Η Τοσκάνη έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 9 και 10 Δεκέμβριου, στα ξενοδοχεία Electra Metropolis Athens και Electra Rhythm Athens.
Τα δύο ξενοδοχεία θα γίνουν σημείο συνάντησης της ελληνικής και ετρουσκικής παράδοσης με την Ακρόπολη να δεσπόζει στο φόντο. Ειδικότερα, ο Roberto Lodovichi, πρόεδρος των Αρχιμαγείρων της Τοσκάνης, και ο βραβευμένος Έλληνας chef Χάρης Ζευγούλης ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια γαστρονομική εμπειρία με 4 χέρια που χτίζεται πάνω στη φιλοξενία, την παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από την Toscana Promozione Turistica και τη Vetrina Toscana, σε συνεργασία με την Greece Therapy και τα δύο αθηναϊκά ξενοδοχεία του ομίλου Electra.
Ειδικότερα, στις 9 Δεκέμβριου, το Electra Metropolis Athens φιλοξενεί την πρώτη βραδιά, μια δημιουργική συνάντηση όπου το παρελθόν συναντά το σήμερα. Ο Roberto Lodovichi, από τη γη του Αρέτσο, φέρνει τις γευστικές του «νότες» και μετατρέπει αρχαία υλικά σε σύγχρονα πιάτα. Στο κέντρο βρίσκεται το σιταρι, το ετρουσκικό δημητριακό που αναβιώνει μέσα από μια σημερινή ερμηνεία. Συνοδοιπόρος, ο Executive Chef του Electra Metropolis Χάρης Ζευγούλης, γνωστός για τη δημιουργική του προσέγγιση πάνω στην ελληνική παράδοση. Οι δύο σεφ συνδυάζουν τεχνικές και ιδέες, αποδεικνύοντας πως το φαγητό λειτουργεί ως κοινή γλώσσα. Η αφήγηση πλαισιώνεται από τον Francesco Tapinassi και τη Clara Svanera, ενώ η Ελένη Σαρικώστα παρουσιάζει το ελληνικό μέρος της ιστορίας.
Στις 10 Δεκέμβριου, το Electra Rhythm Athens αναλαμβάνει τη σκυτάλη με μια βραδιά αφιερωμένη στη «Φιλοξενία». Μια έννοια που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και συνεχίζει να εμπνέει και την Ιταλία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τοσκάνη παρουσιάζει το όραμα και το σκεπτικό πίσω από την υποψηφιότητα της ιταλικής γαστρονομίας για τον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Με την Ακρόπολη να φωτίζει το αθηναϊκό τοπίο, ο Lodovichi αποτίνει φόρο τιμής στην ιταλική γαστρονομία, δημιουργώντας ένα μενού που ενώνει τις δύο γαστρονομικές παραδόσεις. Από το Pappa al Pomodoro, ένα πιάτο σύμβολο της Τοσκάνης, μέχρι την Καρμπονάρα που εκπροσωπεί την ευρύτερη ιταλική κουζίνα, τα πιάτα αναδεικνύουν τη διατροφή ως τρόπο ζωής. Αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν δίαιτα μια φιλοσοφία που οι Μεσογειακές χώρες μοιράζονται εδώ και αιώνες και την οποία η UNESCO έχει ήδη αναγνωρίσει μέσα από τη Μεσογειακή Διατροφή.
Το Συμπόσιο στην Αθήνα θέλει να αναδείξει την Τοσκάνη μέσα από την αίσθηση ευεξίας που γεννά ένα προϊόν φτιαγμένο με γνώση, ποιότητα και συνέπεια. Τα τοπικά προϊόντα γίνονται φορείς πολιτισμού και πρεσβευτές μιας περιοχής που εξελίσσεται χωρίς να χάνει την ταυτότητα της.
Ο Francesco Tapinassi, διευθυντής της Toscana Promozione Turistica, αναφέρει σχετικά: «Η εκδήλωση αυτή είναι η φυσική συνέχεια μιας σχέσης που βασίζεται στη φιλία και στην αμοιβαία εκτίμηση. Το να φέρουμε την κουζίνα μας στην Αθήνα δεν είναι απλή προβολή. Είναι επιστροφή στις ρίζες μας. Γιορτάζουμε την ένωση που γεννιέται στο τραπέζι και ελπίζουμε να δούμε την ιταλική κουζίνα να αναγνωρίζεται ως κληρονομιά όλων».
Διαβάστε ακόμα:
Ο ρόλος της boutique φιλοξενίας στη σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη
Τουριστική κυριαρχία της Ισπανίας στη Μεσόγειο





