοναδική γαστρονομική εκδήλωση, που φιλοξένησε το πρωτοποριακό εστιατόριο DELTA στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και πλήθους επίσημων προσκεκλημένων.
Όλγα Κεφαλογιάννη: O σχεδιασμός μας προωθεί πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν ανταγωνιστικό και βιώσιμο τουρισμό
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού υπογραμμίζει την ανάγκη για προώθηση πολιτικών και επενδύσεων που προάγουν την βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μία δίκαιη και συμπεριληπτική τουριστική ανάπτυξη.
Στο Υπουργείο Τουρισμού, ο σχεδιασμός μας προωθεί πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν ανταγωνιστικό και βιώσιμο τουρισμό, με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διαφύλαξη της ταυτότητας των προορισμών και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας συγκαταλέγεται η προώθηση μορφών τουρισμού που εισφέρουν στην αειφορία, στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό της τουριστικής μας προσφοράς. Η ανάδειξη πόρων όπως η ελληνική γαστρονομία και η σύγχρονη γαστρονομική προσφορά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων μας, καθώς δημιουργεί ευκαιρίες ενίσχυσης τόσο της ταξιδιωτικής εμπειρίας όσο και της ιδιαίτερης ταυτότητας των προορισμών μας ενώ παράλληλα εξασφαλίζει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος συντόνισε την πρωτοβουλία τα δύο τελευταία χρόνια, δήλωσε:
«Χαίρομαι που η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συμπίπτει φέτος με την επίσημη παρουσίαση του Οδηγού Michelin για την Αθήνα. Πρόκειται για μία εμβληματική συνεργασία του ΕΟΤ με τον πλέον αναγνωρίσιμο διεθνή Οδηγό γαστρονομίας, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή ταχύτητας της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός, αποκτά ένα ακόμα ισχυρό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό. Με αυτή την συνεργασία ισχυροποιείται η Ελλάδα καθώς η χώρα μας διαθέτει τις προϋποθέσεις για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Είμαι πολύ υπερήφανος που κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Η συνεργασία με τον οδηγό Michelin
Η συνεργασία με τον διεθνούς κύρους Οδηγό Michelin ήταν μια πρωτοβουλία του ΕΟΤ. Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ευρύ πλάνο προβολής της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς μέσω της Michelin και υπεγράφη πριν ένα χρόνο στο Παρίσι από τον Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη και τον Διευθυντή Ευρώπης του τμήματος Michelin Experiences Tommy Maussin. Οι Οδηγοί Michelin θεωρούνται ένα διεθνές σημείο αναφοράς για όλο και περισσότερους υψηλού μορφωτικού επιπέδου και ενημερωμένους τουρίστες και η επίδρασή τους οδηγεί σε ποσοτική και ποιοτική αύξηση στη ζήτηση. Το νέο εμβληματικό απόκτημα της χώρας αναδεικνύει τις αυθεντικές γεύσεις της Ελλάδας και το πλούσιο γαστρονομικό προφίλ της Αθήνας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση της χώρας μας στους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού.
Η επιλογή της Αθήνας
Η επιλογή της Αθήνας έγινε λόγω του εύρους, της πρωτοτυπίας, της ποικιλομορφίας, της βιωσιμότητας και της δημιουργικότητας της νέας γαστρονομικής σκηνής της πρωτεύουσας, η οποία μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επιλογής και όχημα ενίσχυσης των city breaks και long weekends στην Αθήνα από υψηλού εισοδηματικού επιπέδου ταξιδιώτες. Ο Οδηγός Michelin για την Αθήνα περιλαμβάνει 9 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin και προτείνει 18 επιπλέον εστιατόρια, για την ποιότητα των υλικών και την απλή αλλά ξεχωριστή γαστρονομική τους ταυτότητα. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται με θέμα τις πράσινες επενδύσεις στον τουρισμό «Tourism and Green Investment».Οι Michelin Guide έχουν καθιερώσει ένα νέο “πράσινο αστέρι” (Gastronomy & Sustainability).
Το πράσινο αστέρι της Michelin είναι ένα βραβείο το οποίο αναδεικνύει εστιατόρια που χρησιμοποιούν πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Στη χώρα μας το κατέχουν τα εστιατόρια DELTA και SOIL.
Γρ. Τάσιος: Οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις
Ο Προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού δήλωσε: «Ο Τουρισμός είναι κύρια πηγή εσόδων, απασχόλησης και ευημερίας με τεράστια συνεισφορά στην κοινωνία και κομβικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί βασική πηγή ανάπτυξης και προόδου, ειδικά σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα και να ενισχύσουν τη φήμη τους και τη θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Σήμερα, ακραία φαινόμενα που αποτελούν τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα δοκιμάζουν και τις αντοχές του ελληνικού Τουρισμού. Οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις στη στρατηγική μας προτεραιότητα. Επιβάλλουν να εστιάσουμε στα τοπικά χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού με όρους βιωσιμότητας, στις αλλαγές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά και ασφαλώς, στη θωράκιση και αναβάθμιση των υποδομών μας.
