Η Θεσσαλονίκη ως μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO υλοποιεί αναπτύσσει και υποστηρίζει δράσεις σε βασικούς τομείς, όπως η ενίσχυση της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας, η εκπαίδευση και επιμόρφωση και η κοινωνική ένταξη και προσβασιμότητα.
Στο πλαίσιο, αυτό το Τμήμα Τουρισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει για πρώτη φορά πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης για σχολεία με θέμα: «Η μακαρονάδα της Πέμπτης». Πρόκειται για ένα μοναδικό εργαστήρι μαγειρικής για παιδιά δημοτικού, το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο τη φετινή χρονιά, πρωινές ώρες με τη συμμετοχή σχολείων της πόλης.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προσέλκυση των μικρών μαθητών δημοτικών σχολείων της πόλης, προκειμένου να μυηθούν στα μυστικά της κουζίνας, όπως επίσης να μάθουν για τη σημασία των πρώτων υλών στη μαγειρική, παρασκευάζοντας με τη βοήθεια ενός έμπειρου σεφ μια νόστιμη συνταγή μακαρονάδας. Επιπλέον, στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν να τρώνε υγιεινά, να μαγειρεύουν τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, να αναπτύσσουν αξίες συνεργατικότητας και ευγενούς άμιλλας καθώς και να αποκτήσουν γαστρονομική παιδεία και διατροφική κουλτούρα.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αξιοποιήσει το επιτυχές πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζει και για άλλες δράσεις με την αποδοχή δωρεών από ιδιωτικές εταιρείες. Ενδεικτικά, η δημοτική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε πρόταση της Eurimac S.A. European Pasta Company η οποία θα προσφέρει δωρεάν όλα τα απαιτούμενα αναλώσιμα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το σύνολο της δράσης καθώς και αναμνηστικό υλικό – σκούφους μαγειρικής για τους συμμετέχοντες μαθητές, τους οποίους θα φορούν την ώρα που θα μαγειρεύουν και θα κρατήσουν ως ενθύμιο. Επίσης, η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε την αποδοχή δωρεάς της εταιρείας CORAL GAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ που αφορά σε δύο συστήματα της Smart Grill Coral Gas, με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα μαγειρικής και τις φιάλες τους, που θα χρησιμοποιηθούν για το σύνολο της δράσης.
Η κουζίνα της γιαγιάς
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δρομολογεί και μία σειρά άλλων δράσεων με γνώμονα τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη της στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας. Ανάμεσα σε αυτές τις δράσεις είναι και «Η Κουζίνα της Γιαγιάς» Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να ξαναζήσει τις γεύσεις και τα αρώματα των αγαπημένων σπιτικών φαγητών, μέσα από παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες από έμπειρες μαγείρισσες. Η εκδήλωση, που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων την 1η Οκτωβρίου θα ξυπνήσει μνήμες από τη «κουζίνα της γιαγιάς». Με τη συμμετοχή ηλικιωμένων που θα μοιραστούν τις συνταγές και τις ιστορίες τους, η εκδήλωση θα προσφέρει ένα ζεστό και νοσταλγικό ταξίδι στις γεύσεις του παρελθόντος.
Διαβάστε ακόμα:
Περισσότερα από 10.000 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία συμμετέχουν στη συλλογική αγωγή κατά της Booking.com
Ισχυρό το τουριστικό αποτύπωμα για Ισπανία και Τουρκία το πρώτο εξάμηνο