Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και η υφυπουργός κ. Άννα Καραμανλή.

20

Όπως σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη ένας από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού, είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και γενικότερα η ενδυνάμωσή του. Επίσης, πρόσθεσε ότι η ανταγωνιστικότητα, και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς αλλά και στις ανάγκες των σημερινών και μελλοντικών εργαζομένων στον τουρισμό.

Εξ’ αποστάσεως κατάρτιση για έως 20.000 δικαιούχους

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, βρίσκεται σε εξέλιξη Δράση, η οποία υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανειδίκευση (upskilling και reskilling) εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και μακροχρόνια ανέργων. Τα σεμινάρια επιδοτούμενης, εξ αποστάσεως κατάρτισης, που ήδη έχουν ξεκινήσει, απευθύνονται σε έως 20.000 δικαιούχους, καλύπτουν διάφορες ειδικότητες και αφορούν υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου.

Η υπουργός Τουρισμού υπενθύμισε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ξεκίνησε το πρόγραμμα των «ΞΕΝΙΑ» το οποίο αφορούσε στη δημιουργία πρότυπων ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών, σε μοναδικής φυσικής ομορφιάς σημεία της χώρας μας. Βασικός σκοπός ήταν να αποτελέσουν πρότυπα ξενοδοχειακής λειτουργίας, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Μεγάλος αριθμός σπουδαστών των Σχολών, εκπαιδεύονταν και επάνδρωναν υποχρεωτικά τα ξενοδοχεία «ΞΕΝΙΑ» στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.

Στην πορεία γεννήθηκαν και τα ξενοδοχεία «ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ». Δηλαδή ξενοδοχεία – εκπαιδευτήρια που περιλάμβαναν χώρους για παράδοση μαθημάτων και πρακτική εξάσκηση. Έτσι, διασυνδέθηκαν οι σχολές, οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι με τα πρότυπα υψηλών προδιαγραφών των «ΞΕΝΙΑ», προσδίδοντας ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους νέους επαγγελματίες στον τομέα της φιλοξενίας. Εκείνα τα χρόνια, που η ιδιωτική πρωτοβουλία ήταν περιορισμένη, το κράτος έπρεπε να παίξει τον ρόλο του επιχειρηματία για να αναδείξει την Ελλάδα σε προορισμό που συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον

Αργότερα, όταν ο σκοπός αυτός επετεύχθη και η ιδιωτική πρωτοβουλία στον κλάδο άνθισε, ο ρόλος των ΞΕΝΙΑ έφθινε. Από τότε έως σήμερα, τα κτίρια που παρέμειναν στη ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού ήταν μόνο αυτά που φιλοξενούσαν εκπαιδευτήρια, και κάποια από αυτά ήταν τα πρώην ΞΕΝΙΑ.

Η ιστορία λοιπόν των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων του Υπουργείου Τουρισμού ταυτίζεται με την ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Στο σκέλος των πρωτοβουλιών για προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου, το υπουργείο Τουρισμού έχει δρομολογήσει μία ακόμα ουσιαστική παρέμβαση. Επιδιώκει να αναβιώσει το μοντέλο ξενοδοχείο – εκπαιδευτήριο με σύγχρονα μέσα και εργαλεία, όπως είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Αξιοποίηση κτιρίων των εκπαιδευτικών μονάδων που διαθέτουν άδεια δόμησης ξενοδοχείου

Ο σχεδιασμός αφορά στην αξιοποίηση κτιρίων των εκπαιδευτικών μονάδων τα οποία διαθέτουν άδεια δόμησης ξενοδοχείου, δηλαδή τα πρώην ΞΕΝΙΑ.

Τα ακίνητα των σχολών θα παραχωρηθούν με μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης που θα προκύψουν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, με υποχρέωση των μισθωτών για αναβάθμιση των κτιρίων ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα λειτουργούν στις εγκαταστάσεις αυτές κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που βασίζεται στο ελβετικό μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης, το πρώτο δηλαδή που αναπτύχθηκε συστηματικά στην Ευρώπη, και πάνω στο οποίο έχουν στηριχθεί στο παρελθόν μοντέλα τουριστικής εκπαίδευσης άλλων χωρών, και της χώρας μας.

Το μοντέλο αυτό θα λειτουργήσει στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού Αττικής στην Ανάβυσσο, Μακεδονίας στην Περαία Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου Κρήτης.

Ειδικά για το κτίριο του Ηρακλείου, κρίνεται από το υπουργείο ότι πρόκειται για τον ιδανικότερο τρόπο αξιοποίησής του. Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι τον Σεπτέμβριο του 2021, η ΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης στεγάζεται, καταβάλλοντας μίσθωμα, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Ένταξη Σχολής σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης

Σε ότι αφορά στα άλλα εκπαιδευτήρια του Υπουργείου Τουρισμού, δεν υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας με ξενοδοχειακή επιχείρηση. Γι΄ αυτό έχουν προβλεφθεί άλλες δράσεις. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη για τη ΣΑΕΚ Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας στο Γαλαξίδι που στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο του Υπουργείου Τουρισμού, προκρίνεται η λύση της ένταξης της Σχολής σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε δημόσια κτίρια και υποδομές.

Επίσης, για την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου, που στεγάζεται επίσης σε κτίριο του Υπουργείου Τουρισμού αλλά χωρίς άδεια δόμησης ξενοδοχείου εξετάζεται η λύση χρηματοδότησης των απαιτούμενων παρεμβάσεων μέσω κονδυλίου που έχει εξασφαλισθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Εξάλλου για την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, θα υπογραφεί άμεσα Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αγίου Νικολάου, για τη παραχώρηση χρήσης οικοπέδου ιδιοκτησίας του Δήμου. Βάσει της Συμφωνίας, το Υπουργείο Τουρισμού θα ανεγείρει στο οικόπεδο αυτό, από κοινού με τον Δήμο, κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τη Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Για την υλοποίηση του έργου, εξετάζονται πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης, τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, εξετάζεται η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η οικονομική συνεισφορά του Δήμου με ίδιους πόρους ή και χρηματοδότηση από το Υπουργείο και τον Δήμο μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, ή άλλων πηγών.

Και σε αυτή την περίπτωση μελετάται η περίπτωση της Σύμπραξης του Δημοσίου με φορείς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η προσέλκυση χορηγιών και δωρεών από επιχειρήσεις και οργανισμούς του τουριστικού κλάδου.

Η εκπαίδευση βασικός πυλώνας της στρατηγικής για τον βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό

Από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού κ. Άννα Καραμανλή ανέπτυξε τις δράσεις του υπουργείου για άλλα ζητήματα που αφορούν στην τουριστική εκπαίδευση. Όπως υπογράμμισε η εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής του υπουργείου για τον βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό. Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σπουδαστική ταυτότητα που θα επιτρέπει στους σπουδαστές την πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με μειωμένο κόμιστρο, στην παροχή επιδόματος στέγασης και στην ετοιμότητα του τουριστικού μηχανισμού να ανταποκριθεί έγκαιρα στη λειτουργία των Σχολών, έπειτα από προσλήψεις επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών.

Διαβάστε ακόμα:

TripAdvisor 2025: Ποια ελληνικά ξενοδοχεία μπήκαν στη λίστα με τα καλύτερα παγκοσμίως

Με αριθμό ρεκόρ εγγραφών 115 yachts ξεκίνησε το 10ο Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο

Διεθνής διάκριση για την Ελλάδα και τη Σαντορίνη από την αμερικανική τουριστική αγορά