Ο Τουρισμός έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες όπου η συνεργασία όλων είναι μονόδρομος. Η ΠΟΞ, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, εξακολουθεί να υποστηρίζει τη συνένωση δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, να πιστεύει στην τεράστια συμβολή του ελληνικού ξενοδοχείου στη δίκαιη ευημερία για όλους και να επενδύει στο μέλλον της χώρας με μακροχρόνιο θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και στην κοινωνία».
H επόμενη μέρα για τους ξενοδόχους της Μαγνησίας
Το μήνυμα της με αφορμή και τις δυσκολίες που περνά ο τουρισμός στην περιοχή τους εξέδωσαν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας: «Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι μετά την τελευταία καταστροφική θεομηνία του Ντάνιελ», γενικά στη Θεσσαλία και ειδικά στη Μαγνησία, πόσο βάλλεται ο πλανήτης μας και ο κόσμος μας από τις κλιματικές αλλαγές. Το νερό μολύνεται, οι άνθρωποι ξεριζώνονται, η τροφή λιγοστεύει και γενικά η βιωσιμότητα καθίσταται το πρόβλημα του παρόντος και του μέλλοντος μας μέσα σε μια στιγμή.
Η περιβαλλοντική υποβάθμιση επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της τουριστικής μας δραστηριότητας, ώστε αυτή να μπορεί να υλοποιείται χωρίς αποκλεισμούς και να είναι βιώσιμη. Πώς όμως να οδηγηθούμε στην αναγέννηση μέσα από αυτή την κλιματική κρίση και τα τόσα απανωτά χτυπήματα; Αρκούν οι πράσινες επενδύσεις για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε;».
Και συνεχίζει: «Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού φέτος έχει ως θεματικό άξονα τον Τουρισμό και τις Πράσινες Επενδύσεις. Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO έδωσε έμφαση στις επενδύσεις για τους Ανθρώπους (επενδύοντας στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες), για τον Πλανήτη (επενδύοντας σε βιώσιμες υποδομές και επιταχύνοντας τον πράσινο μετασχηματισμό) και για την Ευημερία (επενδύοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα).
Συμφωνούμε στην ανάπτυξη σχεδίων δράσης για τον πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων μας. Συμφωνούμε και στο να εκπαιδευτούμε, ώστε να έχουμε ετοιμότητα και περιβαλλοντική συνείδηση και δεξιότητες τέτοιες, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά αντίστοιχες απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ά. Είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος και υποστηρίζουμε τη βιώσιμη λειτουργία. Όμως, στον πράσινο μετασχηματισμό δεν θα πρέπει να μπαίνουν απόλυτα κριτήρια, ώστε να αποκλείονται τα μικρά ξενοδοχεία και οι οικογενειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και στην παρούσα φάση επίσης θα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη στήριξη, καθώς τα ξενοδοχεία της περιοχής μας και όχι μόνο, μην ξεχνάμε έχουν βγει μέσα από μια οικονομική κρίση των τελευταίων ετών».
Σύμφωνα με την Ένωση τα επόμενα χρόνια βασικό κριτήριο για τον επισκέπτη θα αποτελεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός ξενοδοχείου ή μιας επιχείρησης γενικότερα. Αυτό είναι στην ατζέντα μας ήδη όπως σημειώνει.
Το πράσινο μοντέλο τουρισμού δεν πρέπει να είναι «ελιτίστικο»
Στο πλαίσιο αυτό συμπληρώνει: «Χρειαζόμαστε επειγόντως, ένα σχέδιο δράσης σαφώς για εξοικονόμηση νερού, ενέργειας, κτλ. μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και επενδύοντας στην ποιότητα, όμως πρέπει το πράσινο μοντέλο τουρισμού δεν πρέπει να είναι «ελιτίστικο» και πρέπει να αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε συλλογικά την ανταγωνιστικότητά μας ως κλάδος, ο οποίος πάντα προσφέρει στην ελληνική οικονομία ακόμη και όταν βάλλεται. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη «πράσινων» τουριστικών καταλυμάτων, επενδύσεις ειδικών μορφών τουρισμού και έργα αναβάθμισης των υποδομών μας που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στην αναγκαία «πράσινη» ατζέντα. Ειδικά τώρα, που έχουμε υποστεί τεράστιες καταστροφές και οι επιχειρήσεις του τουρισμού στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία βιώνουν για μια ακόμη φορά ανασφάλεια για το μέλλον και για τη βιωσιμότητά τους.
Πράσινες επενδύσεις ναι, πάντα, όμως, με βάση τον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, είναι μια ευθύνη, την οποία θα πρέπει να «σηκώσουμε» όλοι. Πράσινη ανάπτυξη όμως και πράσινα ταμεία δεν δημιουργούνται από την υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων, την αύξηση του φόρου διαμονής και σίγουρα όχι μόνο από τα ξενοδοχεία. Η οποιαδήποτε επιβάρυνση θα πρέπει να απασχολεί όλο τον τουριστικό κλάδο».
Διαβάστε ακόμα:
Ελαιοτουρισμός: Η νέα, κερδοφόρα μορφή τουρισμού -Σε ποια περιοχή της Ελλάδας αναπτύσσεται
Έρευνα: Πώς θα αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα
Πόσο προσβάσιμος είναι ο Τουρισμός; Ο πρώτος ανάπηρος travel blogger στην Ελλάδα απαντά